2010. június 02. 23:09 - Reckl_Amál

Kutyafélék

Vannak emberek - például anyukám unokabátyja - akik irtóznak a kutya gondolatától is. Piszkosnak, hovatovább fertőzőnek tartják; mintha minden kutya veszett volna. Pedig tapasztalt bkv-utasként pontosan látom (érzem), az emberek sokszor sokkal rosszabbak, mint a kutyák e szempontból.

Kicsit még szórakoztat is, amikor az ilyen vendégek gerincén végighúzza az ujját az undormanó, és önkénytelenül is összerezzennek a fotelba felugró kutya látványától. Mert nálunk a mindenkori kutya családtag; nekünk sem tiltották meg sosem, hogy a kanapéra üljünk. Azért van ez így, mert szeretjük, és a szeretet meg a higiénia-buziság számomra egymást kizáró dolgok. Steril logika alapján is kijelenthető: akit szeretek, attól nem undorodhatom. Vagy nem szeretem.

A kutya funkciója a mai világban az, hogy lehet szeretni. Feltétel nélkül, bizalommal, gyöngéden, kényeztetéssel, ahogy jól esik. Azt hiszem, ma, amikor szeretethiányról panaszkodnak az emberek, nemcsak arra gondolnak, hogy őket nem szeretik eléggé; azt úgyse lehet soha biztosan tudni, illúzió. Az a baj, hogy abban sem lehet biztosnak lenni, hogy ki érdemli meg. (Ezen problematikáról remek írás olvasható a szomszédban: http://pontilyen.blog.hu/2010/05/31/torvenyen_kivul_mint_az_allat ) A kutya viszont - persze nem ember - nem él vissza ezzel. Érdekes állat, az ember teremtménye.

Azt viszont rendszeresen örömmel konstatáljuk, hogy minden amerikai filmben, amelyben kutya is van, csakis magaslati levegőn, vagyis fotelben, kanapén, ágyon hajlandó feküdni. Ahogy egy filmben semmi, ez sem véletlen, a meghittséget, a családi tűzhely melegét hívatott bemutatni.

Nagyon szeretjük a rókákat is. A kutyafélék családjába tartoznak, és ez a rokonság több mint nyilvánvaló. A róka is szereti a kényelmet, mint ezt a fotó is bizonyítja, és abban is hasonlít, hogy alkalmazkodóképes. Ezt a tulajdonságot tartom ugyanis a kutya legfőbb jellemzőjének, hiszen egyike a három dolgonak, amely minden emberi civilizációban megtalálható (az alkoholon és a házasságon kívül; ne keressünk összefüggést!). A rókák kényszerből ugyan, de bemerészkednek a külvárosokba, de ma már nemcsak a baromfiudvart dézsmálják meg, hanem néha bizony egyéb civilizációs előnyökre is rákapnak.

Sőt! Van olyan, aki a kutyákat is megelőzte. Ez a londoni róka például egyedül metrózik szombat éjszaka. Az első kutyám nem bírta megszokni a metrót, annyira félt, hogy majd' kiesett a kis szíve. Mr. Fox viszont rendkívül nyugodtan és rutinnal utazgat.

 

 

További helyes rókák és történeteik: http://fizzyenergy.com/unexpected-foxs-visits/

A Kópéról készült képet KZsoci készítette.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr322052285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.03. 09:35:49

Pedig tegnap különösen rossz volt. Veszettség elleni védőoltást kapott, és izgalmában megharapta a Mama ujját. Soha semmilyen körülmények között nem szabad minket megharapni!

-Sarge- 2010.06.04. 16:54:13

@Reckl_Amál: Ne csodálkozz rajta. Ha mindent szabad neki, akkor nyilván nem tudja ki a főnök. Néha el kell igazítani és akkor majd nem csinál ilyet.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.04. 19:51:19

@-Sarge-:
Teljesen igazad van. De anyukám fekete öves kényeztető, a családja nőtagjai külső szemlélők egybehangzó véleménye szerint művészi szintre fejlesztették a kényeztetést. :) Az előző három kutya is agyon volt abajgatva, de ilyet nem csináltak mégsem.

Örülök, hogy újra látlak.

2010.06.07. 17:12:25

Én a kutyákkal is pont úgy vagyok, mint a kisbabákkal.

Utálom, ha valaki rám akarja erőltetni a kutyáját, hogy aranyos és hogy nem bánt.

Szerencsére van saját gyerekem és saját kutyám, illetve volt.

A kutyám sajnos meghalt, még nagyon fáj.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.07. 19:38:33

@Frengi:
Én már hármat gyászolok. Most is sokszor eszembe jutnak...

2010.06.07. 22:12:05

@Reckl_Amál: mert olyan hülye az ember, tudtam, hogy öreg, már akkor is öreg volt, amikor a menhelyről elhoztam, már az is csoda volt, hogy eddig birta.
Imádkoztam, hogy csak addig birja ki, amíg haza érek, csak még egyszer lássam élve.
Ott feküdt az ajtó előtt, már nem tudott felállni.
Még 3 napig ápoltam, azátán meghalt,
Pedig tudtam, hogy már nem fog felállni, de még elvittem orvoshoz, nem várta meg, hogy elaltassák, itt hagyott, meghalt.

A nyakamba sóztak egy kis pulit, hogy most már van hely, fogadjam be, mert egyedül volt egy telken, nagy hó volt, a barátnőm nem tudott kimenni autóval.
Befogadtam, de ettől még Rozi hiánya ugyan úgy fáj, ha nem jobban.

És milyen érdekes: ez az uj kutya nem hajlandó a betonról egy lépést sem tenni a kert felé, hiába hoztam el a saját kicsi házát, nem megy bele.

Úgy látszik egy életre elege lett a kertből.

Érdekes a kutya lélektan.

A múlkor láttam egy hasonkó újfundlandit, ott feküdt egy bolt előtt, nyugodtan. Olyan volt mint a Rozi.

Elmentem mellette, csak néztem. Semmi simogatás, semmi kutyuli-mutyuli. Nem az én kutyám.

Az emberek olyanok a kutyákkal, mint a kis babákkal, meg cirógatják, gügyögnek hozzá, milyen aranyos.

Egy felnőtt ember is lehet aranyos, mégsem mész oda hozzá megsimogatni, ha nem imsered. Valszeg elküldene a francban, de egy kutyába szorult annyi inteleginecia, hogy ráhagyja a hülyére.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.06.09. 01:59:34

@Frengi:
" de egy kutyába szorult annyi inteleginecia, hogy ráhagyja a hülyére"

:)

Szerintem evolúciós előny, ha egy kutya képes az emberek szeretetigényét elviselni. Ezért azok a sikeres egyedek, akik ezt megértették.

A három kutyánkból kettő megöregedett. Csak utólag vettem észre a fényképekről, hogy milyen kis "kopottak" voltak. Nagy igazságtalanság, hogy ilyen rövid idő jut egy kutyával.
süti beállítások módosítása