2010. január 11. 16:40 - Reckl_Amál

Mona Lisa mosolya

Kicsit megkésve kaptam a kezembe a Nők Lapja mellékletét, amely az internethez ad tippeket.

A kiadvány tíz évvel ezelőtt haladó és értelmes kis füzetecske lett volna, de 2008-ban, amikor hozzátűzték az újsághoz, hervasztóan maradi. A Nők Lapja, ill. az ismertető szerzői – a számomra ismeretlen Kertész Gábor és Nagy Réka – az olvasótábort ostoba, félanalfabéta konyhatündérnek képzeli. Avagy a két újságírónak sincs túl sok fogalma a netről, de a főszerkesztőnek szupi ötletnek tűnt nyomtatott agytágítást tartani a netről, és rájuk esett a választás.

A stílus olyan, mint a Modoros blog egyik-másik jól sikerült paródiája: okoskodó, jópofáskodó, bratyizó és persze mindent tudálékosan túlmagyaráz.

Kis ízelítőként: a Google mint extra tipp szerepel a füzetben… Azt hiszem ezzel mindent elmondtam a kiadvány tudásszintjéről.

Ennél érdekesebb, ahogy a szerzők mit gondolnak a mai magyar nő érdeklődési köréről. Kedves nőtársaim, elég lesújtó a dolog.

Nézzük a témaköröket! Mire jó egy nőnek 2008-ban az internet? Először is, ugye, guglizik. Természetesen Dolhai Attilát és Mészáros Árpád Zsoltot. Hát, nem tudom…

Aztán skypol. Tessék megkapaszkodni, a Skype segítségével még konferenciahívást is lehet „kezdeményezni”. Mintha az egész világ a szobánkban ülne…

A fórumokról szóló részből világlik ki csak igazán, mennyire él még mindig ez a kép a hűséges kis feleségről, aki el sem mozdul a tűzhely mellől. Tiszta Pleasantville. Miről fórumozik – a szerzők szerint – egy nő? Hát természetesen a piskótáról! Hogy hány tojásból kell sütni. Továbbá megoszthatjuk viszontagságainkat sorstársainkkal, amennyiben azok külföldön vállaltak állást. Tiszta középkor, nem? Az asszonyállat otthon őrzi a tűzhelyet, amíg az ember küzd a messzeségben a szeldzsuk törökökkel.

És természetesen a „babaprojectről” (sic!) is itt lehet beszélgetni a legjobbakat. Ez az én legnagyobb bajom a modern nővel. Megszállottként hajkurássza a klasszikus értékeket, de ahhoz már túl modern, hogy magától hagyjam a dolgokat a maguk rendje szerint haladni. A baba (Még véletlenül sem gyerek, nehogy kiderüljön, hogy ember!) prodzsekt, határidős feladat, amit le kell vezényelni!

Fontos azonban – bár, és ez az egyik legjobb mondat, „Sokan azt gondolják, ez valami beteg, virtuális világ, korántsem így van.” – hogy egészségügyi témákban ne hagyatkozzuk a „botcsinálta szakértőkre”!

De még csak ezután jutunk el addig, amiért az internetet feltalálták: a társkeresés és a fogyókúra.

Előre tisztázni kell, hiszen a társkereső honlap nem véletlenül adott pénzt erre a baromságra, hogy a netes társkeresők nem perverzek meg deviánsok meg bolondok. Csak töredékük az. Mindesetre kezdjünk gyanakodni, ha valaki küld egy képet egy jókora lomposról… Ezzel az útravalóval már könnyen felismerjük ezeket a beteg embereket, és ki is tudjuk őket szűrni.

Továbbá azért a neten sem mindenki csak szexet akar. És azt sem szabad elfelejteni, hogy időt kell hagyni, nem biztos, hogy egyből összejön.

Ezekkel a megfizethetetlen alapismeretekkel a tarsolyunkban irány a regisztrációs űrlap. Annyit azért még megjegyeznék, hogy eléggé szűkös a fantáziája a tisztelt szerzőpárosnak. Mi van, ha a kiadvány olvasója pont olyan deviánsokra hajt, aki előszeretettel küldözgetnek képeket a fütykösükről, mivel ő is csak azt akarja? Ja, hogy ez nem illik egy mai, magyar úrinőhöz? Hát hogy lesz belőle tűzhely melletti pirulós kis ara? Azzal a szájjal fogja majd csókolni a gyerekek fejét…?

Sajnos a regisztrációról szóló szájbarágás jogosságát nem tudom elvitatni. Bár a társkereső oldalakat nagy ívben kerülöm, az Iwiw-en és a Facebookon bőven látni idiótákat, akik jópofának hiszik magukat, valójában meg leginkább ijesztően hülyék. Azért innen is szemezgetek: kerülendők az olyan szellemességek, mint „Szelídíts meg! – mondta a róka.” vagy „NŐ vagyok, csupa nagybetűvel.” Ha pedig idézünk (mint én az előbb, ugye), akkor még végén azt hiszik a férjjelöltek, hogy nincsenek önálló gondolataink. (Ez mióta hátrány?) TUDTÁTOK, HOGY A CSUPA NAGY BETŰ KIABÁLÁSNAK HAT? Mondom, 1998-ban ez egy pompás kis összeállítás lett volna…

Amikor valaki végre bennakadt a hálóban, akkor mindenek előtt bókoljunk neki. A férfi olyan állat, amelyik szereti, ha bókolnak neki. Minket nőket, ugye, a bók hidegen hagy, egyenesen irritál a dicséret.

Aztán kérdezzünk. Ez mindig beválik. A férfi olyan állat, amelyik szeret válaszolni.

És végül egy fontos információ: a férfiak szó szerint értik a leveleket. Ahá! (De mi köze ennek az internethez?)

És még néhány jollyjoker-téma, ami a nőket biztosan érdekli: vásárlás – általában nehéz dolog, pláne a neten; online ügyintézés – őszintén, aki öt perce tanulta Google-t használni, az mit kezd az APEH kibogarászhatatlan honlapjával?; ciklusfigyelés – tetszik emlékezni, babaproject; álláskeresés és persze „élménymegosztás”. Ez egyrészt a képfeltöltő oldalakat takarja. Ország-világ láthassa a képeinket, csuhaj! Másrészt mesél kicsit a blogokról, azoknak egyik legirritálóbb válfajáról, a csecsemőnaplókról. (Hát persze!) Továbbá a szerzők megengedik: az ember írhat „csak úgy”, magának blogot.

Még szerencse! Így én is leírhatom, hogy a Nők Lapja melléklete szégyen. Csak úgy, magamnak.

96 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr821663932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2010.01.11. 18:01:09

Ebben most nem értünk egyet.
Valószínűleg nem minden nő aki olvassa a Nők Lapját félanalfabéta, de hidd el nekem, bőven vannak olyanok akiknek tudott újat mondani ez a kiadvány (látatlanba mondom, a te leírásod alapján).
Vegyük pl. anyukámat, aki nagyon örül mert megtanulta használni a skypot, de csak hív, mert nagyon lassan megy neki a gépelés. Mi úgy használjuk a számítógépet mint régebben ők a tollat, fel sem merülhet hogy valaki nem ért hozzá?Tetszik nem tetszik nagyon sokan vannak akiknek ez még mindig újat mond, akinek meg nem az nyilván nem fogja elolvasni.

A babaprojekt tényleg nem a legjobb szó, és úgy látom én is, hogy sokan határidős dolognak gondolják, de ettől még lehet róla beszélgetni,mert miért ne? :) Azt meg mondjuk egyáltalán nem látom problémának, hogyha adott a dolgok valamilyen szintű befolyásolása, akkor miért ne próbáljunk meg élni vele. Nyilván nem lehet stopperrel lemérni, de pl. én azt a felelős gondolkodás részének tartom, ha nem csak úgy a nagyvilágba találomra születnek a gyerekek (amíg esetleg mindkét fél egyetemre jár), hanem akkor amikor tényleg megérett a dolog és itt nem csak az anyagiakra gondolok, hanem a felelősségvállalás képességére is.

És még megemlékeznék azokról is, akik ugyan egyre kevesebben vannak, de még elégedettek tudnak lenni azzal hogy esetleg a tűzhelyet őrzik meg az utódot nevelik,és nem robotolnak pluszban x órákat, és mindezt felvilágosultan teszik, nem azért mert az Embör azt mondta. :)

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2010.01.11. 21:03:09

A végére elvesztettem a fonalat, hogy mikor jópofáskodik a Nők Lapja és mikor próbálsz meg te vicces lenni...
Leírásod alapján te sem állsz olyan messze ettől a színvonaltól... :(

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 21:13:07

A babaproject netes manifesztációjáról kötelező olvasmány itt:

gorbe-sminktukor.blog.hu/2009/12/03/nyelvhasznalat_olvasoi_poszt_babaproject_a_bezebrazodasert

Mindenképpen ajánlom, elég sarkos képet lehet kapni a neten küzdő kismamajelöltekről és társaikról.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 21:14:03

Elnézést a hosszú URL-ért, eltosztam. De jó helyre mutat.

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2010.01.11. 21:17:30

Fogadjunk, hogy nem te vásárolod a lapot, hanem valamelyik idősebb rokonod, akinél bele szoktál olvasni, és akinek igenis jól jön egy kis fejtágítás az Internetről... És igen, ha már ennyire értesz hozzá, elkezdheted nagy kezdőbetűvel írni. Internet. :-)

tzi 2010.01.11. 21:19:01

@Ziebi: uff, te csak a lenyeget nem vagod.
Aki nem tudja mi a kinom az a gugli meg internet, annak nem egy ilyen feluletes hehereszo kis cikkecske fog segiteni. Aki meg tudja, azon meg azert nem.

A felelosseg vallalas kepessege meg ugye... szoval ha valaki felelotlen, az nem fog felelosen gondolkodni a gyerekvallalasrol, ugye?

babsz 2010.01.11. 21:19:37

aaa. hát nézz csak körül az nlc fórumán, ott is pont ezt a debilizálódott közeget találod. pl sikerült neki regisztrálni, majd meg topikot nyitni, hogy "melyik szám az, aminek az a szövege, hogy csak a hold az égen?". de odáig nem jutott el, hogy a google-ba ugyanezt beírja.
a Nők Lapja mind papír-, mind online formája tragédia (kivéve egy-két főzős ügyüket), és már nem tudom, az olvasók határozzák-e meg ezt a retardált, nyálfolyatós stílust, vagy fordítva. abszolút ignore a cucc. a poszt teljesen jogos.

hercegnö 2010.01.11. 21:19:58

a Nők Lapja egésze kőkori szellemben íródik, második helyen a félhülye olvasóknak, ám első helyen a félhülye fogyasztókra utazó hirdetőknek. ezeréves nőcik osztják az "eszet" - mármint az olyat, amilyen van nekik. néha mégis érdemes kézbe venni, különben nem tudnánk, éppen hol tart a magyar hülyeség

[c] 2010.01.11. 21:20:06

A Nők Lapját egyébként sok 50-es, 60-as nő olvassa, nekik bizony mondhat újdonságot a melléklet.
De az is tény, hogy ha valóban ilyen felületes, akkor nem sokat...

babsz 2010.01.11. 21:21:54

@Metal Warrior: te meg nem értetted meg a leírtakat, sajnos.

[c] 2010.01.11. 21:22:54

„NŐ vagyok, csupa nagybetűvel.”

A Coelho-idézetet kihagytad.

Kúrcsány Ferenc 2010.01.11. 21:28:30

Ha félhülye olvasóknak írnak, akkor még túlbecsülik őket.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.11. 21:40:45

Nem kell mindenkit azonnal geek-nek nezni, mert a helyes felvel markolja meg az egeret.

Buzzword 2010.01.11. 21:51:22

A poszt alapján ez a fincsi kis manual a multimédia hőskorát,a '90-es évek közepét eleveníti fel, amikor a net "információs szupersztráda" volt, amin "szörfözni" lehetett (baszki, képzavar!), egy megvilágított szivárványszínű OpenGL kocka pedig "virtuális világ" volt, és ha zoomolni meg forgatni is lehetett, "kalandozhattunk a lélegzetelállító virtuális világban".
Ah, a Duke 3D pixelnői! Ah, a betárcsázós modem mennyei fütyülése!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.11. 22:00:54

@Buzzword: :D

Egyébként tényleg a női magazinok egyik alja a Nők Lapja.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.11. 22:01:25

@Lichtenstein:

???

Nem szoktam belekötni mások helyesírásába; annál jobban idegesít, amikor valaki úgy köt bele, hogy azon nyomban egy helytelen alakot javasol.

Az internet természetesen továbbra is kis kezdőbetűvel írandó, hiszen továbbra sem tulajdonnév.

civil polip 2010.01.11. 22:32:45

@Lichtenstein: Ebbe fölöslegesen kötöttél bele, kisbetűvel kell írni. Ha nem hiszed, járj utána.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.01.11. 22:33:34

A Nők Lapja és a netböngészés? Miért nem maradnak meg a klasszikus témáknál? A Hustler sem indít hagiográfiai sorozatot.

Egyszerűen más a célközönség, s amit erőltetni kell, azt nem kell erőltetni.

petya.bacsi 2010.01.11. 22:55:26

Na, azért a férfimagazinok is megérnének egy posztot...

A klasszikus Nők Lapjával nincs gond, de sajnos ez is kezdi elérni a Cosmopolitan szintjét (ki-ki döntse el, hogy ez most dicséret, vagy sértés...).

A Cosmopolitan ("nyomtatott Velvet") szextanácsai, pasifogó tanácsai egyenesen röhejesek, ciki, ha van olyan nő, aki ilyeneket olvas pasifogás előtt.

Meg azok a szextanácsok, ami még a BRAVO magazin Szerelem, szex, gyengédség rovatánál is lentebb vannak - repülne a nő, ha azokat megcsinálná velem, amit eme magazin újságírói (frászkarikát, ezek nem újságírók!) a papírra öklendeznek.

Sajnos ismerek - hál' Istennek távolról - egy leányzót, aki eme sajtóorgánumokba publikál... nem az eszéért szeretik szerintem.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.01.11. 23:06:22

reckl amál te valami nagyon fiatal nő lehetsz. És okos. És azt hiszed mindenki olyan mint te, fiatal és okos. Eszedbe sem jut, hogy vannak ötvenes nők akiknek teljesen új dolog, hogy az Interneten lehet mást is csinálni mint híreket olvasni az Indexen meg e-mailt írni. Olyan vagy mint az egyszeri autószerelő hülye fia aki egész gyerekkorában apunak segített autót szerelni és nyomatékkulccsal kelt és feküdt, és tök el van csodálkozva, hogy más hülyék ezt könyvből tanulják... Neked is kéne valami ami hiányzik. Tapasztalatnak hívják. Ugyanis ezek szerint létezik saját nemednek egy olyan korosztálya amelyről nem sokat tudsz.

Kolbasz 2010.01.11. 23:07:26

A Nők Lapja egy zavaros szar. Erröl egy példa: check.blog.hu/2009/04/22/a_bajnok_2

Fedup Sári 2010.01.11. 23:09:44

A blogbejegyzés két évvel ezelőtt haladó és értelmes kis írás lett volna, de 2010-ben, amikor kikerült az Index címlapjára, hervasztóan maradi.

Lili Marleen 2010.01.11. 23:11:04

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: en ugy vettem eszre, hogy a noi magazinoknak csak alja van..

_karmapolice_ 2010.01.11. 23:17:48

Hát meg fogtok lepődni, de az anyám (57 éves) pont emiatt a melléklet miatt ültetett le egyszer naga mellé, hogy magyarázzam már el neki, hogy működik az internet (igen, KICSI i-vel). Mert amíg én mondtam, hogy az jó, addig azt monta: "Ez nekem nem való, öreg vagyok én már hozzá". De amint meglátta, hogy a Nők Lapjában külön mellékletben "reklámozzák", elkezdte érdekelni a dolog.
(Ja, és természetesen nem Dolhai Attilát keres a google-n és nem akar újabb gyereket, de nem is ezen része érdekelte...)

Fehérszakál 2010.01.11. 23:28:27

A padlás takarítás közben találtam egy nagyon régi Nőklapja újságot. Kiváncsiságból belelapoztam. Volt egy orvos válaszol rovat ahol egy tizenéves azt kérdezte a doktor úrtol, hogy igaz e, hogy wc-n ülve is el lehet kapni nemi betegséget. Az orvos válasza ez volt : Igaz, csak kényelmetlen. :)
Nekem ennyi elég volt a nőklapjából :))))))))))

dru. (törölt) 2010.01.11. 23:29:11

@Ziebi: aha és hatalmas életcéljaik is vannak. izgalmas élet egész nap otthon robotolni az biztos.

szarazpezsgo 2010.01.11. 23:30:30

Hadd mutatkozzam be: Kertész Gábor vagyok, a Nők Lapja újságírója, és mivel személyesen is megszólítottál, Reckl Amál, úgy gondolom, nekem illik válaszolnom a posztodra. Pláne, hogy az Index főoldalára is kikerült. Most csak a magam, nem pedig a szerkesztőség nevében beszélek, bár remélem, hogy a többiek is így látják a dolgot. :-)

Egyetlen dolog elöljáróban:

- Elég unfair dolog úgy lehúzni egy mellékletet, hogy az említett mű több mint egy éve jelent meg. Nem azért, mert elavul a dolog, hanem azért, mert nem kérhetem a kommentelőket, hogy vegyenek egy Nők Lapját, és döntsék el maguk, mennyire hasznos/nem hasznos az elmített kisfüzet. Mivel nincs a kezükben a füzet, alapból hátrányba kerülök veled szemben, és így nehéz védekezni. No de azért próbálkozom…  Menjünk akkor pontról pontra.

1. "Kis ízelítőként: a Google mint extra tipp szerepel a füzetben… Azt hiszem ezzel mindent elmondtam a kiadvány tudásszintjéről."

A füzettel kettős célunk volt. Egyrészt azt akartuk, hogy olyanok is kedvet kapjanak az internethez, akik eddig nem tudtak róla semmit (olyan rossz küldetés ez?), másrészt, hogy azok, akik már konyítanak hozzá, jó kis extra ötleteket kapjanak. Az effajta szórás kifejezetten fontos, hiszen a Nők Lapját – hála istennek – jelenleg kb. 1 millió ember olvassa (nők és férfiak egyaránt).

Én értem, Reckl Amál, hogy zavar, ha a kezdő netezőknek néhány sorban leírjuk, hogyan kell kezelni a Google-t. De most őszintén, tényleg azt gondolod, hogy az említett cikk maradék részét - ami a keresések finomításáról szól - mindenki tudja? Én például vállalom, hogy gyakorló netező létemre a cikk írásáig nem ismertem az összes Google parancsot… De jöjjön is az idézet saját magamtól, és döntsenek a kommentelők. Az idézetből egyébként az is látszik, hogy nem a Google-t ajánlottuk extra tippnek, hanem a Google-be épített számológépet. Magyarul, hogy csúnyán ferdítettél a posztodban.

Idézet Nők Lapja kisfüzet (2008)

- Ha mégis meghatározott kifejezést keresünk, tegyük idézőjelbe! A Google így csak azokat az oldalakat fogja listázni, ahol a keresett kifejezés úgy szerepel, ahogy mi azt akarjuk.

Próbáljuk ki! Írjuk be a keresőbe, hogy „elmentem a vásárba” – számtalan felesleges lap helyett az Én elmentem a vásárba félpénzzel című népdal dalszövegét dobja fel a Google.

- A pontosabb keresés érdekében használjuk időnként mínuszjelet! A mínuszjel a „kivéve” kifejezés lefordítva a Google nyelvére.

Próbáljuk ki! Írjuk be a keresőbe, hogy Nacsa -Bagi – Ez a keresés kiad minden oldalt, amelyen Nacsa Olivér szerepel, de Bagi Iván nem…

- Próbáljuk ki az OR parancsot! Akkor érdemes használni, ha a „vagy-vagy” feltétel szerint szeretnénk keresni. Például a Dolhai OR MÁZS parancs minden olyan lapot kiad, amin Dolhai Attila vagy Mészáros Árpád Zsolt szerepel

Extra tipp:
A Google keresőmezője egy egyszerű, de nagyszerű számológépként is működik. Ezt nem árt tudni, ha S.O.S. számológépre van szükségünk.

Próbáljuk ki! Írjuk be a keresőbe, hogy 3+2*5 Ugye, hogy működik?

További hasznos tippek és Google-trükkök: www.webma.hu/Keresooptimalizalas_Keresok_Google.html

Idézet vége

Azt hiszem, a kommentelők a fentiek alapján most már azt is el tudják dönteni, hogy valóban olyan felháborító volt-e részemről Mészáros Árpád Zsoltra és Dolhai Attilára guglizni.
De ha csak ezen múlik a jóindulatod, és megígéred, hogy előfizetsz ránk, én cserébe legközelebb ajánlani fogom a "Reckl Amál" keresőszavakat is... ;-)

2. "Aztán skypol. Tessék megkapaszkodni, a Skype segítségével még konferenciahívást is lehet „kezdeményezni”. Mintha az egész világ a szobánkban ülne…"

Igen! És ugye, hogy milyen fantasztikus dolog? Főleg mostanában, amikor annyi korunkbeli (jómagam 31) megy külföldre dolgozni! Anyukák, nagymamák, apukák, nagypapák (igen, sok férfi olvasónk is van) ülnek le a gép elé, hogy megtanulják használni. Ismét hadd idézzek az akkori kisfüzetből:

Idézet Nők Lapja kisfüzet (2008)

"A Skype programot a skype.com/intl/hu honlapról tudjuk letölteni, teljesen ingyenesen. Letöltés után a programot telepítenünk kell, amelynek részletes menetét megtalálják a nlcafe.hu/techno/skype oldalon (ábrákkal)!"

Idézet vége

Magyarul, amikor több mint egy évvel ezelőtt az olvasónk ráment a fenti URL-re, lépésről lépésre elmagyaráztuk neki, mit és hogyan kell tennie ahhoz, hogy belépjen a skypoló közösségbe, és csökkentse a telefonszámláját. Utóbbit egyébként más, a kisfüzetben ajánlott programoknál is megtettük (a kommentem végén ott a lista… És igen, nagy meló volt).
Megmondom őszintén, Reck Amál, már csak azért is dühít, hogy nem egy éve írtad a posztot, mert ezt az állításomat most nem tudom bizonyítani, csak a kommentelők jóhiszeműségére építhetek. Ennyi idő elteltével a link ugyanis már nem működik, az előbb kipróbáltam. De ha kommentelőknek nem elég a szavam, és követelik tőlem az említett cikkeket, én esküszöm, holnap bemegyek a rendszergazdákhoz az NLCafénál és előkerestetem velük valahogy... :-)

3. Az internetes társkeresésről ismét annyit, hogy szerintem igenis fontos tudni róla, hiszen az idősebb párkereső korosztálynak ez talán a legjobb párkereső módszer (45 felett az ember elég kínosan érezheti magát egy diszkóban, nem?)

Mivel már maratonivá kezd válni a kommentem, ezúttal hadd ne védjem szóról szóra az írást. Inkább a végét idézném:

Idézet Nők Lapja kisfüzet (2008)

"Az internetes társkereséssel kapcsolatos tippjeinket Kellner Dénes Valaki téged keres című könyve alapján állítottuk össze. A művet szívből ajánljuk mindenkinek, aki szeretné kipróbálni az internetes ismerkedést! Dénes nemcsak férfiként tudja, mit beszél, hanem internetes szakemberként is, hiszen ő fejlesztette ki az egyik legnagyobb hazai társkereső portált."

Idézet vége

Dénes, alias Danger a lovebox kitalálója és fejlesztője volt, személyesen olvasta át és mondta rá az áment a leírtakra. A cél ismét csak az volt, hogy a legkezdőbb társkeresők és a már "ügyesebbek" is találjanak új információt. A későbbi visszajelzések alapján találtak is.

4. A Fórumozással, babavárással stb. kapcsolatban most azért nem kezdem osztani az észt, mert nem személyesen én írtam. Nagy Réka a nlcafe.hu vezetőszerkesztője, illetve most épp nem, mert nemrég született gyermeke. Mindenesetre talán elhiszik nekem az olvasók, hogy a történet arról szólt, hogy ha vannak otthon gondjaink, akár apró (süti, piskóta), akár nagyobb, be lehet dobni a kérdést a közösbe, és a Fórumozók megválaszolják. Segíthetnek, na!

Ezek voltak a pontok. Most pedig egy személyes kérés feléd - komolyan, nem viccből:

Íme a felsorolás, hogy milyen témákat vettünk a füzetbe. Mert úgy gondoltuk, érdekli a nőket (és a minket olvasó férfiakat).

- Hogyan keressünk hatékonyan? (Google trükkök; Google parancsok)
- Fórumozás
- Társkeresés az interneten
- Internetes aukció
- Fogyjon internettel
- Ötletek konyhatündéreknek
- Olcsó telefonálás az interneten keresztül
- Képmegosztók, blogok
- Email
- Szótár és fordítás
- Fedezzünk fel! www.startlap.com
- Játssszunk a neten!
- Időjárás előrejelzés
- Online újságok
- Szabadidős programkereső
- Közlekedés
- Vásárlás
- Ételrendelés
- Online ügyintézés
- Online Határidőnapló
- Álláskeresés

Az alábbiakról voltak részletes, ábrákkal teletűzdelt segítő leírásaink online, ami a füzettel egy időben jelent meg a Nők Lapja Cafén (hogyan regisztráljunk, lépésről lépésre):

„Bekopogtunk az Ügyfélkapun”
Iwiw
Google calendar
Firefox
Gmail
Skype
Szótárazás az interneten
Windows live messenger
Citromail

Reck Amál, én értem, hogy szerinted hogy "Internet Kisokos" címmel füzetet jelentetünk meg, a fenti témák nem érdeklik a nőket, de kérlek, segíts, akkor mi érdekli őket?

Ígérem, írni fogok róla a Nők Lapjában!

ismeretlenül, de barátsággal,
Kertész Gábor
újságíró

Ziebi 2010.01.11. 23:31:00

@shoviet: Nehéz úgy nyilatkozni hogy nem olvastam a mellékletet. :) ezért csak arra alapoztam amit Amál írt. Nyilván nem ebből fogják megtanulni a net használatát, de elkezdheti érdekelni őket.

Az megint más kérdés, hogy esetleg bénán, igénytelenül írják meg...sajnos ezt aláírom, el tudom képzelni.

Ziebi 2010.01.11. 23:37:08

@dru.: én nem látok semmi kivetnivalót abban, ha valaki abban éli ki magát hogy neveli a gyerekeket (nem berakja a sarokba amíg ő olvas vagy szomszédol, neveli), stabil hátteret biztosít a férjnek, stb. Nyilván nem mindenkinek való ez, az lehet a kulcsa a dolognak, hogy valaki be meri -e ezt az életet is vállalni. Kell hozzá egy adag önismeret, és bizony bátorság is (na meg lehetőség, nem mindenki teheti meg)
Persze manapság nem divatos, hiszen a nő legyen: jó munkaerő, tökéletes anya, lepedőakrobata szerető, meg ki tudja még mi nem. Mindenben tökéletesnek lenni, ez most a módi, de én úgy gondolom hogy a nagy hajtásban nagyon sokan elaprózódnak, és egyikben sem lesznek elég jók sem, nem hogy tökéletesek. Lehet velem vitatkozni, így látom. :)

Ziebi 2010.01.11. 23:45:03

@szarazpezsgo:
És lőn, olyan is volt ebben a kis kiragadott részletben amit még nem tudtam :) (Mínuszjel a keresésben) Nekem ez korrekt válasznak tűnik. :)

Bérgyilkos Bohóc 2010.01.11. 23:52:56

"skype-ol"... ha már senkinek nem sikerült...

Johnsmith000 2010.01.11. 23:57:35

egy vad feminista cikkét olvashattuk. köszönjük, hogy internetet ragadtál

hirokin 2010.01.12. 00:03:44

Az én anyámnak is elmagyarázhatná már valaki, hogy hogyan kell a gúgliban keresni. :)

S. Annyi 2010.01.12. 00:04:33

De mégis: ki az a File Edit?

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2010.01.12. 00:18:31

@civil polip: Rábeszéltél. :-) Szerintem elég egyértelmű, hogy tulajdonnév (a világ legnagyobb globális internete megérdemel egy tulajdonnevet, nem?), de mindkét verzió elfogadott:

"Az internet nagybetűvel és kisbetűvel kezdett írásmódjának kettőssége a szó tulajdonnévi vagy köznévi jellegének eldöntetlenségéből adódik. Az általános, hétköznapi írásgyakorlatban a kisbetűs és a nagybetűs forma egyaránt elterjedtnek számít. A nagybetűsítés divatja és az angolban elfogadott nagybetűs forma mellett az is gyarapítja a nagybetűvel kezdett alakok előfordulását, hogy a legáltalánosabban használt szövegszerkesztő (Microsoft Word) helyesírás-ellenőrző programjának korábbi változatai az internet, sőt még az egyértelműen kisbetűs, melléknévképzős internetes szavakat is nagy kezdőbetűs formára javították.

Az 1999-ben megjelent Magyar helyesírási szótár szentesíteni próbálta ezt az írásmódban érzékelhető kettősséget: mindkét változatot felvette szóanyagába. A szótár értelmezése a variánsok között jelentésbeli különbséget feltételez: a nagybetűs formát az intézménynévi használatra, a kisbetűs formát pedig a távközlési hálózat megnevezésére különíti el. Ez a szótári szabályozás azonban nem szüntette meg a bizonytalanságot: az internet szót ugyanis a szövegkörnyezetek tanúsága alapján szinte mindig ’világméretű, számítógépek közvetítette távközlési rendszer’ értelemben használjuk, tehát a jelenség nem követel meg tulajdonnévi elnevezést, a szótárban rögzített elkülönítés hátterében a világháló újdonsága, sajátos jellege miatt a fogalom pontatlan ismerete állt. Olyan egyedi dologra utaló megnevezésről van szó, amely köznévi szerepű, és így egyértelműen a kisbetűs írásmódja számít elfogadhatónak. Az Osiris Kiadónál 2004-ben megjelent Helyesírás című kötet példaanyagában (Laczkó Krisztina–Mártonfi Attila) ennek megfelelően már csak a kisbetűs változat szerepel."

2010.01.12. 00:18:56

Rekkamál posztyáva' természetesen én sem értek egyet, hiszen bunkó és szemme' láthatólag felkészületlen, ugyanakkor viszont eleve indulatos poszttal nem szokás egyetérteni, Kellner Dénes (alias danger) könyvéről azért annyit elmondanék, hogy Dénesünknek eleddig egyízben SEM volt általános értelemben vett NORMÁLIS partnerkapcsolata (értsd: csetgazda révén akadtaK NŐK, AKIK ODATARTOTTÁK NEKI), viszont ő mAGA mint csetgazda rendszeresen és a mai napig a legtermészetesebb módon moderál regisztrált csetelőket annak, úgymond mérlegelésével, hogy azok mennyire illenek bele az őltala megálmodott, szuperfasza, ÜBERKIFOGÁSTALAN csetelői környezetbe. Vak vezet világtalant. Kellner Dénes minimálpszichopata. Akár Orbán Vikotor, csak még annyi jelentősége sincs, ha egyáltalán van viszonyítási alap.
Kellner neve rigogatoondoozus, KELLNER FOR DEATH! Nem túl rég volt az általa üzemeltetett chaten, hogy csajt akartunk neki szerezni (fizetettet)..

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.01.12. 00:27:00

korrekt válasz az újságírótól, így már rögtön árnyaltabb a kép.
Bár jómagam évek óta keresgélek a neten olyan női magazinokat, amelyek nem a piskótasütés - babaproject - legócskább trükkökkel történő - celebek tengelyén mozognak, be kell látnom, hogy nem én vagyok a női magazinok célcsoportja, és ha így nézem, akkor egy mainstream közönségnek igenis jól összeállított tartalmú volt ez a Kisokos.
Azt is tudom, hogy Pest megyében élő néném, aki mindössze 40 éves, de tavaly ült le először az internet elé, pont ilyen dolgokat akart megtanulni: hogyan kell keresni? a böngészősávba vagy a google-ba írjuk a keresőszót? jéé, a weboldal címében nincs @? csak az e-mailcímben? hogyan kell regisztrálni a vaterára? és hasonló alap dolgokat tanítottam meg neki, nos ő nagyon jó hasznát vette volna a Kisokosnak és gondolom, nincs egyedül, hanem van pár százezer-millió sorstársa.

Azt pedig én sem értem, hogy miért most írsz egy 2008-as témáról.

eino. 2010.01.12. 00:31:08

@szarazpezsgo: Hogy mi minden érdekli még a nőket? Politika, tudományos ismeretterjesztés, történelem, zene (tehát nem Dolhai Attila ), irodalom (nem a Terézanyu és tsai), Isten (valahol, valamelyik), orvoslás, gazdaság...

Például ezek nagyon érdeklik a nőket, legalábbis sokakat, így engem is. Igen, a politika is! Jobban, mint a főzés, az biztos. Attól függetlenül, hogy nem főzök rosszul, nem ez áll az érdeklődésem középpontjában.
A ,,konyhatündér" kifejezést meg tényleg lehetne hanyagolni. Eleve egy kép, egy elvárás a nők felé.

Tisztelt Kertész Gábor, az Önéhez hasonló nőkép életben tartása az, amiért a magyar nőt ott kezelik, ahol. Tény, hogy ennek a nők is okai.

Ui.: már anyum sem veszi a lapjukat; én régebben is csak akkor tettem, amikor orvoshoz, kórházba kellett menni. Ugyan politikáról alig van benne szó (a nőknek minek az...), mégis erősen érződik rajta a ballib kötődés. Interjúalanyok, ajánlott irodalom stb. . Lehet cáfolni, csak nem érdemes.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.12. 00:34:40

Ahogy olvasom, ez a post kb. a Nők Lapja mellékletének szintjén mozog.

eino. 2010.01.12. 00:36:06

@Rékuc: szerintem sincs a technikai ismertetővel probléma. Ugyanis akinek szüksége van a Nők Lapja útmutatására, annak tényleg a legelején kell kezdenie. A többiek, akik ismerik a Google és a Skype rejtelmeit, leginkább a neten fejlesztik magukat tovább; a félprofinak, profinak készülők pedig tanfolyamokon.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.12. 00:38:47

Elolvastam a szerző postját is: mostmár inkább azt gondolom, hogy Amált nem kúrják rendesen.

jürgen baromartz 2010.01.12. 00:51:46

@szarazpezsgo:

"...mert nem kérhetem a kommentelőket, hogy vegyenek egy Nők Lapját, és döntsék el maguk, mennyire hasznos/nem hasznos az elmített kisfüzet."

pff... minden kis apró lehetőséget kihasználnátok, mi? (ez a mondat tenyérbemászóságban kb. a "megszakítjuk adásunkat, Ómolnár Miklós vagyok" reklámmal vetekszik)

a "babaproject" szónál már csak egy idegesítőbb van a témában: "antibébi tabletta".

Môžeš mi pomôct'? 2010.01.12. 00:52:46

Tisztelt Kertész Imre! Ne írjon. Vagy tudja mit? Írjon.

adblogger 2010.01.12. 00:53:57

Jaj de mennyire ügyes vagy te, le a kalappal. A cikk viszont nem neked íródött, hanem a többi 99,9% hülyepicsának

Môžeš mi pomôct'? 2010.01.12. 00:58:55

Tisztelt Kertész Imre! Kérem küldjön nekem 16 (tizenhat) darab Hamé hagyományos ízű "Sonka" húskészítmény konzervet (hőkezeléssel tartósítva).
Nagyon hálás lennék, de tudja - ha nem küld sincs harag.

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.01.12. 02:45:01

Vannak olyan felsőbbrendűségi érzéssel küzdő idióta balfaszok, akiknek fizikai fájdalmat jelent ha nem a saját tökéletességükkel világíthatják be szegény hozzá nem értő embereket, hanem ezt más végzi el. Egyszerűen harcnak, hadjáratnak tekintik a szerintük alacsonyabb szinten lévő emberek lejáratását és hogy kivívják a saját, kőbe vésett igazukat. Az ilyenek nekem személy szerint bekaphatják a faszomat. Vagy üljön a sarokba és sírja ki ott a nyomorát tisztelt Rekk Anál.

Lili Marleen 2010.01.12. 02:59:53

@Môžeš mi pomôct'?: meg mindig nem tudom, hogy a Gerloczy Marcival mi bajod. En az igazolt hianyzason helyenkent be.artam..:)

Lili Marleen 2010.01.12. 03:01:28

P.S.>a masik konyve valoban nem olyan jo. Olyan entellektuel recskazas inkabb..

Reggie 2010.01.12. 04:18:05

A kedves postiro is hulye mint a tobbi Nok Lapja olvaso, hiszen olvassa a Nok Lapjat, csak legfeljebb kicsit mashogy.

feltételes reflex 2010.01.12. 05:18:18

@eino.:

"Ui.: már anyum sem veszi a lapjukat; én régebben is csak akkor tettem, amikor orvoshoz, kórházba kellett menni. Ugyan politikáról alig van benne szó (a nőknek minek az...), mégis erősen érződik rajta a ballib kötődés. Interjúalanyok, ajánlott irodalom stb. . Lehet cáfolni, csak nem érdemes."

hiába, na, a híres női megérzés...

vááá

MPL firstlady 2010.01.12. 05:21:09

Kiskoromban mindig először a társkeresőt olvastam el, mert annyira érdekesnek találtam, hogy külföldre szakadt, jól szituált, nem dohányzó, művelt, szolid, szerény, sármos, kirándulni, színházba járni szerető entellektüell magyar férfiak keresnek maguknak feleséget:)) Máshol akkoriban ilyet nem lehetett olvasni.

Mondjuk az negyven éve volt.

Van még az a rovat? Anyám már húsz éve lemondta az előfizetést...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.12. 07:00:55

szerintem sokkal inkább ez a blogposzt tudálékos és arrogáns.

Pipas 2010.01.12. 07:13:47

Az Internet természetesen nagybetűvel írandó és nyilvánvalóan semmit sem változott az elmúlt tíz évben. Ha tehát valamit jó ötlet volt leírni tíz éve, azt most is jó ötlet leírni, legfeljebb a blog szerzője időközben megtudta ezeket más forrásból.

Most pedig modoros stílusban menőzik, hogy ti. 'én ezeket már mind tudom'.

lenoardo999 2010.01.12. 07:21:54

A Nők lapja tényleg egyre pocsékabb. A mellékletei többniyre drámaian gagyik. De hát ez fogy. Ez kell a magyar nőknek! De hiszen itt is sokan keverik Kertész Imrét Kertész Gáborral. Istenem! Kertész Imre mint Nők lapja mellékletszerkesztő, ahogyan randivonal-használati tanácsot ad? Huhhh...

váév építők (törölt) 2010.01.12. 07:27:56

szépen felsoroltál egy szubjektív vélemény-áradatot, csak azt nem írtad le, hogy szerinted miről kellet volna írni...
amúgy szerintem azoknak a nőknek, akik még nem ismerkedtek meg a net használatával, azoknak hasznos, akik meg rutinból neteznek már, azok meg úgysem olvassák agyon a nyomtatott újságokat...

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.12. 07:28:11

Nem vagyunk egyformák.
Te gondolod a nethez értesz, más meg a fakanálhoz.

Kis Hableány 2010.01.12. 07:34:00

Csupa csupa férfi kommentelő.Érdekes.

Picsasereghajtó 2010.01.12. 07:36:52

Szerintem a Nők Lapjának igaza van.

Amit írtak, nem a nőkre, hanem közülük a nőimagazinokat olvasó rétegre (unatkozó háziasszonyok + plázacicák) vonatkoznak.

Az én asszonykám a torrentet is tudja kezelni, van hogy estére ő tölti le a filmet ha korábban ér haza. Mondjuk nem is olvas nőklapját :)

KenSentMe 2010.01.12. 07:37:52

Annyiban egyetértek a poszt írójával, hogy aki versenyszférában dolgozik, és <30 éves, és nem tudja ezeket, az valamit nagyon rosszul csinál.. ugyanis minden ilyen ember fénykorában élte át a hajdani első-magyar-internetes-forradalmat, ami valóban '98 körül volt, és akkoriban a matáv is jelentetett meg ilyen magazinokat, hogy hol lehet a neten pornóképeket találni, meg hogy lehet keresni a yahoo-ban (ugyanazok a parancsok működnek ott is, amik a google esetén, és amiket a cikkben is felsoroltak) .. a modem pittyegése mellett fantasztikusan le lehetett tölteni egy éjszaka ráfordításával egy db. 3 Mbyte-os mp3 fájlt.. és aztán loopolni egész nap, és menőnek érezni magunkat. Volt egy kisebb visszaesés, de nagyjából 2001 óta azért töretlen az internetes infrastruktúra fejlődése.. nem is tudom, mikor jelent meg az a cikk az ÉS-ben, aminek a gerincét képezte, hogy Skypeol a cikk írója.. de az sem tegnap volt, és nem is egy, meg nem is két éve.

"A kiadvány tíz évvel ezelőtt haladó és értelmes kis füzetecske lett volna, de 2008-ban, amikor hozzátűzték az újsághoz, hervasztóan maradi."

Tetszik vagy nem, a kritikának ez a része áll.. lehet, hogy 60 éves anyókáknak ez újdonság, és lehet, hogy ők a Nők lapja célcsoportja, de nem tegnap volt az sem, amikor Bourne a google-on keresztül győzte le a CIA-t..az anyókák nagyon le vannak maradva.

Nem olvastam a cikket, úgyhogy a cikiségi faktorát nem tudom megítélni.. ha analfabétáknak szánt tudást vegyít trendi, menő dumával, az azért lehet nagyon kínos.

A netes társkeresésről pl. lehet írni nagyon őszintén.. jó cikket.. sok ész sem kell hozzá, regisztrálni minden internetes társkeresőre, mailezni meg chatelni.. keresni kell embereket, akiknek bejött, aztán hagyni, hogy meséljenek, miért vállalták az 50. vakrandi után az 51-iket:) .. nem nyomatni a marketinget.. és ilyen szempontból szerintem hátrányban van egy nyomtatott újság.. nem lehet leírni, hogy ###### portált csak nyomik látogatják, a ######-n szexelni lehet, stb... én úgy tapasztaltam, hogy 40 feletti embereknek jó eszköz társkeresésre az internet, abban a korban már mindenki tudja, mit akar, meg van annyi élettapasztalata, hogy átlássa a dolgokat.. a nők sem várnak a szőke hercegre, a pasik sem a királylányra.. az a generáció még sokat beszélt élőben, hamarabb térnek át netről telefonra, onnantól meg sínen vannak, mint József Attila, ház, kocsi van, stb. Ezekről lehetne írni, tényfeltáró újságírásként is, akár .. és nem az sütne át, hogy tanítjuk az analfabétákat, hanem hogy tartalmat közvetítünk.

gretagarbo) 2010.01.12. 08:00:33

Fikázni a legkönnyebb. Meg a legundorítóbb, legkicsinyesebb. A kedvenc éttermemben az étlap szinte azzal kezdődik: "Ha ízlett, mondja el másoknak; ha nem ízlett, mondja el nekünk!"
Ha Neked nem tetszett, akkor itt írhattál volna mondjuk annyit: mivel nekem nagyon nem tetszett, írok ide nektek egy sokkal jobbat! - és írásodat beadhattad volna a Nők Lapjának is. Amúgy meg tényleg: mint ahogy az sem szerencsés, ha és ahogy a Nők Lapja "leegyszerűsíti" a nőket, úgy Te se tedd... Több millió nő mind más és más. Van, aki agysebész, van aki meg azt sem tudja 30 évesen sem, hogy hogy születik a gyerek. Nem tudsz mindenki "kedvére" tenni.

hercegnö 2010.01.12. 08:18:07

@szarazpezsgo:
kedves Kertész Gábor újságíró,
természetesen van OLYAN szint, amelyiken értékelhető az itt megismételt primitív szöveg internetről. és OLYAN szint is van, amelyet a Nők Lapja célba vesz. de könyörgöm, legalább szertni, méltányolni, elfogadhatónak tekinteni ne legyen kötelező. a NL úgy sz@r, ahogy van, és ebbe kéretik nem belekötni, mert minden relatív, és ez is csak nézőpont kérdése. az újságírók egy félművelt és idős fogysztói bázist árusítanak ki a hirdetőknek - ez minden, amit a Nők Lapjáról tudni kell

fehéregér 2010.01.12. 08:20:19

A poszttal semmi baj, vicces, ahogy nekiugaranak az írójának, meg ilyen baromságok, hogy "fikázni" ( hú, de utálom ezt az igénytelen szlenget) könnyű... mintha a kritika, kritizálás valami jajdecsúnya dolog lenne. Na, az ilyen véleményt író nőknek biztos tényleg jó olvasmány a Nők lapja.

Aztán a riadt férfiak vehemens támadása, amikor szembetalálkoznak egy markánsabb véleményt nyilvánító nővel, akkor remegni kezd a térdük, ajjaj veszélyben a kicsi királyságuk, fensőbbségességük, ettől aztán beindul a tesztoszteron és jön a "biztos baszatlan a nő" avít és szánalmas macsó közhely. Egek.
A Nők lapja márpedig übergáz. Anakaronisztikus, gügyögő, buta, érzelgős, dagályos és valóban pleasantvilli világkép. Semmi köze a XXI. század nőképéhez.

Dr.Traktor 2010.01.12. 08:20:26

ennek a recklamálásnak az utolsó harmada tökéletesen érthetetlen, összecsapott szar.
amúgy az eleje sem sokkal jobb.

azt is mondhatnám, a poszt pont olyan szerkesztetlen foshalmaz, mint a nők lapja.

szóval: mondjatok le!

Strex 2010.01.12. 08:31:16

A szeldzsuk török birodalom a 13. század végéig létezett, az oszmán törökök pedig 1354-ig be sem tették a lábukat Európába, így az uradnak max. a francia idegenlégióban lett volna lehetősége harcolni a szeldzsuk törökök ellen. Ja, hogy az még akkor nem is létezett? Ejnye. Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul, én váltig ezt állítom. Mindezt modorosan, szégyenletesen...

Palkovics Ede 2010.01.12. 08:36:42

A cikk szubjektív, ez is egy vélemény. Jó lenne egyszer már egy objektív, alaposan körbejárt témáról szóló cikket olvasni, amiben nem csak pro és kontra, hanem középút van.
Nők Lapja, ahogy a nevében is benne van Nőknek szól, emberséges, emberi mivoltal rendelkező Nőknek. Cosmopolitan és társai (még jó hogy magyarul van a címe...sic) olvasótáborában és újságaiban nem nagyon tapasztaltam emberséget, inkább csak amolyan állati ösztönök díszcsomagolásban, a tudalatti manipulása (fogyassz!), szexelj darabszámra (ne szeretkezz minőségien!). Ők is nők, persze, de csak az emberi faj nőstényei, szukái, kancái stb.. Nem nagyon értem, miért csodálkoznak, ha nőcinek és nem Nőnek kezelik őket...

fehéregér 2010.01.12. 08:46:34

@Palkovics Ede: "Ők is nők, persze, de csak az emberi faj nőstényei, szukái, kancái stb"

Ajjaj. Talán túl sok Nők Lapját olvas, kedves uram, amőgy Ön mije az emberi fajnak? Kandúrja, híme, netán kecskéje?

Szóval a tárgyalt lap az "az emberi mivolttal rendelkező nők"-nek szólna? Hm... alighamen bajban vagyok, veszélyben az emberi mivoltom.

fehéregér 2010.01.12. 08:48:12

ajajj, korán keltem, bocsánat a zavaró elírásokért....

Molina · http://bulvarfika.blog.hu/ 2010.01.12. 08:54:56

Amál, szvsz egy hp vagy, csak arról szól ez a post, hogy te mennyire hű de nagyon okos, és modern vagy, durván odavágsz annak aki mer 40-50 valahányéves lenni, CSAK anya, és háziasszony, és qrvára nem ért az internethez, és urambocsá' angolul sem tud, mert anno nem a karrier építésről, és a netről szólt az élet.

Gondolom a nőket debillező nagy ésszel, de kicsi pénisszel rendelkező férfiaknak /?/ ilyenkor eszükbe jut, hogy a kedves jó anyukájuk, a drága nagyi, és a lánytestvérük is ebbe a csoportba tartozik!

irrelevant 2010.01.12. 08:58:17

"Azzal a szájjal fogja majd csókolni a gyerekek fejét…?"

Ezen kifeküdtem, köszi :DDDD

KolomparVinetu 2010.01.12. 09:07:39

Igen, ennyire hülye az átlag magyar (nő), hogy ilyen szintű kiadványokra szükség van. Szerinted én rendszergazdaként miket láttam már...? Elképzelni nem tudod azt a sötétséget, ami az emberek fejében van.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.01.12. 09:08:55

@fehéregér:
'Aztán a riadt férfiak vehemens támadása, amikor szembetalálkoznak egy markánsabb véleményt nyilvánító nővel, akkor remegni kezd a térdük, ajjaj veszélyben a kicsi királyságuk, fensőbbségességük, ettől aztán beindul a tesztoszteron és jön a "biztos baszatlan a nő" avít és szánalmas macsó közhely.'

ott a pont, és az a legszomorúbb, hogy ezt minden női szerző által írt blogban megtalálod (najó, kivéve azokat, akik divat- vagy szexblogot írnak). És ezért nem igaz az utolsó mondatod, miszerint a Nők Lapjának semmi köze a 21. századi nőképhez. Sajnos igenis van, mivel az emberek nagy része (és nem csak a férfiak!) szerint a nőnek ne legyen véleménye, ne járjon a szája, ne próbáljon meg önállóan gondolkozni, ha pedig mégis, akkor minden erővel próbáljuk meg gyalázni, hátha elhallgat.

Sokszor nem értek egyet Amállal, de örülök, hogy leírja a gondolatait, meg hogy egyáltalán vannak neki és foglalkozik velük. Csak azt sajnálom, hogy ennyire egyedül van ezzel.

retard 2010.01.12. 09:25:01

Nem értelek kicsit sem. Nem inged, ne vedd magadra. Én sem háborodok fel, ha a prosztata bántalmakról és vizelési problémákról olvasok. Nem nekem szól, ennyi.
Elferdíteni a (nem mellesleg egy éve megjelent) leírtakat pedig olcsó fogás volt.
Az Index szerkesztői pedig jó érzékkel tették címlapra a blogodat.

Glg 2010.01.12. 09:32:38

ez a melléklet szánalom ha tényleg ilyen (nem olvasom ugyanis mert pasi vagyok :D). hányinger h ilyen sztereotíp képbe próbálják meg skatulyázni a nőket.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.01.12. 09:32:52

@tilosacsok: tévedsz, ez a szólás nem a 2012-ből ered, már a Maffiózók TV-sorozatban is megjelent, sőt a 90-es években valami rendőrsorozatban, az eredete pedig bizonyára sok évtizedes. Szóval ezzel kár volt villognod, nem jött be, nem volt az igazi.

arconfosom 2010.01.12. 09:36:42

Nem azért de aki Nők lapját olvasgat az van is akkora primitív, hogy szüksége legyen ilyen segítségre

Reckl AMál is közéjük tartozik, ezek szerint.

angantyr 2010.01.12. 09:43:15

@szarazpezsgo:
"Én például vállalom, hogy gyakorló netező létemre a cikk írásáig nem ismertem az összes Google parancsot…"

Kedves újságíró úr, ez az ön foglalkozását tekintve nagy szégyen.
A gugli kezdőoldala annyira világos (és mindig is az volt), hogy aki ezeket az "extra dolgokat" nem fedezi fel szinte azonnal, attól enyhén szólva nevetségesen hangzik bármilyen egyéb tipp.
Emellett a gugliból bármit el lehet érni, ami érdekli az embert. Én minden technikai dologról a gugli-n keresztül szereztem információt, persze van, ami sosem érdekelt (skype), és van, aminek jó hasznát vettem (msn, fórumok), de sosem kellett semmit senkinek külön elmagyaráznia; hozzáteszem, még csak nem is részesültem semmilyen különleges képzésben, nem születtem extra méretű aggyal, és nagyon sok olyan felhasználói terület van, amelyben béna vagyok (online ügyintézés bizonyos formái, minthogy nem érdekelnek/érintenek). De ha netán egyszer rákényszerülök, akkor sem az említett füzetecskét fogom lapozgatni.

A poszt pedig számomra vicces; nekem a főtéma mellett lejött belőle annak a baromságnak a kifigurázása, hogy "az obligát 'női' témákon keresztül keltsük fel a figyelmet". Frászt.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2010.01.12. 09:55:23

A melléklet a Nők Lapja olvasóinak szól.
Biztosan nem véletlenül.:)
Ideje, hogy szembesüljenek önmagukkal.:D

ö...mikó? 2010.01.12. 09:57:19

Na, sok okoskodó. Először is a magyar nyelv szabályai szerint az Internet, mint főnév nagy kezdőbetű. Ennek ellenére azonban a kis kezdőbetűs verzió is elfogadott. Másrészt, tényleg vicces lhet ez a kiadvány, de én pl. informatikus vagyok, mégsem kezdek el röhögni a hozzád hasonló "power user" emberkéken. Nekem sokkal több bosszúságot szokott okozni a hobbi informatikus, mert azt hiszi ért hozzá, s ezt olyan arroganciával teszi, ahogy most Te is írtál. Nem áll jól, hidd el. Amúgy meg mióta ciki az olyan nő, aki nem ku**aként éli az életét??? Beteg ez a világ.....

Zetorpack 2010.01.12. 10:27:56

@angantyr: Azért ezt remélem nem gondolod komolyan :)
Anyám 10 éve internetezik, 5 éve szerintem napi szinten tolja, mégsem hiszem, hogy tudja a +-" jeleket a googleban használni.

Palkovics Ede 2010.01.12. 10:34:38

@fehéregér: az hogy kedves, az relatív, ahogy az életben akármi. A fehér is lehet a fekete legvilágosabb árnyalata, teljesen mindegy, hogy hívjuk. Reakciója érdekes: félreüt az ingerültségtől és a koránkelésre fogja (persze Ön nem lehet hibás, mindig kell valami külső körülményt találni; és ettől most megint ingerült, mert más valahogy látja Önt és nem tetszik magának). Lehet, hogy veszélyben az emberi mivoltja, ha nem tud uralkodni magán és egy hozzászólás miatt képes "offenzívát" indítani egy általa nem ismert ember ellen. ;-) (pedig ezek csak karakterek, érzelmeket nem is közvetítenek) Felesleges lenne magyarázkodni, hogy nem olvasok Nők Lapját, max. a rejtvényeket (2db van általában) fejtem meg. Gyerekként is csak az utolsó oldal, a Hetedhét világ vagy hogy hívták amit megnéztem. Látom nem értette meg mondanivalóm, és igencsak magáravette a sorokat. (pedig: kinek nem inge, ne vegye) Hasonlatot írtam, tapasztalatot osztottam meg és nem általánosítottam. Nap mint nap, az utcát járva, közlekedve, vásárolva, ismerősök között stb. tapasztalom sajnos, hogy nincs emberség, ahogy az emberek egymással bánnak, kommunikálnak, az minden csak nem emberi. Mint egy farkasfalkában: csak kanok és szukák vannak alfától omegáig. És szarvasbikák bőgnek a tehenek kegyeiért... (tudom, és-sel nem kezdünk mondatot) Ha emberség lenne, nem itt tartanánk. Igyekszem ember(i) lenni, és ha hibázom, akkor észrevenni és korrigálni. Úgyhogy kérem bocsásson meg, ha soraimmal Önben rossz közérzetet idéztem elő.
Kívánom Önnek is, hogy a hibákat ne csak másokon vegye észre. Legjobbakat!
ui: az ingerültségre utal ez is: "Kandúrja, híme, netán kecskéje?" Itt írhatta volna, hogy bakja, (mert a kecske egy faj) de a düh emésztette fejét és innen már dominóhatás "a harag rossz tanácsadó".

retard 2010.01.12. 10:50:48

@angantyr:

"A gugli kezdőoldala annyira világos (és mindig is az volt), hogy aki ezeket az "extra dolgokat" nem fedezi fel szinte azonnal, attól enyhén szólva nevetségesen hangzik bármilyen egyéb tipp."

Mint informatikus mondom, hogy ne köss bele abba, amit nem értesz. Magyarországon mindenki ért mindenhez. Gondolom a focihoz, az autószereléshez, az erős áramhoz is ennyire kitűnően értesz, mint az infóhoz.

leonsio · http://pctoc64.blog.hu/ 2010.01.12. 10:52:00

Reckl_Amál, nagyon jót szórakoztam azon amit írtál és ahogy írtad, óriási vagy! :D

angantyr 2010.01.12. 10:52:31

@Zetorpack:
Azért, mert anyád tíz év alatt nem érdeklődött a részletek iránt. Ha ugyanis a speciális keresésben például a "nem tartalmazzák ezeket a szavakat" mezőbe beírod, amit nem szeretnél, hogy a keresendő kifejezéssel kapcsolatban a gugli kidobjon, akkor a találatoknál a keresőmezőben automatikusan megjelenik a mínuszjel. Innen már csak egy lépés (már akinek...) azt felismerni, hogy a jelet magad is bebiggyesztheted.
Ügyi dolog, mi?
Tiszteletem.

Môžeš mi pomôct'? 2010.01.12. 11:17:03

@Lili Marleen: hadd ne rúgjak bele egy leeresztett lufiba.

Ellenben:

Tisztelt Kertész Imre!

Volna kedve egy óriás Toblerone-csokit küldeni nekem?
Ha kedve és ideje engedi, kérem vegye figyelembe, hogy ajándékával most igazi örömet szerezhet!

Môžeš mi pomôct'? 2010.01.12. 11:18:39

@Lili Marleen: hadd ne rúgjak bele egy leeresztett lufiba.

Ellenben:

Tisztelt Kertész Imre!

Volna kedve egy óriás Toblerone-csokit küldeni nekem?

Ha kedve, és ideje engedi, kérem vegye figyelembe, hogy ajándékával most igazi örömet szerezhet!

Môžeš mi pomôct'? 2010.01.12. 11:33:44

Tisztelt Kertész Imre!

Ööö... hogy is mondjam... szóval nyilván meglepi Önt, hogy két egymást követő (és lényegében megegyező) kommentben kérek Öntől ajándékot.

Meghökkenése jogos, kérem tekintse a külalakjában Önnek kevésbé rokonszenves változatot egyszerűen semmisnek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.12. 11:43:53

@ö...mikó?: "a magyar nyelv szabályai szerint az Internet, mint főnév nagy kezdőbetű"

Ennek csupán a helyesírási szabályzat (és a magyar helyesírás még meglevő logikája) mond ellent, de én nem vagyok helyesírás-fasiszta*, mondd csak a magadét. Szerencsére ma már sokkal több helyen látni a logikus (kis kezdőbetűs) alakot, mint a modoros nagybetűset.

*És így abba sem kötök bele, hogy a "mint" szó 'ként' értelemben történő használatakor nem teszünk vesszőt elé.

A poszthoz: szerintem a Nők Lapja célközönségének igenis hasznos lehet a tájékoztató, én például a szüleimen látom, mennyire alapdolgokat nem értenek az internetben (nem mintha én valami nagy szakértő volnék...). Az viszont nevetséges (mondjuk nem egyedi), hogy néhány frusztrált idióta hímsoviniszta idejött feszkót levezetni.

Az újságíró válasza korrekt, és respect neki, hogy foglalkozik a kritikákkal.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.01.12. 14:41:50

Rosszabb reakciókra számítottam, megmondom őszintén.

A Nők Lapjáról mindig egy negyvenes, álkedves titkárnő jut az eszembe. Aki szemtől szemben mindenkivel oltári kedves, de amint kimegy az illető a szobából, rögtön tud róla valami szemétséget mondani. Amit a Nők Lapján szintén látok, az az erőlködés. Egyszerre próbálnak "emberinek" és cosmósnak is tűnni. Nekem ez ellenszenves.

Ha valaki az én generációmból - 29 éves vagyok - ilyen szinten sem ért a nethez, az elég szomorú.

Ha ez kis füzet az ezüst generációnak készült, akkor meg miért van ennyi szó benne a gyermekvállalásról?

A füzet valóban 2008-as, de én csak most láttam, ezért írtam róla most. Szerintem a net azóta nem sokat változott. Ahogy sajnos a nőkép sem. És a poszt leginkább utóbbiról szól. Mert ebben a kis hevenyészett összeállításban az a legszembetűnőbb.

Le a kalappal Kertész Gábor (és nem Imre!) előtt! Ritkán fordul elő, hogy valaki ilyen helyzetben válaszol egy "kritikára". Külön köszönöm a kedves hangnemet. Szívesen csatlakozom azokhoz, akik már előttem megfogalmazták, szeretnénk végre egy olyan női lapot, amelyik nem csak a klasszikus témákkal foglalkozik. Illetve az sem lenne baj, ha a klasszikus témákat látnánk, de kicsit másképp. Szeretek és tudok is főzni, de a receptek sima leközlése helyett lehetne írni a főzésről magáról. Sok kortársam soha életében nem főzött még, ha a Nők Lapja tiszteli a hagyományos értékeket, akkor csináljon kedvet hozzá például!

Nekem is hiányoznak a politikai, de legalábbis közéleti cikkek. Nem pártpolitikára gondolok feltétlenül, hanem a nők szerepéről a politikában. A baj csak az, hogy a Nők Lapja - és más újságok is - ezt kétféle alibi módszerrel tudja le. Egyrészt ömlengős riport a politikusnővel azt firtatva, hogy nőként hogy bírja a férfiak erőszakos világában. Másrészt ömlengős riport a politikus feleségével tűzhely melletti háziasszonyos fotókkal megerősítendő, ne szóljunk az ember dolgába!

Egyébként semmi bajom sincs a klasszikus értékekkel, mert azt vallom, hogy minden kapcsolat megállapodáson kell, hogy alapuljon. (Nem házassági szerződésre gondolok.) Ha valaki boldog "csak" háziasszonyként, akkor legyen! Csak az a baj, hogy az itt is megnyilvánuló macsók aztán tényleg lenézik az ilyen nőket. Azt hiszik, az ő fergeteges férfiasságuk miatt hódolnak be a nők. Holott ez is egyfajta választás, döntés volt. Én csak azt tenném hozzá, nehéz tisztelnem azt a nőt, aki megmarad ebben a szerepben, ha a férfi az áldozatkészségét gyengeségnek, alávetettségnek fogja föl.

Az "Azzal a szájjal csókolja meg a gyerekek fejét..." pedig a Csak egy kis pánik c. vígjátékban hangzik el a pontosság kedvéért.

pampalini20 2010.01.12. 19:40:33

Gratulálok a cikkhez és a gondolatokhoz.

Aki a nethasználatról akar bővebben tudnivalókat gyűjteni, az ne a Nők Lapját vegye.

Másfelől viszont nem tudom, kinek szól a Nők Lapja, de magam 51 évesen is avítnak, gügyögőnek, felnőtt nőkhöz gyakorta méltatlanul infantilisnak tartom a tartalmát. Hogy az általa közvetített értékekről ne is beszéljek.

Én egyébként nem az Index címlapján találtam rá az idemutató linkre, hanem egy női weboldalon, amely épphogy nagyban eltér a Nők Lapjától.
Itt olvastam a linkjét, az egyik mai kommentben volt:

nokert.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=365:a-ni-magazinok-propagandaja-es-az-eredmenyek&catid=35:mit-uezen-a-media&Itemid=47#pc_820

babsz 2010.01.12. 20:58:07

@pampalini20: "avítnak, gügyögőnek, felnőtt nőkhöz gyakorta méltatlanul infantilis"

pontosan ez a probléma. nem is igazán az, hogy milyen szinten írnak az internetről.

én tudok főzni, nem is akárhogy, de nem vagyok "konyhatündér" és kiborítanak a süssünk rá a cukkinire tejfölt meg trapistát típusú "gyors, könnyű" receptek. (ez nem konyhaművészet, és ez nem kaja. konyhaművészet és valódi receptek például a terebess.hu-n vannak. csak egy példa.)

ha fáradt vagyok és rosszkedvű, szoktam ugyan fürdőt venni, de nem "kényeztetem magam és elmerülök az illatos habokban, körbe illatgyertyákat gyújtva", hanem befekszem a forró vízbe, és lazulok, csókolom.

ha gyereket akarok, akkor gyereket akarok, és nem "manócskát a pocakomba" meg "babaprojektet". pláne nem "babaprojectet". meg korkülit.

a "néha én is sírok - nyilatkozta a sztár" kurvára nem érdekel, ha mondjuk adáról meg loláról van szó. sztár?? milyen "sztárok"?

15 tipp, hogy megcsal-e a pasid: rúzsfolt az ingén? gratulálok, sherlock holmes crew, igazán figyelemreméltó jótanács (nemtom, félidiótáknak, tényleg?)

gagyogás, elcsépelt kifejezések, érdektelen emberek, riportok valami iszonyat, de iszonyat szábjbarágós, debil stílusban. borzalom.

2010.01.17. 13:46:06

@MPL - tornázik :): Én még az Okos Kata postájára is emlékszem!

meselany 2010.01.22. 19:14:47

@Metal Warrior:

A fonalat én is elvesztettem. Mi több, úgy vélem Amál is.
És csak egy halk megjegyzés: ha Amál a Nők Lapja szerzői közé tartozhatna, lábremegős lelkesedéssel rakta volna össze az általa emígyen kiátkozott netes mellékletet.Így viszont marad a blog és a savanyú indulat. Minden jót!
süti beállítások módosítása