2019. április 07. 18:11 - Reckl_Amál

Kóklerek Cápák között

A Cápák között című műsor eredeti célja az volna, hogy casting-kulisszák között mutassa be az új magyar innovációt. Ígéretes, reményekkel teli feltalálók és kivállalkozók járulnak a zsűri elé szerintük korszakalkotó ötleteikkel, amelyekből már csak pár milliócska hiányzik ahhoz, hogy leigázzák vele a piacot. A prezentációkat öt sikeres magyar vállalkozó értékeli, a világmegváltó ötletek pénzügyi hátterét firtatják, és, ha valaki tényleg esélyesnek tűnik, azzal megállapodnak többnyire a befektetés összegében, amiért ők meg tulajdonrészt szereznek a felkarolandó cégből.

sharknado.jpg

A német VOX-on már évek óta megy ez a műsor, ott Az oroszlánok barlangjának hívják, amely nálunk nem biztos, hogy a megfelelő asszociációkat hívná elő. Míg azonban a magyar zsűri semmiben sem marad el a német kollégáktól, a jelentkezők általában nem sokban különböznek a kilencvenes évek egyik ikonjától, a fagylalt zakós, makkos cipős, bunkófonos vállalkozótól. Csak a ruha teszi az embert.

A pénzért folyamodók jelentős hányadán látszik, épp csak fölpattantak egy pillanatra a babérjaikról, hogy a pénzemberektől pár milliós támogatást kérjenek. A titkos üzleti terv, hogy ezzel egyetlen zseniális villanással minden megélhetési kérdés örökre meg legyen oldva, innentől kezdve már csak fialjon a pénz, és főleg soha többé nem kelljen dolgozni.

Íme a főbb vállalkozó-típusok, akik ebben a műsorban fölbukkannak.

1. Természetesen vannak jó gondolattal és kialakult elképzeléssel érkező, valódi vállalkozók is. Legfontosabb közös jellemzőjük, hogy józan összeget kérnek. Pontosan tudják, mire kell ez a pénz, hiszen a tervüket alaposan kidolgozták. Jót jelez, ha a vállalkozás már megyeget, csak az a pár millió hiányzik a következő lépcsőfokhoz. Fontos, hogy ne csak az összeg, az általa elérni kívánt cél is legyen szolidabb. Gyanús, ha egy egyetlen termék értékesítésére létrehozott, két fős bt-ből az amerikai piacra kacsingatnak. Ebben a kategóriában már működő éttermekkel találkozunk leggyakrabban.

2. Hasznos idióták - ez persze egy politológiai kifejezés, de a jelentése ebben az üzletember-castingban is elég hasonló. Lelkes amatőrökről van szó, akik valóban kitaláltak valami jót, akár egyedülállót. De nem üzletemberek. Sem üzleti tervet, sem marketingstratégiát nem tudnának kialakítani. Bele is savanyodnának a szerelemgyerekként kezelt találmányuk értékesítésébe. Ahogy egy hagyományos hasznos idiótából sem lesz sosem fejes még a saját pártjában sem, nemhogy egy kormányban, úgy ezekből az egyszeri feltalálókból sem az új Steve Jobs. Aprócska, egy funkciós, ötletes kis tárgyak kiagyalói tartoznak ide. Jellemzően egy-két milliót kapnak szimpátiából.

3. Ennek egy kevésbé méltányolható alfaja, akinek kézzel fogható terméke már nincs, hanem csak egy virtuális ötlete. Jellemzően valamilyen app-pal állnak elő. Néha már a programozás is megtörtént, de láb akkor lóg ki, amikor kiderül, hogy egy okostelefonra szánt százezredik alkalmazásért százmilliót kérnek, és adnak érte 10%-ot. Az érvelés mindig az Amway világot idézi: ez az app gyerekekről szól, Magyarországon évente kb. 90 000 gyerek születik, ezért évi 90 000-es fejlődést várunk. A termékben sincs semmi igazán különleges, sokszor csak egy érdekesnek tűnő, ám vázlatosan kigondolt ötletre kérnek súlyos pénzeket.

4. Külön kategóriát érdemelnek az olyan milliomosjelöltek, akik valami egészen extrém találmánnyal állnak elő - természetesen az ő projektjük mögött sem áll gondosan kigondolt stratégia, és rajtuk bizony nagyon erősen látszik, hogy egyébként már eleget dolgoztak így, harmincöt éves korukra. A tényleg vicces példa itt a harcművész, aki boxringnek álcázott járókával rukkolt elő. Az ingyenélésre játszók csoportját pedig az a két fiú képviselte, akik az igen divatos kocsmakvíz esetleges monotonitását dobják föl versenyszerű baltadobálással. Igaz, ők már sikeresen üzemeltetnek egy szabadulószobát, ami számomra szintén azt bizonyítja, hogy azért megszakadni a munkától egyikük sem akar.

5. Nyilvánvaló szélhámos még csak párszor került a döntnökök elé. Nagyon sok pénzt akarnak, természetesen semmilyen kézzel fogható terméket vagy szolgáltatást sem tudnak fölmutatni. Csak a saját prezentációjuk idején magabiztosak, a Cápák lényegretörő kérdései elől először kitérnek. Mintha az üzletük annyira egyszerű és nagyszerű ötletre épülne, ahol ezeknek a számokat firtató kérdéseknek semmi értelmük. Aztán, amikor már látszik, hogy kicsit dörzsöltebb emberekkel áll szemben a szerencselovag, mint egy éppen kismamaként otthon unatkozó egykori osztálytárs, passzív-agresszív ellentámadásba kezdenek, sőt, vissza is utasítják a Cápák ajánlatát.

A Cápák között természetesen nem dokumentumfilm, hanem egy üzleti showműsor. Természetesen a teljes magyar üzleti szféra leképezésére az ilyesmi nem alkalmas. De a valódi, küszködő vállalkozók és a mindenféle amatőrök meg pitiáner ügyeskedők aránya így is figyelemreméltó utóbbiak javára. A német változatba is belefér időnként egy-két biznisz-bikicsunáj, de a többségnek üzleti végzettség nélkül is van annyi fogalma a vállalkozásról mint tevékenységről, hogy mindent számokkal kell megtámogatni, csupán a vízió nem elegendő.

Csodát persze nem várok egy hétfő esti showműsortól, de hátha okulnak páran a Cápák kérdéseiből, amelyek szinte mindig a befektetett és a befolyó pénz mennyiségét firtatják. Nem egyszer előfordult, hogy csurgott a nyála az ötletre egyik-másik befektetőnek, de egy alig kidolgozott ötleten kívül semmi mást nem látott, csak egy hozzá nem értő embert, aki pénzt kért, de azt se bánta volna, ha valamelyik Cápa úgymond felkarolja, és helyette megcsinálja az egész vállalkozást is. Ebbe vonakodtak beleugrani a befektetők, nem ügyes fejlesztőt keresnek, hanem üzleti partnert. Egyáltalán nem baj, ha a magyar nézők szembesülnek azzal, hogy a pénz fontos és alapvető, de a munkát sajnos nem lehet megúszni.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr6414746315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2019.04.07. 18:19:47

Én is pont azon gondolkodtam, hogy lehetne ennek ilyen népnevelő hatása is, nem csak arról, hogy munkát mindig kell belefektetni valamibe, akár van tőke, akár nincs, hanem úgy általában abból a szempontból, hogy mára teljesen megszűnt Magyarországon a piaci szemlélet; nem baj mutatni azt, hogy valami attól, hogy szép cucc vagy bájos és megnyerő emberek próbálják tukmálni, még nem biztos, hogy létjogosult, hanem kell, hogy legyen mögötte valódi tartalom is. Ez sose volt erős nálunk, de most végképp elveszőben van.

;lkjljgjgdyudare 2019.04.08. 13:48:48

A "Cápák" nem is olyan rég elég rendesen beúsztak a csapdába. Egy társaság - már működő - projektjének üzletemberi megítélésére lett volna kíváncsi.
Hangsúlyozom: a cég és az ötlet többéves előkészítő munka után már működik és ezekben a napokban épp Nyugat-Európában nyitnak.
Szóval a jeles pénzbrigád tagjai közül kettőnek esett le hogy miről van szó igazán, és az egyik csak annyit tudott kinyögni irigységében hogy ez nem egy nagy durranás - pár hét alatt "leprogramoztatja". Na itt ki is derül a teljes inkompetencia.
Egy szó mint száz: a pénzeszsáknak titulált bicnicmenek a mögöttük álló bank nélkül elég kispályások. Az innovációhoz való hozzáértésük a kézzelfogható dolgok fikázásában merült ki.
Két adás után pontosan tudom, miért nincs Nemzeti Iparmágnás Kör, miért nincsenek sikeres magyar vállalkozások. Ha ugyanis ilyen emberek kezében van a döntés egy innovatív ötletről, akkor nekünk - amint a mellékelt ábra is mutatja - lőttek...

2019.04.08. 13:59:15

@;lkjljgjgdyudare:

Éppen ezt akartam én is írni, csak kissé sarkosabban.
Vagyis azt, hogy ha nálunk ezek lennének az ún. "cápák", akkor már értem, hogy miért
csak összeszerelő üzem az egész ország.
Van itt ugyanis egy-két apróság.

A mai Magyarországon a vállalkozás NEM politikamentes.
Ha nincs fityiszes potentát, mecénás, akkor az esélyed szinte nulla.
Mielőtt! Itt arra gondolok, hogy a VÁLLALKOZÁS nem néhány milliócska éves bevétellel működik, hanem havi 50 milla körüli, már leadózott nettóval. Na egy ilyen vállalkozás már biztosan feltűnne egy-két fityiszes polgármesternek/politikusnak/NER-lovagnak, és részt is kérne belőle, ha pedig nemmel felel a vállalkozó, már nem sokáig lenne az.

A másik.
Egy vállalkozás indításához sok minden kell a pénzen kívül.
Telephely, infrastruktúra, logisztika, megbízható munkatárs(ak), megfelelő banki/pénzügyi támogatás, és FŐLEG előre és hosszútávra tervezhető jövő!

És innentől már nem is folytatom...

különvélemény 2019.04.08. 14:26:00

Az amcsi Shark Tank még régebb óta megy.

Az első évad alapján sok jóra nem kell számítani, bele kell tanuljanak a "jelentkezők" is a témába.
A befektetői kutúra is a nullával egyenlő itthon, így onnan sem lehet tapasztalat.
Az sem kizárt, hogy sokan közülük csak statiszták, hogy legyen elég anyag.

Majd a 2., vagy még inkább a 3. évad az, ami valós képet ad.

antiinternáci 2019.04.08. 15:50:51

@Látens Inszinuáció:

A kommentedhez hasonló ostoba, undorító baromságot ritkán olvasni. De ha igen, azt mindig tehetségtelen, irigy, sikertelen bolsevista suttyók írják. Olyanok, akik egyébként mind óriási üzletemberek, sikeres topmenedzserek. LENNÉNEK. Csak éppen nem fideszesek, és ezért nem engedik nekik, hogy önmagukat megvalósítsák. Olyanok, akik még véletlenül sem ismerik el soha, hogy mások ügyesebbek, okosabbak, rátermettebbek voltak nála. Aki sikeresebb, az mind csaló, tolvaj, vagy legalább fideszes. Csak azért jutott messzebbre. Hányok az ilyen irigy, hazug, magukat az idióta kitalációikkal szedáló bolsevik szaroktól.
A pitiánerség megnyilvánul abban is, ahogy itt "óriási", havi 50 milliós vállalkozásokról beszélsz, miközben az még mikroszkóppal is alig látható nagyságrend egy komoly üzletember számára.

Menj vissza a földalatti mozgalomba, makogj ott a többi bolsevista suttyóval, és érezz örömet, amikor rosszat mondhatsz mindenkiről, aki különb volt nálad. Az ilyenek miatt nem jut ez az ország egyről a kettőre.

Bambano 2019.04.08. 17:34:02

szerintem jó a cím, a tisztelt "cápák" lerabolni akarnak működő vállalkozásokat, nem segíteni nekik. mielőtt bárki nekem rontana, hogy denemúgyvan, olvassa el a fotón a középen levő cápa saját angyalbefektető cégének webjét.

moonlight777 2019.04.08. 18:08:40

Idehaza azzal is baj van, hogy az vállalkozói kultúra, tudás az a nullához konvergál.
A mikro, kis és kkv-k tulajdonosainak egy igen nagy részélnek halvány gőze sincs hogy hogyan kell vezetni egy vállalkozást. Sem tudásuk, sem szándékuk a tudás megszerzésére nincsen.

Csak egy apró példa, egy vállalkozás tulajdonosának, ügyvezetőjének vannak törvény által deklarált kötelességei, kötelezettségei, de az illetékeseknek fogalmuk sincs merre hány méter, de nem is érdekli... az, hogy neki törődni kell az ügyvitellel? az, hogy neki döntéseket kell hozni? stb, stb....

A baj az, hogy engednek boldog, boldogtalant vállalkozni, még egy totálisan analfabétát is.... EZ nagy baj....

Vállalkozási alapismeretek kurzus és vizsga elvégzéséhez kötném, hogy ki vállalkozhat, még az egyéni vállalkozóknál is. Nem fogják fel, hogy ez is egy "veszélyes üzem"...
Szóval, amíg ez nem változik, addig a posztban lévő vállalkozói "látlelet" is marad..... és az ország sem fog haladni 1-ről a 2-re...

antiinternáci 2019.04.08. 19:11:36

@Látens Inszinuáció:

Újraolvastam amit írtál és amit én arra hirtelen felindulásból kommenteltem.
Sajnálom, elnézésedet kérem a személyes támadás miatt.

különvélemény 2019.04.08. 19:24:07

@moonlight777:

A vállalkozási alapismeretek, alapkövetelmény kellene legyen még a középiskolában, mert egyetemről már startupoknak kellene indulnia, ebben teljesen igazad van.

De ez sem elég önmagában, mert vannak embertípusok, akik vállalkozónak valók, és vannak, akik nem. És ez utóbbi legalább 90%-a a lakosságnak.

Ezt a cápáknak kellene szűrni, majd meglátjuk milyen sikerrel teszik.

Hiába jó az ötlet, ha nem vállalkozó az ember, és fordítva is igaz, erre volt példa az amcsi sorozatban, hiába béna az ötlet, az ember megérte a befektetést, így az összes jövőbeni üzleti ötletére egyeztek meg, hogy ezt milyen jogi konstrukcióban tették, arra nyilván a műsor keretei nem adtak lehetőséget, de így történt.

Bambano 2019.04.08. 20:33:35

@moonlight777: nem. az a baj, hogy az országban kompletten elharapózott a fillérb..szás. aminek legalább két rossz következménye van (vagy több):
- mindenki trükközik, ezért bonyolítják a szabályokat, aminek következtében még több mindenki kényszerül trükközni. 22-es csapdája. így nem túl hosszú idő alatt eljutottunk oda, hogy egyes fontos szabályokat ma már senki nem tud sem értelmezni, sem felelősséggel állást foglalni róluk, többek között a hatóságok sem.
- mivel mindenki két hét alatt akar meggazdagodni, ezért mindenféle "költségcsökkentést" csinál. aminek a következménye az, hogy sok emberből kényszervállalkozó lesz. nem az a kérdés itt, hogy miért engednek vállalkozni bárkit, az a kérdés, miért kényszerítenek rá egy csomó embert, hogy vállalkozzon.
süti beállítások módosítása