2012. november 05. 16:10 - Reckl_Amál

Nincs varázs

Bejegyzés alcíme...

magicboys.jpgMagic Boys - filmkritika

A Magic Boys tipikus bosszantó film. Mert az alaptörténet meg a hangulat alapján lehetne egy kimondottan szórakoztató vígjáték is, csak épp a túlbonyolítotás és sajnos a magyar színészek miatt végig hiányérzete van az embernek; várja, hátha végre rákanyarodik a film az igazi fősodorra. De ez amiatt, hogy pár fölösleges poént elsüssenek, nem történik meg sajnos.

Szorult helyzetében két link, de persze aranyszívű alak elkapja az Isten lábát, és a szegedi munkanélküliségből egy csapásra egy elegáns, londoni férfi-sztriptízbárban próbálkozik. Bénán. Sajnos semmi sem látszik abból a kedves esetlenségből, amely az Alul semmi kényszer-vetkőzőinek történetét a kilencvenes évek egyik legbájosabb vígjátékává tette. Szabó Győző és Pindroch Csaba egyszerűen csak két ügyetlen, átlagos külsejű középkorú férfi, akiknek azt kellene eladniuk, hogy sírvaröhögősen viccesek neonszín jelmezeikben vonagolva. Nem sikerül. Legalábbis a teljesen random módon elhelyezett, öncélú vetkőzős jelenetek végtelenül szürkék a csiricsáré kulisszák ellenére. Mivel ennek a vígjátéknak chippendale-kedés az elsődleges humorforrása - és én a közönségnek azon része vagyok, aki az ilyesmin még mindig nagyon jót tud mulatni - alapkérdés, hogy ez működik-e. De a két ál-sztriptízes lúzer színpadi próbálkozásai erőltetettek. Ha kedvelném a Szabó - Pindroch párost, még sajnálnám is őket, amiért kénytelenek transzvesztitaként is parádézni, dehát ennél is csak kínjában nevet az ember. Pedig ez még nagyobb ziccer. Aki már látott igazi beöltözős előadóművészeket, az ennél vélhetően sokkal jobban szórakozott.

Értem én, hogy mai magyar közönség-vígjáték nem nagyon elképzelhető Szabó és Pindroch nélkül, de azért lassan ki kellene próbálni másokat is. Ez a szereposztás a film legsúlyosabb tévedése. Ennél a két érdemtelenül felkapott moziveteránnál még a másik magyar chippendale páros is (Hujber Ferenc - akit képességeihez képest szintén túlfoglalkoztatnak az utóbbi évtizedben és Nagy Sándor)  sokkal ígéretesebb. Bár Hujberben eleinte az a legviccesebb, hogy szó szerint becses nejének egykori futtatójára zenekartársára, Ufo Zsoltira hajaz, az ő szituációjuk nemcsak humorosabb, de eredetibb is, mint a veszélyes jóba belecsöppent sörhasúaké. Az a lúzerség, amellyel lemaradnak a jól fizető melóról, és mégis kapaszkodnak rendületlenül lehetőségbe, sokkal érdekesebb szál lehetne. De sajnos az ő nagy jelenetük valami szado-mazo revübe torkollik. És, ha a gyermeteg ízléstelenkedés a bőrmaszkos fenevadakkal nem volna elég , még a forgatókönyv is kisiklik a nagy erőlködésben.

Ennyi elmarasztalás után mégsem tudom azt mondani, hogy a Magic Boys rossz. Ugyanis az exkluzív magazinok világát idéző fényképezést kellemes nézni, a show-k látványosak, a zene dögös, a külföldi sztárok (Michael Madsen és Vinnie Jones) nagyon profik és stílusosak. Persze életművész meg kőkemény gengsztert alakítani ezeknek az uraknak nem túl nagy falat, mégis egészen más játékot látunk tőle. Ha jóindulattal közelítenénk meg Pindrochékat, akkor is föl lehetne tenni a kérdést a rendező Koltay Róbertnek, miért nem hangolta össze a magyar és a külföldi színészek játékstílusát.

Apropó Koltay! Fogalmam sincs, miért kell neki minden filmjében a Sose halunk meg! Gyuszi bácsijának egy-egy újabb klónját eljátszania. Ebben a filmben is olyan, mint egy hajszál a levesben. Nem rontja el végülis, de azért az ember kedvét elveszi a dologtól. Bár a dramaturgiában kiizzadták a karakterének a kulcsszerepet, talán humorosnak szánt, de valójában béna akcentussal beszélő, idegesítően frusztrált figurája pont abból a kellemes, hangulatból vesz el, amely miatt a film szórakoztató. Egyszer.

Értékelés: 6/10 - De csak, mert filmnéző partnerem igazán jól mulatott.

Címkék: Címkék
18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr474891906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-putyin- 2012.11.05. 17:01:31

Legalább a nevét tanulnád meg leírni helyesen. Koltai Róbert, így hívják.

A nép fia 2012.11.05. 17:38:55

Koltai 30 éve ugyan azt a karaktert hozza, és örülök, hogy másnak is feltűnt már. Engem rettentően idegesít minden megmozdulása.

fefe79 2012.11.05. 17:53:28

@A nép fia: hát nem sok újat hoz, ez tény. De én nem őt utálom emiatt, hanem azokat, akik ezt még mindig rendkívül viccesnek gondolják.

bioLarzen 2012.11.05. 17:57:28

"Fogalmam sincs, miért kell neki minden filmjében a Sose halunk meg! Gyuszi bácsijának egy-egy újabb klónját eljátszania. "

Azért, amiért Rowan Atkinsonnak a Mr. Bean-féle figurát, Jim Carreynek az ügyefogyottat, Chuck Norrisnak a karatéjjos jófiút, Rudolf Péternek az esetlen, teszetosza, siker ellen beoltott negyvenest, illetve anno Chaplinnek a csavargót: mert ez jött be leginkább a közönségnél, ez lett a "trademark" figurája. És vagy nem mer, vagy nem is akar újjal kockáztatni. Ezt már bizonyítottan tudja sikeresen hozni.

Ne mondom, hogy ez így jó, de szerintem ez lehet mögötte.

bio

A nép fia 2012.11.05. 18:03:20

@fefe79: Azoknak nyilván ez a szellemi színvonaluk magasiskolája.

Leonard Zelig 2012.11.05. 18:14:57

Kérjél egy lektort, mert nem megy a magyar.
Addig is rejtvény: hány hibát rejtettél el ebben a mondatban?
"Persze életművész meg kőkemény gengsztert alakítani ezeknek az uraknak nem túl nagy falat, mégis egészen más játékot látunk tőle."

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.05. 18:29:11

és ezt a filmipart végjük az amerikaitól:)

vackor1 2012.11.05. 18:41:25

Annak a néhány embernek volt igaza ( és szerencséje ), akik kb. 20 perc után felálltak és kimentek a moziból.
Sajnos mivel engem úgy hívtak meg, így nem lett volna illendő részemről ez a megoldás, de erősen gondolkoztam rajta..
Katasztrófa.
(valamint gagyi, giccs, gány )

ottomoll 2012.11.05. 19:00:40

Azért kell mindig ezt a figurát hoznia, mert ezt tudja. Az a típusú színész aki mindig azt tudja adni, ami egyébként ő maga. Egyébként Koltai a valóságban is ilyen kidumálós, kikönyörgős, megúszós személyiség.

bandigyerek 2012.11.05. 19:01:04

@bioLarzen: már bocsánat, de Atkinson a Bean-filmekben hozza Bean figuráját,Carrey -nak egy csomó filmje van amiben nem ügyefogyottat alakít(cableguy,Ace Ventura-filmek,Truman show,stb), de Koltai minden filmjében ezt a karaktert hozza, ha megkívánja a szerep, ha nem, olyan férfiban kb, mint Csűrös Karola nőben.

bandigyerek 2012.11.05. 19:02:12

Hujber feleségének nem Szentendrén a belvárosban van egy rongyosboltja?

bioLarzen 2012.11.05. 19:14:52

@bandigyerek: Rowan Atkinson pölö a Johnny English-filmekben is nagyjából azt a karaktert hozza, amiknek elvileg semmi közük a Bean-vonulathoz. Meg volt több Cameo-feltűnése is (Hot Shots, Love Actually), ahol szintén hgasonló karaktert hozott. Jim Carrey az Ace Ventura-filmekben is azt az eszetlen barmot hozza, amit a filmjei legtöbbjében. Az meg, hogy van neki más filmje is... Koltainak is volt pölö egy Panelkapcsolat (igaz, mikor...) ;)

A Csűrös Karola-féle hasonlat viszont ütős :D

bio

SzuperKiraly 2012.11.05. 19:20:49

Egy az egyben vett Bloff nyulasok. Es az egeszhez Vinnie Jones asszisztal.

Kibaszottkeraly! Hajra Koltai bacsi!!!

Magyar humor

Pussy Riot (törölt) 2012.11.05. 19:33:22

Nagyon kérem ne beszéljünk egyszerre!

bandigyerek 2012.11.05. 19:36:47

@bioLarzen: Carreynál, az ügyefogyott-on volt a hangsúly, és a Venturában minden, csak nem az.Atkinson meg a fekete viperában is mást hoz, meg abban a rendőrös sorozatban is... na mindegy, bár Koltait nem tartom olyan rossz színésznek, ellenben Csűrös Karola a magyar filmtörténet valaha volt legtehetségtelenebb színésznője. Uff.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.05. 19:43:56

@bandigyerek: ha már Etus szóba jött:)
ránéztem a wiki adatlapjára. ilyet szól:

"Alakításaira az alapos kidolgozottság jellemző."

:DDDDDD

ma sem hiába keltem fel!

dr poljakov 2012.11.05. 19:59:12

Koltai for president. Akkor majd mondhatjuk neki, hogy monnyonle. De én most is mondom, merthogy - pá mójemu - Gyuszi bácsi alakja is jelentősen túl van játszva.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.11.05. 20:20:26

Miért kell Koltainak minden filmjében a Sose halunk meg! Gyuszi bácsiját játszania?
Mert ezt tudja meg a nevét!
süti beállítások módosítása