2012. május 12. 06:28 - Reckl_Amál

Vegyes 2012. 05. 12.

Ez most kényszermegoldás. Több jó téma is felvetődött a héten, ám amikor végre hozzáfogtam volna, valami közbejött. Bárcsak mondhatnám, hogy valami jó, de általában inkább olyan munkák, amelyekben sok örömöm azután sem volt, hogy befejeztem őket. Szóval a hét történéseire referálok kisebb terjedelemben, mint eredetileg terveztem. Ami nem biztos, hogy baj.

Elnézést, maga a tánctanár?

Az egri önkormányzat kulturális bizottsága lelepleződött. Tudjuk, a kellemes, északi városban sajátos szempontok szerint alakítják a művészeti események fellépőinek névsorát.
Székhelyi József például azért lett a programból utólag diszkvalifikálva, mert "szdsz-es, büdös zsidó". Pedig - szintén idézet következik - "baromi jól csinálja Villont".

Dehát ilyen apróságok nem számítanak. A lényeg, hogy a "felolvasó elvtárs" a másikakhoz tartozik, szóval nem kívánatos. (Csodálatos elszólás ez a "felolvasó"; freudinak nem mondanám, mert olyan műveltséget nem feltételezek ezekről az urakról és hölgyekről, hogy ismernék Bernhard Schlink regényét, esetleg az abból készült filmet. Pedig a kapcsolat a két dolog között több mint kézenfekvő.)

A nettó zsidózáson túl azért van pár finomság, amely a lebukottak mentsvárából, a kontextusból fakad. A tanulság pedig azok számára, akiket nyelvbotláson kapnak, hogy általában jobb nem bolygatni a szövegkörnyezetet.

De mielőtt a körítésbe belemennénk: a szókapcsolatért még senki sem kért elnézést. Ez azért is kijárna Székhelyinek, mert tényleg elvesztette ezt a felkérést, noha már be lett harangozva. Függetlenül mindentől, ez ma - szerencsére - olyan minősítés, amely önmagában is elégtételért kiált.
De egyelőre vizsgálat zajlik.

Talán még a zsidózásnál is súlyosabb (illetve a zsidózás miatt súlyos, majd egyszer valaki fölvázolja a konnotációk kapcsolatait), hogy mindez egy ún. kulturális bizottságban, a döntéselőkészítés során hangzott el. Ez nem egy talponálló, ahol a törzsközönség még cifrábbakat is kijelent. (Mint például, amikor gyöngyönspatai jobbikos polgármester azzal próbált jani lenni, hogy külföldi zsoldosokat ígért a rosszmagyarok elleni polgárháború esetére.)

A másik pedig az a riposzt, amelyet a zsidozó gondolkodás nélkül - tehát számára természetesen - vágott oda a kissé megrökönyödött társainak. "Most megtehetjük, nem?" A fülkeforradalom egyik vívmánya, gondolom.

Szadi

Régi mániája a jobboldalnak - már Dávid Ibolyáék is dédelgették az ötletet - hogy az iskolákban minden nap legyen tornaóra.

Ha valamit minden oktatási intézményben kitartóan utáltam, ahová csak jártam, az a tesi volt. Bár túl mozgékony sem vagyok, de főleg attól voltam ki mindig, ahogyan próbáltak bennünket a mozgás szeretetére nevelni.

Ez náciskodással (ami a tornatanárok alapattitűdje) és osztályzással nem megy. Olyan dolgot nem fair osztályozni, amely aztán tényleg teljesen a képességektől függ. Rajzolni se tudtam (az is tehetséghez kötött), de a művészettörténetet meg tudtam tanulni.

Nem attól fog egy gyerek sokat mozogni, ha tönkreteszik az átlagát egy oda nem illő osztályzattal, meg indiánszögdeltetik (bár azt kimondottan szerettem, addig se kellett futni). Főleg nem, ha minden egyes nap ott ez a nyűg.
Hanem, ha mindenki maga fedezheti föl, mihez van kedve, és testreszabottan választhat magának sportot. Persze ez az egyénieskedés büdös, szdsz-es dolog...

Ugyanez vonatkozik a szintén reform alatt álló menzára is. Nem attól az ételtől egészségtelen a gyerekek táplálkozása, amit az iskolában kapnak. Hanem attól, amit a gyatra színvonalú menzakoszt helyett vesznek a büfében ebéd után.

Bizsereg a balhüvelyke

Barack Obama kiállt a melegházasság mellett. Szép, fontos, történelmi gesztus.

Nagyon sok embernek ez örömünnep, nagyon sokat jelent. Egyelőre még Obama az elnök, tehát szavainak súlyát értelmetlen, sőt badarság lenne megkérdőjelezni.

De igazi hősként csak akkor tudnám teljes szívemmel ünnepelni, ha a ciklus elején fejezte volna ki ilyen egyértelműen ezt a magánvéleményét (mert az igazsághoz hozzátartozik, ez egy talk show-ban hangzott el).
Akkor, a bunkó texasi után nagyobb volt a fogékonyság az ország lakóiban a haladó gondolatokra.
Most viszont Amerika láthatóan szándékosan visszafelé akar menni az időben, Obama kihívójának pozíciójáért valódi hülyeségi-bigottsági verseny zajlott a Republikánus Pártban.

Míg a gesztust nagyrabecsülöm, a reálpolitizálás szempontjából az időzítés helyességét megkérdőjelezem.

És, ha már reálpolitika: kicsit azt a benyomást is kelti ez a nyílt véleménynyilvánítás egy az országot megosztó kérdésben, mintha Obama már tudná, a választáson nincs igazi esélye. Szóval már nem kell kedveznie a hagyományosabb értékeket (?) vallóknak.

Pedig egy magára valamit adó ország nem választan meg egy Romney-t az élére... (A név tetszőlegesen cserélhető.)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr784503568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.05.12. 21:03:13

Majd lesz kötelező hátrafelé nyilazás, a szintén kötelezővé tett (sic!) lovaglás mellé.

Obama tudtommal nem áll annyira rosszul, és ha sikerül a kampánytémát ebbe az irányba vinnie, ahol Romney egyértelműen vesztésre áll, és tud újra a kis(ebbségi) emberek elnöke lenni: nyerhet.
Tényleg elegánsabb lett volna a ciklus elején, de mégiscsak politikus.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.05.14. 13:19:46

@stivanleroy:
Mindenesetre Hollywood a hétvégén összelapátolt neki 15 millió dollárt a kampányra. A liberális sajtó pedig ünnepli. A sajtóhírverés sem jön rosszul.

KZsoci 2012.05.14. 15:22:54

@stivanleroy:

szerintem az USA lakosságának markáns többsége elutasítja a témát, a szemükben ez olaj a tűzre; a kampányban nyitott új front csak arra lehet jó, hogy a már eddig is meglévő hívei egy részének támogatását erősítse.

Lord Kensington 2012.05.14. 18:11:24

Eger... Akárhogy nézem undorító.
Az MSZP kormányok alatt gyakran éreztem azt, hogy legyen már vége, s jöjjenek a választások, mert arcon akartam csapni őket. Dühös voltam és naiv.
Ezek a fiúk két dolgot értek el:
- amikor ilyet hallok, mint ami Egerben volt; felköpök a levegőbe és aláállok, mert rájuk szavaztam (Isten bocsássa meg),
- végképp képviselet nélkül maradtam, és senki nem méltó a szavazatomra.
Most más miatt vágom a centit, nem a választásokat várom... :S

Obama nyilatkozatával kapcsolatban pedig lehet jogos Kegyed felvetése, de szerintem az a tény, hogy a világ vezető hatalmának Elnöke egyértelműen kiállt a melegházasság mellett megkérdőjelezhetetlenül pozitív dolog.
Egyébként pedig inkább bátornak érzem.

KZsoci 2012.05.14. 19:08:38

@Lord Kensington:

nagyon örömteli, hogy így van, nem gondoltam volna, az amerikaiak nagyon konzervatívok ilyen szempontból.

Lord Kensington 2012.05.14. 19:29:52

@KZsoci:

Kicsit engem is meglepett. Valószínűleg, mert túl sokat kínzom magam Pat Robertsonnal és a 700-as Klubbal. :)

KZsoci 2012.05.14. 19:52:35

@Lord Kensington: Fú, a 700-asok klubja... Na, azt nem szeretem.

Az különösen felháborít, hogy pont az ATV-n megy magyarul - nagyban alátámasztja a csatornával kapcsolatos előítéleteket, összeesküvés-elméleteket. :(

Lord Kensington 2012.05.14. 20:31:05

@KZsoci:

Szeretni én se szeretem, de néha nézem. Mindenkinek lehet valami heppje. :)

Az evangélikus keresztényeknél ellentmondásosabb - hogy finom legyek - mozgalom nem nagyon van. Végtelenül bigottak és mélyen megvetik a balos és liberális gondolatokat (is). Ehhez képest az ATV-n való szereplésük... Nos igen, furcsa. :)
Az a bizonyos elmélet pedig nem is annyira titkos.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.05.14. 20:48:13

@Lord Kensington: Oppardon, csak a lutheránusok védelmében (nekik nyílván megvannak a maguk bűnei): evangéliuminak hívják magukat a radikálprotestánsok.
Az ATV (HitGyüli) és balos-liberális világ kapcsolata inkább Bartus László Fesz van című (meglehetősen régi, de a neten fellelhető) könyve körül kereshető.
Ez egy ilyen vicces ország.

Lord Kensington 2012.05.14. 21:11:44

@stivanleroy:

Pat Robertson eléggé radikálprotestáns, feltéve ha ez alatt azt értjük, hogy gyűlöli a homoszexuálisokat, az ateistákat, muszlimokat, buddhistákat és úgy általában mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint ő.
Bár ha bigottságról és képmutatásról van szó, azt hiszem egyik keresztény felekezet se megy a szomszédba.

A könyvről hallottam már - a témáról is -, de Bartus László nekem sok(k).
süti beállítások módosítása