2011. augusztus 07. 00:38 - Reckl_Amál

Leesik az aranygyűrű

A Magellán - a TV2 áltudományos magazinműsora - a svájci frank alapú hitelek kárvallottjairól készített riportot. Nemcsak felszínes volt, hanem igen visszatetsző is.

Először egy kisgyerekes családot mutattak, akik már több mint egy hónapja nem tudtak törtlesztőrészletet fizetni. Ez természetesen szomorú, és egy pillanatig sem feltételezem, hogy azért nem fizetnek, mert nem akarnak. De a riport alapján akár ezt is gondolhatnám. Ugyanis egy jól szituált, kisimult arcú, csinos nő lamentált a magas árfolyam okozta gondjairól. Közben pedig igazi, kispolgári idill: gondosan ápolt kertben gyerek labdázik.
Nem a kilátástalanság hangulata lengte be a nő monológját, hanem valami kellemes meghittség.

Tudom, hogy a tv2-sök szakmai alkalmatlanságát firtatni legalább annyira lejárt, mint Alekosz potenciáját, mégis ilyenkor felmerül az én laikus agyamban: senki sem nézte meg ezt a kis filmet, mikor elkészült? Talán még nagyobb mulasztás történt, ha mégis, és úgy ítélték meg, ez aztán majd egy kellően szívszorító, egyúttal azonban intelligens és egyedi hangulatjelentés lesz az adósok táborából.

A produkciót aztán még agyonvágták egy ún. szakértővel, akit egy nagy fekete fehér autó szállított a tüchtig kis kertbe. A szakértő a futamidő átszabásával - bár a részletek nem derültek ki - kedvezőbb konstrukciót húzott elő a cilinderéből. De csak úgy mellékesen.

Vagyis, ha valaki kizárólag a TV2-ből tájékozódna, azt érthette meg ebből az anyagból, hogy az eladósodás nem is akkora probléma, és egy jóságos szakember pár perc alatt megmondja mit kell tenni.

A TV2 szociálisan érzékeny tíz perce akkor fordult komédiába, amikor érintett celebek is megjelentek. Baby Gabi és Bíró Ica.

Tessék elképzelni! A két sztárnak dolgoznia kell a pénzért. Mert mindketten - a sima, hírtelen halandókhoz hasonlóan - hitelt vettek föl, és az a csúnya alpesi deviza őket sem kíméli, nekik is jócskán fölment a részletük.

Baby Gabi egy szépségszalon recepciósaként egészíti ki énekesi bevételeit. Részemről ez teljesen rendben is van, és ezt a benyomást erősíti is az a normális hozzáállás, amellyel nyilatkozik helyzetéről.

Bíró Ica már egészen más. A kiöregedett szexszimbólum kénytelen testformálóórákat adni. (Gondolom, vendégeinek jó érzés lehet, hogy Ica a tévében nyilvánította őket nyűggé.) Az egykori metál lady még azzal is megfenyegette a nézőket, amennyiben nem rendeződik ügye hamarosan, elmegy egy olyan országba, ahol nincs gázszámla.
Dubait ajánlanám a művésznő figyelmébe. Az most nagyon menő (különösen a TV2-nél, ahol valami egészen komoly prosti-fétis uralkodik évek óta, a folyton fluktuáló programigazgatóktól függetlenül), és ott garantáltan nem kell fűteni.

Érdekes a TV2 elképzelése azért a saját maga kreálta világról. Ha valaki kiad egy lemezt, az örökre megfogta az Isten lábát. Annak nincs anyagi gondja többé; akár felvehet egy embert, aki helyette pisil. Mert az olyan halandós, nem illik egy popcsillaghoz.

Az ilyen műsorok, mint a Magellán, inkább ne akarják feldolgozni a frankhitel kérdését! Se az átlagember felől nem sikerült, sem az a frappáns gondolat nem működött, hogy még a híres embert is húzza-nyúzza a megnövekedett törlesztőrészlet.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr103130469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.08.07. 01:02:46

A Fidesz és a Jobbik legalább 5-5 %-ot köszönhet kizárólag a TV2-nek, függetlenül a kampányuktól, az előző kormányoktól, mindentől.

Az a hazugsághurrikán (talán ez még nem volt se Szijjártónál, se Lendvai Ildikónál), amivel elárasztják az embereket, egészen döbbenetes. Tényleg őszintén kíváncsi lennék, hogy mit éreztek az agyukban mondjuk az elmúlt 5 évben. Pénzt szerezni sokféleképp lehet. Még tehetség se feltétlenül kell hozzá. Tehát ez önmagában nem ok arra a vadkancsörtetésű népbutításra, amelyet végeznek - a konkurrens RTL Klub se sokkal jobb, de ott azért nem mennek le ennyire Mariana-árokét leköröző mélységekbe. Csak valami küldetéstudatot tudok elképzelni, de az már szinte félelmetes.

Ha pl. a Tények (micsoda cinikus cím)-szerkesztő/hírolvasó A. Csaba tényleg így látja a világot, ahogy az átjön minden este, azt tartja fontosnak, amit beolvas, akkor egész konkrétan kezelésre szoruló beteg vita nélkül. Ha nem, akkor viszont börtönbe való gazember.

Ráadásul a kereskedelmi médiával való megállapodás következtében az új médiatörvény még sokkal jobban szabadjára engedi ezt a tombolást (nem beszélve a dupla-tripla mennyiségű reklámról). Ezért cinikus a kormány piac- és médiaellenes mű-attitűdje, hiszen valójában egy ultraliberális törvényről van szó.

Pfuj, pfuj, és még egyszer: pfuj.

A konkrét riportot amúgy nem láttam. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.07. 01:25:27

@KZsoci:
:D

Nem kell összeesküvéselméletekben gondolkodni. Ezek nagyon tehetségtelen, trendi kis senkik jól fejlett könyökkel. Sem műveltségük, kulturáltságuk, sem tisztességük sincs ahhoz, hogy jó minőségű produktumot állítsanak elő. Fordítva ülnek a lovon. Nincs igényük arra, hogy jót csináljanak, és azzal keressenek pénzt, és legyenek sikeresek. Ők gazdagok és menők akarnak lenni, és ezért nem hajlandók rendesen megdolgozni. A kor túlmediatizáltságában azt hiszik, erre a legjobb hely a tévé.
Csak sajnos a tervük nem működik, mert a TV2 egy siralmas csatorna. A nézők utálják, és alig nézik. Szóval ideig-óráig ellébecolhatnak ilyen gagyi riportokkal, de sosem lesz belőlük semmi sem. És nem Azurákra gondolok, ő azért ismert, és biztos jól meg is fizetik. Azokra az arctalan kis hülyékre gondolok, akiket én csak a médiában-akarok-elhelyezkedni generációnak nevezek.

IGAZ MAGYAR 2011.08.07. 07:10:43

TV2 ????? Mi az????

Azurák ? Nem Ő nyalta ki az Orbán seggét úgy 2 éve valami reggeli műsorban???

Tények??? ...ja az az a műsor ami már a címében közli hogy mi nincs benne!!!

... valamikor 3-4 éve láttam egy totál rasszista, antiszemita műsorrészt a reggeli Mokkában! S akkor egy építőanyag gyártó cég volt a műsor szponzora, először az emelt tarifájú üzenetben hívtam fel a figyelmét a szerkesztőnek hogy talán nem kellene reggel más népcsoportok kiirtására biztatni az embereket! Reakció semmi!! ...valami Kriszta volt a szerkesztő aki hallgatott mint a szar a fűbe!
A következő nap szintén rasszista műsorrész! ..s akkor így ment heteken keresztül néha egészen durva rasszista megnyílvánulásokkal!
No akkor már a hirdető cég (cserép gyártó volt) hívtam fel s megkérdeztem az egyik vezetőt mennyire azonosulnak a rasszizmussal???
Előszór leakart rázni majd hebegett-habogott végül azt mondta Ők nem a Tv2-vel vannak kapcsolatba hanem valami reklám céggel s próbál valamit tenni! ... no úgy talán 5-6 nap múlva már nem ők voltak a műsorrész szponzorai!!! Na csak így lehet ez ellen fellépni!!
Ha a hirdetőhöz kapcsoljuk a silányságot a pocsékot mint amilyen a TV2 akkor majd rálehet kényszeríteni hogy ezek a seggfejek eltűnjenek a képernyőről!!! Amúgy kb 2 éve már gyakorlatilag nem nézek Tv-t!

KZsoci 2011.08.07. 07:47:45

@Reckl_Amál: azért írom, hogyha "csak" így lenne, mint az első bekezdésben, akkor rossz lenne a csatorna, nagyon rossz, de nem ennyire rossz. Ez már több annál.

csilisav 2011.08.07. 11:57:28

politikai megszólalásaiktól függetlenül a konkurens csatornával együtt erősen közelítenek a szennyesgödörbe,mármint a közszolgálatinak nevezett müsoraikkal.A többi müsor olyan mint amit a szennycsatornáktól várni lehet!Egy vélemény!!!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.07. 13:05:50

A szegény, szánandó áldozatokról: 2006-ban volt a horvát (Horváth, nyílván, láttam már így) tengerparton valami nagy rendcsinálás, amikor a hatóságok eldózeroltak jónéhány engedély nélkül(!) épített, súlyos tízmilliókat(!) érő dácsát. Akkor épp főszerkesztettem, mikor befutott egy ilyen kesergés. Közöltem, hogy ezt nem kéne leközölni, mert a károsultat sokkal egyszerűbb kiröhögni, mint megsajnálni (a nem munkapiaci virágzásáról ismert Baranyában voltunk, ahol egy ilyen ház árát nem kevesen egy élet alatt sem tudták megkeresni). Nem kis meglepetésemre (ez egy másik történet) a nagyfőnök igazat adott nekem.
A TV2 pedig nem önmagában bűnös (noha nem különösebben érdekelnek): mindig el tetszünk felejteni, hogy ők a nézettségre hajtanak. Márpedig ez és így tálalva az, amit mi (mint publikum) a leginkább nézünk. És emmellé jön a Pindroch-klán középső fiúja, mint politikai komisszár.
Az utolsó ember, aki pontosan tudta, mit csinálnak nem jól, Bárdos András volt. Aki kerek perec meg is mondta a Kamera Hungárián: ez nem hírműsor, hanem egy olyan műsorszám, aminek picit több nézőt kell hoznia az ezt követő reklámblokkban, mint az ezt megelőzőben (lásd esti felvezetős, egymásraépülős-marasztalós programok).
Csak ő még hozzátette, hogy szerekesztőként próbál úgy nem beszámolni a cuki állatkáról, hogy a nézőnek ne tűnjön fel, hogy nem volt cuki állatka.
Bárdos András azóta már nem dolgozik a TV2-nél (sem).

KZsoci 2011.08.07. 14:59:27

@stivanleroy: nem vagyok _hajlandó_ elhinni, hogy ez a műsorszerkesztési filozófia hozza a maximális nézőt. Ha ez így lenne, kénytelen lennék magamat egy rakétához kötözni és kilövetni a világűrbe.

Nem hiszem el, hogy "erre van igény". Nem hiszem el, hogy csökkenne a nézettség, ha a tisztességesebb vagy igényesebb tájékoztatás felé mozdulna el a tv2.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.07. 21:33:27

@KZsoci: Nagy szavak, mikor leáll az űrprogram. Kapaszkodj meg: ezek a legnépszerűbb tartalmak, akármennyire is nem szeretjük ezt.
Amíg van konkurencia, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne versengjenek a legnagyobb tömeg eléréséért.
Előre félek az RTL válaszától.

KZsoci 2011.08.07. 21:58:54

@stivanleroy: ezesetben az összes művészet, kultúra teljesen hiábavaló és megsemmisítendő.

Egyébként az űrprogram nem áll le szerencsére (eléggé pórul járnának azok, akik épp fent vannak az ISS-n :D ), Szojuz rakétával lövik fel az űrbe, ami kell. Így végülis a Szovjetunió nyerte meg az űrversenyt. :)

A kínaiakban bízom, hogy még én is láthatok élőben holdra-, netán marsraszállást, az amerikaiakban és az oroszokban már nem. :(

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.07. 22:01:13

@stivanleroy:
De, ugye, az viszont tényleg nem igaz, hogy a Hőhullám tényleg kell a nézőknek? A tavalyi bikicsunájok cikizése régi Irigymirigy jelenetekkel fölváltva? Nane!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.15. 12:23:12

@Reckl_Amál: Borzalmasnak borzalmas, de ha ezzel nyerik a betevő nézettségi versenyt, nincs mit tenni (van: nagyon nem odakapcsolni). A Sas-kabaré is azért tartott ki annyi ideig, mert nézték.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.08.15. 12:28:20

@KZsoci: a "hiábavaló és megsemmisítendő" kissé erős.
Épp csak itt is el kell búcsúzni a szocialista örökségként velünk maradt eszményektől: a kereskedelmi tévék nem kulturális szolgáltatók, hanem szigorúan üzleti vállalkozások. A feladatuk nem a népnevelés, hanem minél több néző magukhoz vonzása a reklámok idejére. Ha műsorokkal, hát műsorokkal.
Sajnos egész egyszerűen szereptévesztés mást várni tőlük.
Az a közszolgálat feladata. Lenne.
De ez egy másik, még sokkal szomorúbb történet.

KZsoci 2011.08.15. 21:08:13

@stivanleroy: fegyvert sem szabad árulni csak úgy. Se dohányárut és alkoholt 18 év alattinak. A kereskedelemnek is vannak korlátai. A kereskedelmi televíziózásnak miért ne lehetnének?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.15. 21:48:33

@KZsoci:
Hogy egy nagy klasszikust, Simicska Lajost, idézzem: a hülyeség alkotmányos jog.

A törvény azt szabályozhatja, hány percenként lehet reklám, vagy, hogy horogkeresztes pólóban ne mondják be a pontos időt. De hogy igényes legyen egy riport, azt nem lehet előírni.

Cigit csak nagykorú vehet. De arról nem szólhat a törvény, hogy a gyermeknek való krémeknek finomnak kell lenniük.

Sajnos igaza van @stivanleroy: -nak abban, hogy sokan tényleg szeretik ezt a szart. Csak nekem nagyon nem tetszik az, hogy a megoldás az, ha én nem nézem.

"Nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet."

Múlt héten volt egy jó megfigyelés a Vastagbőrön. A frankválság alatt Orbán egyetlen interjút adott (félig-meddig szabadságon van): a Mokkának beszélt arról, hogy nem szereti, ha fürdőnadrágban fényképezik. Mert a Mokka szerkesztői jobb sztorinak gondolták a meztelenkedő politikusokat, minthogy normálisan beszélnének valami fontos, de összetettebb dologról.
süti beállítások módosítása