2009. február 22. 13:04 - Reckl_Amál

Az elit illúziója

Tegnap este megint összejött az Operabál kedvéért az ún. elit. Politikusok, sikeres üzletemberek, sztárok, celebek és Franco Nero, a díszvendég.

Az Operaházzal szemben - szintén hagyományosan - gyülekezett az Operabál ellenzőinek maroknyi csoportja. Az utcabálnak nevezett tüntetést az ATTAC nevű szélsőbaloldali csoport szervezte. Fő mondanivalójuk az a mindenképpen elgondolkodtató üzenet volt, hogy talán nem illendő az ún. elitnek önmagát fényűzően ünnepelnie, amikor nyakig vagyunk a válságban. Illetve, ahogy elnökük elmondta, nem gond, ha ünnepelnek, de akkor járuljanak kicsit jobban a megoldáshoz hozzá.

Sajnos azonban az ellentüntetés nevetséges, farsangi látványosságba torkollt. Egyrészt részeg punkok őrjöngtek, másrészt felbukkant pár szerencsétlen magamutogató, akik valószínűleg már annyira elveszítették a fonalat, hogy azt se tudják, mire megy ki a játék. Egy Titanillo nevű transzvestita-szerűség felbukkanása végleg az egykori Lipót zárt osztálytalálkozójává változtatta a szélsőbalosnak induló eseményt.

Nem mintha bent csak óriási koponyák tartottak volna éves eszmecserét. Szép világ az, ahol az ún. elitet és az utcán bohóckodókat kizárólag a pénztárcájuk különbözteti meg egymástól. Hiába voltak valós értelmesek mindkét rendezvény, sajnos a hülyék elnyomták őket.

Az Operabál hagyományos vendégserege (politikusok, üzletemberek, valódi sztárok) már jópár éve lemondott a valós elitnek szóló eseményről. Amióta "beengednek" tényleg bárkit, akinek van pénze a jegyet megvenni, azóta ez a rendezvény nem az elitről szól.
(Közbevetés 1: a demokráciában nem is nagyon lehetne más választóvonal a vendégek és a nem-vendégek között. Hacsak nem egy Operabál Társaság, aki érdemei alapján meghívja a vendégeket. De akkor nem élne meg a rendezvény. Az igazi elit fenntartása luxus.
Közbevetés 2: A mai politikai elit mostanra már inkább ironikus megfogalmazás, mint a valós állapotok leírása. Közhely, de a mai politikai első vonal se nem kiemelkedő képességű, se nem példamutató, vagyis az elit kifejezés nem illeti meg őket. Akkor viszont kiket?)

És a bál-ellenes utcabált összehívó ATTAC-elnök sem tűnik egy büdös kommunistának. Teljesen értelmesen fejtette ki kissé demagóg mondadóját. (Mert képmutatás lenne azt várni a tényleg gazdagoktól, hogy holnaptól ők is zsíros kenyéren éljenek, mert az ország jelentős része  erre kényszerül. Én sem kapcsolom ki a fűtést a szobámban, mert vannak emberek, akik sajnos megfagynak a saját lakásukban.) De az nemcsak neki jutott eszébe, hogy ez az egész nagyon illetlen, bölcs elithez nem méltó rendezvény. Ruszkibaka barátom is ezen morfondírozott már előre: http://ruszkibaka.blog.hu/2009/02/21/a_szegyentelenek_operabalja_es_uros_vilovski_a_hos_eletmento

De a hír az, hogy mindenkinek bejött a számítása. A gazdagok és híresek nyugodtan szürcsölhették a pezsgőt, majszolhatták a libamájtortát, a válság őket még nem érte el, nyugodtan parádézhattak. Természetesen ahelyett, hogy rendet raknának az után a kupi után, ami miattuk jött létre.
A kicsit bolond utcagyerekek meg Che Guevarának érezhették magukat pár percre, ma is vertek egy szöget a rothadó kapitalizmus koporsójába. Ahelyett, hogy összekalapálnának egy épkézláb baloldali pártot, hülyét csinálnak magukból.

Én maradok csendes ünneprontó.

Ti meg szavazzatok az oldaldobozban, mint rendesen. A kérdésre kattintva alternatív válaszokat is be lehet írni a Poll-R oldalán.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr27958248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seaner 2009.02.22. 19:49:52

"Sajnos azonban az ellentüntetés nevetséges, farsangi látványosságba torkollt."

Oszt az mér baj? Farsangi szezon van vagy nem? Azért csak nem kellett volna rájuk gyújtani az Operaházat.

"Egy Titanillo nevű transzvestita-szerűség felbukkanása végleg az egykori Lipót zárt osztálytalálkozójává változtatta a szélsőbalosnak induló eseményt."

Az asszem egy performansz volt. Mindig szokott ilyesmi lenni, célja a bentiek gúnyolása.

"ATTAC-elnök sem tűnik egy büdös kommunistának" A kommunisták nem büdösek, ugyanúgy szeretnek fürödni, mint bárki más.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.22. 20:48:22

Reckl Amál:Néztem az Internacionáléra bevonuló "celebek" arcát.borzasztóan kínosan érezték magukat.arcukra fagyott a mosoly.az év legkínosabb bevonulása volt.Élmény volt a punkok rendbontása is.Le a kalappal a harciasságuk és a kiállásuk előtt.Fiatalok még.A koruknak megfelelő módon fejezik ki az érzéseiket.Titanilló meg egy "intézmény"..A bátorságáért,hogy így közlekedik ebben az intoleráns országban,pedig külön dícséretet érdemel.még ha egyébként nem egy szimpatikus és férfias jelenség is.Ő már bevonult a főváros történelmébe.Olyan emlegetett és ismert figura lesz egykoron,mint Róbert Bácsi,Mautner,Retkes Fáni és sok sorstársa..

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.22. 20:49:01

ja és köszönöm,hogy megemlékeztél rólam.
süti beállítások módosítása