2011. október 18. 14:18 - Reckl_Amál

Nemek és nemek

Megfigyeltem, hogy az LMP néha a Tourette-szindróma szdsz-es válfajában szenved. Ez a kellemetlen mentális zavar azáltal híres, hogy a beteg önkéntelenül obszcén vagy értelmetlen szövegeket ordibál, bár maga sem érti, hogy miért, és nagyon szégyelli is magát érte. De minél inkább fél a zavaró tünet felbukkanásától, annál hajlamosabb az emiatti stressztől arra.

Az LMP hiába kardoskodik, hogy ő nem az SZDSZ, az elmúlt évek közmegszokása igenis velük azonosítja valamelyest. Sok vonásban hasonlítanak, és ezt egyébként nem is kellene mindenképpen szégyellni és tagadni. Sok árvája keresi a helyét ugyanis a néhai SZDSZ-nek a politikai palettán. Például a bűnös város számos lakója is, amellyel a Fidesz továbbra is csak a szankciók és a megszorítások nyelvén képes beszélni. Nem véletlen, hogy az LMP bázisa is elsősorban (szinte kizárólagosan) Budapest. De pont a régi liberális párt példája mutatja, a főváros éppen elég nagy ahhoz, hogy az ottani többség igényeit és ízlését kiszolgálva akár egy évtizedig is fenntartson egy pártot, ha az vidéken már életképtelen. (Ettől még nem kell lemondani a vidékről, ezt a tanulságot is le lehet vonni az SZDSZ kimúlásából.)

Arról nem is beszélve, hogy szintén az szdsz-es (rém)álom szertefoszlásával szükség is van egy haladó szemléletű pártra. Különösen a mostani bugylibicskás - árvalányhajas műmagyarkodás idején, amikor tisztességes jövőkép híján a szépre hamisított múltba réved az ország kormánya.

Mégis az LMP-re néha rájön az ötperc, és miközben húsbavágó sértésnek veszi az összehasonlítás gondolatát is, a legrosszabb szdsz-es tulajdonságokat hozza ki magából. Olyan ügyekkel foglalkozik, amelyek hozadéka sem társadalmilag, sem önérdekből sem igazán releváns a jelenleg képviselt formában. Csupán privát ízlésen alapuló doktrínerség, mely nyilvánvalóan a civil gyökerekre vezethető vissza. Azonban egy parlamenti párttól politikus viselkedést vár el a választó.

Az egyik ilyen téma az atomenergia-ellenesség, a másik a kerékpáros közlekedés. Mindkettőről lehetne olyan vitát is folytatni, amely hozadék kézzel fogható, és nem csak egy szűk réteg szempontjait tartja szem előtt. (Ettől is lehetne más a politika.) Az atomenergia minden híreszteléssel szemben tiszta energia, csak poszt-hidegháborús porhintés ennek az ellenkezőjét állítani. Egy XXI. századi reálpolitikus a szigorú kontrollra helyezné a hangsúlyt elsősorban. Közben pedig a megújuló energiaforrások számára készítené elő a terepet, mert az szintén belátható, hogy szükség lesz rájuk. Talán hamarabb, mint gondolnánk.
De ennek nem az a módja, hogy a nukleáris ellen szítjuk a feszültséget, hanem egy olyan stratégia kidolgozása, amely minél több érdeket figyelembe vesz, hogy az átlépés az új energiák tömeges felhasználásába minél zökkenőmentesebb legyen. Igen, köztük a nagytőke érdekeit is, mert nélkülük úgysem lehet semmit sem tenni.

A közlekedés kérdése szintén mindenkit érint, épp ezért felfoghatatlan, hogy miért egy olyan szélsőséges kisebbséggel cimborál az LMP (megint hangsúlyoznám, egy parlamenti pártról beszélünk), mint az agresszív biciklisek.
A legzöldebb gondolat egy nagyvárosban - és Budapest, az LMP fellegvára ilyen - a normális tömegközlekedés. Nem nagyon hallottam még lmp-s javaslatot a BKV-val kapcsolatban viszont.
Ez a hiányosság pedig azért különösen fájó, mert ha a BKV leamortizálásáért rá lehet szegezni az erényben áztatott mutatóujjat valakire, akkor az az SZDSZ. Az a párt, amelyik a semmittevő, egyre inkább besötétedő Demszky Gábort húsz éven keresztül a vállára emelte, sőt sikerembernek tartotta. Pedig nem ő nyert, csak a budapesti emberek egyszerűen nem kértek a többi alternatívából.
Egy jó minőségű tömegközlekedési koncepcióval sok ex-liberális sarat lemoshatna magáról az LMP. Egyelőre azonban inkább biciklit emel a magasba, hátha attól lesz majd valami.

Mostanában előrukkoltak a harmadik vesszőparipával is: női kvótát akarnak. Mintha az lenne a magyar közélet legsúlyosabb problémája, hogy kevés a nő az Országgyűlésben...
Ezt a tényleg teljesen lényegtelen kérdést az SZDSZ hasznavehetetlenjei is szívesen firtatták.
Már akkor is az volt a véleményem, hogy a pozitív diszkrimináció is ugyanolyan büdös, mint az előjel nélküli. Választópolgárként egyáltalán nem érdekel, milyen nemű a képviselő, dolgozzék tisztességesen, és ne legyen teljesen hülye. Ezt is épp elég nehéz a mai választéknak megugrania.

Politika iránt hevesen érdeklődő nőként sosem fordult meg a fejemben, hogy politikus legyek. Az a közeg ugyanis nem vonzó egyáltalán. Abban maradéktalanul igaza van az LMP-nek, hogy rossz hangulatú, taszító világ a mai magyar közélet sűrűje.
Talán más nők, akikben a hajlandóság, sőt még a képesség is meglenne, azért maradnak mégis távol, mert nem akarják a tehetségüket olyasmire elpazarolni, ahol nem látják őket szívesen.

Az érvelés egyébként az, hogy a női princípium, vagyis a konszenzusra törekvés, a együttműködési hajlandóság, az empátia, a lágyság hiányzik a politikából.
Mi erre az orvosság? Erőszakkal, ellentmondást nem tűrően, kötelező jelleggel be kell vezetni, hogy igenis minden harmadik listás helyen nőnek kell lennie minden pártnál? Akkor is, ha nincs elég megfelelő jelölt.
Ha valami ellentétes a hagyományos női szemlélettel és viselkedéssel, az pont ez az erőszakos nyomulás.

Az egyébként szimpatikus Ertsey Katalin szerint a skandináv országokban magasabb a nők részvétele a politikában, és mennyivel magasabb szinten van ott a demokrácia. Egyrészt az összefüggés így nem áll meg. Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy azért van annyi alkoholista északon, mert túl sok a nő az ottani parlamentben.
Ha már logikát keresünk, pont fordítva van: azért lehet több női képviselő, mert fejlettebb a demokrácia. Például a nemek között a fizetések különbözősége is ott a legkiegyenlítettebb.
Másrészt azt már lassan megtanulhatná minden magyar politikus, hogy Magyarországot Skandináviával összevetni értelmetlen. Más adottságok, más történelem, más kultúra.

A női stílusú, barátságosabb, kedvesebb politikai kultúra elterjesztéséhez nem az első vonalbeli nők parlamentbe juttatása a megfelelő eszköz. Inkább az oda kerülő nők lesznek még törtetőbbek, ami, lehet szexista a hozzáállás, de kevéssé vonzó a választók számára. Így nemcsak a gonosz hímlobbi akadályozza öncélúan a nők politikai érvényesülését, hanem az a belátás is, hogy az emberek még mindig szívesebben szavaznak vicsorgó férfiakra, mint vicsorgó nőkre.
Egyelőre tehát a nők politikába bevonása inkább a színfalak mögött kellene, hogy történjék. Ha a tanácsadói és előkészítői székekben ülnek a tehetséges, okos és magasan képzett nők, akkor egy idő után így is, úgy is átszüremkedik a kompromisszumkészségük és az érzelmi intelligenciájuk a nagypolitikába.
Amúgy ez a magatartás sokkal nőiesebb - és ezáltal több ember felfogásával is összhangban van - mint a harcmezőre lépni.
Abban a lassan átalakuló politikai kultúrában, amely talán kissé emberibb lesz, már nem kell törvényben előírt kvótákkal rászorítani a pártokat a nők szerepeltetésére. Egy kevésbé feszült társadalomban egyre kevésbé lesz jelentősége, hogy ki milyen nemű a politikában. Az indulatok csillapodásával ugyanis a gondolkodás szerepe meghatározóbb lesz, és akkor már főleg az elvégzett munka jelenti majd a fő szempontot.

Az LMP céljaival egyet lehet érteni, sőt mai körülmények között csak velük lehet egyetérteni. A felelős energiagazdálkodás, a fenntartható közlekedés és a demokrácia és a női jogok fejlesztése támogatható elképzelés mind. Ha viszont az LMP nem akar idő előtt az SZDSZ sorsára jutni, akkor a szűklátókörűségnek búcsút kell mondania.
Természetéből adódik, hogy sosem lesz belőle igazán nagy párt; a kétharmadot a se íze-se bűze néppártoknak (bár a bűz hiányára azért nem vennék mérget) tartja fönn a politika logikája. Így az a lehetőség, hogy a saját képére formálja az országot, sosem adatik meg az LMP-nek. Az erős középpártiság (konstans 10-15%) viszont nem elérhetetlen célkitűzés lehetne. De ebben ez esetben tudomásul kell venni, hogy az embernek több munka jut, mint dicsőség. Eljöhet még az az idő, hogy az LMP lesz a mérleg nyelve. Ha azonban tényleg más politikát akar, akkor azt nem vékony rétegek ízlésének kiszolgálására kell elpocsékolnia a lehetőségét, hanem szürke eminenciánsként, mintegy láthatatlanul kell felkészítenie az országot a jövő kihívásaira.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr783311762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.10.18. 15:33:55

Nos, én sajátos viszonyban vagyok az LMP-vel. Alapvetően szimpatikus lenne, csak nekem is pont az a bajom, amiről a cikk szól. És sajnos a "személyes" kommunikáció (néhány poszttal arrébb olvasható) egy LMP-ssel sem győzött meg arról, hogy aggályaim alaptalaonok, így én nagyon gyanakvó vagyok velük szemben.

A profizmus az, ami elsősorban hiányzik belőlük, és az, hogy egész egyszerűen a külvilággal nem találják meg a hangot. Természetes, hogy köreikben nagyon szépen egyetértenek - vagy elvitatkozgatnak az általuk fontosnak vélt kérdésekben, de ahogy a nagyközönséggel szembesülnek, ahogy azzal szembesülnek, hogy egy kérdésben olyan vélemény, nézőpont is lehet, ami nekik nem jutott eszükbe, becsukódnak, mint egy osztriga. Nagyon jó példa volt erre Egely György esete: biztos nagyon kedves ember, jóban van a helyi aktivistával; a pártvezetésben meg a párt jellegéből adódóan a humán szemléletű emberek dominálnak: így eszükbe sem jutott, hogy a kicsit is műszaki, tudományos érdeklődésű emberek körében hatalmas felháborodást fog ez kelteni. Láthatóan a reakció értetlenség volt, hogy olyan - egyébként eléggé várható - fogadtatás érkezett, amire nem voltak felkészülve.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.10.18. 15:53:02

@KZsoci:
Egely nem jó példa. Viszonylag hamar rájöttek, hogy azért a fizika Uhrin Benedekjével nem lehet kiállni.

A beszűkültség a legnagyobb hibájuk, ez volt az SZDSZ is, még mielőtt a Kóka-féle maffia rá nem tette a kezét, hogy az utolsó csepp életet is kiszívja belőlük.

A bicikli jópofa dolog, ha fiatal és egészséges vagy. Örülünk, hogy az LMP ilyen, de ha demográfiailag megnéznék BP lakosságát, látnák, hogy a többség nem ilyen. Ezért mondom, ha ez a Lehet Más az Okoskodás nevű klub lenne, akkor nem érdekelne. De mivel ma már politikai pártként működnek, nyitni kell kívülre is.

KZsoci 2011.10.18. 16:02:41

@Reckl_Amál: az a baj, hogy nem elég hamar. Napokig hebegtek-habogtak, illetve kérték ki maguknak, hogy azt jelölnek, akit akarnak. Tényleg igazi syntax error volt.

Hát igen, a tömegközlekedés "nem MENŐ", ugye. Tegyük hozzá, hogy aki civilként (nem úgy értem, hogy nem szakmabeli, hanem politikai szempontból) motiváltnak érezte magát, hogy valamit tegyen az ügy érdekében, az általában megtalálta a helyét a VEKÉ-ben, amely viszont egészében elég erősen köthető a narancsszínű párthoz, még ha a tagjaik külön-külön politikai szempontból teljesen heterogének (és kikérik maguknak ezt a feltételezést).

VD-ből viszont most funkcionárius lett, azokkal a lehetőségekkel, amelyek egy szűkpénzű világban, Orbán által nem túlságosan szeretett fővárosban lehet bírni. A VEKE emiatt meghalt, funkcióját elvesztette. Fel kéne figyelnie az LMP-nek erre a piaci résre, tekintve, hogy ez politikai szempontból is fontos, hiszen egyre rosszabb a BKV helyzete, az átlaglakosok is a bőrükön tapasztalják.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.10.18. 16:58:06

"Nem nagyon hallottam még lmp-s javaslatot a BKV-val kapcsolatban viszont."

A budapest programban viszonylag részletesen le van írva:
lehetmas.hu/wp-content/uploads/2010/08/Elheto_Budapest_LMP_Budapest_program_20101.pdf

2.1 pontban a BKSZ-ről, a zónákról a jegyrendszerekről van szó.

(közlekedés területén pedig van egy elég részletes alternatív MÁV jelentés:
lehetmas.hu/wp-content/uploads/2011/06/MAV_jelentes.pdf)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.10.18. 17:01:08

@KZsoci: amennyiben a bázisdemokrácia sntax error, akkor igen. Az egyéni képviselők jelölése a helyi szervezet joga, ez volt az egyik első próbája annak, hogy hogyan lehet a helyi autonómia sérülése nélkül az egész párt érdekében lépni. Szerintem viszonylag gyorsan megoldódott.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.10.18. 17:06:29

Atomellenesség: sokakban igen, zsigeri dolog a zöldek között, ezt elismerem. De az LMP hivatalos álláspontja nem ilyen: sok körben, sok tucat szakértővel és másokkal egyeztetve alakult ki az és egyáltalán nem szélsőségesen atomellenes (kapunk is a Greenpeacetől :)): bizonyos átláthatósági és biztonsági feltételek esetén az üzemidő hosszabbítást (+20 év) elfogadjuk, csak az új blokkok építését ellenezzük, főképp azért, mert beláthatatlanul drága és korrupt beruházás lenne, és a +20 év alatt olyan áttörések lehetnek a megújulókban, ami miatt az egész sunk cost lenne (lásd pl. legutóbb a hangyasavas hidrogénszállítást, ami alapvetően befolyásolhatja a hidrogéngazdaság kilátásait).

szimplalány 2011.10.18. 18:50:45

Kedves Amál,

a skandi példa kapcsán sajnos egyszerű tájékozatlanság az oka annak, hogy úgy hiszed, az összefüggés a női egyenjogúság és a "magas szintű demokrácia" között áll fenn. Nem, ilyet sose mondtam. Mondtam viszont sokszor, holnap is el fogom mondani és nem a saját kútfőmből, hanem kutatások alapján, hogy a nők bevonása a GAZDASÁGI, nevezetesen a versenyképességi szempontokat erősíti. És bizony, nem fordítva, vagyis nem azért vonják be a nőket, mert jódógukba már erre is van erejük, nem. Tiszta-puszta racionalitás alapján: a nők képzettebbek és jobban kooperálnak, és a mai gazdaságban ez a kettő kulcstényező. Nem véletlen, hogy ők már a cégek IT-iben is bevezették a kvótát. Tény, hogy inkább a modern, tudásalapú gazdaságban erősíti a nők vezetővé emelése a cégeket. Itthon valóban még inkább az erő, sőt az erővel való visszaélés a verseny alapja. De tán csak nem lesz mindig így.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.10.18. 19:26:42

Nem semmi, hogy egyből ilyen intenzív válaszok érkeznek magától a párttól. :) Bár velem korábban még egy politikus sem állt szóba, úgyhogy ez mindenképp dicséretes.

@Lastres:
El fogom olvasni. De azért annyiban állapodjunk meg, hogy ne a választónak kelljen kisilabizálni az elképzelést, hanem a pártnak megfelelően kommunikálni. A BKV szívügyem, nem önszántamból, sajnos kénytelen vagyok használni. Emlékeznék rá, ha eget rengető elképzelése lett volna a pártnak. (Amúgy a tavalyi választások előtt minden pártnak - így az LMP-nek is - olvastam a programját, mégsem emlékszem.)

@szimplalány:
Nem erőről beszéltem a skandináv országok esetében sem. Én is jobban örülnék, ha ez nem lenne téma, mert nem lenne szükség női kvótára. Jelenleg azonban Magyarországon nem olyan fejlett (nem tudom, ez-e a jó szó) a közéleti kultúra, hogy ne keltsen visszatetszést a nemi alapú pozitív diszkrimináció.

Az a racionális érvelést, melyet itt most megismételtél, mely szerint a nők mára képzettebbek a férfiaknál kicsit csúsztatásnak éreztem már a ma reggeli ATV-interjú alatt is.
Egyrészt nem titok, a mai diplomák értéke elég alacsony. (És ez nem zárja ki, hogy mindegyik az, ahogy vannak abszolút iskolázatlan nők is.)
A másik pedig az - ha már gazdasági szempontokat veszünk elő - a többség ma nem azért megy a felsőoktatásba, mert hatalmas szellemi kihívásokra vagy óriási karrierre vágyik, hanem mert egyébként húsz évesen munkanélküli lenne. A (túl)képzett nők emiatt nem előnyt jelentenek a gazdaságnak, hanem inkább egyre nagyobb kihívást.

De hadd kérdezzek vissza! Tényleg annyi nő toporog a pártok környékén, aki mindenáron a parlamentbe akar jutni? Én ezt a sokaságot nem látom. Már Sándor Klára idején sem láttam, pedig az még egy fokkal emberibb közélet volt.

Ezért javasolom, hogy ne erővel, inkább fondorlattal akarjuk megteremteni a női politizálást. A választóknak még nagyon sokáig úgyis jobban tetszik az, hogy az egyébként jogvégzett, és kimondottan intelligensnek tűnő Lévai Anikó paradicsomokat termeszt a konyhakertben, mint mondjuk kiskosztümös karrierista Selmeczi Gabriella törtetése. (Szándékosan választottam két fideszest.)
Ez a kvóta ellenszenves lesz mindazoknak, akik az ún. hagyományos értékeket szeretik. A választók nagy része ilyen. Sajnos azonban nélkülük nincs értelme politizálni.

Azt aláírom, ami ma megy a parlamentben, az a sovinizmus. Aki nem fiatal, magyar, jómódú, fideszes férfi, arra nem vár túl jó világ. De akkor nem küzdeni kell velük nekünk is, hanem túl kell járni az eszükön. Egyedül az LMP-ből nézem ki ma ezt a furfangosságot, ezért is vagyok a szavazója.

halbikvera 2011.10.18. 21:05:57

Én erősen szkeptikus vagyok az LMP-vel. Nem mintha másik pártra szívesen szavaznék, de ők az egyik utolsó lehetőség, amit megfontolnék. Kb. hasonló okokból, mint amit Amál, te is vázoltál.

Ami a női kvótát illeti, ahhoz még lenne egy véleményem. Nőként mondom azt, hogy rendkívül ellenszenves elképzelésnek érzem. Most sincs elzárva egy hölgyemény sem attól, hogy politikusnak álljon, s a parlamentben is akad női képviselők. Kiadni egy kvótát, hogy kvázi dísznőkkel töltsék ki azokat, egyébként jó eséllyel tehetségesebb, arra kiérdemesültebb férfiak helyett, abszolút faszság.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.10.19. 10:46:13

@Reckl_Amál: A Kóka-féle maffia a korábbiak folytatása volt (ugyanazok a körök álltak mögötte, mint a korábbi vezetők mögött, kivéve a gyökértelen Demszkyt, illetve a belsőellenzéki Fodort, aki aztán plánesőt. Azzal együtt, hogy a saját frakciója szelével szemben kellett volna, de az, hogy ezt nem mérte fel, őt is minősíti). Az volt a legfőbb gondjuk, hogy új szavazókat akartak (ez érthető), de előbb gondosan elzavarták a korábbi voksolókat (na, ez meg az epic WTF - avagy eposzi miaszentszar, hogy magyarul is beszéljünk néha).
Magyar, Pető, Horn (a párt meghatárizó fejesei) ugyanúgy maradtak a háttérben. Mondom ezt úgy, hogy pont a vezérválasztások idején elég sokat beszélgettem egy vérfodoristával, aki akkortájt épp kollégám volt.
süti beállítások módosítása