2011. július 28. 18:50 - Reckl_Amál

Nem a reklám helye

Még mindig nem híres filmsztárok lesznek terítéken, hanem igazi gaz multik. Mindenki ismeri ezeket a nagy neveket, de az már kevésbé köztudott, mit jelentenek ezek a szavak, betűszók.

Az eheti játékban megadom a név eredetét, és a vállalkozó kedvű játékosok pedig kitalálhatják, melyik nagy cég kapta így a nevét.

1. Ingvar Kamprad alapította ezt a céget gyermekkora helyszínére, Elmtaryd Agunnaryd emlékezve.

2. "Játssz jól!" szólít föl gyermekkorunk egyik nagy kedvence. Bár nem tudtunk dánul, jókat és jól játszottunk ezzel a speciális építőkockákkal.

3. Kedvenc babámat Malajziában gyártják, de a cég mégsem a távol-keleti paradicsomról kapta a nevét, hanem két alapítójáról: Harold "Matt" Matsonról és Elliot Handlerről.

4. A "japán optikus" neve igen egyszerű, míg gépeik igen összetettek.

5. Finn városka egyetlen üzemében eredetileg fapépet állítottak elő, aztán áttértek a gumigyártásra, végül a telefonoknál kötöttek ki. Az egyetlen állandó a helység neve, amely egyben a cégé is.

6. Valahol mindig sejtettük, mióta általánosban hallottunk róla. A pepszin nevű emésztőenzim neve túlságosan hasonlít egy üdítőitaléra ahhoz, hogy véletlen legyen. Hát nem is véletlen.

7. Svenska Aeroplan Aktiebolaget - pedig masszív autókat is gyártanak. A svéd stimmel.

8. Amerikában - ahol, ugye, azért többnyire angolul beszélnek - első termékéről, a mindig hegyes ceruzáról nevezték el magukat. Az irodaszerektől nem távolodtak el továbbra sem, de inkább számológépekre specializálódtak.

9. Angol cég - még mindig angol szavakban gondolkodjunk - csupán a következők rövidítéséből felépülő betűsző: hang, adat, telefon. És nagyjából ezeket is nyújtja.

10. Nagy rajongója vagyok a német édesipari cég termékeinek, mégsem tudnám felsorolni az összes variációt. Talán jobb is, hogy a fantáziájukat és a kreativitásukat nem a névadásra pazaolták. A nevük ugyanis csak ennyi: tej és kakaó, persze a csokoládégyártás szabályainak megfelelően összeolvasztva.

11. A Minnesota Mining and Manufacturing Company-t ma is így hívják, és bár a három kezdőbetű árulkodó, ma már nem azért ismerjük őket, mint amit a nevük sugall.

12. A német autógyáros saját nevét fordította latinra. August Horchnak hívták, neve jelentése: figyelj!

13. Adolf "Adi" Dassler saját magáról nevezte el sportszercégét.

+1. Öccse, Rudolf "Rudi" Dassler, is sportos vállalkozást indított, ő sem volt túl fantáziadús névadásban, az ő cégét eredetileg Rudának hívták. Ma egy nagymacskával osztozik a néven.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr823107992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.29. 07:33:38

1: Ikea
2: Lego
3: Mattel
4: Nikon (?)
5: Nokia
6: Pepsi
7: Saab
8: Sharp
9: Vodafone
10: Milka
11: 3M
12: Audi
13: Adidas
+1: Puma

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.29. 08:04:18

@promontor:
Gratulálok! Ehhez nem is lehet semmit sem hozzátenni, mert a megfejtés kifogástalan. :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.29. 09:38:05

@Reckl_Amál: Köszi!

És azt én választhatom ki, hogy melyik cég terméke legyen a nyeremény? ;-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.29. 09:53:07

@promontor:
Hehe!
Tudtam, hogy ez lesz. És az erkölcsi dicsőség már smafu? :)

Én köszönöm a játékot.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.29. 10:08:27

@Reckl_Amál: Ha már nincsen labdábarúgási lehetőség, kötözködöm egyet: azt hiszem, a Horch esetében inkább a "fülelj" az érzékletesebb fordítás :-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.29. 10:16:18

@Reckl_Amál: Háát, ha muszáj, beérem azzal is. ;-)

Én köszönöm!

KZsoci 2011.08.03. 09:03:03

3M floppy-lemez: "Meglátni, Megvenni, Megbánni" :D
süti beállítások módosítása