2013. május 15. 16:06 - Reckl_Amál

Columbo tanulságai híradósoknak

Az egyik legjobb rész az az egyébként is kiváló Columbóban, amikor a zsenik klubjában nyomoz a híres hadnagy. A klub elnöke - egy kellemetlen modorú, középkorú fickó - annyira el akarja kényeztetni fiatal szeretőjét, hogy elsikkasztja a klub vagyonát, erre pedig évtizedes barátja, a második legokosabb rájön. Ezért kénytelen őt megölni.
Azt hiszi, azzal a kiemelkedően magas IQ-val, amellyel rendelkezik, ki tudja eszelni a tökéletes bűntényt. Mivel mindenkinél okosabb - főleg az általa lenézett, szétszórt, feledékeny Columbónál - kizárt, hogy elkapják.

És valóban nem áll olyan könnyen össze a kép a szivarozó hadnagy előtt, mint máskor, az ördögi terv tényleg briliáns.
Meg is úszná tehát a főokos a dolgot, ha kiváló szellemi képessége mellé kicsit erősebb jellemet is kap a sorstól. Amikor Columbo a szokásos előadását tartja a tettest leleplezendő, bevallja, nem sikerült teljesen felgöngyölíteni minden szálat. (Noha a gyilkos személyében biztos.)
A gőgös elkövető győzelmi mámorában olyan jól elmagyarázza az ötletét, ahogy csak az tudja, aki kitalálta. Ezzel leleplezi saját magát. Megszégyenül a többiek előtt, börtönbe kerül, és a költekezésben igen aktív pipit is elveszíti. Pillanatnyi butaságból.

Valami hasonló történt szegény Szebeni Istvánnal is, aki a Köztévé éjszakai híradójában elkáromkodta magát. Sajnos az m1-re jellemző szakmai színvonalra jellemző módon összecserélődtek a kazetták valahogy, és az párezer ember, aki nézte az adást, a zűrzavarban Szebeni hangját hallhatta, amint lekibaszottozza a Híradót.

Ma Szebenit és még három kollégáját azonnali hatállyal kirúgták. Lehet mondani, az a technikus a hibás, aki rossz kazettát tett be, de sajnos az - álszentség ide vagy oda - hogy a Híradóban nincs helye ilyen beszédnek. Véletlenül sem.

Szebeni ma, még kirúgása előtt arról beszélt, tíz év munkájával jutott el álmai munkájába, a Híradóba. Most ez egy kellemetlen malőr folytán füstbe ment.

Szebenit pont az paprikázta föl, hogy a hírszerkesztő pontatlanul fogalmazta meg a hírt. Vagyis Szebeni István éppenhogy színvonalasan akarta végezni a munkáját. A hagyományos televíziózásban viszont - és az m1 Híradója pontosan ilyen - adni kell a látszatra is. A jó modor, az elegancia ugyanolyan műfaji követelmény, mint a pontosság.

Hiába akart Szebeni tehát minél igényesebben dolgozni, Columbo "hőséhez" hasonlóan ő is a saját banánhéján csúszott el végzetesen.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr335301733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venyigeszu 2013.05.15. 20:15:08

Biztos én vagyok a hülye, de nem értem a párhuzamot.

Az már csak hab a tortán, hogy embereket ezért kirúgni mert kicsúszott valakinek a száján egy "csúnya szó", ami éjjel lement 10 mp. alatt adásba, onnan, ahol a vezető (pénzért, önként vállalt) III/III-volt, ahol a hírhamisítás előléptetést ér, ahol még a látszatára sem ügyelnek annak, hogy elfogulatlan, objektív közszolgáltatást nyújtanának, nem pedig csontig benyaló,elvtelen és gerinctelen pártszócső, ahol egy Obersovszky képviseli a szakmai minőséget - hát, ez minimum álszent képmutatás. És akkor direkt nem fogalmaztam erősebben... :-(

Gniusz 2013.05.16. 08:55:19

Dolgoztam televízióban, pontosan tudom mi a munka metódus egy előre felvett híradónál, ráadásul nincs az országban olyan városi, vagy országos csatorna aminek a stúdiójában még nem hangoztak el ilyen és ehhez hasonló szavak, sőt cifrábbak is...Szegény Szebenivel kibasztak hogy kibaszhassák a kibaszott híradóból...és ez a gáz, nem a káromkodás

KZsoci 2013.05.16. 09:14:43

Egyébként a legérdekesebb ebben az, hogy mondjuk pl. István Dániellel ellentétben nem a híreket vagy a bennük szereplőket minősítette (ld. Király Linda), nem is a főnökeit szidta közvetlenül, hanem pont, hogy amiatt lett "indulatos", hogy egy apró hibát vétett.

babo81 2013.05.16. 11:03:05

Elnézèst a csúnya szavakért! ;) Kibaszottul álszent,mocskos pènznyelő,fostalicska banda!
süti beállítások módosítása