2008. augusztus 15. 10:18 - Reckl_Amál

Tőke? NO!

A magyar gazdaság most már permanens válsága immár közhely. Pár éve még sokan hittek a dübörgésben, ma már tudható, nehéz helyzetben vagyunk.
Ehhez párosul a már szintén kezdetektől fogva lappangó szociális csőd is, mely mára olyan méreteket ölt, hogy nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Látványos következményéről, vagyis arról, hogy az emberek mindenféle ürügyekre hivatkozva egymás torkának esnek, itt is minimum heti rendszerességgel olvashatnak kedves látógatóim, máshol talán még gyakrabban. A mélyben zajló, igazi veszélyei viszont teljes néprétegek vagy, ha földrajzilag nézzük, komplett régiók elsüllyedésével járnak. Az ország mindenkori vezetői sajnos alkalmatlannak bizonyultak ennek megoldására. Ma igazából az a része működik rendesen az országnak, melyben új befektetők - legyenek hazaiak vagy külföldiek - fantáziát látnak.

Nyilvánvaló, ha az államon múlna kizárólag a gazdaság, rég lehúzhattuk volna a redőnyt. Az is belátható, hogy az állam maga nem képes munkahelyeket létrehozni. Feladata a jelenlegi rendszerben így sem csekély: minden erejével azon kell fáradoznia, hogy minél több beruházás legyen az országban. Az a település (l. a szabolcsi falvakat például), amelyik hosszú távon nem képes elegendő számú munkaerőt teremteni lakosainak, vagy elöregszik és - nagyon csúnya ez így leírva - kihal. Illetve a nyomornak és az ebből fakadó összes társadalmi bajnak, a bűnözésnek és a rettenetesen alacsony várható élettartamnak köszönhetően emberhez nem méltó életet "biztosít" azon szerencsétlenek számára, akik nem tudnak elmenni onnan.

Így a kilencvenes évek egyik kedvenc településpolitikai jelszava, a városverseny ma már versenyfutás az életért sok helyen. Ma a fő kérdés az, melyik település képes magát vonzóvá tenni a sajnos egyre ritkábban jelentkező befektetők számára.

Ezért érthetetlen számomra az, ami Gyöngyösön történt. A város nem a legelmaradottabb az országban, de a régió, amelyben található veszélyezetett, és lakói hétköznapjait immár lassan két vétizede mételyezi meg a munkanélküliség és az ehhez tartozó lecsúszás félelme.
Az Apollo Tyres valamiért Gyöngyöst szemelte ki. Befektetéseük eredeti értéke 75 milliárd forintra rúgott. De úgy látszik, van olyan arrafelé, akinek ez nem elég nyomós érv.

Az ellenkezők fő érve a környezetszennyezés. A közeli erőmű (amely egyébként Magyarország legmodernebb erőműve) által kibocsátott károsanyagot már így is túlzottnak tartják. Természetesen az ilyen jellegű észrevételeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A modern állam, és így a modern önkormányzat nem lehet a gazdasági fejlődés gátja, viszont meg kell találja annak módját, hogy a lakosság egészségét, és tiszta környezethez való jogát is biztosítsa egyúttal.

Ez nagyon nehéz, el kell ismerni, de nem lehetetlen. Csak éppen az a gond, hogy a magyar igazgatási szakma nem érdekelt abban, ami ténylegesen a feladata. Alulfizetett, kontraszelektált emberek ülnek többnyire a hivatalokban. Az igazán tehetséges vagy legalábbis kicsit ambiciózus szakemberek hamar távoznak posztjukból, ha egyáltalán belevágnak a közszolgálatba. Sokszor egyébként nem is a közhivatalok abszurd légköre ijeszti el őket, hanem az a béna, korszerűtlen és átlaláthatalanul illogikus jogszabályi háttér, amely a rendes ügyintézést lehetetlenné teszi; a köztisztviselőt pedig paprikajancsivá az ügyfél előtt.
Ez az egyik dolog, amiért az indiai gumigyár másik helyet keres.

A másik azonban az a barátságtalan fogadtatás, amellyel a helyi lakosság egy része és az ottani Fidesz is fogadta a befektetőket. Hivatkoznak persze a fönt említett környezetvédelmi kérdésekre, melyeket, és ezt újfent hangsúlyozom, nagyon komolyan érvényesíteni kellett volna. Főleg, mert a gumigyártás elég komoly környezetterhelést jelent.
De Gyöngyös érdeke az lett volna, hogy körzetükben létesítsenek egy üzemet, amely a nem túl optimista becslések alapján is közel 1000 új munkahelyet jelentett volna. Az országnak erre van szüksége!

Az indiaik immáron hivatalosan bejelentették tegnap, hogy Gyöngyösön biztosan nem épül meg a gyár. Egyelőre keresik a megfelelő telephelyet, és már nemcsak Magyarországon néznek körül. Szakértők szerint valószínűleg az ország elesik ettől a beruházástól. És lehet, nem csak ettől. Mert a Távol-Keleten híre megy, Magyarországon nem látják szívesen a külföldi tőkét.

Mi van szerintem a háttérben? Persze, hogy a politika!
Annak idején Gyurcsány nem bírta ki, oda kellett pofátlankodnia, mintha az ő eredménye volna az egész. Pedig nem.
Több sem kellett a helyi Fidesznek, rögtön megtalálták ezeket a környezetvédelmi okokat, és népszavazást kezdeményeztek, hogy megcsáklyázzák, nehogy már Gyurcsánynak valami sikerüljön!
Az, hogy egyúttal munkahelyek sem létesülnek, mindegy.

Jól megérdemlik ezek egymást: az egyik állandóan mások érdemeivel akar villogni, mivel sajátja nincsen, és sosem volt. A másiknak meg mindent megér, ha akadályt gördíthet az egyik elé.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr58616894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolimoni 2008.08.26. 15:18:35

Egy régi klasszikus videót idézve :" hát mi történik Gyöngyösön?"

Amúgy engem elszomorít az egész, ilyenkor persze mindenki tud zöld lenni, de azért jó az az autó a belvárosban munkába járni, az M0-ást 20 éve építeni, stb.

A gyöngyösieket pedig én sem értem. Egy ekkora cég rengeteg munkahelyet jelent, mégis koszos levegőt beszívni még rosszabb, mint éhen halni ezek szerint.

Gyöngyösön, akik szavaztak, azoknak valószínűleg mindnek van egy jó kis állása valahol, nincs rászorulva a napi betevő megkeresésére, vagy a kocsmába járó Józsinak azt mondta a nagy tiszteletnek örvendő Feri bácsi, hogy az egy nagyon káros dolog, ezért ellene kell szavazni. Szóval biztosan jól tájékoztatott emberek szavaztak az önkormányzat költségvetésének millióiért....

A környezetszennyezésről meg annyit, hogy rengeteg műszaki-technikai megoldás létezik, mellyel minimálisra lehet csökkenteni az emissziót (vagy imissziót?), mégis elég volt annyi, hogy a göngyösiek meghallották a gumigyár szót, a szemük előtt felsejlettek a hatalmas füstölgő gyárkémények, és innentől kezdve lehetne az akármi is, el lenne utasítva.
A gumigyártás terheli a környezetet, az biztos, de senki nem beszélt arról, hogy milyenre is tervezik építeni azt a gyárat.
Mindenkinek ajánlom figyelmébe a Föld napja alapítvány gondozásában évente megjelenő W.W.I. jelentéseket, ha jól emlékszem a 2006-os könyv címe volt szerényen Kína és India. El kell olvasni az előszót, mely tartalmazza az indiai véleményt a fejlődésről- környezetvédelemről- stb-ről, és az ember rögtön nem a füstölgő gyrárkéményekre gondolna. Persze az "csak" egy könyv, meg egy tudós véleménye, nem egy versenyszférában mozgó multié.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.26. 15:43:48

Annyit pontosítanék, hogy az Apollo nem várta ki a népszavazást, még előtte leléptek.

Egyébként az eszem megáll, amikor Mari nénik meg Pista bácsik döntenek ilyen kérdésekben. Egyszerűen nem kompetensek!

Egyébként köszönöm, hogy végre megtörted a jeget e témában. Szerintem az utóbbi hetek egyik legfontosabb ügye.

Ron Vibbentrop 2008.09.03. 18:33:55

Érdekes volt megfigyelni a jobbra elkötelezett média reakcióját az ügyben. Merthogy szerintem ebben a konkrét témában az F. párt (legalábbis helyi lerakata) felelőssége tagadhatatlan.

Egyszerűen nem volt reakció. Ez a hír pl. a Magyar Nemzet szerint nem létezett. Egy órán át volt fönn anno az mno.hu-n, akkor is csak a "kis színes" között. Utána már csak a cáfolatok jelentek meg, de persze azok is csak a kis színesben. Közben meg szóbeszédként terjedt, hogy nem ám a népszavazás volt az Apollo döntésének az igazi oka, hanem a terület mérete. Ezt több jobbos ismerősömtől is hallottam.

Ezzel szemben a másik oldal meg teli szájjal ordította a világba a fájdalmát, és a gyöngyösi önkormányzatban kidobták az F. párt képviselőit a bizottsági posztokról. Elegáns, mi?

Nem is csoda, ha elmennek. De lehet, hogy sikerül feltalálnunk a közgazdasági perpetuum mobilét: a kifizetett segélyekből az állam adót von le, amiből működik és kifizeti az újabb segélyeket, amelyekből adót von le és...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.03. 21:05:12

Jaj már, normális kormány regnálása esetén 30 ilyen befektetés jön egy évben az országba, nem egyetlen egy.

Szóval, baromi álszent dolog a kormány csődje miatt a legnagyobb ellenzéki pártra mutogatni (amely persze lehetett volna sokkal nagyvonalúbb is az ügyben).

Arról meg, hogy mi lesz hír, és mi nem, mindig az aktuális médium elfogultsága dönt.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.03. 21:26:09

Ezt a Fidesz nagyon eltolta. Pont azért nem kellene útjába állnia az ilyen beruházásoknak, mert nagyon nem megy az országnak. Ha a Fidesz tényleg egy fikarcnyit is jobb lenne a mostani kormánynál, akkor azon törné a fejét, hogyan segíthetne az embereknek, és tapsolna örömében, hogy végre - valahára jön valaki. De ezeknek fontosabb volt szabotálni a dolgot, mint valami megoldást találni a legnehezebb kérdésre. Ezért vagyunk igazán nagy bajban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.03. 21:32:47

Ez teljesen igaz, de ha 30 befektetésből volna egy ilyen ügy, az kevésbé tűnne föl, mint amikor egyből van egy.

Világos, hogy ilyen helyzetben alacsony az ingerküszöb - az ellenzékkel szemben is.

Vagyis szerintem is óriási politikai hiba volt a helyi Fidesz részéről.

Ron Vibbentrop 2008.09.05. 15:48:05

Csöncsön · pontilyen.blog.hu 2008.09.03. 21:05:12

Na most pont erről írtam följebb. Hogy az elfogultság diktálja, miből lesz hír (és hogyan, mert a - khm - nemjobbos média meg ezt tévesztette el, de csúnyán).

Pedig a hírről a hírértéknek kellene döntenie, a fontosságnak, szóval valamilyen, az elfogultságnál objektívabb dolognak, nem?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 16:42:50

"Pedig a hírről a hírértéknek kellene döntenie, a fontosságnak, szóval valamilyen, az elfogultságnál objektívabb dolognak, nem?"

Nem tudom, van-e olyan, hogy "objektív hírérték". Azt gyanítom, hogy nincsen.

Én inkább az érzékenységet és korrektséget hiányolom a médiából.
süti beállítások módosítása