2009. február 17. 18:12 - Reckl_Amál

Hómunkásosztály

Megérkezett a második mumus, amely bizonyos tekintetből rosszabb, mint az első.

Ha havazik ugyanis, akkor esélyeket kell latolgatni. Ónos eső, legfőbb ellenségem, esetén egyértelmű a helyzet: ki se teszem a lábam. A környezetem, beleértve szerencsére a főnökömet is, elfogadta ezt. Rettegek, de végülis biztonságban vagyok.

De a hó az más. A hó alattomosabban támad. Amikor leesik, általában ártalmatlan. Én ma csak kicsit féltem, de azért alapvetően tudtam, ma, a nagy hóesés napján nem lesz gond. Odafelé még friss a hó, puha, ropogós és fehér. Kellemesen be lehet menni, csak kicsit kell jobban figyelni, mint egyébként.
Aztán ahogy a nap haladt előre, láttam, hogy inkább melegszik az idő, mint hűl, úgyhogy lefagyni nem fog napközben, szépen hazajutok a kásában gázolva.

Hajnalban még reménykedtem is kicsit, mert amikor háromnegyed kettőkor kimentem havat lapátolni, egyrészt nem fagyott, de főleg nem esett éppen. Hátha csak ennyi volt, akkor nem lesz nagy baj. De mire a hóseprés (mert szó sem volt lapátolásról a hó magas víztartalmának köszönhetően) után, egy zuhanyozásnyi idő elmúltával, újra kinéztem, sajnos megint rázendített, és ütemesen hullott kora délutánig. Akkor valami melegáramlat jutott a felhőbe, mert nagy pelyhekké olvadtak össze a pihék, és ez lassította a dolgot. De még akkor is szemetelt valami daraszerűség, amikor hazaértem.

Nem is lenne nagy baj a hó, ha mindenki - beleértve a BKV-t és a Közterületfenntartó Vállalatot is a senkiföldjén - eltakarítaná. De sajnos vannak emberek, akik nem érzik magukra nézve kötelezőnek az előírást. Szerencsére nem sokan, az utcában mindössze ketten nem csinálták meg, és mivel egyelőre olvatag latyak van, és remélhetőleg meg fogják még csinálni.

Ennél jobban aggaszt, hogy a senkiföldjén, és sajnosn nekem minden buszhoz keresztül kell mennem rajta, nem csinálja meg senki. Tavaly írtam a BKV-nak, hogy rendben van a megálló, csak éppen nem lehet odáig eljutni. Persze elhajtottak, hogy az nem az ő feladatuk. Lehet, hogy igazuk van, de miből állna három jól megtermett buszvezetőnek nekiugrani és egy ösvényt vágni a jégmezőbe. Úgyis csak ott cigarettáznak unottan a végállomáson. Egyszer kellene öt percet rááldozni... De ismerjük a BKV-t!

Amikor hazaértem, teljesen letakarítottam a járdát. Nem volt nehéz: egy kis latyakot kellett letolnom a fűre. Pár perc alatt végeztem vele, és még a madaraknak is tettem ki eleséget.

Ezek a dolgok "nyugdíjas" éveimre emlékeztetnek. Amikor "depressziósan", munka nélkül itthon tengtem-lengtem, direkt vártam az alkalmat, ha végre csinálahttam valamit, aminek értelme volt. Hómunkásnak lenni különösen megtisztelő vendégszereplés a család munkanélkülijének. Az ember mégse csak szart ér, mégis hasznos... A madáretetésnek pedig - az ilyen helyzetben a szokásosnál is élénkebb volt a fantáziám - Asissi Szent Ferencnek érezhettem magam pár percre. Az embernek kicsordul a könnye önmaga szerény nagysága, és csodálatosan szép szíve láttán - ahogy a szotyit szórtam szét, és ráadásnak még "galambok ültek a verebekhez". Tényleg. Meg cinkék - csak függő madáretetőből (flakon) hajlandóak enni, rigók - félősek, csak a háztól messze, a földről csipegetnek; egyszer még egy fácánkakas is idetévedt a közeli erdőből, de neki, úgy látszik, derogált a kerti madarakkal együtt étkezni.

Sajnos a prognózis nem éppen kedvező. Az egész kulimász oda fog fagyni. Itt a környékünkön nem is lenne gond, de a buszmegállók horrorisztikusak. Remélem, túlélem a holnapot, aztán az utána következő napokat is. Állítólag még március elején is jéghideg lesz. Remélem, tévednek.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr39949005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.02.17. 21:51:47

Nyugi ! el olvad! En mindig innen küldök haza idöjaras jelentest, ami itt van 2-3 nap es oda er, itt is esett egesz hetvegen, de mar ma is csak esö, delutan mar sütött a nap. Hetvegere jo idö lesz!

Ziebi 2009.02.17. 21:58:00

Elhiszem hogy borzasztónak éled meg a helyzetet, mesélek akkor biztatásként..

Itt tavaly május elsején esett az utolsó hó. ma is szakad. Sóból nincs hiány, el is takarítják, de bizony a megolvadt cucc is odafagy időnként. Szerintem ott mire megyünk már nem lesz semmi :) (24 nap)

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.02.18. 04:07:31

Reckl Amál:Addig nincs baj,míg bírod erővel.az én szomszédom nem nagyon segít.egyedül szenvedek vele.pedig erős testalkatú emberke.este azért megcsinálta.én hajnalban kezdem..délután az utcán járva azt tapasztaltam,hogy éppen ott volt csúszós a járda,ahol elseperték a havat..ahol nem,ott kényelmesen belesüppedt a lábam.stabilabb volt a járásom.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.18. 09:07:34

@RUSZKIBAKA:
Erő, izom, joghurtot iszom! :)
Szerencsére bírom. Ma már két meneten túl vagyok: egyszer négykor mentem ki, aztán indulás előtt hétkor is lesöpörtem a 4 és 7 között keletkezett leplet. A munkába járástól sokkal jobb karban vagyok, mint amikor kiméltem magam. Meg sem izzadtam, bár a szívem kalimpált a végén, de néha kell az is. Tudom, hogy havazásnál a fő szabály: mindig kell pihenőket tartani!

De bizony nem a saját lábamon jöttem be, hanem a testvérem hozott. Nélküle, nem tudom, hol lennék most. A Főváros és a BKV szerint reggel negyed nyolckor elfogadható (a hóesés elállta után kb. két órával), hogy a buszmegállókban még ott legyen a tegnapi latyak lefagyva, és rajta a friss hó. Ez tényleg életveszély!

"délután az utcán járva azt tapasztaltam,hogy éppen ott volt csúszós a járda,ahol elseperték a havat"

Mert ott valószínűleg csak letolták, de nem csinálták meg rendesen. Ismerem a jelenséget. Az nem jégmentesítés, ha a trehány háztulajdonos tessék - lássék módon lesöpri a havat, és pont a járda közepén jéggerinc marad.

Köszönöm a biztatást mindenkinek! Remélem, idén már nem esik több hó. Amit vasárnapra mondanak, az vagy tévedés, vagy nem Budapestet érinti.

Az idióta észlelők a Metneten meg az Időképen, akik örülnek a hónak, meg fuvarozhatnak engem oda-vissza, amíg ki nem tavaszodik. Hogy örülhet valaki ilyen szélsőséges időjárásnak? (Úgy, hogy kismama. Ha én a rezet baznám otthon, és három évig ki se kellene lépnem a házból, engem is gyönyörködtetne a dolog.)

ZmanUK 2009.02.18. 11:23:48

Nos, nekem a havazasrol mindig ez a "hirdetes" jut az eszembe, es csak jot rohogok rajta. Most kivaltkeppen alkalmas a valsag idejen:

Cegunk felvetelt hirdet Senior Winter Logistic Manager (Homunkas) munkakorbe


Elvárások:
* négy általánosnál semmiképp sem több
* a hó minden körülmények közötti felismerése
* logisztikai és/vagy raktározási területen szerzett munkatapasztalat
* legalább 40/80-as vérnyomás
* hajlandóság a több műszakban való munkavégzésre
* csökkent beszédkészség előny
* a végtagok meglétének hiánya kizáró ok


Amit nyújtunk:
* segítség a nehéz pillanatokban
* jó levegő
* céglapát (akár privát használatra is 3 köbméterig)
* tea korlátlan mennyiségben
* -20 °C alatt a 85 éven felülieknek kesztyű és szerdánként sapka
* versenyképes fizetés (nagy a verseny, hogy melyik nap ki kap)
* gyors előrelépési lehetőség:
1. 1 éven belül akár HÁZTÖMB SUPERVISOR
2. 3 éven belül akár STREETMANAGER


Az ideális jelölt 70 és 90 év közötti magabiztos, (lépcsőre) jól fellépésű úriember, aki nem riad vissza az igen kevéssé megfizetett durva fizikai munkától, és fel tud nőni az ország gazdasága téli működőképességének biztosításához elengedhetetlen munkához, ennek felelősségéhez.

Ha Ön a saját lábán el tud jönni hozzánk az első hó leesését követő 9 órán belül, akkor Ön az akire fiatal, dinamikus csapatunknak szüksége van.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.18. 13:52:51

@Dyson:
Nekem nem. A Te együttérzésed is megkapó...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.18. 14:29:03

Két kérdés:

1. Dyson szövege bántás volt?
2. Dyson szövegét Amál bántásnak értette?

Mert szerintem mindkettőre "nem" a válasz. Legalábbis remélem. :-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.18. 18:04:52

Amy nem vette bántásnak, Amy ismeri Dysont és az ő nagy empátiáját.

Régebben nekem sem volt ilyen erős a fóbiám. Sokat gondolkodtam, mitől lehet. Gyerekkoromban szánkóztam is, és akkor a csúszós lejtőn föl meg le mentem... Mondjuk ez elég rég volt. Azt hiszem, összefüggésben lehet az orvosfóbiámmal. Ha megsérülök, akkor orvoshoz kell mennem, és az számomra szintén rettenetes. Apart from these I'm perfectly allright. :) @ Zsoci

Eleve is elég esetlen vagyok, hát még, ha nehezítés is van!

A rohadt szar BKV a végállomáson persze nem csinálta meg. Valószínűleg kapnak egy különösen durva hangú levelet. Tavaly is írtam nekik, idén is fogok, csak most megspékelem azzal, hogy törjék ki a nyakukat valami nem hozzájuk tartozó jégpályán.

KZsoci 2009.02.18. 18:43:03

and did those feet in ancient time...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.02.19. 13:47:57

de.news.yahoo.com/1/20090219/twl-knstlicher-schneefall-in-peking-1be00ca.html

Mert, ugye, mit mondott Mark Twain? "Mindenki csak panaszkodik az időjárásról, de senki sem tesz semmit."

A kínaiak ezüstjodidot lőnek ki a felhőkbe. Ennek eredménye, hogy Pekingben három napja nem áll el a hóesés. Egyébként érdekes, hogy csak a kínaiakról hallani, hogy kísérleteznek az időjárás befolyásolásával. Külön intézetük van erre a célra. Állítólag az olimpia alatt is azért nem esett az eső, mert már hamarabb "kiesették" a közelgő felhőkből a csapadékot, mielőtt még Peking főlé ért volna. De hogy tényleg a meteorológiai rakéták miatt nem ázott el az olimpia, abban a kínai tudósok sem biztosak.

Nekem személy szerint tetszenek az ilyen kísérletek.
süti beállítások módosítása