2009. február 27. 15:16 - Reckl_Amál

Újra jön a zsákos ember

Dávid Ibolya gondolt egy merészet, és felkérte Bokros Lajost az MDF EU-parlamenti listájának élére. Kár, hogy ezzel még a párt hivatalos megmondóemberei sem értenek egyet. Katona Kálmán azt hitte, rosszat álmodott. A teljesen ismeretlen és passzív Olajos képviselő, aki az MDF egykéje az brüsszeli nagy házban, szintén a vég végének találja az eretnek gondolatot.

Az a vicc egyébként, hogy minden idők egyik legvitatottabb és legutáltabb, a Horn-éra gyűlölőinek kedvenc negatív emblémája, még jól is elsülhet. Bokros ugyanis igazi politika sztár (vagy antisztár, de az sztároknál nem lényeges különbség, szeretik is, utálják is őket elegen). Az MDF-nél viszont nagy deficit van az ismert arcokból. Lassan csak Dávid és Herényi látszik, Petkó Andrást meg jobb, ha nem mutogatják, és sajnos mindenki mást ki kellett zárni. Szomorú dolog ez. Dávid Ibolya kénytelen volt sokaktól megszabadulni, általában nem kár értük (Leszáktól Almásiig), hogy megtartsa a hatalmát, csak éppen lassan egy napközis tanárnő több embert irányít, mint az elnökasszony.

A legérdekesebb kérdésre azonban Bokros Lajos tudja a választ egyedül. Az ő válasza dönt, akárki akármit is mond. Ez a döntés elég nehéz, nem csodálom, hogy egy olyan okos, ravasz szakember, mint Bokros, hosszúra nyújtja a gondolkodási időt.

Mi a helyes válasz erre a bénán kiszivárogtatott kérdésre? Ha igent mond, elveszíti a szürke eminenciás szerepét. Bokros az utóbbi időben kifejezetten politikaellenesen nyilatkozik, szakértőként. Ha egy párt listáját vezeti - hiába kérik fel szakértelme miatt - az mindenképpen politikai szerepvállalás. Ha elfogadja, azzal automatikusan beszáll az eu-s kampányba. Az általa kínált támadási felület óriási: a Bokros-csomag a politikai szleng egyik alapvető kifejezése. Azok is ismerik, akiknek sem a politika, sem a gazdaság nem jelent semmit. Az ellenfeleknek elég csak kimondani a varázsszót, és máris sokan megrettennek, Bokros annak idején majdnem mindenkinek a tyúkszemére lépett.

Hála Istennek! Mert nélküle nem húztuk volna mostanáig. Bokros döntéseinek helyességén nyilván még évtizedek múltán is vitatkoznak majd a közgazdászok. Az ő történelmi tette az, hogy politikusként, pénzügyminiszterként is mert ugyanolyan radikális lenni, mint amilyen most is tanumányaiban.

Sok esélye ezzel a programmal és az MDF-fel nincs. Mert a Bokros-féle megszorítások nem népszerűek ma sem. Hiába tudjuk, mi újságolvasó, középosztálybeliek, hogy bizony brutálisan vissza kell venni az osztogatásból, ez a szegény tömegeket nem hatja meg. Ezt persze már most is kihasználják a populizmusra hajlamos pártok.
Hozzátéve, hogy az a mezsgye, amely az észszerű megszorítás és a kegyetlen elszegényítés között húzódik, nagyon vékony, és még nem sokan találtak rá.

Ha az MDF Bokrossal sem képes értékelhető eredményt elérni, akkor ez volt pénzügyminiszternek is nagy, személyes bukás. Nem biztos, hogy hiányzik neki.

Ha viszont nemet mond, akkor nyugodtan a szemére vethetik, hogy csak prédikál. Amikor a gyakorlatban is bizonyíthatna, akkor azt már nem vállalja. Azt csinálja más! Pedig minden gazdasági program annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Ezért tartom nagy dolognak, hogy annak idején Bokros feláldozta a népszerűségét a tervezete érdekében. Kérdés, hogy erre újra hajlandó lenne.

Mindkét válasz veszélybe sodorná a hitelességét. Ezért elég kemény döntés lesz. Valószínűleg a feladat most is érdekelné: szívesen szállna be az ország megmentésébe. Türelmetlensége a mostani garnitúrával egyértelmű.
Viszont nyilván sok mindent megtanult a korábbi működése során a magyar közéletről. Akkor nem tűnt úgy, hogy a személyét ért mindenféle támadásokból nagy ügyet csinálna, de amennyivel őrültebb ma a világ, az embernek (pláne, ha Bokros Lajosnak hívják) mindenre föl kell készülnie.
Másrészt - és ha elutasítja a felkérést, szerintem ez lesz a legfőbb indoka - tudja, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Jó példa az SZDSZ, ott aztán garmadával vannak a neoliberális madarak (egyesek szemében karvalyok), mégsem mentek semmire. Az MDF ugyan csupán a neó-ban biztos, és azt még nem döntötte el, hogy -kon vagy -lib, de már most páran nyíltan nem értik Dávid Ibolya választását.
Bokros azt érezheti, hogy képtelen lesz egy teljesen ellenálló országon keresztülverni elképzeléseit. Márpedig ő nem a lagymatag, köztes megoldások embere. Ahhoz valaki más kell.

Hosszú idő óta ez az első döntés, amit tényleg izgatottan várok. A végkimenetel tényleg bizonytalan. És az indoklás sem lesz mellékes.

Az MDF egyébként máris nyert Bokrossal. Az ötlet minden furcsasága ellenére újítás. Hogy a választók jobban fogják szeretni az egyelőre a küszöb alatt tartózkodó MDF-t, ha Bokrossal erősít, kétséges. De az MDF legalább mer kockáztatni, és ez viszont példamutató.

Kép: HVG, 1995. 8. szám, címlap

43 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr62969849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad? 2009.02.27. 15:46:03

Mai mese Egyszer vót, hol nem vót, vót egyszer egy leány; úgy hívták, hogy Dávid Ibolya. Szegény leánynak nem vót sok vagyona: vagyonnyilatkozata szerint egy házikója, melyben éldegélt, egy autója, mellyel utazott, meg némi pénzecskéje, melyet házikójá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Curval 2009.02.27. 15:55:37

Nekem is olyan bajszom van, mi vele a baj?

absztraktor.blog.hu/

nick_007 2009.02.27. 15:59:19

Érdekes lenne, ha Bokros állna az MDF lista élén, miután annyit szidta az MDF. Egyébként én szívesen látnám valamelyik pártban, de az MDF szerintem az ismertsége miatt kérte fel, nem a programja miatt. Nekik úgy tűnik már mindegy, csak szeretnék túlélni a választásokat. Még a pucér képviselőt, Lengyel Zoltánt is bevették maguk közé, pedig ő sem az a kifejezetten "normális magyarországi" konzervatív képviselő :D

Szavazás:
wita.hu/index.php?show=wita&wita=107

Ön szerint jó hatással lenne az MDF-re ha Bokros Lajos lenne az Európa Parlamenti listavezetőjük

Pierre73 2009.02.27. 16:02:19

a három-igenes népszavazáson simán nemet ikszeltem volna, ha Bokros vezeti be ezeket a törekvéseket. De így igent ikszeltem. Szüleim mindig arra tanítottak, hogy amit mondok, ahhoz tartsam magam. És ezt elvárom másoktól is. Bokrostól jobban esett volna.

mecarn 2009.02.27. 16:05:07

szerintem nem veszti el as hitelességét, ha nemet mond: egy ep-képviselő ugyanis hogy a faszban tudna bármilyen hatással lenni a költségvetésre vagy a gazdaságpolitikára??

elég ócska trükk az mdf részéről. szépen hangzik, hogy "az ország érdeke a fontos" - akkor miért akarják brüsszelbe küldeni bokrost?

a közgazdászok pedig nem fognak évtizedek mulva is vitázni a bokros-csomagrol, ugyanis már most egyetértenek abban, hogy helyes volt.

KomplexSokaság 2009.02.27. 16:05:08

Sokan fognak szavazni rá, hogy minél messzebb legyen (Brüsszelben).

Komolyan: ha parlamenti választás lenne, még érteném. De így? Aki egyetért Bokrossal, az meg pénzügyminiszternek akarná, nem képviselőnek.

Szóval az egész egy vicc.

boj (törölt) 2009.02.27. 16:08:54

"Hála Istennek! Mert nélküle nem húztuk volna mostanáig."

Ja tényleg, privatizálni ócsóért és megszorítani olyan nagy észre vall.

Meddig kell ezt a Bokros-mesét tolni?

borpancsoló 2009.02.27. 16:19:25

Az MDF döntésében egy picit sem játszik szerepet, hogy mit tett Bokros, vagy mire lenne képes. Egyszerűen eltanulták a technikát a ker.tévéktől.
CSak az volt a lényeg, hogy minél megosztóbb (avagy megbotránkoztatóbb) személyiséget találjanak.

Szerintem, ha valaki nem löki be Bokros nevét, most győzike vezetné a listát.

Kissé szánalmas hogy egy egykori kormánypártnak így kell csapkodnia azért, hogy egyáltalán beszéljen róluk valaki.

Monthy 2009.02.27. 16:19:28

@ronioszaliven:
Ahogy mondod, pénzügyminiszternek, még inkább miniszterelnöknek kéne hívni.

A cikkíróval viszont vitatkoznék, a közgazdászok között nincs vita Bokros megítélésével kapcsolatban, egyöntetűen pozitív a megítélése.
Bokros be merte vállalni a népszerűtlen intézkedéseket, mint amikor a szülő erőszakkal mossa meg a gyerek fogát. A mostani politikusok mind gyávák ehhez, ki is hullik szép sorban az összes fogunk.

baranyai 2009.02.27. 16:25:21

Demszky is vezette az SZDSZ EU-s listáját, Göncz Kingának sincs esze ágában sem Brüsszelbe menni...
Nézzük a második lépést: Bokros fölhozza az MDF-et 5-6%-ra, megy Brüsszelbe a listamásodik, s az egykori pénzügyminiszter programot faragcsál a pártnak, amivel megnyeri mindazokat, akiknek nagyon elegük van a Viktor vagy Feri alternatívából, újabb néhány százalék, és ha D. Ibolyát (Herényistül)is kiveri a pártból, akkor komoly esélyekkel vág neki az országgyűlési választásoknak. Utolsó félmondaton áll vagy bukik az egész

huta9020 2009.02.27. 16:26:28

Bokros "hőstette" az volt, hogy az arcát és a nevét adta a megszorításokhoz. Ha csak ezen múlik, akkor lehet, hogy Molnár Lajos és Horváth Ágnes nevéhez is majd egyszer legendák szövődnek?

Bokros semmivel sem kisebb farok, mint a hasonszőrű bankártársai, ma a IMF nevű pénzügyi világcsendőrség őrmestereként utazgat, hogy befenyítse a rosszalkodó országokat. Semmivel sem kevésbé korrumpálódott, mint az össze többi miniszterré és majd vissza avanzsált bankpénztáros.

Monthy 2009.02.27. 16:27:19

@boj:
A kérdésed vall az ész hiányára.
Mutass egyetlen exszoci országot ahol nem privatizáltak és jobb az életszinvonal mint Albániában!
A megszorításhoz bátorság kell és előrelátás, a csődhoz meg polulizmus.
Van devizahiteled?

mecarn 2009.02.27. 16:29:31

@huta9020: ha nem lenne imf, akkor te most nem kommentelnél, hanem gombákat és bogyókat keresnél az erdőben a hó alatt.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.02.27. 16:35:45

...nem gondoltam volna soha, hogy egyszer még Bokrost pozitív hősként fogjuk emlegetni.

Ezt is megéltük.

mecarn 2009.02.27. 16:38:49

azoktól, akik szidják bokrost:

szerintetek bokros gonosz? vagy nem ért a közpénzügyekhez? vagy mindkettő?

nem lehet belátni, hogy néha esetleg tényleg szükség van durva megszorításra? pl most?

huta9020 2009.02.27. 16:39:26

@mecarn:
Tehát az IMF egy jótékonysági szervezet, amelynek egyetlen célja a világbéke, a stabilitás és az általános jólét megteremtése... Egyébként mit is oldott meg az IMF hitel?

huta9020 2009.02.27. 16:42:21

@mecarn: Bokros nem gonosz, hanem érzéketlen és nem ért jobban a közpénzügyekhez, mint bármelyik másik állami szolgálatot megjárt pénzügyér. Az nem nagy érdem, hogy valaki vállalja és odaáll a kormányhoz, amikor már úgy sem lehet forgatni se jobbra, se balra.

mecarn 2009.02.27. 16:43:09

@huta9020: a valutaválság veszélyét háritotta el - az pedig kb azt jelentette volna, hogy az euro 500 ft lenne, elszabadulna az infláció, és még sokkalsokkal több munkahely szünne meg, mint igy.

szerinted ez jo lett volna?

okostojgli (törölt) 2009.02.27. 16:43:41

"- Van ma Magyarországon olyan ember, akinek a hívására szerepet vállalna egy kormányban?
- Én a társadalom kedvéért vállalnék szívesen szerepet, de csak akkor, ha egy olyan program megvalósításához tudom adni a nevemet, amelynek életképességében, összehangoltságában száz százalékig hiszek. Mindig az a kérdésem, mi a program, amihez a nevemet kellene adni? Mert, ha olyan program megvalósításához kérik a nevemet, amelynek megvalósításában egyetlen másodpercig sem hiszek, az sértés. Nem megtiszteltetés. Megtiszteltetés az volna - de erre esély sincs -, ha saját programom végrehajtására és megvalósítására kérne fel valaki."

A www.nol.hu/belfold/bokros interjú utolsó kérdése és válasza.

Mi is a gond az MDF ötletével?

tusuanzen 2009.02.27. 16:48:40

Bokros-Medgyesy

Ők bábáskodtak a horvátok fölött, a háború után.Mi pedig elzavartuk őket...
Hasonlítsátok össze a két ország fejlődését...
Ja és aki fikázza őket, nézzen utána a Bokros szakmai előéletének...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 16:49:12

@Monthy: "a közgazdászok között nincs vita Bokros megítélésével kapcsolatban, egyöntetűen pozitív a megítélése."

A tudomány olyan, hogy mindig vannak viták; mégpedig azért, mert soha nem létezik EGYETLEN helyes megoldás.

Ez alól kivétel a doktrinér, dogmatikus gondolkodásmód, amely egyetlen igazságban hisz, és azt tűzön-vizen keresztülviszi.

Bokros szerepét máig nem tisztázta (hiszen nem is tisztázhatta) a történelem. Nem is fogja sohasem.

huta9020 2009.02.27. 16:54:33

@mecarn: Egyáltalán nem biztos, hogy az IMF hitel révén ezeket elkerültük, mint ahogy az sem, hogy a hitel nélkül bekövetkeztek volna. Ahogyan az is kérdéses, hogy ha nem kerüljük el, akkor nem lett volna-e jobb, ha hamarabb bekövetkezik.

Monthy 2009.02.27. 16:58:53

@huta9020:
Azért tartunk most ott ahol, mert az elmúlt 10 évben a politikusaink a populista utat választották az "érzéketlennel" szemben.
Szlovákia "érzéketlen" volt, nincs is ott komoly válság.
A mostani devizaleértékelődés még simán folytatódhat, sokan fogják elveszíteni a házukat és a munkájukat.
Szerintem az érzéketlen politikus igér, oszt, csődbe visz.
Aki meg figyel a népére az csak annyit ad amennyi van, ha az elődei többet adtak akkor abból visszavesz.

huta9020 2009.02.27. 17:00:26

@Csöncsön: "A tudomány olyan, hogy mindig vannak viták; mégpedig azért, mert soha nem létezik EGYETLEN helyes megoldás." Ez ám a szakértő gondolkodás! 2+2-re, a kör területére, egy tárgy átlagos sebességének számítására, stb. milyen alternatív megoldásokat tudsz ajánlani?

A közgazdaságtan azon típusú "tudományok" körébe tartozik, ahol a helyes megoldást még az esemény bekövetkezése után sem tudják megmondani, nem hogy előtte. Ha pedig a politikával házasítják, akkor az egyetlen dolog, amire reprodukálhatóan képes, az a katasztrófa...

huta9020 2009.02.27. 17:03:01

@Monthy: Minden területre érzéketlen megoldást! A nyugdíjrendszer problémájának "érzéketlen" megoldása pl. a nyugdíjasok koncentrációs táborba zárása és halálra éheztetése.

S. Annyi 2009.02.27. 17:05:56

Ebben semmi meglepő nincs. Dávid Görény Ibolya be akar kerülni újra a
parlamentbe, kellenek neki a maszopos szavazatok. És még ellenzékinek és konzervatívnak állítja be magát és a pártját. "Gusztostalan"!!!

Sir Galahad 2009.02.27. 17:22:11

Az MDF az antalli konzervatív örökség letéteményesének vallja magát és kézzel-lábbal tiltakozik, amikor azzal vádolják, hogy az MSZP-vel kokettál. Most az egyik előző MSZP-s kormány volt pénzügyminiszterét jelöli listavezetőnek. Szerintem ez a maroknyi szavazótábort elbizonytalanítja, új szavazatokat viszont alig fog hozni. Átgondoltákl ezt?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 17:28:01

@huta9020:

Vannak egyértelmű (nem vitatható) dolgok, és vannak problémák, melyekre választ keresünk.

Na most hogy a Bokros által képviselt politika jó volt-e Magyarországnak, az finoman fogalmazva sem egyértelmű dolog, hiszen millió szempontot kell mérlegelni a megítéléséhez.

Ez nem hibája a közgazdaság-tudománynak, hanem összetettségének jelzője.

Sok olyan közgazdász van, aki szerint Bokros tevékenysége inkább káros volt, hogysem használt volna.

tusuanzen 2009.02.27. 17:31:49

@Csöncsön: Tuti politikus vagy időjós lennél
riszpekt X-D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 17:37:40

Hogy kicsit a lényegről is írjak:

Érdekel még valakit az MDF?

Van még ember, aki a Lengyel-ügy óta nem tartja Magyarország legképmutatóbb pártjának az MDF-et?

steveors74 2009.02.27. 17:44:15

Bokros for president!!! És teljhatalmat neki!!!

Egy közgazdász

blokkos 2009.02.27. 17:46:15

Kár kiküldeni. Itthon sokkal hasznosabb volna! Igaz szarban lennénk, de valószínű előbb-utóbb kimosná alólunk és tisztába tenne bennünket.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.27. 17:58:28

Olajos Péter nem ismeretlen és nem passzív. Azt, hogy nem viselkedik a tévében celebként, hogy nem reklámozza agyonra magát, hogy nem botránypolitizál, csak magas színvonalon dolgozik, nem kellene a szemére vetni. Ilyen alapon sokan vagyunk ismeretlenek és passzívak. Az igazi munka sosem látványos, hanem hasznos, aminek nincs becsülete. Úgy látszik, előttetek sem.

bridgeman 2009.02.27. 18:25:53

Érdekes, hogy azok a hangok, akik egy erőteléjes cigányozás keretében csökkentenék/megvonnák/munkához kötnék a segélyt, élénken tiltakoznak Bokros személye és módszerei ellen. Érdemes lenne megnézni a bokrosi példát másoló szlovákokat, ahol először éhséglázadások voltak, aztán olyan fellendülés jött, hogy csak lesünk. Afaik a válság miatt csökkenő növekedésre számítanak.

Érdekelne, pár link: kik vitatják Bokros módszereit? Ki az, aki a gazdasági sikereket elismerve meg tudja mutatni, milyen növekedési potenciált pazarolt el Bokros politikája?

Amúgy Bokrost pénzügyminiszternek/tanácsadónak kéne megjelölni, és megkapnák a józan gondolkodásúak 10-20%-át. De az enyémet mindenképp.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.27. 18:44:15

@Csöncsön: Örülök, hogy egyetértesz. Én voltam az EP-ben és sok képviselővel találkoztam, megnéztem, hogy dolgoznak. Legnagyobb benyomást rám Olajos Péter, Fazekas Szabolcs és Herczog Edit tett. Nagyon közvetlenek voltak, úgy éreztem, mindenki tisztelettel beszélt velük, hallgatnak szavukra. A különböző frakcióhoz tartozó képviselők sem szidták egymást, hanem az együttműködést emelték ki. Egész nap dolgoznak, ott nincs lazítás. Egy más világ. Akkor gondoltam arra, hogy a megoldás az lenne, hogy kicserélnénk őket a mi parlamenti képvislőinkre. Bajlódjanak a mi hülyéinkkel Brüsszelben, s mi csak nyernénk a tapasztalt, normális mostani EP képviselőkkel. A tragédia, hogy valaki hiába dolgozik jól Európa, Magyarország érdekében, ezt abba kell hagynia, mert Dávid Ibolya így gondolja, vagy kellene a hely Deutsch Tamásnak, Göncz Kingának vagy Demszkynek. Demszky angolját most hallgattam a HírTV-ben. Jókat röhögtem. Az EP-ben beszélt. Szégyent hozott ránk ott is.

changebug (törölt) 2009.02.27. 19:04:09

Adva vagyon egy europai banankoztarsasag ahol az emberek mar csak ugy rendezodnek mint vasreszelek a magneses terbe - vagy ez a polus vagy ez a polus.
Van egy neni aki egy masik magnessel jatszani akar ebbe a beallt rendszerbe, mikozben ennek a neninek a kezet az osztalytarsai huzzak-vonjak... Mindjart kicsongetnek.
1.) Az MDF-nek valamit kell produkalni, mint partnak
2.) Bokros - nem tudom mit akar -meloja gondolom igyis-ugyis dogivel, ha kicsit var meg, allamcsod lesz, aztan akkor igy is ugy is dolgozhat idehaza... Lehet nem akarja megvarni - es ebbe a beteg orszagba meg kell valami barom part, mert az emberek csak partokban tudnak gondolkodni. Az MDF-en beluli reakciok kommentalasra sem meltatnam...
3.) 2009-et irunk. Globalizacio van es ez egy banankoztarsasag. az ideologianak semmi, de semmi koze a politikahoz. Riogatni jo vele, masra nem. Egy banankoztarsasag politikajat az adossagkezeles hatarozza meg.
4.) Bokros annak idejen megprobalt valamit megoldani - ez volt a feladata!
5.) Annak idejen bevezetett egy emlekeim szerint aszem 3000Ft/ho tandijat. En ra ket evre masoddiplomaztam akkor a masoddiploma ara mar 50-150E/felev volt. Ma egy HETES szaktanfolyam 150-300E.
Fogalmam nincs mik a mai egyetemi tarifak /ugy tudom van allamilag tamogatott oktatas - be kell koze kerulni-ez van-az egyetem ma sem kotelezo./
Ezek jutottak eszembe e hirrol.

kovk 2009.02.27. 21:24:51

Ez az ember ne menjen Brüsszelbe, max. turistaként. Aki konstruktivitásra képtelen - csak a neoliberális destruktív hülyeséget nyomta, amíg hatalmon volt, az ne képviselje az országot.

Monthy 2009.02.27. 23:30:36

@huta9020:
azt értsd meg, hogy a nyugdíjasok egy része tényleg megérdemli a 13-ik meg 14-ikhavi nyugdíjjakat, az ingyenutazást, a közgyógyot, de az ország többek között ezek miatt csődbe megy és a végén nemhogy 13-ik havi de egy havi nyugdíj sem lesz, a nyugdíjas meg éhenhal.
akkor mondhatjuk hogy milyen faszán szociálisan érzékenyek voltunk, csak azt nem lehet megenni.

Monthy 2009.02.27. 23:33:27

@kovk:
mondj egy magyar konstruktív politikust. Bokrosnak legalább van egy hosszútávú koncepciója és nem aszerint szövegel hogy mi hozna több szavazatot.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.27. 23:45:44

@Monthy:

Ha nem kapja meg, akkor is éhen hal.

Vagy azt hiszed, hogy luxuscikkekre költik a többletpénzt?

Monthy 2009.02.28. 00:05:44

Ment nyugdíjba ismerősöd az elmúlt öt évben? Bőven 100e netto felett van az átlagnyugdíj. Anyám nem volt kiugróan magas jövedelemre bejelentve, két kiló körül kap. Egy rendőr még nincs 50 és már nyugdíjjas, 150 nettóval.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.28. 11:00:32

Magyarországon fájdalmas, de szükséges döntéseket kell meghozni. Nem Gyurcsány újabb csomagját, hanem a Reformszövetségét vagy Bokrosét. De utána azt a programot végre kell hajtani. Erre az utolsó 20 évben csak Bokros volt képes. Lehet próbálkozni új emberekkel, azután csalódni. Vagyis Bokrosra nem az EP-ben lenne szükségünk. Neki igaza van. Ott dolgozik, ahol igényt tartanak munkájára. Itthon, úgy látszik, már nem. Lehet, hogy éppen el akarják távolítani az országból. Ez jelzés arra, hogy aki teheti, menjen el innen.
süti beállítások módosítása