2017. május 16. 16:48 - Reckl_Amál

Hogy maradtam elitista mégis?

Hosszú időn át kedvenc karikatúrám volt, amikor a repülőn az utasok át akarják venni a gép vezetését mondván, a pilóták túlságosan eltávolodtak tőlük. De elnézve az elmúlt másfél évtized kormányzásait tompult ennek a rajznak a kijózanító hatása. Látva, mennyire sikertelen szinte minden, amibe a kormányok belefogtak, hogyan csúsztunk le a nemzetközi összehasonlításokban, egyre inkább úgy gondoltam, így bármilyen gépet elvezetgetnék én is. A hitem az elitekben igencsak megcsappant. Bár anarchista nem lett belőlem, a titulusok egyre kevesebbet és kevesebbet jelentettek.

 Múlt héten aztán elgondolkodtam az elithez fűződő viszonyomon, amikor a GYODA kerítésbe vezetett áramról olvastam.

Eszembe is jutott – és nemcsak nekem – az a bácsi, akit még a fülkeforradalom előtti időkben állítottak bíróság elé. Az öregúr egyszerűen megelégelte, hogy a kertjét tolvajok dézsmálják. Csak túlságosan magasfeszültségűre sikeredett a villanycsősz, és az egyik tolvaj meghalt.

 A közvélemény megosztottan értékelte az esetet. Voltak, akik elítélték az önbíráskodást, és fölhívták a figyelmet arra, hogy egy ember élete minden körülmények között értékesebb, mint a konyhakerti zöldségek. Keményebb hangok nem a bácsit, hanem a tehetetlen rendőrséget és igazságszolgáltatást hibáztatták. És persze nem maradhatott el a szélsőséges szál sem. Páran hangosan hirdették: a jó magyar uborkát bizony meg kell védeni az enyves kezű söpredéktől. A bácsit népi hősként ünnepelték, a bíróságtól pedig követelték a felmentését.

 A bácsi módszere végülis hatékony volt, hiszen a tolvajok nem jutottak be a kertbe. Kétségtelen, hogy ez a nagyon rossz kifejezéssel megélhetési bűnözésnek nevezett jelenség rendes, tisztességes emberek ezreit károsítja meg ma is. Ez bácsi senkit sem akart megölni, mégcsak nem is a bosszúvágy hajtotta. Csupán azt akarta, hogy a munkájának a gyümölcsét saját maga arathassa le. Ennek érdekében pedig elfogadhatatlan eszközt választott; a következmények jóvátehetetlenek. Ezért bíróság elé került, és megkapta az ítéletét is.

 A baj azzal a kórussal van, akik szerint joga volt más életét veszélyeztetni (és kioltani). A kocsmai népharag túlzása, szubjektív értékítélete természetesen nem új a nap alatt. Én is átéltem, mikor a parkoló autónkat totálkárosra törte egy száguldozó részeg, és a szomszédság már akasztani akart. (Szerencsére a lámpavasat is kidöntötte a pálinkaszagú ámokfutó.) Nem kell komolyan venni, a leghangosabb hőzöngők sem komolyan mondják.

 A mai elit viszont sajnos komolyan veszi, és ez visszatükröződik a társadalomban is. A mai elit egyenesen a társadalom kedvében akar járni. Orbán Viktor tehetsége – amelyet legelső kormányzása idején ellenfelei is elismertek – nem a trendteremtésben rejlik. Hanem abban, hogy mindenkinél jobban érti a néplelket, és szépen ki is szolgálja azt. Régebben csak csendben hagyta, hogy a hűséges sajtója harsoghassa az önbíráskodó bácsi védőbeszédét. Jól is jött a 2010-es választásokon, hogy a jogállamiságot összemosták a dilettantizmussal és a tesze-toszasággal.

Ma viszont már ott tartunk, hogy a határvédelem kerítéseiben talán áram fut. Biztosan nem tudhatjuk, mert egyenesen senki sem erősítette vagy cáfolta. Valószínűleg túl korán jött rá az Index. Még nem állnak rendelkezésre a számok az intézkedés fogadtatásáról. Csak ez számít ugyanis.

 Az elitnek nem az a feladata, hogy a legútszélibb ösztönök után loholjon, hanem a példamutatás és a felelősségtudat a dolga. Az elit nem attól méltóságteljes, hogy méltóságos úrnak szólíttatja magát, hanem attól, hogy méltósággal viselkedik. Rá is jöttem: nem az elittel van a gond, hanem azokkal, akik a helyükre befurakodtak, és most mindent megtesznek, hogy elűzzék, elpusztítsák az elitet.

A NER-ben Orbán Viktornak az a felismerése a nóvum, hogy klasszikus értelemben ő sosem lesz az elit része. Ezért megteremti a saját elitjét. Csakhát éppen az azért nem lesz ez soha az igazi, amiért Orbán kimarad azokból a körökből. Ehhez sajnos a nincs se tehetsége, se nagyvonalúsága. Nagy árat fizetünk a hiúságáért.

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr3812509471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2017.05.16. 18:10:52

"Ha sikereket akarsz elérni a közéletben, csak egy fokkal tudhatsz többet, mint az átlagemberek!

A tömeg azt kedveli, ha a vezetői csak egész kis különbséggel állnak fölötte, az ő eszméiket és fejtegetéseiket érti meg leginkább. (A 20. század magyar történelme azt mutatja, hogy a Sors ebben a tekintetben kielégítette a tömeg igényeit.) Aki több lépcsővel fölötte áll, attól idegenkedik, és a kiváló személyiség hiába is próbál összehúzódzkodni, jelentéktelennek feltüntetni magát; a tömeg csalhatatlan ösztönével leleplezi."

Moldova György ezt legalább tizenöt-húsz éve megfogalmazta, és szegény még nem is sejthette, hogy Orbán Viktor ekkora szörnyeteg lesz. Nem értem, hogy mi a célja neki a továbbiakban. Egy egész megye a személyes tulajdona, milliók rajonganak érte vallásos imádattal. Miért nem tesz inkább jót ezzel a hatalommal? Ez az, ami megmagyarázhatatlan: semmi sem fenyegetné az ő kultuszát, hatalmát, gazdagságát, ha a kétszer is megszerzett kétharmadot jóra fordította volna. Mi a jó a gonoszságban?

Értem én, hogy belőle sosem lesz még csak polgár sem, ő az ötvenmilliós Audiban is csak egy szartúró paraszt, de a tehetsége meglett volna ahhoz, hogy nemcsak az ország többsége, hanem az egész ország ünnepelte volna.

Szélmalomharcos 2017.05.17. 10:21:39

"elgondolkodtam az elithez fűződő viszonyomon, amikor a GYODA kerítésbe vezetett áramról olvastam."

A Gyoda az ideiglenes drótakadály volt annak idején, most egy teljesen más kerítés van. Persze hogy milyen kerítés és hogy van-e benne áram, és milyen (a szenzorokat ellátó, nagyfeszültségű gyengeáramú vadkerítés-szerű, vagy egyéb) azt egy bőcsésznek nem kell tudni

legyetek 2017.05.17. 10:33:22

Na valaki már megint definiálni akarja saját szája íze
szerint az elitet. Lehetőleg úgy, hogy ő személyesen a
legjobban járjon.

Zoltán Lukács 2017.05.17. 10:35:52

" A baj azzal a kórussal van, akik szerint joga volt más életét veszélyeztetni (és kioltani)." A baj azzal az elittel van, amely képtelen volt olyan közállapotokat fenntartani, amiben a bácsik és a nénik munkájuk értéke és életük veszélyeztetése nélkül élhetnek.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.05.17. 10:36:50

Az eutanázia erkölcsi szempontból megengedhető: az uborkatermesztő bácsi csupán eszközt adott a nyomorult cigány tolvajnak, hogy az megszabaduljon szenvedéseitől. Milyen élet az, amikor már uborkára sem telik?
Orbán meg eredendően focista, de politikai pályája és a szükséges tehetség hiánya miatt a futballban nem tudott kiteljesedni. Most az öregek játékát játsza: irányít. Nem terepasztalon, villanyvasúttal éli ki hajlamát - olcsóbb lenne -, hanem stadionokkal, futballakadémiával, olimpiával, vizes VB-vel stb.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.17. 10:44:57

Orbán része az elitnek 30 éve.

Az ellene való támadás oka éppen ez: szembefordult korábbi gazdáival.

Ha Orbán egy senki lenne, senki se foglalkozna vele. De ha az elit egyik tagja fellázad, azt sosem bocsátják meg a globálkulákok.

nemecsekerno_007 2017.05.17. 10:51:08

Mik vagytok ti? Papok?

Mer' ez az übermensch mentalitás arra emlékeztet.

nemecsekerno_007 2017.05.17. 10:55:15

@KZsoci: "ő az ötvenmilliós Audiban is csak egy szartúró paraszt..."

...és te a 2 milliós Suzukidban lennél az igazi elit :)

2017.05.17. 11:06:10

Aki új elitet épít, annak valamiben mutatnia kell, miért tekinthető elitnek. Ha holnap a hajléktalanok válnak az új elitté, attól még az emberek nem akarnak oda tartozni.

KZsoci 2017.05.17. 11:08:57

@nemecsekerno_007:

pont az a lényeg, hogy ha a szart bearanyozod, attól még szar marad. az övé lehet az egész Dunántúl, akkor is egy primitív, kisebbrendűségi komplexusos, falusi tahó marad.

apro_marosan_petergabor 2017.05.17. 11:20:48

Egy senki irt most egy posztot egy Valakiről. Egy írigy, önálló gondolkodásra képtelen senki. Az évszázad magyar, európai formátumú politikusáról. Egy senki, aki nem lát semmit sem előre, átlátása nulla, és egy elithez tartózónak képzeli magát. Milyen elit? Az AVH-s leszármazottak "elitje"...? Vagy mire gondol a kedves kis senki? Olyas valakiről büfikézet valamit, akinek átlátása és előre látása van, s nem képzel magáról semmit sem, be, mert nincs rá szüsége.
OV nem elitet teremt, hanem erőt, támogatást, akaratot - amely remélhetőleg magyar szívvel fog rendelkezni. Sok sikert hozzá.

Jakab.gipsz 2017.05.17. 11:46:14

Bezzeg a cuki Sorost minden hol tárt karokkal fogadják, ugye-ugye. (még egyenlőre)

Ló Elemér 2017.05.17. 12:01:24

Orbán jellemzésével egyetértek, de az áram a kerítésben szerintem gumicsont, hadd veszekedjünk rajta. Valószínűleg az érzékeléshez kell áram. Ferihegyen többször láttam a szpotterdombnál, hogy kisgyerekek rázzák a kerítést vagy felkapaszkodnak rá (drótkerítés fémvázon), öt percen belül ott volt a biztonsági szolgálat. És az nem ráz meg senkit, érezni sem lehet. Volt szerencsém falu bikája fokozatra tekert villanypásztorhoz is, na az csíp rendesen, de a feszültség alatt lévő drótokat általában szigetelőkre rakják, nem feszítik csak úgy simán a kerítésoszlopra.

Sprickoló Tömegek 2017.05.17. 12:04:17

Elitista az, aki szerint a gazdatestnek nincs beleszólása, hogy a kullancs szívhatja-e vérét.

szajkó 2017.05.17. 12:24:41

én sem vagyok az elit része, de nagyon becsülöm őket. jó írás volt.

Mihail Ignatyef a CEU rektuma 2017.05.17. 13:09:12

A liberális "értelmiség" sosem tanul.
Fogalmuk sincs a természeti törvényekről.
Röviden: az erős fennmarad, a gyenge elbukik. Igaz ez 3,5 millárd évnyi evolúcióra és igaz az illegális határátlépő katonakorú, harcedzett iszlámista férfiak százezreinek esetében is.

A "nem elit" lenézett réteg tisztában van ezzel, a bel- illetve kertvárosi fotelfilozófusok meg nincsenek.

Mihail Ignatyev, a CEU rektuma (orosz hacker) s.k.

Jakab.gipsz 2017.05.17. 13:20:07

@Ló Elemér: A libbancs bezzeg országba a svédeknél, van áram vezetve a komolyabb gyárak, üzemek kerítésébe. Még sincs veszélybe a demokrácia.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.05.17. 13:23:26

Orr bán egy középkori, barbár aggyal rendelkező ősbunkó. Olyan vadparaszt, mint a rá szavazó birkái.Remélem egyszer ő is megkapja a villamos székét, mint Dózsa a tüzes vaskoronát és trónt. Orr bánt ez illeti meg leginkább.

high up! 2017.05.17. 14:06:58

Orbaneszkunak a funkcionális analfabéták tömege kell, a 30-as IQ alatti Kádári nyuggerek és ugyanezen szint alatt maradt lúzer "rendszert váltott, de proli maradt" millióknak a tömege kell.

Ezek aztán beszopnak mindent a világról, beszopják a fantomharcot egy 86 éves amerikai nyugger ellen (fidióták kedvéért: Soros), a fantomharcot a liberálisok ellen, a fantomharcot a norvégok ellen. Meg az egész világ ellen.
Beszopják hogy nemzeti alapon szétlopni az országot az egyenesen szükségszerü annak érdekében, hogy a magyarság megmaradjon.

Ez van, 9 millió Átlaghülyemagyar országában hiába is mondaná az ember, hogy megint szopóágra vett a vezíred, agyilag nem fogja fel úgyse. A 30-as IQ alattiak sok milliós tábora a garancia a "nép"pártra, nem pedig az értelemmel bíró polgári emberé. Abból van esetleg 100 ezer, meg gondolkodni is tud, mijafasznak vesztegesse az idejét egy senkiházi diktátor, hogy ezek megnyerésére érvel? Inkább be kell záratni ezeknek az egyetemeit, el kell öket zavarni Nyugatra, oszt kész is van a fajtiszta nömzöti bugris társadalom. Nincs már osztály ellenség.

Az ostoba, irányítható, bármivel beijeszthető, beszopatható magyarbirkájára hajt Orbaneszku, ez a tömegbázis. Be kell nekik mondani a jelszavakat, oszt ezek már bégetik is vissza. Kétharmadnyian.

FOLYTASSUK!

legyetek 2017.05.17. 14:37:17

@bluebear: Egy kulturált hozzászólás az elit egyik tagjától (-::

Anna King 2017.05.17. 14:41:32

Enyhen szolva is osszemos dolgokat a poszter...

Jakab.gipsz 2017.05.17. 14:44:46

@bluebear: @high up!:

A nénikétek az átlag hülye libbancs csorda.
Beszélni sem tudnátok, ha a magyarok nem tanítottak volna benneteket, csak makogni mint egy majom.

Andy73 2017.05.17. 15:02:56

Vicces poszt, kb. annyira, mint a sasjózsi. Nagyon kínos a poszterre nézve, ahogy arra már több kommentelő rámuatatott.
Egyébként a parlamenti képviselők általában az elithez tartoznak szerte a világon. Itt is. A kétharmad is, meg a többi is, az egy szem liberális képviselővel együtt - akit a blogger talán elitnek tart. De hogy ennek az elitnek milyen az eloszlása a patkóban, hogy ki kerül be oda, arról nem csak az elit dönt. És pláne nem csak az az elit, akit a poszter annak tart. A demokrácia már csak ilyen.

legyetek 2017.05.17. 15:04:30

@Anna King: Egy személyeskedő, verbális agresszornak,
aki ráadásul egy másik ember halálát kívánja, sosincs
igaza. Az elit az ilyen embereket kiközösíti magából és
nem hagyja szóhoz jutni, például úgy hogy törli az illető
hozzászólását.

Az Ellenálló 2017.05.17. 16:25:42

Akkor sem, most sem fogom megérteni, hogy miért baj, ha a bácsi áramot vezetett a SAJÁT kerítésébe, amit ki is táblázott. Senki nem halt volna meg, ha a betörő betartja a szabályokat. Arról sem a bácsi tehet, hogy a betörő nem ismerte az erős áram anatómiai hatásait az emberi szervezetre.

A határra épített kerítés kicsit más, hiszen könnyebben hozzáférhető, könnyebben történhet baleset, ha tényleg van áram benne. Ugyanakkor ha a viszonylag ártalmatlan, villanypásztoroknál alkalmazott áramot alkalmazzák, annak igazából nem lenne akadálya, csaképp aki át akar jönni a kerítésen, az valahogy úgyis kiiktatja azt is, így sok értelme nincs.

high up! 2017.05.17. 16:52:11

@Jakab.gipsz: "A nénikétek az átlag hülye libbancs csorda.
Beszélni sem tudnátok, ha a magyarok nem tanítottak volna benneteket, csak makogni mint egy majom."

Hát ez kurva jó! A mintapéldánya annak, amikor a 3 osztályos proli átkozódik. A szavak összegabalyodnak az agyában, a mondanivaló pont azoknak a jelszabvaknak a visszabégetése, amire Orbaneszku tanítja be az idiótáit.

Te okostóni: ha te, meg a fidesz naccsaládod) vagytok a "magyar", akkor az egész világ csak örülhet annak, hogy a "magyar" fajta demográfiailag a kihaló ágon van.

FOLYTASSUK!

Kármentő 2017.05.17. 17:00:58

Yessss! Hajrá jobbik!

Hakuho 2017.05.17. 17:21:06

A bácsi a kerítésén belül, az ágyások közé vezetett áramot, nem a kerítésbe. Egyáltalán nem mindegy. Ha három rottweilert tart, amik széttépik a tolvajt a kerítésen belül, akkor bíróság elé sem kell állnia, pedig a tulajdonvédelem és az eredménye is ugyanaz.

gmihaly621 2017.05.17. 18:57:52

@Hakuho: Xar félreinformáló szenzációhajhász firkászok (kivétel erősíti a főszabályt).

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2017.05.17. 19:27:04

@MaxVal BircaMan HJCD: "Az ellene való támadás oka éppen ez: szembefordult korábbi gazdáival."

- Botrányos, tovaris! Hogy ismerheti ezt el? Nem ezért fizetjük!

kissiú 2017.05.17. 20:00:52

@Mihail Ignatyef a CEU rektuma: "Mihail Ignatyef a CEU rektuma 0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2017.05.16. óta tag."

Látom sajtóhírek olvasgatása során leesett, hogy milyen vicces a rektor és a rektum szavak hasonlósága. Ha figyelsz, még rengeteg érdekességet elleshetsz az egyetemek környékén. Sok sikert!

torró 2017.05.17. 20:19:35

Hogy mit nem hallok! Nálunk van elit? Hol vannak?Én ismerek egyet! Lakik itt tőlem 100 méterre egy professzor úr. Már nyolcvan körül van, de még mindig jár fel az egyetemre előadni, és vizsgáztatni. Oly mérhetetlen tisztelettel beszél velem, hogy már sokszor szégyenlem magam. De természetesen kölcsönös a tisztelet. Van egy másik ismerős szintén prof, de ő már közel sem annyira önzetlenül barátságos velem, inkább mert valami problémáját kell megoldanom.Lehet hogy igazságtalan vagyok eme kijelentésemmel. Szóval. Kit mondhatunk elitnek? Anyagi, politikai, vagy tudományos, vagy valami más téren tőlünk kimagaslóbb teljesítménnyel bíró személy? Beszéltem egy német ismerősömmel akinek felmenői grófok voltak. Azt mondta. ah J....s ez ma már nem jelent semmit.

Jakab.gipsz 2017.05.17. 20:20:43

Miféle elit az akit Soros Gyuri kilószámra vásárol fel!

Még szép, hogy Orbánnak esze-ágában sincs közéjük tartozni.

Miféle elit egy nyolc osztályos Schulz és egy Cohn-Bendit, (vörös Rudi).?

2017.05.17. 20:32:41

A kutya is egy ostoba állat: oda szarik, ahol rájön. Olyan mint az átlag fideszes: oda szarik, ahonnan a pénzt kapja.

2017.05.17. 20:38:37

@Jakab.gipsz: Na most azok közül, akik Soros bácsi pénzén szerezték a külföldi diplomájukat (te nyilván nem lehetsz ebben a körben érettségi nélkül), nevezz meg nekem olyat, aki becsületes ember.
Ez nem azt jelenti, hogy te becsületes lennél, mielőtt felragyogna az a csámpás szemed.

Jakab.gipsz 2017.05.17. 20:54:50

@kutyás majmok népe:Na most azok közül, akik Soros bácsi pénzén szerezték a külföldi diplomájukat (te nyilván nem lehetsz ebben a körben érettségi nélkül), nevezz meg nekem olyat, aki becsületes ember.
Ez nem azt jelenti, hogy te becsületes lennél, mielőtt felragyogna az a csámpás szemed.

Na látod ez a baj, jó hogy észre veted, hogy kikel vagyunk körbe véve!

Egyetlen egy mázlink van Orbán nem tartozik közéjük.

Ez nem azt jelenti, hogy Orbán nem mulya és béna, csak annyit, hogy más mint a többi!

Ami pedig a "külföldi diplomáitokat illeti" első sorban a CEU-t, dugjátok fel magatoknak, mert tőletek a néphez még csak a szar szivárgott le, ez pedig a ti felelősségetek, nem az enyém.
Ha már egyszer ennyit Rekl - Amálsz jobb ha tudod kikhez fordulj.

birka menet 2017.05.17. 21:29:33

@Jakab.gipsz:

Nagy üresség van ám a te fejedben, csak úgy konganak benne a beleejtett Soros meg liberális szavak. Csak úgy visszhangzik a belső üres térben, ahogy neki pattanmak a kponyád belsejének aztán átpattannak az üres téren keresztül a másik oldalra.

Az iszonyúan szórakoztató ahogy te az istállós legény, szellemi vitát próbálsz folytatni az értelmiséggel. Még el is hiszed te mélysötét proli, hogy ha többször kimondod hogy Soros meg liberális akkor meg is nyerted a szellemi párbajt.

Jakab.gipsz 2017.05.17. 21:48:27

@birka menet: Locsogsz mint egy vénasszony, valami konkrétum? Szidalmazásból jó vagy, és ?

Térjünk a tárgyra, miféle értelmiség egy Schulz vagy egy Cohn-Bendit, ezek konkrét kérdések, te vagy az istállós legény ha ezeknek az uraknak, egy szavát is elhiszed, vagy Sorosnak. A nénikédet és egyéb rokonaidat oktasd ki, ez a ti szellemi színvonalatok, csak mert egymás fenekét körbe dicséritek még nem vagytok tudósok.

A tudomány máshol kezdődik, nektek pedig arról fogalmatok sem lehet.

A kormányunk pedig egy nagy (balfax), ha engedi, hogy ez a CEU-s csürhe tovább romboljon.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.05.17. 23:57:04

@Reckl Amál:
Kedves Amál!
A páriáknak kasztjuk van és nem elit klubjuk! Még "saját" sem!

kiskutyauto 2017.05.23. 18:55:02

Sok minden érthető eme posztból, csak éppen pont a lényeg, a cím utalása nem, hogy mégis hogyan is maradt a kedves szerző elitista... mivel ez valahogy nem kristályosodik ki (de lehet csak számomra, és akkor bocsánat butaságomért...)... Egyébként egyetértek a poszttal... bár én jelentősen durvábban fogalmaztam volna meg ugyanezt, benne gyakran előfordultak volna a következő szavak: hazaáruló, lámpavas, kötél, tolvaj, rabló, gyilkos, diktátor és nemzet szégyene aljadék féreg... na meg sok hasonló... Node hálisten nem én fogalmaztam meg a posztot, hanem egy mérsékelt kulturált, finom és szalonképes entellektuell.. . és hát én pont ezért nem írok már jó ideje posztokat, mert én már csak kurvaanyázni és vért és halált követelni tudnék lassan egy évtizede... és ezzel egyre többen vagyunk így, napról-napra... csak halkan szólok...
süti beállítások módosítása