2012. október 04. 00:14 - Reckl_Amál

De mit is akar Braun Róbert?

BR.jpgBraun Róbert múlt héten búcsút intett tanácsadói állásának a Nemzeti Banknál, mert inkább közéleti munkásságát akarja folytatni.
Korábban Medgyessy Péternek, majd Gyurcsány Ferencnek adta a jobbnál jobb ötleteket, kommunikációs szakmai körökben pedig elismert stratéga. Sikeres cégeket és projekteket vezet, és az egyetemen is tanít.

De a dúsgazdag polihisztorban is munkál a szociális érzékenység, a patrióta aggodalom, így Braun egy éve belépett abba a pártba, melynek miniszterelnökeinek korábban dolgozott, az MSZP-be. Mostanra pedig szerényen kívánja apró, jelentéktelen kis párttagként segíteni Mesterházy Attila munkáját. Ez persze nem fér össze azzal, hogy Simor Andrásnak, az MNB kormányzattal szemben zord urának is dolgozzék, így eljött a jegybanktól. Mert még a végén azt hinnék, az MSZP embere az MNB legfelsőbb köreiben ügyködik. És akkor már elég visszás lenne Simor függetlensége mellett kiállnia a pártnak.

Braun viszont a látszatot is el akarja kerülni. Egyelőre úgy tűnik, ez nem sikerült sallangmentesen, és, ha éppenséggel nem a nagy tehetségű Selmeczi Gabriella firtatná ezeket az érdekes optikájú összefonódásokat, kézenfekvő is lenne megkapargatni Braun viszonyát egykori munkáltatója és állítólag újdonsült kedvenc pártja között.

Szóval Selmeczi önjelölt szenátor elvileg személyével megakadályozná, hogy az ügyet komolyan vegyük, ám Braun óvatlanul elment az elvileg baráti ATV-be múlt vasárnap este, és ott hosszasan magyarázta döntésének hátterét. Én nyilván annyira nem értek a kommunikációhoz, hogy nálam épp az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit vélhetően szeretett volna. Az volt a benyomásom ugyanis, hogy Braun szavai - hiába a stratégiai kommunikátor és brandszakértő - meglehetősen hiteltelenek, érvei gyengék.
Kicsit furcsa, de főleg nehezen hihető, hogy az egykori főtanácsadók egyikét nem kiemelten kezelik az MSZP-nél, hanem mint bármelyik párttagot, akinek megtiszteltetés, ha Mesterházy Attila fogadja ötletei kifejtésére. Braun csillogó szemmel remélte, hogy terveivel hozzájárulhat a kormány leváltásához. Talán meg is valósítanak belőle valamit.

Nos, a magam részéről ezt kamunak tartom.

El tudom képzelni, hogy Braun Róbert jó szakemberhez méltóan annak dolgozik, aki a legjobban megfizeti. 2004-2005-ben ez az MSZP volt, de most, majdnem tíz évvel később miért ne lehetne a Fidesz?
Az MNB és Simor András az utolsó nagy akadály a totalitarizmus kiépítése előtt. Ha a kormány megkaparinthatná a jegybank devizatartalékait, ismét kipaterolhatná a csúnya IMF-et. (Legalábbis ezt hiszi.) Habár Simor mandátuma jövőre lejár, egy türelmetlen és gátlástalan diktatúra nem bírja ki, ha nem is taníthatná  egyúttal móresre ezt a szálkát a köröm alatt.

A logikájuk persze beteges és fordított, mint mindig. Azt hiszik, ha egy ál-mszp-sel (pl. Braunnal) bebizonyítják, hogy Simor az ellenzék embere, akkor a függetlenség követelménye rájuk nézve sem kötelező.
Holott csupán az válna nyilvánvalóvá, hogy a mindenkori kormányok által kinevezett funkcionáriusok az adott kurzust szolgálják.
Simor persze az előző időszakhoz kötődik, de mindaddig, amíg egy Matolcsy felelős a gazdaságért, akármilyen színezetű is az ellenpontja, hazafias hős, ha legalább egy kicsit korlátozza.

Braun fellépésével kvázi ezüsttálcán kínálta fel magát a Fidesz vérebeinek, akik természetesen élnek is a lehetőséggel, már valami névtelen mnb-st is felhajtottak, aki látta, hogy Braun információkkal látta el az MSZP-t.
Ha Braun tényleg akkor kommunikációs guru, mint amilyennek mutatja magát, tévés szereplése, meg általában önmaga közéleti újra-exponálása megkérdőjelezi szakértelmét. Hacsak nem a másik csapatnak dolgozik. Mert nekik valamelyest segített.

Lehet az is viszont, hogy még mindig Gyurcsánynak dolgozik. Ő lehet a beépített ember az MSZP-ben, a színtelen-szagtalan pártelnök mellett. Egyfelől könnyen juthat az információk birtokába, másfelől pedig ha elég ügyesen keveri a kártyákat, előkészítheti a szocialisták szövetségét saját szakadáraival.
Hogy aztán ez kinek jó, nem tudni. 
A Demokratikus Koalícióban bőven előfordulhat egy Braun-féle figura. (Ott is tudom a leginkább elképzelni.)

Ha esetleg elhiszem Braun Róbert történetét, akkor sem igazán értem, miért kellett ilyen ügyetlenül visszatérnie a politikába. Miért nem az volt a cselekvés sorrendje, hogy egy évvel ezelőtt kilép a banktól, és most lép be remek gondolataival a pártba?
Miért gondolta azt, hogy múltjával és jelenével nem fog senkinek sem szemet szúrni?
Kit akar ezzel a hazáért való aggodalom-szöveggel meg a kis párttag imiddzsel átverni? Egyáltalán: miért akar bárkit is átverni?
Az MSZP-re ráférne néhány stratégiai gondolat. Nem szégyen, ha szakemberhez fordulnak, és az sem, ha a szakember pénzért dolgozik.
Az ilyen szakember akkor teszi jól viszont a dolgát, ha nem ismerik a nevét, csak a munkájának eredménye látszik, ő maga nem. Szóval számomra ez a szereplésvágy sem egészen érthető. (Láthatóan nagyon élvezte az interjút, pedig Mészáros Antónia is fölvetett néhány kellemetlen dolgot. Ami alákérdezés is lehetne akár, csak éppen Braun nem volt meggyőző.)

Bár mindhárom szcenárió szomorú, a legrosszabb mégis az utolsó, vagyis az, amit Braun állít.

Ha csak pénzéhes Fidesz-bérenc lenne, azzal főleg magának ártana (amiért, már bocsánat, de az én szívem különösebben nem fáj). Esetleg később - egy kicsit több lóvéért - le is leplezhetné megrendelőit. Ez még jól is jöhetne, igaz, csak az amúgy is politizáló vékony réteget zaklatná vele csupán föl.

Ha Gyurcsány-hívő vakondok, megérdemli. Nem jó lóra tett. Ha még a hazafiasság is munkál benne, csupán egy igazi tanácsot adhatna: Gyurcsány tűnjön el a közéletből. És nem azért takarodjék, amiért az ezt skandálók szeretnék. Hanem azért, mert gátja az összefogásnak.

De ha tényleg igazat mond, és Mesterházy Attilának akar segédkezni, akkor egyrészt egyelőre többet ártott neki, mint amennyit használt.
Másrészt rögtön az első szaktanácsa lehetne, hogy ezt a karizmátlan szerencsétlent el kell tüntetni az elnöki székből.
Harmadrészt be kell szüntetni a maszatolós beszédet a pártban. Csakhogy ebből most ő adott szerencsétlen iskolapéldát eddigi fellépésével.
Az MSZP-re szükség van, ha a mai őrületnek véget akar vetni az ország, ennél a joviális okoskodásnál, amit Braun előadott, sokkal több kell ehhez.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr324818920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikibá 2012.10.04. 07:25:38

kedves Amál
ebből az értekezésből olyan következtetések olvashatóak, amelyek jellemzik a magyar véleményformálókat.

KZsoci 2012.10.04. 09:35:46

Egyik ajánlólevele sem jó. Én a helyében inkább titkolnám, hogy Megyóéknak és Gyurcsiéknak adtam kommunikációs tanácsokat: ti. nem jöttek be. :) Sajnos ettől még teljesen el tudom képzelni, hogy egy ünnepelt szakember, hiszen ez egy olyan szakma, ahol - bár pl. egy választás elég kézzelfogható, de pl. Orbánnak sem okozott különösebb gondot kétszer is megbukni a 2000-es években - nehéz egzakt eredményeket felmutatni, így a bukás is könnyen relativizálható. Ld. még Lehmann Brothers, ld. még comment blog vitatható nézettségi adatai stb.

Simor András nem túl szimpatikus alapvetően, ugyanakkor összehasonlíthatóan színvonalasabb figura, mint ma bárki az MSZP-ben és a DK-ban, ezért tényleg az ő hitelességének árt ez a legjobban. S ma már olvashatjuk az index címlapon, hogy Varga Mihály szerint nem is biztos, hogy kell az IMF-megállapodás, ez meg arra utal, amit te is írsz, hogy szimpatikusabb, könnyebben hozzáférhető az a kis devizatartalék - arra az egy évre nekik pont jól jön, utánuk a vízözön.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.10.04. 09:52:43

@KZsoci:
Azért időzítésben nem rossz Braun. (Nem Ross Brawn! :) ) Medgyessytől 2004 májusában távozott, Gyurcsánnyal 2005-ben dolgozott.

Nyilván leegyszerűsítem a dolgot, de nekem nem az a bajom a mai ellenzékkel, hogyan mondják a dolgokat. Az már részletkérdés, arra akár fizethetnek egy ilyen tudományos fokozatokkal kidekorált mókamikinek sok-sok pénzt. Hanem, hogy nincs mit mondaniuk.

Ennek az alaknak is odáig sikerült jutnia, hogy nem jó így, ahogy van. Ezért a megállapításért kár a normalitás egyik utolsó bástyáját - az MNB-t - megingatni.

indazs 2012.10.04. 13:43:53

Nézve az ATV-ben belegondoltam, hogy nem véletlen az ellenzék elutasítása, ha ilyen képességűek a tanácsadói. Saját magát nem tudta még nyomokban sem megvédeni, kimagyarázni, kommunikálni, akkor hogy tudna érvelni egy meglehetősen lejáratott, lejáratódott párt mellett? És miért kell titokban be is lépnie oda? Ha azzal nem számol egy "kommunikációs szakértő", hogy ezzel mit idéz elő az MNB-nél, akkor mihez is ért? Szomorú ez...

mikibá 2012.10.04. 14:54:11

@Reckl_Amál: Vagyis nem jobbak ők sem a deákné vásznánál.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.10.05. 08:42:55

@indazs:
Pontosan ez volt az én benyomásom is róla. Rettenetesen gyenge interjú volt!

@mikibá:
Semmivel. :)

Andráska8 2012.10.05. 20:47:12

Soha többé MSZP-t!
Jól beválasztott a csávó:(
süti beállítások módosítása