2011. május 17. 00:24 - Reckl_Amál

Tartalomhoz a forma

A nagy sikerű alkotmányozás után újabb kérdőívvel keres meg bennünket a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (Orbán Viktor felkérése alapján). Ma kézhez is vehettem a saját, névre szóló példányomat, melyet természetesen szintén nem anonim módon várnak vissza feladói. Címmel és egy pofás vonalkóddal, melynek léte önmagában is elbizonytalanít.

Mindazonáltal emiatt a túlságosan is személyes megkeresés miatt akkor sem küldeném vissza Viktornak, ha történetesen válaszolni szeretnék ezekre az értelmetlen kérdésekre. A kérdések megfogalmazása továbbra is általános iskolás. "Vannak, akik szerint..., míg mások azt gondolják, hogy..." A feleletválasztós tesztre hajazó válaszokban pedig a kérdésben vázolt alternatívákat sulykolják újra.

Mivel ez egy populista reklámfogás, magukkal a kérdésekkel nincs értelme foglalkozni, aki szeretne benne elmélyedni, az itt megteheti. A szokásos demagóg témák: szociális segély természetben, befagyasztott közműdíjak, gonosz gyógyszergyárak stb.. Vagyes saláta a közhelyek kedvelőinek.

Érdemesebb elidőzni viszont a küldemény külcsínjén. A borítékon a Szociális Konzultáció 2011 logo alatt magas labda a felirat: "Az emberek mellett állunk". Ja, töltött fegyverrel.
A feladó Orbán Viktor miniszterelnök, de persze nem személyesen, hanem az erre a célra létrehozott, hosszú nevű Központi Hivatal.

Felbontva három részt találunk: a miniszterelnök kedvesen szigorú, atyai levelét, a kérdőívet és a válaszborítékot.

Utóbbi megér egy misét. Először is nagyon gavallér módon ráírták, hogy a címzett fizeti a postai díjat. A címzett egyébként Orbán, a miniszterelnök. Az egész akciót a költségvetés állja, tehát ezt a nagyvonalúan megelőlegezett esedékes díjat is mi fizetjük.
A cím, ahová a kérdőív menne, ha elküldeném, szintén nagyon furfangos. Budapest, 1848; elegáns ívet húz a forradalmak között: a márciusi ifjaktól a fülkeforradalmárokig. Bár Budapest Petőfiék idejében még nem létezett, de ma úgyis arra mutat a tendencia, hogy már nem is sokáig lesz meg a főváros.
Azért a nyájasság közepette egy kis befenyítés is helyet kapott: a visszaküldés határideje június 15. Ezt feltétlenül rá kellett írni a borítékra.

A válaszborítékban az igazán forradalmi, sőt, szó szerint formabontó, hogy a kérdőívet háromfelé, hosszában hajtogatva kapjuk meg, de a választ már egy sztenderd borítékba kell beletennünk, négyrét hajtva. A körültekintő előkészítés mesterpéldája!

Orbán levele nem túl hosszú. Dehát egy jó ukázban nem kell részletekbe bonyolódni. A mindenttudó Orbán most sem hazudtolja meg magát: sejteti, vannak válaszok. Már előre sajnálom a csinovnyikokat a központi hivatalban, amint a névreszóló vonalkodók iktatása után ráhelyezik a megoldókulcsokat a kérdőívekre. Mint egy kreszvizsgán. Csak itt valószínűleg könnyebb megbukni.
A mosolygós, simára retusált Orbán-portré a levél tetején senkit se tévesszen meg! A levél végén miheztartás végett megismétlik: "Az emberek mellett állunk".

A kérdőív hasonló az alkotmányozóhoz. Csak ezt alá is kell írni, sőt, aki szeretne e-mail-kapcsolatban lenni a Központi Hivatallal, az a címét is megadhatja.
Említésre méltó továbbá az a kedves illusztráció, melyen végre valahára láthatjuk, kik is azok a zemberek.
Rosszmájúan arra is gondolhatnánk, maga Schmitt Pál nyitotta meg könyvtárát a nagyközönség előtt: ez a kép abból a könyvéből van, amit még nem színezett ki teljesen. De ez a családi idill a nagyon is kurrens művészeti felfogás, a non finito jegyében készült. Utalva a Szociális Konzultáció nyitott voltára, melyben az állampolgár és az állam együtt vetnek véget a befejezetlen rendszerváltásnak.
Különösen szép megoldás, hogy a kép két sarkában két sztárt helyeztek el: a bal félen a Schwarzwaldklinik Christa nővérét, jobboldalon pedig a páfrányok mögé elrejtőző Bernie Ecclestone-t láthatjuk.

Kíváncsi vagyok, hányan küldik vissza ezt a kérdőívet. Jut eszembe, a Szavazz fasszal! mozgalom létezik még?

7 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr212909976

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hallgassuk meg egymást, konzultációs lázban ég a világ! 2011.05.19. 22:51:17

Íme, eljött a csoda, csatlakoztunk a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez! De legalábbis szeretnénk konzultálni mi is, HALLGASSUK HÁT MEG EGYMÁST! Az alábbi kérdőívet neves szakértőink bevonásával alkottuk meg, nagy segítségünkre volt továbbá a nemzet &q...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.17. 00:28:00

A fönti megállapítások a szóban előadott Családi Konzultációnk során elhangzottak alapján kerültek megfogalmazásra.

KaLee 2011.05.17. 08:39:48

A vezér kiretusált fényképe a jóságos, fiatal fülkeforradalmár képe... Brrrr...Az alkotmányozó kérdőívek esetén sikerként könyvelték el a 9%-os visszaküldést, csak 500 milliót költöttek feleslegesen... Hogy a kilenc százalék hány százaléka volt negatív kritika, ki tudja? Most is hasonló eredmény várható, ami érthető, hisz a zemberek olyan politikusokat választottak (volna), akik globálisan látják a problémáinkat! Sőt, ismerik a gondjainkat, s a megoldásról is van elképzelésük... Nem egy elvesztetgetett, hatalom átvételre eltékozolt év után! A kérdéseket nem minősítem, egyet értek a blog szerzőjével! Festmény úr, nem kell a levele! Le vele!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.17. 09:05:20

@Reckl_Amál: Ezt a vonalkódos választ nem értem. Updatelni kell a Kubatov-listát?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.17. 12:15:38

@KaLee:
:)
Vannak jó megoldások a kérdésekre, ezért az eredmény miatt sem kell izgulni. A kérdés az, mennyire érezzük majd azt, hogy tényleg az akaratunk szerint zajlanak a dolgok.

@stivanleroy:
Nem kell találgatni. Az aláírástól csillag vezet a magyarázathoz a lábjegyzetbe: ha visszaküldöd, automatikusan hozzájárulsz az adataid Központi Hivatal általi kezeléséhez. Bár az érdekelne, most milyen névjegyzék alapján kaptuk kézhez ezt a küldeményt.

A vonalkód az iktatáshoz kell, kérdezd csak meg köz- vagy kormánytisztviselő ismerőseidet! A Központi Hivatal nyilván fogja tartani, ki segély-, ki munkapárti.

Persze eszünkbe jutottak egyéb megoldások is. Vajon feléleszthetném egykori közigazgatász karrieremet, ha hibátlan tesztet küldenék vissza? Vajon nem vagyunk már eleve iktatva, és a vissza nem küldésnek is nem lesz-e meg a böjtje? Nem lehet-e úgy tartózkodni, hogy mindenhova az univerzális "Nem tudom megítélni." választ írom be? Ettől nőne Orbán önbizalma, hiszen ő tudja a jó válaszokat. De az is lehet, hogy megvonnák majd egyszer a szavazati jogomat IQ-cenzus alapján.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.17. 13:19:50

@Reckl_Amál: Lassan kezdem remélni, hogy engem nem találnak meg... Mert nincs (nekem) jó megoldás.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.19. 08:54:30

Nekem nagyon úgy tűnik, úgy photoshopolták Viktort, hogy egy bizonyos távolságból tiszta Alekosz.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.19. 13:11:59

Másnak is "tetszik" ez a remekmű. Azon nevetek (keserűen), hogy ez a csimbumm-cirkusz mennyi ellenérzést vált ki. Érdekelne a fideszesek véleménye, tényleg ennyire hülyének érzik magukat, mint amilyennek ez a kérdőív az okostojás módjára (csak nem Alekosz megint?) megfogalmazott kérdéseivel, azzal a röhejes rajzzal és a vonalkóddal (+ Szíjjártó magyarázata), mutat bennünket, magyar választókat?

vastagbor.blog.hu/2011/05/18/anonimma_a_szocialis_kerdoivet
süti beállítások módosítása