2012. március 27. 10:06 - Reckl_Amál

A rock and roll nem egy tánc

A tehetségkutatás halott!

No, persze a Csillag születikre ez mindig is igaz volt. Igazi recycling-műsor: mindenféle kukából előbányászott produkció közül kiválasztanak tíz minimálisan vállalhatót, hogy a végén a változatosság kedvéért ebből a csiri-csáré mezőnyből is egy énekes emelkedjen ki. Kb. egy pillanatra, mert az utolsó győztesnek, a hetvenes évek Romániájából időgéppel idehozott kiskamaszról például utoljára a nyerészkedésben erős szülők sopánkodását hallottam, hogy nem szeretik a belmagyarok a porontyot. (Ehhez képest megnyerte.)

Szóval az RTL Klubra jellemző embergyűlölő cinizmus - melynek stílusba vágó betetőzése SS-Lilu műkönnyei a harmincötödik énekes kislány láttán - a Csillag születikben jobban megmutatkozik, mint bármi másban. A csatorna ugyanis bizonyította, tud tehetségkutatót csinálni még a mai körülmények között. Ezért süt a megvetés a csatornából, amikor mindenféle szerencsétlen, magát művésznek képzelő figurát mintegy szánalomból a képernyőre enged.
Egy olyan országban, ahol szegény ultragáz, megkérdőjelezhető mentális egészségű Hernádi Judit ideggyengeségét (minden szaron elpityeredik) széplelkűnek, míg Puzsér Róbert jogos, frappáns kritikáit felháborítónak tartják a nézők, meg is érdemlik sokan ezt a lenézést.

Ezzel szemben a TV2 végképp elvesztette minden képességét e téren. Már elég sokat rinyáltam arról, hogy a mostani Megasztár alig emlékeztet a műsor fénykorára. A kiválogatott versenyzők a semmilyentől az elviselhetetlenig terjedő skálán mozognak. Ezt a készítők is érzik, ezért nyomják az egyetlen valamelyest figyelemre méltó kislányt. De a leányzóval - aki ifjú kora ellenére már Mega-veteránnak számít - pont az a gond, amit miatt nem szeretem a túl zsenge versenyzőket: nincs kiforrott egyénisége. A különböző szörnyekkel szemben még hátrányban is van azzal, hogy tud énekelni. Egyes versenyzőknél ugyanis az ember nem hisz a fülének. Én föl is teszem néha a szemüvegemet egyes produkciók alatt, hogy alaposabban lássam, mi történik, mert néha hihetetlen, hogy ezek a hangok emberi lényekből jönnek ki. És ez a legjobb 12, illetve 11...

Múlt héten a "pokoli dalok" mottó alatt adták elő tudásukat a szereplők. Bár ez a definíció igen pontos lett volna a színvonalat illetően időnként, mégis a készítők itt a rockra akartak utalni.

Azt hinné az ember, ha nem is vág mindenki profiljába a rockzene - nem hemzsegnek az Oláh Ibolyák vagy a Rúzsa Magdik a 2012-es Mega-színpadon - azért nagyjából tudja mindenki, mi az. Legalábbis látott, ideális esetben hallott is már rockot.

Hát, Megasztár 6 résztvevői közül, olybá tűnt, senki. Az előadók nagy része annyit tudott az egészről, hogy ordítani kell. S bár tény, a rockzenében a hangerő önálló stíluselem, azért - mint a pénteki szenvedés is mutatta - kicsit más, kicsit több kell. Vagy, ha nincs több, akkor legalább torka szakadtából üvöltsön a delikvens. A többségnél azonban ez valamiféle erőlködős vinnyogáson kívül más nem jött elő. Noha megértem, az R'nB ma népszerűbb műfaj...

De ez a kisebbik baj. A rock nem való mindenkinek, hogy végülis szinte mindenki azonnal elvérzett, az csak a válogatás színvonalát mutatja a gyakorlatban.

Az viszont, hogy olyanok találják ki a rock-hetet, akik 11 rockszámot sem tudnak összeszedni, felettébb aggályos. Mi a fenét keres Rihanna vagy a Jamiroquai a rockhéten? Tényleg akkora szarban van a TV2, hogy még a zenei tehetségkutatójának is valami tehetségtelen gyakornok a zenei szerkesztője? Mert aki ezt összeállította, az annyira ért a zenéhez, hogy kétnaponta tíz percig hallgatja valamelyik kereskedelmi rádiót. Ha belegondolok, hogy régen Novák Péter, sőt, Pierrot álltak a produkció mögött...

Jövő héten viszont: James Cameron, pukkadj meg az irigységtől! Soha nem látott mélységekbe merülünk. Bochkor Gábor lesz a fő felkészítő. Nem mintha Falusi Mariann közhelyei, vagy Mester Tamás csajozási - lazulási technikái rengeteget dobtak volna a produkciókon, de azért ők mégis szakmabeliek.

Na, de Bochkor?! Az, hogy valaki egy zenét is játszó rádió nem-zenei műsorában ökörködik tizenéve semmilyen predesztinációt nem jelent. Főleg, mert a továbbra is megszeppent zsűritag majdnem minden megszólalásában bizonyítja, méh annyit sem konyít az egészhez, hogy legalább ismerné a dalokat. Dilettantizmusa pedig mégcsak nem is vicces.

Már hirdetik a következő X Faktort. A tehetségkutatás halott, de élvezik.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr614342976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2012.03.27. 10:27:07

Egész egyszerűen elfogytak a "tehetségek". Vége. A feje tetejére is állhatna Tilla meg Ördögmaszk Nóra, lehetne Beethoven a zenei szerkesztő, egész egyszerűen kimerült az ország. Ha egy bányában elfogy a kitermelhető ásványkincs, akkor a bányát bezárják. Itt ez nem történt meg, mert - az előző hasonlattal élve - a felvásárlók ugyanúgy át- és megveszik az értéktelen köveket, mint korábban a jó minőségű kőszenet. Ez rokon azzal a jelenséggel, hogy van ötszázezer vagy egymillió ember, aki vallásos imádattal tekint Orbánra. Úgy látszik, ez egy ilyen ország. Meg is érdemeljük.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.03.27. 12:54:25

@KZsoci:
"lehetne Beethoven a zenei szerkesztő"

Annyit már sikerült is megvalósítani, hogy az illető vélhetően szintén csökkent hallású.

Ehhez részben kapcsolódó hír:
www.origo.hu/teve/20120327-nem-hivjak-mar-fellepni-krizbai-tecat.html

Nagyon pipa voltam az RTL-re, hogy szegény kislánnyal elhitették, hogy ő valami szuper előadó. Pedig csak Fókusz-tölteléknek kellett, hogy a paraszt otthon meglágyuló szívvel drukkolhasson a kis vaknak. Erre mondom, hogy embergyűlölő cinizmus.

quart.hu/cikk.php?id=7233

Feloszlott a Jet. Gondolom, a végső lökést az adta meg, hogy látták, mit művel a számukkal az egyik reménytelenség a Megában. :D
süti beállítások módosítása