2013. július 07. 06:44 - Reckl_Amál

A valódi büszkeség

A magyar Pride történetének legsikeresebb felvonulásán estünk át tegnap. Ennyien még sosem hirdették a szexuális kisebbségek egyenlő jogait. A nyolcezer felvonuló között szép számmal jelentek meg családok is (vélhetően többnyire "hagyományos", vagy legalábbis a kormánynak tetsző párok, illetve azok gyermekei). De azt gondolni, hogy végre a magyar társadalom is eljutott a kívánatos színvonalra ezen esemény kapcsán sajnos tévedés.

A tegnapi Meleg Büszkeség Napja ugyanis épp az ellenkezőjét bizonyította. Az agyhalottságában önpusztító magyar társadalom jelenleg rá van szorulva a meleg közösség segítségére.
Az ideális kép szerint ez a felvonulás egy a (mindenek előtt saját magunkkal történő) megbékélésről szóló vidám, harsány karnevál, amely nagyon sok mindenféle embert vonz, politikai töltete minimálisan van. Akik pedig nem sétálnak végig a város legnagyobb utcáján puccparádéban, de legalábbis széles mosollyal az arcukon, azok nem beszűkült agyú neonácik, hanem a látványosságot kereső kíváncsiskodók, turisták. Egy egészséges emberi közösség képe ez.

A nyolcezres tömeg csak magyar szemmel sok, szerencsésebb országokban százezren jönnek össze. Például a szomszédos Bécsben múlt hétvégén százötvenezren. Ha mindenki közülük valamelyik szexuális kisebbséghez tartozna, akkor is csak kb. az egyötöde lenne az összes melegnek, leszbikusnak, transzszexuálisnak stb. És Ausztriában majdnem másfél millióval kevesebben élnek, mint Magyarországon. Azért ehhez sem árt viszonyítani ezt a nyolcezret.

A mi Pride-unkra a túlzott kívülállói részvétel nem volt jellemző, pár fontoskodó politikust leszámítva tényleg csak az LMBTQ-közösség keménymagja vonult végig az Andrássy úton mostanáig. Illetve mióta a szélsőjobb felbátorítva érezheti magát a rombolásra, talán jobban várják évről-évre, hogy csatlakozhassanak, mint azok, akiknek ez az összejövetelt szánják a szervezők.
A magyar meleg közösség nagy része ugyanis körülbelül úgy vélekedik a Pride-ról, mint a többségi társadalom, vagy még rosszabbul. A szervezők és a média hanyagsága miatt a fölkészületlen magyar társadalomban ugyanis megszilárdult az a kép, hogy aki homoszexuális, az egyúttal ízléstelen magamutogató is, mint az a pár vágóképen szereplő, extrém alak, akiket a bulvárhíradók előszeretettel mutogattak. Akinek a fejében pedig nem volt tiszta, hogy ez csupán játék, jelmezes utcabál, gondolhattak, a melegek arra büszkék, hogy ilyenek. Pedig többségük még ilyenkor sem ilyen. De ezt már nem sikerült bemondani a tévében, mert akkor talán nem fért volna be a riport a vízisíelő mókusról...

Tegnap óta viszont a Pride már többet jelent önmagánál, ami ugyan újabb eltérés a nyugati előképekhez képest, de egyáltalán nem szégyellnivaló, sőt. A tegnapi felvonulás nemcsak a melegekről szólt, hanem a normális emberek segélykiáltása volt ebben az egyre inkább eltorzuló országban. Külön öröm, hogy számos cég is csatlakozott nevével, ez pedig sokkal valósabb legitimáció, mint néhány lejárt szavatosságú politikus önexponálása, hiszen egy cég tőkéjének fontos eleme a hírneve.

A felvonulók többsége nem melegből, hanem olyan emberekből verődött össze, akik már nem bírják elviselni ezt a primitív és soviniszta szemléletet, amelyet ránk erőltetnek évek óta.

Noha valahol szomorú, hogy a melegek jogaiért csak akkor állnak ki tömegesebben az emberek, ha a jogtalanságok elérik általánosságban a kritikus tömeget, ma a melegbarátnak lenni nemcsak egy bizonyos kisebbség jogainak támogatásával azonos, hanem ellenállás az ellen a bunkó nyomulás ellen, amellyel manapság minden nem tetsző csoportosulást igyekeznek elnyomni. Erre pedig az a magyar meleg is büszke lehet joggal, aki nem jár ki ilyen parádékra.

18 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr905394185

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.07. 09:52:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2013.07.07. 08:51:45

Hát, nekem meg az jutott eszembe, hogy egy békemeneten meg x százezren szoktak lenni. :((( Akkor is, ha a felének kötelező menni, meg kormányzati szervezésű, sajnos jól mutatja az erőviszonyokat. :(

Acsarország. És nagyon kemény, hogy a Fidesz rögtön elkezdte mondani, hogy a Pride is a tudjukmilyenvallású érdekcsoportok szervezése. Kár, hogy nem mondták, hogy személyesen Bajnai készteti minél "erkölcstelenebb" viselkedésre az illetőket. :)

házelnök 2013.07.07. 11:25:26

@KZsoci:
A békemeneten lehet, több a köcsög mint emezen a homoszekszuális.

komiszár 2013.07.07. 12:57:32

Húzzatok már a francba
beteg buzik!!!!

arajanlat 2013.07.07. 14:58:29

Mi az a "kívánatos színvonal"? Mitől kívánatos, és kinek? Hogyan lehet mérni ezt a színvonalat? Honnantól jó már, hol rossz még? Ha mondjuk 2milló ember kimegy a pridera akkor OK, egyébként agyhalott mindenki aki nem volt ott? Nem furcsa hogy az elfogadásról, nyitottságról híres és ismert "meleg közösség" nem képes elfogadni azokat akik nem értenek egyet velük bizonyos dolgokban? Akkor most ki a kirekesztő?

arajanlat 2013.07.07. 15:02:24

Egyébként meg már ki...ul unom az egész pride dolgot, ba..a meg nem igaz hogy nincs más érdekesebb téma a világban, csak ez.

Mark yhennon · http://markyhennon.blog.hu 2013.07.07. 15:13:57

@komiszár: Ezt nevezem konstruktív hozzászólásnak.
Talán egyszer majd sikerül elolvasnod a cikket is.

Mark yhennon · http://markyhennon.blog.hu 2013.07.07. 15:18:56

@arajanlat: Saját elképzelésem a kívánatos színvonalról: a rendőrök csak mutatóban lézengenek az utcán, nincsenek kordonok, ami nem zárja ki, hogy ellenérzésű személyek máshol, akár a menet közelében is, de civilizált módon adjanak hangot nemtetszésüknek.
Valamiféle párbeszédet képzelek el, ahol az egyik fél szeretne valamit, a másik fél pedig nem csak azt tudja mondani (l. mint fent), hogy "mocskosbuzikhúzzatokmárel", hanem hajlandó ésszerű kompromisszumra is akár.
Tudom, sokszor mondták már, hogy elképesztően naiv, szentimentális és gyermeteg lélek vagyok, dehát vannak dolgok, amik az idővel sem változnak. =)

karpackie 2013.07.07. 15:50:18

@Mark'yhennon: Nem tud olvasni a kocog!:))))

István Kun 2013.07.07. 19:03:39

A Varánusz biztos tudja a frankót.

tundrazuzmo (törölt) 2013.07.07. 20:25:10

Büszke vagyok, hogy a nem vonulók népes táborát erősítettem. Kiválóan szórakoztam itthon, szerintem jó néhány MILLIÓ honfitársammal együtt.

Szegény, szerencsétlen 8000 ember, "akik már nem bírják elviselni ezt a primitív és soviniszta szemléletet, amelyet ránk erőltetnek évek óta".

Nos, én a sokmilliós tömeggel együtt mondhatom, hogy mi itthonról, a fotelből, egész jól viseljük azt a primitív és soviniszta szemléletet, amelyet a homokosok ránk akarnak erőltetni évek óta. Csak épp nem fogadjuk el. Egy percre sem. Ettől persze a buzik idegesek, és ezzel megmutatják, hogy az ő lelkük beteg, önértékelésük romokban.

Snoopyka 2013.07.07. 20:27:47

ezt a baromságot, kormányellenes tüntetésnek beállítani a buzimenetet, hát ez király:-))))))

Mészáros Laci 2013.07.08. 04:30:46

" hanem a normális emberek segélykiáltása volt ebben az egyre inkább eltorzuló országban."

Ez pedig az igazság kisajátítása, Orbán módra. Melyikteknek higgyek?

narmer 2013.07.08. 09:13:39

A lényeget közölted: Átestél rajta!

narmer 2013.07.08. 09:14:56

A lényeg a címben: Átestél rajta.Mint a kanyarón.

mézescsók 2013.07.08. 09:31:39

Igencsak elnagyolt íráska ez, akárhogy is nézem:
Agyhalottságában önpusztító nemzet: az, de nem a melegekhez való viszonyulása miatt.
- Ideális kép: a cikk szerint az az ideális kép, hogy akik otthon maradtak, azok nem beszükült agyú neonácik, stb. Mivel azonban tudjuk, hogy a valóság nem idális, akkor akik otthon maradtak, azok mégiscsak beszükült agyú neonácik?
- a homoszexuálisokon kivül még akad néhány szexuális kisebbség: felvonulást nekik is?
- Primitív és soviniszta szemlélet: ha itt valakik rám akarnak erőltetni valamit, akkor azok a melegek ilyenkor nyártájt a Pride idején.

A homókat többé-kevésbé normális embereknek tartom. Akik a "többé-kevésbé" körébe tartoznak, azok nem a nemi identitásuk miatt idióták a szememben.
Csak a közeli családtagjaim és azok nemi hovatartozása érdekel, akivel szexelek vagy akivel esetleg a jövőben fogok szexelni. Ez utóbbi is csak akkor lesz számomra érdekes, ha aktuálissá válik. A szomszédé vagy a postásé pl.nem érdekel.
Komolyan felvetődik bennem, hogy kellene szervezni egy fesztivált a heteróknak is.

lutra1 2013.07.08. 12:39:20

Normális társadalomban ez a "pride" max egy mínuszos hír lehetne - bármelyik magára valamit is adó - újságban.

Egyébként elképesztő az a flusztráltság, erőszakosság,tőlük eltérő gondolkodásúak gyalázása amellyel mindenkinek az arcába nyomják ezt a témát, pont azok akik a megértés és elfogadás jogát követelik maguknak.

Az Index pl. három napja nyomja ezt a témát hihetetlen agresszivitással. Miért? Nyomatják mint m1 a kormányprogramot. Saját szemükben persze a gerendát sem.

Hasadt elméjű

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.08. 18:35:35

Abszurd álláspont.

A homokmenet egy törpe kisebbség dolga, s semmi köze az egésznek a társadalomhoz. Az megy oda, aki egytért a homoklobbival, s nem az, aki a "primitív és soviniszta szemlélet" ellen van.

alysz 2013.07.08. 19:02:07

Egyszerűen arról van szó, hogy a magyar társadalom nem érdemli meg a buzikat! :P Nem elég érett, felnőtt ahhoz, hogy értékeljen egy papi ruhába öltözött, Bibliát szorongató, anális szexet imitáló kirakatbuzit.
süti beállítások módosítása