2011. június 03. 14:04 - Reckl_Amál

Filmek, amelyeket sosem nézek meg

Mielőtt jön a filmkritika, kicsit mesélek arról, milyen filmeket ajánlanak manapság a moziban megtekintésre.

Elsőként a holdraszállást mutatják. Gyönyörű, igényes rekonstrukció, még a Neil Armstrongot játszó színész is hasonlít az igazira. (Nagyon jól pozícionálták a filmet Farkas Bertalan űrrepülésének 31. évfordulója környékére. Amúgy a magyar űrkutatás nagy napját én Balatonfüredről követtem, igaz embrióként.)

A holdraszállás engem mindig is lelkesített. A család megosztott ebben a kérdésben. Anyai nagymamám már akkor összeesküvés-elméletet sejtett, és kamu-holdexpedíciót, amikor ez még Amerikában is alig volt divat, nálunk meg egyáltalán nem. A másik oldal viszont nem hihet az ilyen gyanúsítgatásban; őseink között egy világhírű csillagász is.

Szóval szemetgyönyörködtető képsorok után beüt, ugye, a krach a kommunikációban, és 20 percre megszakad a kapcsolat Armstrongék és a houstoni bázis között. Ekkor az űrhajósok természetesen ufókra bukkanak. Tágult a pupillám, ment föl az adrenalin. Erre: Transformers 3...

A következő már első blikkre egyértelmű volt: az X Men mozit hirdették. Majd három év múlva az RTL Klubon, egy havas, januári vasárnap estén esetleg megnézem...

Ezután valami nagyon ellenszenvesen laza, buta tekintetű szépfiú ütközött bele a soron következő ufóba. A földönkívüli úr feje lila volt, és utolsó lehelletével még megkérdezte Laza Lázár nevét. Aztán adott neki egy zöld gyűrűt, és az örök vadászmezőkre távozott. A gyűrű természetesen szuperhőssé változtatta, ami kimondottan praktikus, ha az embert rosszarcúak támadják meg egy sikátorban, vagy, ha átjön valami skac, és le kell nyűgözni. Persze szabadság, egyenlőség, testvériség, és meg kell menteni a világot.
A Gyűrűk ura, a Pókember és a Maszk keveréke rettenetes színészekkel szerepjátszókkal.

A kegyelemdöfést a Másnaposok 2 adta meg. Két éve már tarolt a bunkófilm-piacon az első rész: egy kissé félresikeredett (vagy éppen túl jól elsülő?) legénybúcsú után a három jóbarát képtelen kalandokba keveredik. Sok káromkodás, gusztustalankodás, lapos, vastag poénok...
Most ugyanezt láthatjuk, csak mivel az első sikeres lett, a stábot elrepítették Thaiföldre. Még az Index saját hányásban hempergést jófejségnek tekintő szerkesztőinek sem tetszett a film. Ez azért elég lesújtó kritika.
Nekem a másfél perces előzetesből nyilvánvaló volt, nem én vagyok a célcsoport.

Apropó célcsoport! A Spar kocsmatöltelékkel hirdeti magát. A reklám koreográfiája az, hogy mutat valami híres embert (pl. Puhl Sándor játékvezetőt), és közli, jó döntést hozott valami fontos helyzetben, és ez tette naggyá. Aztán mutat egy átlagembert (pl. egy dömperest), aki napi 35 jó döntést végez; ez a munkája. (Kiszórja a sódert valahol.) Végül családanya lép ki mosolyogva a Sparból jól megpakolt bevásárlókocsival, csak ma 120 jó döntés.

Na, ennek van egy olyan verziója is, ahol egy idült alkoholista ül egy falusi borharapóban üveges szemmel: "Kovács József, törzsvendég. Ma 12 jó döntés." Taps! Függöny!

De ki a célcsoport vajon?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr152954183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.06.03. 14:58:14

A transformers3 trailere nekem is csalódás volt, maga a játék is kb. 6 éves kor fölött nem ajánlott, nem tudom, miért csinálnak ebből ennyi filmet.

Csinálhatnának már egy rendes ufós filmet. Olyasmit, mint a Jelek.

A zöld színű szuperhősös izére kár szót vesztegetni. Meg a többire is.

Viszont amit végignéztünk, az jó volt. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.03. 18:08:49

A Transformers nagyon konkrétan a legfeljebb húsz éves fiúknak készülő sorozat. Nem is neked csinálták (bár nem sértődnének meg, ha vennél rá jegyet). Öregek vagyunk mi ahhoz, hogy valami fehérneműmodell meg néhány CGI-robot miatt pénzt adjunk ki.
Na jó, ha nem Transformers, ez a szinopszis akár ígéretes is lehet. Mondjuk nem moziban.
Annál inkább az X-Ment, ami a Marvel legjobban sikerült brandje. Érdekes karakterek, jó történetfolyamok, és fontos kérdések (az idegengyűlölet kérdését a mutánsokkal Stan Lee vitte be a popkultúrába - és a főgonosz motivációit is érted, és megtanulod, hogy jobbára nincs fekete és fehér, csak átmenetek köztük). Na jó, nyilván képregényben az igazi, de ez még állítólag jól is sikerült (még a Farkast is megnéztem moziban, és rájöttem, hogy jó cím: a Rozsomákként ismert Wolverine-hez ugyanis semmi köze nincsen). Viszont vannak filmek, amiket moziban kell először megnézni. Ez is ilyen.
A Zöld Lámpás viszont nem izgat különösebben, őt nem is ismerem igazán.
A Másnaposok pedig ravasz film ám: úgy ordenáré, hogy nem az. Nem vagyok híve az ilyen poénnak, de ezt a filmet kimondottan jónak tartom. Pörög, nem ül le, tényleg végig humoros/vicces (néha kicsit abszurd is, ami nem baj) - a másodiknak is adok egy esélyt.
Különben is: Ed Helms.

KZsoci 2011.06.03. 19:21:31

@stivanleroy: Ed Helmsnek inkább Bajnai Gordont kéne játszania...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.03. 21:26:07

@stivanleroy:
Én Pókember-párti vagyok Marvel képregények terén. Voltam a filmig.

Amúgy értem a vonzalmad az X-ek iránt, 30 évig az utcájukban laktál. ;)

@KZsoci:
Másnaposok 3?

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.04. 08:34:48

@Reckl_Amál: Na jó. A képregényfilmek valóban... Khm. De ezt dicsérik. Az ember pedig mindig reménykedik (és én speciel nagyon nem vagyok az akciójelenetekben érdekelt, engem nem ezek érdekelnek az eredeti sztorikból. Hátha így jobban tetszik a végeredmény). Viszont ehhez képest a Pókember még egész jó is volt.

2011.06.04. 17:53:05

Szóval a másnaposok siker film volt? És ennek még van folytatása.

Megérett a világ a pusztulásra.

halbikvera 2011.06.04. 18:03:21

A Jelek sztem ritka szar volt.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.04. 20:03:02

@Frengi: Ez a pillanat legkésőbb az első Britney Spears-film elkészültekor bekövetkezett.
Ráadásul vannak filmek, amikhez képest kifejezetten szofisztikált valami (mond valakinek valamit az, hogy Wayans fivérek?)

lindalee 2011.06.06. 20:57:53

@stivanleroy: Az első X-Ment én is szerettem, valami hasonló üzenetet éreztem benne én is és a látványvilága nagyon szép/érdekes (meg Patrick Stewart... :) ). Szerintem is érdemes lett volna moziban nézni először (az ilyenek nekem valahogy nem jönnek össze soha, mondjuk a Faun labirintusát szerencsére moziban láttam elsőre, eredeti nyelven, na azt nagyon tudom ajánlani!!).

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.07. 14:10:40

@lindalee: Bryan Singer X-világa legalább konzisztens, és tiszteletben tartja a képregény értékeit (többek között, első helyen a másság elfogadását és a békét egymás között). Patrick Stewart meg zseniális választás X Professzornak :-) . A Faun moziban? Mmmm. Jól hangzik.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.24. 08:35:19

@stivanleroy: A Másnaposokkal kapcsolatos véleményemet fenntartom. Kiegészítés: a második résznél valóban nem sikerült a varázslat.
süti beállítások módosítása