2013. április 21. 05:38 - Reckl_Amál

Első nap az iskolában

énekiskolája.JPGAz ének iskolája - TV2, szombat 19:15

A kicsikben is ott a nagy hang - hirdetik a TV2 óriásplakátjai ezt a kifejezetten gyerekeknek szánt tehetségkutatót. Ez a szlogen legfeljebb Prince szívét töltené el némi melegséggel, józan ésszel az ember fölteszi magának a kérdést, minek gyerekeket ilyesminek kitenni. Egy gyereknek nem a tévében van a helye, hanem leginkább iskolában, akár zeneiskolában is, ha tehetséges. Ez nem hidalható át azzal, hogy a tévéműsort cselesen iskolának neveznek el.

A koncepciót azért igyekezték gyerek-, sőt talán emberbarátabbá tenni azáltal, hogy nem lesz sem versengés, sem kiesés. Ez hamis. A verseny önmagában nem negatív, egyáltalán nem baj, ha a gyerekek megismerik a versenyhelyzetet. Persze annak valami tisztességes formáját - már ez is a valóság torzítása, finomítása lenne. Például, ha csak az sms-alapú szavazás maradna el, így nem a magyar emberek legendásan irracionális nézők emelnének ki valakit azok közül, akit a bulvársajtó is enged, éppen elég lenne. Így sem fogja senki megúszni a szívszorító sztorik nélkül, a szaklapok már meg is kezdték az éneklő gyerekek bemutatását, és a castingon időben is többet szánnak a körítésnek, mint az éneklésnek egyelőre.

A műsor emiatt kissé vontatott, már-már unalmas. De nem menthetetlen. A gyerekek egyáltalán nem irritáló sztárpalánták, hanem valódi gyerekek. A tudásuk és képességeik nem egyformák, de akkora különbségek sincsenek, hogy az eddig megismert mezőnyt szétszakítaná.

Ez viszont már kevésbé mondható el a zsűriről. Friderikusz Sándor osztályfőnök lubickol a szerepben. Talán a hasonló cipő miatt, de nagyon mulattat az az önirónia, amellyel gyermektelenként és nem-zenészként viszi mégis a prímet. Főleg azokban az életszagúnak szánt jelenetekben, amikor Friderikusz vonatozik vagy beül a család szűkös paneljában fasírtot enni a szombat esti vacsora közepén. Azért élvezetes ez minden mesterkeltsége ellenére, mert Friderikusz is élvezi. Annak ellenére, hogy a gyerekeknek fogalmuk sincs arról, ki a furcsa bácsi.

A Friderikusztól balra ülők - Szulák Andrea és Hajós András - szintén elég szórakoztatóak. De ha választanom kellene, inkább Szulák osztályába járnék. Ő tűnik a legemberségesebbnek és a legrealistábbnak is. Nem mellesleg ő a legjobb énekes.
Mindenki hálás lehet a stylistnak, de különösen jól járt Szulák Andrea, aki remekül festett tegnap. Meg is érdemelte azok után a rémségek után, amelyeket viselnie kellett a Nagy Duettben.

Hajóst bírjuk amúgy, és egyértelmű, hogy a vegetáló Heti Heteshez képest ez tényleg előrelépés, de azért nem egészen értjük, mi predesztinálja arra, hogy mint énektanár ügyködjék. Aki az Emil Rulezt szereti, valószínűleg nem Hajós ellenállhatatlan orgánuma miatt teszi, ahogy én sem.
Persze lehet mondani, a karatéban is azt tanulja meg először az ember, hogyan kell elesni. A bukásról ő is mesélhetne ezt-azt. Főleg ezek miatt volt kissé kellemetlen, amikor a kifejezetten őt választó ifjú zongorista bossa novás szerzeményét (!) cikizte.
Nem nézem ki belőle, hogy túl jó tanár lesz. A humora nem gyerekeknek való, és sokszor elég bántó, ami ellentmond a TV2 által agyonhangsúlyozott pátyolgató hozzáállásnak. Őmaga sem túl fegyelmezett vagy motivált .(Gondoljunk csak a stand upos fellépések felkészületlenségére!) Nem hiszem persze, hogy ő lenne az új Somló, de nehezen tudom pillanatnyilag elképzelni, hogy elég jó példa lenne.
Bár a Friderikusszal folytatott évődésében sok fantázia van még.

A másik oldalon viszont Szandi ül, akitől nem várunk sokat, egyelőre nem is kaptunk. Pár cukiskodáson túl semleges szereplő.
Szintén nem voltak túl vérmes reményeim Király Viktort illetően. De azokat is sikerült az egykori Megasztárnak messze alulmúlnia. Ijesztően stílustalan dilettánssal van dolgunk. Szerencsére két a legkevésbé ígéretes csemetét bízták rá.

Az ének iskolája kicsit halványabban, de hasonló hatást váltott ki belőlem, mint ősszel a Voice első adása. Rosszabbra számítottam, bár a sok fölösleges sallang nélkül meglettem volna, de összességében tudtam élvezni. Aztán a Voice unalomba fulladt, pedig ott elvileg volt verseny, több fordulós, párbajos, sms-ezős-drámás.
Itt meg még verseny se lesz. Persze lehet ez is a trükk. Nagyon kíváncsi vagyok ugyanis, mi is történik majd ténylegesen. Tanulnak zeneelméletet (hangképzést), mert, ugye, ebben nem egyforma a tanárok felkészültsége, viszont egy énekiskolában nem ártana. Stílust keresnek nekik? Ehhez még a kiskamaszok is túl fiatalok. Színpadi mozgással is foglalkoznak? Mi köze lesz ehhez az énektanároknak? Egyáltalán: egy produkció készül heteken át, vagy csak tanulgatnak ezt-azt?

Remélhetőleg a TV2 visszafogja magát, és nem ront el mindent első döbbenetében, hogy a bemutatkozás nem is lett rossz. Ha tényleg annyira ügyelni akarnak a gyerekek lelkére, mint mondják (és amennyire kellene is), akkor talán megállhatnák, hogy ne minden bulvárbaromságuk róluk szóljon.
A műsor pedig akkor nem jut a Voice sorsára, ha nem elégszenek meg annyival, hogy a gyerek aranyos, az éneklő, pláne tehetséges gyerek meg egyenesen a természet csodája!
A szentimentális nagymamák hadával sajnos még a börleszkbe forduló X Faktort se sikerült megverni.

Pedig akkor még a bugyinedvesítően kék (vagy zöld...?) szemű Pál Dénes is hozhatott pár szavazatot. Most viszont legfeljebb Jack London bevonása segítene. A klasszikus recept szerint legalábbis.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr205236971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2013.04.21. 07:25:05

Legyen a címe Popsuli, é akkor korrekt a dolog.

Az a baj, hogy ez a műsor a zenének egy szűk, minőségben megkérdőjelezhető, nem mellesleg gyerekeknek kevéssé való rétegét emeli ki. A szervezők tőlünk is szerettek volna az utolsó utáni pillanatokban gyereket "kérni", de ezt mi megtagadtuk. Most már nem bánom. Kb. erre számítottam. Mikor érvként hoztuk fel, hogy "mi nem tanítunk szubkultúrát, és nem is közvetítünk", azt felelték, hogy a gyerek énekelhet gregoriánt is és klasszikust is. Hát nem tudom, hogy melyik "tanár" és mit kezdett volna egy ilyen gyerekkel. Nyilván terelgetni kezdte volna a könnyűzene felé, még akkor is, ha azt ígérték, hogy ilyen elő sem fordulhat.

Mellesleg tök fölösleges lányoknak indulni, hiszen nem véletlen, hogy évszázadokig csak kisfiúkkal énekeltették a magas szólamokat a leghíresebb kórusokban... Egyszerűen szebb a hangjuk. A kislányhang, ha nem torkol és erőlteti (ahogy azt tegnap hallottuk) alapjában véve levegős és fátyolos, vagy kicsit szól. Egészen a mutálás végéig. - Mert bizony a lányok is mutálnak, csak náluk sokkal nehezebb észrevenni, hisz a hangjuk alapból kissé fátyolos. Ugye a mutálás 12-14 évesen kezdődik... Remélem, van a műsornak foniátere, aki erre figyel a "tanárok" helyett.

Szakmai és emberi fenntartásaim vannak. (Bár kedvencem is lett.)

Ha már gyerekek, lenne jobb, viccesebb ötletem a TV2-nek, ami olcsóbb is, és tényleg versenymentes. Keressenek meg, és INGYEN a rendelkezésükre bocsátom. Abban is lenne egy sereg éneklő, tehetséges gyerek.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2013.04.21. 07:27:25

Ja! Hát a legfelháborítóbb a Mizu volt!!! Az a szám egyébként is gáz! Se nem zene, se nem való gyereknek.

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2013.04.21. 07:30:20

Másik nagy kedvenc:

"Hogy tanulsz dalt?"
"Sokat hallgatom."
"Jaj de jó! Én is!"

Jelentem, én kottából szoktam! És nem baj, ha a gyerek nem tud még kottát olvasni, de ki kell elé tenni tanulás közben, mert különben nem is fog soha megtanulni!!! Hallás után átvesz mindent. Azt is, amit nem kellene.

KZsoci 2013.04.21. 09:28:43

Szerintem is el lehetett nézegetni, a legfőbb eredmény, hogy egyáltalán nem undorítóak a gyerekek, pedig arra lehetett számítani.

Hajós tényleg nem erra való, aztán majd meglátjuk.

@Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna:

Kicsit olyan vagy, mint az Alul semmi című filmben az egyik szereplő, aki a Flashdance megtekintése közben kritizálja a főszereplő hegesztési képességeit. :D

Szirénfalvi Szürkevarjú Szeréna 2013.04.21. 19:52:42

@KZsoci: Hát nem tudom. Az un. "tanárok" nem eljátsszák, hogy tanítanak, hanem tanítani fognak...
süti beállítások módosítása