2012. augusztus 02. 16:06 - Reckl_Amál

Splendid globalization

royal jump.jpgkenneth-branagh-performs-at-opening-ceremony.jpgmccartney olympics.jpgAz angolok olyan nyitóünnepséget rittyentettek, hogy még engem is megfertőzött az olimpiai láz, holott alapvetően képmutatásnak tartom ezt a sportversenysorozatot. De a szervezésnek és a magyar meglepetésérmeknek köszönhetően most, pár nappal később is érzem a lelkesedést magamban. Annak ellenére, hogy valószínűleg nekünk, magyaroknak az elmúlt vasárnap volt a csúcspont.
Sok jóra már nem számíthatunk valószínűleg, ezért kell a kisebb sikereknek is örülni.

De egyelőre kitart még az eufória, amit a cselgáncsozók Csernoviczki Éva és Ungvári Miklós, illetve persze a kardozó Szilágyi Áron és Gyurta Dániel úszó okoztak. Különösen azért, mert a három sport nagy menetelése rövid idő leforgása alatt zajlik, mint valami klasszikus dráma.
De megközelíthetjük a dolgot a popkultúra irányából is. Ahogy újabb és újabb ellenfelek jelentek meg a tatamin, illetve a páston, mint valami számítógépes játékban. Ez már zsigeri közösségi élmény a mi generációnkban is: a húsz évvel ezelőtti barcelonai olimpia utáni születésnapom egyik fő attrakciója volt, amikor a gépünkön egymás ellen játszottunk az olimpiai játékkal. Hát, még az azóta született és felnőtt generációknak!

Egyébként a hagyományos és a popkultúra keveredésére jól ráéreztek a szervezők is. A nyitóünnepség lehengerlő és szórakoztató is volt egyszerre. Very British és egyúttal velejéig globalista. Egyszerre lobbant az ember kicsi káeurópai (és még véletlenül sem félázsiai!) szívében a mélységesen mély vágy, hogy angol lehessen, és közben volt egetverően büszke, hogy európai; ez bizony az ő kultúrköre, amelyet most éppen valami sportverseny apropóján ünnepel pompázatosan a világ egyik fővárosa.

Hol máshol fordulhatna elő egy olimpia nyitányán, hogy Kenneth Branagh a Viharból (mely egyébként a legkedvesebb Shakespeare-drámám) szaval a mesefilmként megelevenedő angol történelem színpadán?
Hol máshol lépne föl a meglepően fiatalos Paul McCartney egyetlenegy font honoráriumért a Hey Jude-dal?
Hol máshol engednének meg maguknak a rendezők egy olyan geget, mint II. Erzsébet ejtőernyős ugrása?

Csak Londonban elképzelhető, hogy a nagyság ilyen sokféle formában megmutatkozzék.

Ez a nemzet most olyan bájjal, öniróniával, eleganciával és pátosszal lépett a világ elé, amelyért ismét csak irigyelni lehet őket. Anglia megmutatta, hogy még mindig a világ ura, ha nem is úgy, mint pár évtizeddel ezelőttig. Hanem a kultúra révén. Az, amit ők most fölvonultattak, mind-mind ízig-vérig brit volt, viszont bárki, aki benne van a popkultúrában - függetlenül attól, hogy fizikailag a bolygó mely részén él - mindent a sajátjának érezhetett, tudott kapcsolódni.

Amit láttunk, maga volt a globalizáció hatalmas ünnepe. De annál tagadhatatlanabb angol íze semminek sem lehetett volna, hogy ilyen bolygóbulit csak London tud rendezni. A londoni olimpia megnyitója 2012-ben végre megfogalmazta, mi is az a globalizáció. Egy kultúrkör világuralomra törése, mely most - a történelem során nem először -  az angolszász kultúrkör.
Mivel ezt az olimpiát tartják az első internetes olimpiának (köszönhetően annak, hogy a Twitter és a Facebook, illetve hasonló közösségi site-ok mostanra hódították meg igazán a világot), így most Angliának nem kell fizikálisan jelen lennie, mint a gyarmati hódítás idején, az öt földrészen, elég volt ezt a megerősítést szerteküldeni múlt pénteken: igen, ti, akikben azonnal reakció ébred a színes-szagos műsorunk láttán, mind hozzánk tartoztok. Szegről-végről.

Ilyen pozitív és békés módon is föl lehet építeni egy birodalmat.

Címkék: Címkék
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr344688648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.08.02. 20:42:41

Hát igen. A Nyugat ünnepe volt. Jó ehhez a civilizációhoz tartozni. Még a London Underground is volt, kár, hogy nem azzal a szöveggel, hogy "lazy fucking useless cunt". :)

Én eddig nagyon élvezem az olimpiát, jó a dramaturgia, jól vannak adagolva az érmek. :) Jó lenne ma a harmadik aranyat megünnepelni. ;)

A facebook nagyon jó, amikor valami szép eredmény van, és jönnek azonnal a posztok az ismerősöktől; valahogy sokkal közösségibb így átélni az egészet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2012.08.04. 15:44:53

Az angolszász kultúrát valószínűleg pontosan az efféle megnyilvánulások miatt utálják sokan. Vagyis hogy egy világot akarnak meghódítani, miközben maguk csak egy részét képezik az egésznek.

A megnyitó nagyon jó volt, és nagyon brit (vagyis még inkább: nagyon angol). Pont az volt benne jó, hogy nagyon is egy jellegzetes (és egy nagyon jellegzetes) kultúrát mutatott be.

Amely csak az egyik (és nem is a legkiválóbb) a sok közül.

Anselmo 2012.08.04. 18:51:03

Vajon milyen lenne egy budapesti olimpia megnyitója? Bemutatnánk-e a magyar kultúrát, és azon belül mit? S idehaza kik hogyan értelmeznék mindezt?

kisa 2012.08.06. 08:02:25

@Anselmo: Régebben mintha lett volna nagy felbuzdulás, hogy legyen 2012-ben Budapesten olimpia. Szerencsére semmi nem lett belőle: végigfut a hátamon a hideg, ha arra gondolok, hogy Kerényi lett volna a főrendező. Vagy esetleg Koltay Gábor...

Anselmo 2012.08.06. 15:47:41

@kisa: amúgy is jól állunk anyagilag, új metró mellett olimpiára is futotta volna :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.08.07. 11:26:42

@Anselmo: @kisa:

Már akkor sem támogattam az ötletet. Athén abba ment tönkre végleg, szóval az erős csúcstatás, hogy az olimpia nagy üzlet. A Coca Colának meg a MindigTV-nek talán...

Kevés nemzetközileg is releváns büszkeségünk van, amit egy ilyen világméretű bulin be lehetne mutatni. Arról nem is beszélve, hogy mi valamilyen magasztos víziót álmodtunk volna meg, amit senki sem ért. Én a kínai megnyitón halálra untam magam, pedig fegyelmezettségben, összehangoltságban nincs náluk jobb. Nálunk még ez is kihívás lenne.
süti beállítások módosítása