2009. január 02. 01:15 - Reckl_Amál

Az otthonülők büntetése

Szilveszteri tv-műsor

A szilveszter nagy ellenség az önálló gondolkodásra mint az igényesség egyik zálogára tekintő ember számára. Mert, ugye, itt van a kötelező jókedv, lehetőleg gombnyomásra. Ha úgy mégsem megy, akkor jön az, hogy nemcsak a gusztustalan alkoholisták szegény, szerencsétlen alkoholbetegek tábora rúg be, de nagyon sokan.

Azt viszont meg kell adni, a szilveszteri buli (lenne) az egyetlen, ahol sok emberre van szükség a jó hangulathoz. A tv-k yuppie-típusú vezetősége nyilván ilyen helyeken tölti ezt az estét, ezért - elnézést - leszarja, mi megy aznap a csatornán, ahol dolgozik.

Egy jópár évvel ezelőtti felmérés szerint az emberek 70%-a otthon van szilveszterkor, és reménykedve figyeli a tv-t, hátha lesz valami nézhető... De természetesen nincs, hiszen a korfasiszta nézettségi szemléletnek megfelelően abból indulnak ki, hogy a fontos korosztály nagy része a 30%-hoz tartozik, tv-t ilyenkor be sem kapcsolja. Az értéktelen maradéknak meg nem baj, ha összetákolnak valamit, ahol hamis mulatozást mutatnak pezsgőzéssel és konfettivel. Ez persze alibi, szívük szerint ezeknek a nem sikeres lúzereknek a fekete képernyő járna, esetleg egy nagy piros középsőujjal a középen, a konzervatívabb csatornákon esetleg fityisszel.

Mivel a blog teljes szerkesztősége együtt töltötte az estét, sőt egyik törzsolvasónk is megtisztelt a jelenlétével, mi remekül éreztük magunkat debil petárdázó muszklimiskák és részeg partyribancok nélkül is. És szerencsére ezt a végtelen igénytelen, ötlettelen és a mai magyar tévézés foga fehérjét kimutató programkínálatot sem kellett végigszenvedni. Illetve időnként végigkapcsolgattunk, persze vérmes reményeink sokkal inkább a gagyiságot áhították, mert az világos volt, jó műsort nem fogunk látni.

m1 - Sajnos a "királyi" továbbra sem képes korszerű szórakoztató műsort készíteni. De van archívuma, ahonnan szépen szemezget. Minden tisztelet mellett, az, amit az egyesen Hofival csinálnak, az már hullagyalázás.
Könyörgök, felejtsük már el Harsányi "Jópofa" Leventét!
Az is lejárt lemez már, hogy szilveszter este a híradós, a meteorológus és a hrvatsky kronika műsorvezetője együtt énekel sanzonokat. Amikor Antal Imre és Vitray Tamás táncoltak Lollóval, az még valami volt, de azóta már kitalálhatnának mást. Súgok: ha már szerepcsere, akkor a műsorok között. Ilyen is volt már, csak még egyszer sem sikerült szenzációsra.
Éjfél után a Társulat tagjai nótáztak. Nagyon groteszk volt. Látszott egyik-másik arcán, hogy nem ilyen lovat akart. Dysonnal egymásra is néztünk: tényleg ez kell a népeknek 2009-ben?

TV2 - A TV2 nagyjából az elmúlt, sikerekben nem éppen gazdag évének egyfajta összefoglalójával készült az év legvidámabb estéjére. Először az indiai bölcsként pózoló talkmaster, Joshi Barath legjobb pillanatai voltak láthatóak. Aztán jött az őszinte vélemény a csatorna részéről a törzsközönségéről: a TV2 sötét prolinak képzeli átlagos nézőjét. Természetesen nem maradhatott el a vérciki Irigy Hónaljmirigy show (kétszer 1 óra!), és hogy a biológiai nosztalgia iránt elkötelezettek sem maradjanak ki, a Mikroszkóp freak show-ja feat. Sas József.
A zenét a részeg karaokizással azonosító polgártársaink az igen igényes Popdarából kaptak rögtön két adagot.
Végül - hogy a humor kaki-pisi vonaláért rajongók számítása is bejöjjön - először Ali G. in da house, aztán a Jackass film. A TV2 ilyennek látja a mai fiatalt: tiszteletlen, bunkó és egy röhögésért a saját anyját is... (Nem beszélve, hogy különösen a második "film" a "tehetségtelen vagyok, mindenhez hülye, oszt' mégis engem nézel" tévézés úttörője.)

Annyit azért még idefűznék, hogy az HBO is Sasha Baron Cohen által nyújtott poénokat érezte a legalkalmasabbnak újévi meglepetésfilmként. A Borat című, másfél órás bunkósággal kezdődött 2009 a fizetős mozicsatornán.

Az RTL Klub nem erőlködött: ezerszer játszott filmekkel oldotta meg a dolgot. Nehéz eldönteni, hogy ez a hozzánemértés, vagy a nézői igények iránti totális érdektelenség eredménye. Az ember nem filmeket akar nézni szilveszterkor, legalábbis este 8 és éjfél között nem.

A Viasaton is úgy döntöttek, inkább betesznek valamit végtelenítve. Igaz, a Bár bukása után sok ünnepelnivalójuk nincs is. Szóval egy rosszul pozícionált, de egyébként remek vígjátékkal kezdtek (Betörő az albérlőm, éjfél után favorit lehetett volna). Aztán a "Képernyőt a tehetségtelen surmóknak" mozgalom keretein belül készített Így tévéztek ti! c., valójában TV6-os műsor jött egy órában. Aztán 5(!) órán keresztül a Nevess csak! harmatgyenge, műnevetésekkel kínosan megtűzdelt szellemtelen kandikamera. Éjfélkor is ez ment.

A Fidesz- és főleg Orbán Viktor - pártiságot a konzervatív szóba sűrítő tv-k kilógnak a sorból. Lehet vitatkozni Usztics Mátyás személyén, annyira nem rossz színész, mint amennyire ellenszenves, ahogy túl komolyan veszi magát. Mindenesetre az Echo egy modern kesernyés hangvételű színházi felvételt mutatott be tegnap este, Polgár András: Pesti beteg címmel, rendezte és főszerepli: Usztics Mátyás. Nem láttam, véleményt éppen ezért nem kívánok róla nyilvánítani. Az mindenképp dicsérendő, hogy próbáltak valamit kitalálni, ami rendhagyó.
A Hír tv éves összefoglalóit sugározta. Ez egyébként nagyon helyénvaló dolog, de nem szilveszter este.

A másik oldal párttévéjén, az ATV-n nem akartak a jól bevált recepten változtatni. Tudják pontosan, mi kell a magyar (szoci érzelmű) nyugdíjasnak: öreg sztárok. Úgyhogy négy műsor uralta az estét: a Szilveszteri jam, ami nem kis újítással a reggeli műsor ismétlése volt. Egyfajta ráhangolódásként a két rendkívül esetlen riporternő kedveskedő modorban fényezte azokat a "művészeket", akiknek már szó szerint nyugdíjas állásuk van az ATV-n. Aztán jött a Hajdú - Dömsödi páros által kreált, és érthetetlen módon népszerű Névshowr szilveszteri rongyrázó kiadása. A rendszerváltáskori újgazdagok milliőjét máig megőrző páros néhány rászoruló celebet vitt Ausztriába síelni.
Végül Sas József itt is énekelhette siralmasan gagyi nótaszerűségeit. És csodálkozunk, hogy ilyen Fekete Dávidok majdnem megasztárok lehetnek ebben az országban, mikor egy Sas ünnepelt sztár, sőt majdnem Kossuth-díjas művész. (Megismétlem, iszonyatos, hogy csak egy köztörvényes bűncselekmény választotta el a legnagyobb művészeti díjtól.)
És persze a szintén a '90-es évek elejét idéző, kisstílű maffiózókra hajazó, beszédképtelen Fásy Ádám különbejáratú Zeneexpressze zárta e remek estét.

A kisebb csatornák sem tettek ki magukért: a Budapest TV-n a Zeneesxpresszhez hasonló színvonalú önjelölt sztárevicsek taposták egymás sarkát, az elvileg humorra specializálódott, valójában iszonyatgáz Comedy Central frappánsan 4 óra South Park maratont sugárzott. (Követeljük vissza a VH-1-et!), és persze a tematikus csatornákon sem látszódott, hogy elvileg ünnep van. De legalább idén nem Goebbelsszel kellett koccintania azoknak a családoknak, akik annyira színvonalasak, hogy csak a Discovery van beállítva a tv-jükön.

Azért remélem, 2009 jobb lesz, mint az utolsó estéje tv-s szempontból.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr88852659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.02. 13:02:20

Én sem értem, mi a francnak ez a comedi izé, ha csak máshol már ezerzer leadott unalmakat tudnak nyomni... Ezért kár volt elvenni az angolszász nosztalgiazenét...

A tévék meg ismét kitettek magukért, jól összefoglaltad...
jacint.blog.hu/2009/01/01/unalmas_szilveszter

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.02. 14:24:46

Mint írtam is a blogomon, én csak a tematikus csatornákat tudtam elviselni szilveszterkor.

Épp ezért fűzném hozzá (egyfajta kiegészítésként), hogy a NatGeo-n Göbbels ugyan valóban nem volt, Hitler viszont igen. Egy film arról, hogy miért tartotta titokban Sztálin, hogy mi lett Hitlerrel. Hogyan próbálta rákenni a nyugatiakra, hogy rejtegetik a Führert, és hogyan próbált ebből is politikai hasznot húzni. Érdekes és tanulságos volt.

Nem értem, miért szégyellnivaló, ha valaki inkább ezt nézi szilveszter éjjel, mint a Sas-kabarét. (?)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.02. 15:11:46

Nem szégyellnivaló, csak hülyeség.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.01.02. 15:39:45

Ja, Sasból még mindig nem elég.

Szombaton este az m1 emlékezik meg a nagy formátumú művészről annak 70. születésnapján. Ez nem közszolgálat!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.02. 15:45:41

@Reckl_Amál:

Hát akkor jó Sas-nézést (és hallgatást) 2009-ben is! :-P

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.02. 16:45:18

en iden lemaradtam erröl, mert dolgoztam, es egyedül voltam a laptopommal - lehet hogy en voltam az a bizonyos olvasotok,
probaltam a radiokabaret, de nagyon akadozva jöt, de volt meg egy Mikszath kötetem, amit szilveszerre tartogattam, ha vegkepp unnam magam.

ejfelig tojaslikört szopogattam, majd a kolleganövel elenekeltük a himnusz a skypon - kanonban, mert lassu vot a net

mivel öreg vagyok igy nagy tapasztalatom van a szilveszterezesben:

eddig azok a szilveszterek voltak a legjobbak, miket ejszakai turazassal töltöttem, idönkent a pestiekkel, kesöbb sajat turamat vittem a Bükkbe

tavaly kimentünk a lovira, mivel ilyenkor rengetegen vannak, igy fizet szepen, 17000 ft-ot sikerült nyernem, ebböl futotta egy uj hazra - a kutyamnak.

szerintem az a jo ünnep, ha azzal foglakozol, amit szeretsz, es amiben jol erzed magad.

Nekem az idei nagyon jo volt, mert ejfel utan a net is gyorsabb lett, tudtam beszelni a ferjemmel, jol ereztem magam, es kb 3x annyit kerestem, mint amenyit otthon egy bulira költöttem volna

Ha megnyugtat benneteket az altalam foghato adokon is nagyon szar volt a müsor (ARD ZDF VOX Kabel1)Nepzene -amit itt a hollari hollaho jellemez, meg ezerszer latott szorakoztato filmek, es mese filmek, ugylatszik itt sem mi vagyunk a celközönseg

Ziebi 2009.01.03. 00:24:51

No akkor megint nem maradtam le semmiről :)

Én az évet olyan fejfájással zártam, amit nem csökkentett semmi, csak az alvás. :)
süti beállítások módosítása