2009. december 18. 08:52 - Reckl_Amál

A színvonal nem Szempont

Tegnap este megnéztem egyik kedvenc műsorom, a Szempont, utolsó adását. A Magyar Televízió 2010-től már nem tart igényt erre az igazán igényes, értelmes háttérműsorra.

Ha jobban belegondol az ember, jogos is ez a döntés. Minek fenntartani a köztévé szinte egyetlen olyan műsorát, amelyre még kíváncsiak is az emberek? Életem nagy részében a közszolgálatiság kifejezés a gyenge színvonalat és az unalmas, öncélú baromságokat jelentette, természetesen a háttérben alig vagy egyáltalán nem leplezett pártpolitikai kézivezérléssel. Érthető, hogy egy szellemes riportokkal, végiggondolt struktúrával és kellően objektív látásmóddal rendelkező műsor ebbe a koncepcióba nem fért bele.

De persze a pénz beszélt most is! Az nem járja, hogy gazdasági válság zimankós idején a riporterek riportkészítés címén százezret autózzanak, másik százezret meg eldorbézoljanak szabolcsi falvak luxuspanzióiban vagy - teszem azt - a miskolci, hat csillagos Hotel Avas királyi lakosztályában. Mindezt ráadásul havonta.

Más cégeknél, pl. egy bizonyos fővárosi tömegközlekedési cégnél ennyi pénzért egy vezető beosztású munkatárs akár egy - másfél percig is hajlandó az irodájában tartózkodni. De belátjuk, meg kell húzni a nadrágszíjat, a Szempontnak távoznia kell. Csak észreveszi magát a kormány, hogy mekkora bakot lőtt ezzel a spórolósdival, ha az egyik zászlóshajó eltűnik. Végtére is Bajnai Gordon személyesen ígérte meg, ha a köztévé bebizonyítja, hogy képes takarékosan működni, akkor még csurranhat - cseppenhet valamicske. Hát íme! Itt a bizonyíték! A legjobb műsorunkat is feláldozzuk annak érdekében, hogy...

Miért is kell akkor a MTV-t fenntartani, ha a jó műsorok eltünedeznek? Gondolom, a mai felfogás szerint jobban szolgálják a közt a Sztársáv erőltetett beszélgetései, vagy Szulák Andrea mélyen emberi csevejei délutánonként, nem is beszélve a leradírozhatatlan csodáról, az Önök kértékről. Hátha van még olyan ebben az országban, aki nem halotta Alfonsót Die kleinen Vögelt énekelni, vagy aki sehol máshol nem tudja Shakira (relatíve) új klipjét megnézni, csak ebben a zombimúzeumban.

Amúgy az MTV archívumára a trónbitorló szemét csodás Comedy Central is rátalált, amely méltó követője a köztévé műsorpolitikájának: fennállása óta ugyanaz az 5 - 10 műsor cirkulál rajta. De - mivel még sosem láttuk eleddig - majd Hofi is lesz. Nem vagyok az a kimondott Hofi-rajongó, kicsit túlhype-olt figurának tartom, de még így is abszolút méltatlannak, hogy Hofélia feje fölött ott virítson a műanyag, futószalagon, tudományos kiszámítottsággal gyártott, izzadságszagú humor jelképe, a Comedy Central logója.

Hogy jön ez ide? (Leszámítva, hogy nekem külön élvezet a CC gagyi hátsójába belerúgni?) Úgy, hogy a Magyar Televíziónak még mindig van a szememben nimbusza. Még mindg minőséget jelent. A tévémen az 1-es csatornahelyen még mindig az 1-es van beállítva. Örömmel tapasztaltam, hogy a közszolgálati tévé képes szembemenni az ún. kereskedelmi trendekkel, és igenis megenged magának olyan műsorokat, amelyeket biztos nem fog 2 millió ember megnézni. És ez így van jól!

Elvárom tehát, hogy ezt a színvonalat tartsa az a tévé, amelyik deklaráltan nem a puszták népének szól, az ő ízlésüket úgyis kiszolgálja más, kivételesen nekem is készítsen hát műsort. A Szempont az egyik olyan volt, amelyért érdemes  bekapcsolni a tévét, leállítása ostobaság, indokolatlan, bár visszaütni nem fog. Akkor sem történt semmi, amikor az A lá carte-nak vége lett egyik napról a másikra.

Addig is nézzük Weiszer Alindát a Zárórában! Csak nehogy aztán valamelyik okosnak feltűnjön, hogy Alinda minden este más pulóverben üldögél a stúdióban, és leállítsa ezt az esztelen pazarlást!

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr191606053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tusuanzen 2009.12.18. 09:21:02

Tényleg ez volt az MTV egyik legjobb műsora, nem is értem, miért ezzel kezdték,hisz ezt még nézték az emberek.Lehet, hogy túlságosan érzékeny témákat feszegetett?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.18. 09:22:59

Teljesen egyetértek veled, a királyi tévé állapota valamennyire a társadalom állapota is. Esztelenség, ami ott folyik. Rendszeres követőd vagyok mostantól.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2009.12.18. 09:26:56

Abszolút igazad van a Szempont eltüntetésével kapcsolatban, az A la Carte a Szemponttal együtt nagyon hiányozni fog, és az értelmessége mellett nem bírom felfogni, hogy sokkal több pénzbe került volna előbbi, mint mondjuk a Sztársáv. (bár az MTV védelmében jegyzem meg, az Önök kérték lyukbetömésre szolgál, jpbb híján adják, az a köztévé legolcsóbb műsora).

Viszont tényleg nem értem, mi a bajod a Comedy Central-lal. kábeles adó, nem költhetnek annyit sorozatokra, mint az rtl klub-tv2, és ha kevés újítás is, de valami mindig van (pl. Sarah Silverman). Az egésznapi műsorba persze h fér szar is, de ha neked az összes műsor izzadságszagú, elmondhatnád, milyen lenne az igényes...

vlaca55 2009.12.18. 09:29:28

Telitalálat a cikk, gratulálok!

tompus 2009.12.18. 09:32:31

Meg kellene szüntetni. Maradjon a Duna TV, az tizedannyiba kerül.

Bitang Inas 2009.12.18. 09:49:15

na na nehogy már legyen olyan műsor amiben beszólnak a kormánynak? mag a főhivatalnokokat szivtják!

is 2009.12.18. 09:49:58

ha jól olvastam, ez is benne volt a levélben, ami kiszivárgott, hogy hogyan kell válaszcsapásokat adni a forrásmegvonásra. folyik a forgatókönyv végrehajtása, a néző csak annyiban számít, hogy háborodjon fel (bejött), aztán majd mindkét poltikai fél megpróbálja a másikra kenni, hogy ki a hibás. a felháborodott néző meg majd jó birka lesz, és felháborodásból fog tavasszal szavazni.

szerintem azzal lázadsz a legjobban az ilyen veled való szemétkedések ellen, ha egyikre sem szavazol a két fél közül. akkor abba kell hagyniuk ezt kisded játszadozást veled, velem, mindannyiunkkal.

lánczi sixx... izé... suxx 2009.12.18. 09:54:33

Szerintem a Főtér az egyetlen nézhető műsora a királyinak... Az említett Szempontról gyakorlatilag nem is hallottam. (na jó, ez költői túlzás)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.18. 09:57:34

Ezen a TV-n már jó ideje csak a pénz kivét megy. Nem lesz itt változás...

2009.12.18. 09:58:06

Haogy is írja, pontosan arról van szó, hogy megszüntetnek olyan műsorokat, amikért a nézők (Szempont) vagy az ombudsman (kisebbségi, vallási műsorok) háborogni fog, aztán majd a politika jól meg lesz félelmítve, és megint dől számolatlan a pénz.
Sajnálom azt a kevés színvonalas műsort, amit ezért kinyírnak, meg azokat az embereket, akiknek ezt végig kell ott szenvedniük, de tényleg nem lehet számolatlan önteni a pénzt a köztévébe, mert az közpénz lenne.
Bár, azt meg tudjuk a BKV óta, mi a közpénz...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.18. 10:07:02

Ezeknek a műsoroknak a megszüntetése egyenlő értékű a a MÁV, BKV sztrájkokkal: egyszerű zsarolás. Van ott néhány olyan ember, akinek egyheti fizetéséből kijönne egy adás, persze véletlenül sem az ilyenektől válnak meg, vagy legalábbis csökkentik a pénzüket...

foldkutya 2009.12.18. 10:12:59

Reckl Amál ott a pont nálad. Azt írtad, amit én is gondolok, k...ra elegem van az MTV-ből, de a többi hülye kertévéből is. Mindig azokat a műsoraikat szüntetik meg, amiket az emberek szívesen néznek, de bezzeg azok megmaradnak, amik nagy kalap sza...ok és teljesen nézhetetlen. A Szempont nekem is a kedvenceim közé tartozott, de ezek után, hogy most szünetelteti az MTV - állítólag -, nem is akarom nézni ezt a közszolgálatinak baromira nem nevezhető valamit.

C'est la vie.....

borovi 2009.12.18. 10:13:57

@is: A köztelevízió műsorainak megszűnésén a néző nem fog felháborodni, mert nem néz köztelevíziót.
A köztelevízió egyébként elhatározta, hogy jóelőre lefekszik a Fidesznek. Mostanában annak lehetünk tanúi, ahogyan szétteszi a lábait.

foldkutya 2009.12.18. 10:16:53

A hócsukám tele van már a politikával. Mindenbe beleszól, csak éppen azt nem veszi észre, hogy a zászlóshajóival - úgymint MTV például - cseszik ki, meg persze az emberekkel, akiknek még van igényük az olyan műsorokra, amilyen a Szempont is volt - többek között.

Szabadidő 2009.12.18. 10:19:42

Nekem nem volt kedvencem a szempont műsora a MTV-n,de ezt a közéleti háttérműsort meg kellett volna tartani ha már a tv ügyvédjét is megszüntették. Nem félteni M.Kiss Csabát hamarosan jelentkezni fog egy hasonlóan nívós műsorral.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.12.18. 10:21:47

A pár jó műsort nem tudná a Duna átvenni? Elég egy jó közszolgálati TV szerintem.

mediacapic 2009.12.18. 10:23:01

Csak azt nem tudom, tényleg mit csinál a több mint 1600 belsős dolgozó a munkaidejében???

mocc 2009.12.18. 10:25:29

A Szempont több olyan témát s feszegetett, amiből - elvileg- óriási botránynak kellett volna lennie. Elsikkasztott közpénzek, elbaszott és korrupt pályázati rendszer stb. Nem csodálom, hogy a hatalom kinyírta a szóls és sajtószabadság nevében.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.18. 10:29:39

@Dr. Morcz: "A pár jó műsort nem tudná a Duna átvenni?"

A Tűzvonalban folytatását már ott forgatják :-)

Joc 2009.12.18. 10:38:56

Meg kell szüntetni az MTV-t, közrádiót, mert pazarló szinvonaltalan műsort adnak. Erre nincs szükség. A jó műsorok menjenek a Dunatv-n, mert az még mindig nézhetőbb, és megtanultak gazdálkodni. Ezekre az irreálisan drága médiákra egyszerűen nincs szükség. Nem is értem miért erőltetjük őket...meg kinek? Annak az 1% nézőnek/hallgatónak?

Sausage 2009.12.18. 10:42:40

Azert meg mielott beszantanank, helyet soval behintenenk, el kellene azon gondolkodni, hogy a vilag (meg nem is annyira) europaibb felen is mindenhol szukseg van mukodo koztevere. Ha Albania igenyet erzi ennek, talan nekunk sem kellene melyebbre menni.
Arrol pedig hogy mit es mennyiert gyart az MTV, mit szuntet meg, ugye senki sem gondolja komolyan, hogy nem egy belterjes, a mindenkori politika altal nyakukra ultetett vezetes dont.
Megy a kurvanagy alsagos szemforgatas, hogy jajj mi van az MTV haza tajan, mikozben mindket oldal ejtoernyosei nagy egyetertesben landolnak a vezetoi szekekben, az effektiv musorkeszitok szama jo ha 4-500 fot tesz ki, a maradek 1100-at meg el kell tartani.
A kozmedia finanszirozasarol szolo tv-k meghozasaval mar evek ota lemaradasban vannak, most meg ok obegatnak? Szanalmas.
A koztelevizio nem hataroz el semmit,hanem azok az emberek hatarozzak el, akiket a megfelelo helyre ultettek a partok.
Ugyanazon partok, akiknek delegaltjai alkotjak az ORTT-t akik igy befolyasoljak az mtv-t. Hol maradt a SZAKMAI iranyitas?
Kinek erdeke, hogy evek ota nincs elnok? A dolgozoknak? Bahh..

Sausage 2009.12.18. 10:46:01

@Joc:

Aztan azok a jo musorok vajon miert nem a Dunan keszulnek? Ja hogy a jo musor altalaban penzbe is kerul?:) Az 1%os musort pedig azoknak a kisebbsegeknek kell gyartani, akik 1%os kisebbsegek. Mert igy rendelkezik a mediatorveny, mert ez is resze a kozszolgalatisagnak. Es ezert nem ertelmezheto egyszeruen a nezettseg egy kozszolgalati adonal.

cirrocumulus 2009.12.18. 10:49:09

Én kevés műsort néztem a királyin, de a Szempont szerintem az egyik legszínvonalasabb program volt, ha véletlenül odakapcsoltam, általában végignéztem, és épp édesapámat is rászoktattam... Miért mindig a jó dolgokat nyírják ki? Kell helyette a plebs-gagyi, hogy legyen nézőszám? Ááááá... Magyarország, én így szeretlek.

Gringo 2009.12.18. 11:05:10

Minek nekünk 4 közcsatorna? M1, M2, Duna, Duna2 Autonomia. Egy legyen, de az tisztességes!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.18. 11:21:36

Az mtv ugyanolyan ,mint a máv,bkv,meg még Isten tudja hány, az adófizetők pénzén lélegeztető gépen tartott posztkumminista elvek alapján működő valami...

Nem értitek ,hogy ezeknél a "cégeknél"(muhahaha,pénzszivattyúknál),minőség nem számít,befektetett forrás(adófizetők pénze),nem számít?
Egy bizonyos szint felett a hierarchiájukban(jó elvtárs,rossz elvtárs,megtűrt elvtárs) nekik jár, mondom JÁR, a luxus ,extra megélhetésüket biztosító fizetés.Kész.
Aki ezt nem érti meg az rendszerellenes ,hozzá nemértő,esetleg,félművelt

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.18. 11:27:56

@blas: folyatom:,nem európai,buta,szittya,náczi,aniszemita,
soviniszta,balkáni.Miközben pontosan balkáni módszerekkel jutnak a pénzükhöz a drágák...jaaaj jaaaj...neki ez JÁÁÁÁÁÁÁR.

changebug (törölt) 2009.12.18. 11:34:08

> A tévémen az 1-es csatornahelyen még mindig az 1-es van beállítva.
Nem jól csinálod :)
Nálam az első 9/10 csatornán természetfilmek vannak (1 illetve 2 érintéssel behozhatók viszonylag gyorsan)
Utána a (krimi/orvos)sorozatos adók.
M1 bement utolsónak - hátramenet 2 kattintás - ha polgárháború vagy valami tényleg fontos van gyorsan el lehessen érni.
A nagy kereskedelmi és politikai adók pedig olyan messze, hogy ne legyen kedvem, hogy fizikai munka legyen odáig kattintgatni, szóval alapvetően ne tegyem.
Így kell a médiát és a politikát értékelni kb. ennyire fontos.
Amúgy a 'Szempont'-ot speciel szerettem.

szekelye 2010.01.04. 04:51:32

@Joc: A Dunát én nem tudom fogni.
Sajnos.
Biz Isten néha visszasírom a Kádári Tv műsorait... régen voltak jó színvonalas filmek ( persze csak késő éjjel) meg voltak kiváló riporterek, akik
szóhoz is juthattak..persze csak nagyon
óvatosan,de csináltak jó műsorokat. Voltak egyéniségek akiket a munkájuk minősített.
Most valami más van. A kiválasztódás a helyzetbehozás másként működik. Szerintem nagyon rosszul. Ez nem pénz kérdés.. Valakiknek nagyon rá kellene lépni a tyúkszemére. A kérdés az ki lépjen és kinek a tyúkszemére? Akik ott dolgoznak azok biztos tudják mitől bűzlik a hal. Ideje volna, hogy egyszer végre az író-olvasó emberek összeszedjék elhagyott bátorságukat és kiálljanak a valós értékekért Önmagukért és értünk.
süti beállítások módosítása