2013. február 13. 16:20 - Reckl_Amál

A diákbüszkeség napjai

Bejegyzés alcíme...

fhipsters.jpgEgyszer már megírtam - a 2008-as Pride kapcsán - hogy minden résztvevő hülye volt. Nemcsak az akkorra felbátorodott hordalék, akik előre záposított tojásokkal dobálta a felvonulókat, hanem az ott fontoskodó politikusok, és bizony a felvonulók maguk is.

A mai történetnek ugyanez a konklúziója, csak most nem melegek kontra neonácik a felállás, hanem egyetemfoglalók - egyetem - B-közép (ami nagyjából azonosítható a neonácikkal, szellemi színvonal tekintetében mindenképp) néz szembe egymással. Bár utóbbiak csak annyira színesítik a képet, mint 2008 júliusában a magánföldalattin távozó miniszterelnök és neje. Bosszantó bornírtság, de csak epizódszereplés.

Ahogy a Meleg Büszkeség Napján, úgy most sem lenne elvileg kérdéses, kinek a pártján állok. Természetesen a hallgatókén, bár sosem érdekelt semmilyen egyetemi szervezkedés.
Az egyetemisták tiltakozásával leginkább abban értek egyet, hogy senkit sem lehet olyan hallgatói szerződésbe belekényszeríteni, melyről tudható, hogy a másik fél nem tudja a maga részét teljesíteni. Egy normális országban lenne jogalapja, hogy a sok pénzért kiképzett emberek agyát ne hagyják csak úgy elszívni. De amikor a pályakezdő munkanélküliség magas, nemcsak dölyfös, de kifejezetten kártékony dolog rászorítani a jövő értelmiségieit a maradásra. Vagy a fizetésre.

Arról nem is beszélve, hogy jólesik végre látni olyan tiltakozást, amely többre képes a kéztördelésnél vagy egy suttyó rapper pajzsra emelésénél.

Csatlakozom azokhoz, akik örömmel látják, hogy a mai fiatalok nemcsak sötét szélsőjobbosokból vagy közéleti szempontból teljesen analfabéta apatikusokból állnak. A HaHa láthatóan ismeri a tiltakozás mai formáit, de a tudjuk-merjük-tesszük hármasból főleg az utóbbi kettőre fekteti a hangsúlyt.

A kusza és dilettáns egyetemi reformok ellen sajnos nem érdemes kusza és dilettáns módon felszólalni. Mert hiteltelen. És könnyen rásütik a szervezkedőkre, hogy csak a hecc kedvéért csinálják.
A blokád és a fórum nagyon jól illene az egyetemisták eszköztárába, de tartalom nélkül túlságosan emlékeztetnek azokra a tömegtermelésben előállított diplomákra, amelyek miatt a felsőoktatás felhígult.

A kormányzatra nem fecsérelek sok szót. Az, hogy Hoffmann Rózsát trónfosztották, magáért beszél.
Ennél már csak az állít ki érzékeletesebb bizonyítványt a KDNP vezette minisztériumról, hogy a HÖOK-kal kötött megállapodás harmadnapjára az Alaptörvényben támadott föl a röghöz kötés gondolata.

Tegnap aztán a blokád egyik tűzfészkének számító ELTE Bölcsészettudományi Karának rektorát, Dezső Tamást is hallottam nyilatkozni. Az egy dolog, hogy nem tudott kamerák előtt beszélni, bár szerintem az ország legpatinásabb egyetemének vezetője van annyira közszereplő, hogy ez mediatizált korunkban ne jelentsen gondot. Főleg egy bölcsészkaron, ahol többek között kommunikátorokat, de mindenek előtt tanárokat is képeznek.
Másrészt a szemléletmód tűnt föl. Dezsőt a leginkább az hozta ki a sodrából, hogy egy akadémikus (!) nem tudta megtartani az óráját. Hát, itt órák maradtak el!
A blokád szerinte jogszerűtlen, de majd megbeszélik, hogy hogy legyen. Ez kicsit kevés és erőtlen a mai helyzetben.

A hibák ellenére bízom a hallgatókban, bár nem egészen az én szájízem szerint való ez a manapság bázisdemokráciának nevezett össze-visszaság. Meggyőződésem szerint a dilettantizmus ellenszere a megalapozott szakmaiság. Anélkül ez a megmozdulás sem lesz sokkal több, mint a magyar módra megszervezett melegfelvonulások. Mínusz a színes jelmezek.

Címkék: Címkék
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr465078651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2013.02.13. 16:53:54

Még egy szereplő van: a jobboldali média. Egészen vicces (mert nem túl meggyőző próbálkozás), hogy azzal próbálják hitelteleníteni a tiltakozásokat, hogy kikeresik a leghülyébb felvonulókat, és "lám, ezek azt se tudják, miért tüntetnek" felkiáltással az egész ügy komolyságát elvenni próbálják. Csak amíg egy DK-majálison magunktól is tudjuk, hogy zombi nyugdíjasokat és egészen perverz fiatalabbakat (pl. Gréczy Zsolt) fogunk látni, és eleve nincs értelme az egésznek, addig ebben az esetben főleg saját magát járatják le a hírtévések ezzel a próbálkozással. Szerintem még a szántó-vető, traktoros parasztot se nagyon verik ezzel át, manapság már sok traktoros paraszt-fi jár felsőoktatásba (főleg oda, ahova én jártam), még ők is átlátnak a szitán.

Egészen hihetetlen, hogy kocsmai-demagóg lózungból kormányprogram született a Fidesznél. És semmi mást nem is tartalmaz a program. És a kocsmai stílus az országházban is megmarad.

Jó a kép. :)

Mitzimackó 2013.02.13. 21:18:39

"Egy normális országban lenne jogalapja, hogy a sok pénzért kiképzett emberek agyát ne hagyják csak úgy elszívni."
Nem, nincs jogalapja, és ezzel árulod el a sötétségedet. De még a sötét középkorban se csináltak ilyet. Akkor is tudták: a világjárás szélesíti a tudást és a látókört, növeli az ismereteket, új kapcsolatokat teremt, és ez itthon hoz profitot. Persze a diktatúrák félnek attól, hogy az emberek mást is látnak, mint amit sulykolnak nekik....

Mitzimackó 2013.02.13. 21:20:49

@KZsoci: Te a felsőoktatás szégyene vagy a nyuggerezéseddel.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2013.02.13. 22:27:11

@Mitzimackó:
Remélem, még középiskolás vagy, mert a szövegértésre még nem ártana rágyúrni cseppet, mielőtt valamelyik kiváló egyetemünkön "növeled az ismereteidet".

Az agyelszívás nem azokra vonatkozó kifejezés, akik egy kis időt tanulással külföldön töltenek. Hanem azokra, akiket itt kiképeznek, aztán dolgozni és élni már elmennek innen, és nemigen jönnek vissza. Ez veszteség, és abban igaza van van a kormánynak, hogy ezt egy olyan szegény ország, mint a miénk nem engedhet meg magának. Főiskolás is voltam, most meg adófizető vagyok, és nincs kedvem mások karrierjét finanszírozni, ha semmit sem kapok vissza belőle.
De erőszakos, akarnok módszerekkel nem lehet elérni, hogy maradjon, akire itt van szükség.

Ha egyetemista vagy mégis, akkor a hatalmas tudásod mellé némi jómodor sem ártana. Azért nem vesznek benneteket komolyan, mert éretlennek látszotok. Gyerekesnek. Az emberek meg még ma is inkább kiosztatnak egy sor körmöst Rózsi nénivel, minthogy végighallgatnának benneteket. Pedig igazatok van sokmindenben. De okosabban kéne beszélni. Talán gondolkodni is.

KZsoci 2013.02.13. 23:35:22

@Mitzimackó: én tehetek róla, hogy Gyurcsányba majdnem annyi öregasszony szerelmes, mint Orbánba?
süti beállítások módosítása