2010. október 23. 01:01 - Reckl_Amál

Fül-forradalom

A Nemzeti Múzeum akciósan, félmillió forintért megvette a ledöntött Sztálin-szobor újabb darabját, a mester bal fülét.

Ez a bulvárhír az én szememben szimbolikus. 1956 most már tényleg a múlt.

A fül tulajdonosa ugyanis már lassan egy éve árulta a bronz testrészt aukciós oldalakon, de senkit sem érdekelt. A viszonylag magas kikiáltási ár (2 millió forint) ellenére az, hogy valaki pénzzé akarta tenni a bizarr tárgyat, beszédes.
Többszörös örökségként jutott végső magántulajához a fül, ő pedig már nem érezte át a szuvenír eszmei értékét. Ő már nem kötődött hozzá érzelmileg. Csak azt értette meg, hogy ez egy értékes-érdekes dolog, pénzzé lehet tenni.

Azok az emberek, akik a szobrot ledöntötték, már nagyon idősek, vagy talán nem is élnek. És így az emlékezés már nem személyes, már csak felfogható, át nem élhető. Így Sztálin szellemének legyőzése sem jelent már sokat. Hála Istennek, mi már nem tudjuk, nem értjük a szobor szétszabdalása mögötti indulatot sem.

Ahogy október 23. sem csupán a forradalom dicsőséges első napja. 2006 óta már nem Nagy Imréékről szól. A mostani, kormányváltás utáni első ünnepségen Nagy Imre már nem főszereplő. A mostani kurzus a névtelen felkelőket fontosabbnak tartja, mint az akkori politikai szereplőket. Ez nyilván egyrészt kedvez annak a törekvésnek, amely az átlagember számára teljesen zavaros, négy évvel ezelőtti eseményeket az akkori kormány nyakába akarja varrni. Egyúttal nagyvonalúan eltekintenek attól, hogy azért a huligán-oldal is elkövetett ezt-azt, ott se csak igazlelkűek voltak. Ahogy egyébként ötven évvel azelőtt a hősies forradalmárok közé is keveredett néhány bűnöző.

Másrészt táplálja azt az álszerénységet, melyet fülkeforradalomnak neveznek manapság. Azt is az arctalan tömegek vívták meg; hogy merészelne a mai kormány ezeknek az igaz-szívű embereknek ellenállni? A mai kormányzás ideológiai alapozás zajlik éppen.

Az eddig ereklyeként rejtegetett fület mostantól bárki megnézheti a Nemzeti Múzeumban, az állam kvázi visszavásárolta. '56 pedig végre lassan a helyére került, történelmi esemény lett, aktualitása inkább kötődik az ötvenedik évfordulójához, mint az ötvenes évekhez.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr442392190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2010.10.23. 07:02:36

Ha megbocsájtod,én egy linkben fejezem ki a véleményem az általad leírtakról,mert még egyszer ide leírni nagyon hosszú lenne..
attila1969.wordpress.com/2010/10/23/56-margojara/
süti beállítások módosítása