2011. május 09. 15:44 - Reckl_Amál

Meghalt a bolond, éljen a bolond!

Alekosszal az ágyban ismerkedtem meg. Nem tett rám nagy benyomást. Egy átszenvedett X faktor döntő után minden-mindegy hangulatban maradt az RTL Klubon a tévé az első beszavazó show-n, én meg félálomban hallgattam, amint Stohl András felkonferálja a régebbiekben utált műsor nyitányát.
A Valóvilla első lakóját, az okostojást keresték. Ezt a kört a legravaszabbnak és egyben legellenszenvesebbnek tűnő Nagy Alekosz nyerte. Répaszínű ingjénél csak sokat hangoztatott tisztaságmániája volt taszítóbb.

Aztán ahogy töltötte föl lakókkal az RTL a luxusbörtönt, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy ez a különcködő, kissé alkoholfüggő, önjelölt nőcsábász kimondottan rokonszenvesnek hat a többi játékos alkotta biodíszletben.

Alekosz elsöprő diadalának egyik titka az volt, hogy az emberek tán fucsállták a dolgait, de erkölcsileg el nem ítélhették. Az a fajta kutya volt, aki ugatott mindenfélét, de még soha életében nem harapott. És nem is titkolta: ő sosem fog harapni. Alekosz ártalmatlanságában volt legyőzhetetlen.
És elvéreztek közben mellette mindazok, akik elvileg a valóságban mindig, minden körülmények között egy ütéssel végleg leterítik az ilyen Alekosz-féléket.

Extra prémium jár a castingolónak Alekosz megtalálásáért, mert nélküle ez a műsorfolyam bedöglött volna pár hét alatt.
Általa ugyanis az unalmas semmittevés izgalmas semmittevéssé vált. Antikarakter volt a valóság show-k történetében. Nem a nyereményért vagy a médiában való elhelyezkedésért ment be elsősorban, vagy a buliért, mint mindenki más, aki eddig erre adta a fejét; Alekosz magáért a valóság show-ért ment be. Fogalmazhatnánk úgy is, a valóságot akarta megtapasztalni, és cserébe csinálta a show-t.

Alekosz népszerűségének másik oka ugyanis nyilvánvalóan az, hogy hiába görög ő (félig-meddig, leginkább semennyire), a magyar néplélek kiváló tükörképe.

Szegény egész életében a bot rossz végén foglalt helyet: se pénz, se nők, se megbecsültség. Pedig Alekosz érzi magában a megfelelő energiákat, csak épp a külvilág miatt a csodás képességei rejtve maradjanak.
A nőknek nem számít semmit egy szenvedélyesen elrebegett hősköltemény, ha van a szobában egy előember is megfelelő hasizomzattal. (Erre, ugye, a játékban pont példa is volt.) Nem számít az intelligencia, a műveltség, ha valaki elég gátlástalanul törli le a térképről a konkurenciát. (Erre is.) És hiába nem árt valaki, ha nem csinál úgy, mintha csinálna is valamit, akkor kártékonynak van elkönyvelve. Ez volt Nagy Alekosz üzenete.

Az egyik legtipikusabb magyar szokás ugyanis arról lamentálni, mennyire tehetségesek vagyunk - Nobel-díjak, olimpiai aranyak stb. - és még sem olyan helyet foglalunk el a nemzetek sorában, mint amilyen szerintünk kijárna.
Igaz azonban, hogy adót annyira nem szeretünk fizetni; ellenben rendszeresen szavazunk arra, aki a legnagyobbat mondja, nem baj, ha nincs tartalma a szavainak.

Ahogy Alekosz is rájöhetett volna, nemcsak sajátos testtartása volt a lányoknak nem bejövős, hanem szexcentrikus nyomulása is.
Hiába nem számít a papír, azért a nyolc általánost már az én generációmnak is ciki volt nem befejezni.

Az RTL Klub nem véletlenül emelte pajzsra már jó előre a hellén lovert. A műsor kulisszái mögött egymást követték a fiaskók. Bár minden sms-küldős parádé körül megjelennek a mindenttudók, akik szerint csalás az egész, ennél a műsornál többször előfordult, hogy tényleg nem lehetett mással magyarázni a helyzetet.
Azt sem értettem, a többé-kevésbé jó casting adta természetes konfliktusoknak miért nem hagynak kifutást, miért kell egy huszonötödik lepényevő-versenyt is ráerőltetni a kis sztárevicsekre, amikor maguktól is csinálnak valamit. Ráadásul olyasmit, ami ezerszer érdekesebb, mint a szerkesztők által hónapokkal korábban kimódolt időtöltelék.

Műsorvezetőből rögtön három is volt. De Balázs bőven elég lett volna egyedül. Mert Lilu és Stohl András - más és más okokból - nem volt jó választás.
Stohl nem csupán büntetőügye miatt nemcsak a dolog népi igazságtétel szempontjából nem volt komilfó, hanem azért sem, mert Stohl harsánysága éppen a gondok súlya alatt mesterkélt és fáradt volt.
Lilu pedig a villalakók iránti ellenszenvét és lenézését nem tudta véka alá rejteni. Ami Sebestyén Balázsnak kimondottan jól állt, az Lilunál csak ellenszenvesnek hatott.
Ráadásul az egy férfi - egy nő párosítás még értelmes is lett volna, de ez a keserédes hármas valahogy sosem állt össze.

Alekosz másik nagy titka a barátság volt. Ha sikerére gondolok, megrendülök, mennyire vágyják a magyar emberek a barátságot. A görög ugyanis megszilárdulását annak köszönhette, hogy viszonylag hamar egymásra találtak a nagy szájú, vagányabb Olivérral, aki ugyanúgy lúzer egyébként, mint Alekinnyó (sic!... sick!), csak épp jobban el tudja játszani, hogy nem az.
A hat hónap legszebb momentuma az volt, amikor a családnak szóló kamerába mondott üzenetnél Olivér behúzta különc haverját, hogy bemutassa családjának: "Apu, Anyu, Bodri, ő itt a barátom." Büszkén és szeretettel. (Ezt nemcsak én láthattam így, tegnap a legutolsó legszebb-pillanatok összefoglaló záróképe volt ez.)
Bár Olivérnak igencsak gyümölcsöző máris ez a barátság (bár a kölcsönösség megvolt: Alek szimpatizánsait Oli vezényelte a Facebookon át), kizárt dolognak tartom, hogy ne lennének valós szimpátiák a háttérben.
A nézők nemcsak Alekoszra szavaztak, hanem a barátságra is. Annak örültek, hogy még létezik. Kicsit olyan ez, amikor elhanyagolt, hervatag feleségek drukkolnak José Armando és Esmeralda szerelmének; legalább másnak sikerüljön, ha nekik már nem.

Alekosz tegnap feljutott a csúcsra, és reméljük alaposan körülnézett ott. Holnaptól ugyanis hivatásszerűen feleséget keres majd az RTL Klub csodásnak ígérkező műsorában. Sikeres celeb lett belőle, megnyerte a lakás-kocsi-sokpénz kombót is, ami önmagában is felejthetővé tesz némely fehérnép előtt bármely emberi hiátust. Már nyilván tudja, többszáz nő jelentkezett, akik mind szívesen feleségül mennének hozzá, tizenhatot meg már előválogattak neki induló show-jához.

Ráadásul Alekosz igazi sztár lett. Még Orbán is idézte egy beszédében leghíresebb szófordulatát. Az Index pedig - ki tudja, milyen megfontolásból - komoly kampányt folytatott ellene, tényezőnek tekintette. Még Tóta W. Árpádot is bevetették, aki egy érdekes ívű, kissé erőltetett cikkben próbált Alekosz súlytalan - fogalmatlan ellenfele, az együgyü Jerzy mellett érvelni. Kicsit váteszesen befenyítve olvasóit, nehogy nemzeti agyhalál legyen abból, hogy a hülyék gyülekezetéből kiemelkedik a leghülyébb. A szándékot nem ismerjük, de azért annyit még én is tudok az írásról, hogy nem érdemes olyan témát választani, amiről fogalmunk sincs.

Nagy Alekosz nemsokára bemutatja Magyarország leggyorsabb arc-amortizációját. Tegnap este elvesztette ugyanis minden vonzerejét, bár ez még nem látszik. Nem lúzer többé, megérkezett. Ráadásul úgy, ahogy mindig is szeretett volna: minél kevesebb energiaráfordítással, és önmagát adva úgymond.

A gond csak az, hogy túl sokat adott már önmagából. Egyrészt neki már szinte semmi sem maradt, mi meg hamarosan unni fogjuk.

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr472890170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.05.09. 16:21:07

Én nem tagadom: sokat néztem, és többnyire tetszett a VV4. Meglepő egyébként, hogy mekkora össztűz zúdult rá az ún. "fanyalgó értelmiség" illetve olyanok részéről, akik a comment.blog indulása óta nem fogták föl, hogy irreleváns az a hozzászólásuk, hogy nekik-már-nincs-tévéjük-de-ha-van-akkor-is-csak-a-diszkóverit-nézik-rajta. A legviccesebb, hogy közhelyes kritikáik néha tárgyszerűen nem állták meg a helyüket. :) Viszont a fidesz-kdnp-szalaiannamária fogatlan oroszlánságát is jól indikálta szerencsére: rendben lefutott a műsor, nem sikerült betiltani vagy megtorpedózni ezt az "erkölcsi fertőt"; lehet, hogy majd utólag kapnak 3 millió forint büntetést vagy ilyesmit, de azt hiszem, a teljes bevételhez képest elenyésző lesz a kár. Az is megdöbbentő volt, hogy az index fórumon november óta _folyamatosan_ a műsorral foglalkozó topik vezette a hozzászólás-listát, pedig azért történt egy s más az elmúlt hónapokban. Ráadásul még az ilyen megasztárokhoz meg ikszfaktorokhoz képest is feltűnően vérremenő küzdelemnek látta egy-két hozzászóló a játékot.

Elég hamar kialakult nálam is, hogy Alekosznak szurkoljak a posztban említettek miatt is (nekem is eszembe jutott, hogy Olivérrel való barátsága nagyon sokat számított a végső győzelemnél, és nem csak a mozgósítás miatt), de azért is, mert tényleg kifejezetten szórakoztató volt. A végére már kiürült, elfáradt, elkedvetlenedett (az volt az elméletünk, hogy megtudta műsoron kívül, hogy nem vele "nyeretik meg" a játékot, de cserébe kap egy új műsort, ugye; ez tévedés volt, mint a történtek mutatják), de az egész 6 hónapot tekintve így is ő volt a legjobb.

Sajnálom, hogy lesz ez a műsor vele, így lehetett volna kerek egész történt: feltűnik a semmiből, végigcsinálja a 6 hónapot, majd a nyereménnyel újra eltűnik, és boldogan él, amíg meg nem hal. Ehelyett az rtl klub most tényleg kifacsarja belőle az utolsó kinyerhető fillért is. Hát ez van, de a Kék Hawaii-t sem érvénytelenítik Elvis utolsó évei. ;)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.10. 12:48:08

Nekem valahogy Tóta gondolatmenete rokonszenvesebb volt. Azzal együtt, hogy sok benyomásom nincs a fickóról (csak amiket itt-ott olvastam: nem tartom magam sznobnak, de a valóságshowk nem tudnak lekötni, és érdekelni sem - olyanok, mint a sport). De az, hogy örvendezzünk egy buta, rátarti és beképzelt fickó sikerén, az azért veszélyes, mert ez a típus mindenhol ott van (ez sunáz-sünöz-nyuggerez-cigányoz a legahngosabban, mindig, minden körülmények fölötti szinteken). És nem minden példány olyan ártalmatlan, mint ez a Sandrosz gyerek. És most ők kaptak bátorítást.
Ahogy ez a barátság is legalábbis érdekes. Egy másik prosztó, hangos, beképzelt figura (aki amúgy már tévézett a csatorna keltetőjében; ki tudja, mennyire lehet őszinte) hamar nevezheti az ilyet barátjának. Kérdés inkább az, hogy ezek a barátságok meddig tartanak ki.
Nem gondolom, hogy másnak kellett volna nyerni, félreértés ne essék. Nem drukkoltam soha senkinek, de a hangos barmokat nem bírom.
Túl sokkal volt már dolgom, attól félek.
Akkor már inkább Király L. Norbi, a legkisebb fiú, aki úgy menetelt az énekversenyben, hogy nem tudott énekelni, de mert viccesen önmaga lenni. Nem volt művi, szemben az agyonmesterkélt Alekosszal (oké, az tényleg édes, hogy az eleve képzavaros sértéséről kiderült, hogy ő maga sem érti - na, ez a tipikusan magyar vonás).
És az, hogy unalmas, a felbátorodott hasonmásoknak jó darabig nem fog leesni.

KZsoci 2011.05.10. 17:22:25

@stivanleroy: hát igen, ebből látszik, hogy nem nagyon nézted. Tóta W. cikkén is ugyanezt lehetett érezni; ettől még lehet véleményt alkotni, csak nehéz ezzel vitázni, mert nem ugyanarról van szó, te egy fiktív szereplőről beszélsz, mi meg arról, akit láttunk. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.10. 17:50:39

@KZsoci: A göthös, fehér bugyiban lófráló, nem túl okos, ám fölöttéb narcisztikus, mindenkit kioktató figura volt a Jerzsi?

KZsoci 2011.05.10. 17:58:58

@stivanleroy: hát igen, ebből látszik, hogy nem nagyon nézted. Tóta W. cikkén is ugyanezt lehetett érezni; ettől még lehet véleményt alkotni, csak nehéz ezzel vitázni, mert nem ugyanarról van szó, te egy fiktív szereplőről beszélsz, mi meg arról, akit láttunk. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.10. 18:18:59

@KZsoci: Ilyen érvkészlettel tényleg nem lehet vitatkozni :-)

KZsoci 2011.05.10. 19:28:38

@stivanleroy: még nem olvastam Gabriel García Marquez Szerelem a kolera idején című könyvet, bár hamarosan hozzá fogok kezdeni.

Véleményt majd akkor fogok róla mondani, ha elolvastam, addig max homályos elképzelésem lehet. Például láttam Csöncsön írását róla. Lehet, hogy hasonlókat fogok gondolni, lehet, hogy egész mást, de az biztos, hogy előbb el kell olvasnom.

Ez valami hasonló dolog szerintem.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.10. 20:35:03

@KZsoci: miért kéne Márquezt olvasni egy félgörög fickó megítéléséhez? ;-)

padmasambhava 2011.05.10. 22:23:51

Soha nem láttam egy VV-t sem, úgyhogy nem tudom objektíven megitélni, milyen marha magas szinvonalúak a magyar résztvevök. Vagy 19 éve megnéztem az 1. osztrák Big Brothert és azóta sem kellett - mert 1. ki sem állhatom az utálkozást, mobbingot, furkálódást, ami mindig kialakul ilyen zárt osztályokon. 2. nem udom elhinni, hogy ez egy öndinamika - hanem egy forgatókönyv szerint megy az egész cirkusz, egy mü-reality-show. Akkor meg mi abban a pláne ?!
Ízlés dolga - valakinek kell, valakinek nem. Nekem nagyon nem !

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.11. 07:12:09

@padmasambhava: :-)
Az egyetlen valódi reality az utv.hu oldalon látható :-) . Az összes többi jó esetben manipulált, rosszabb esetben megrendezett. Már csak ezért sem szeretem ezeket: hadd ne kelljen valakiért szurkolnom, akit azért tettek oda, hogy szurkoljak érte.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.11. 11:28:07

@stivanleroy:
Értem Tóta logikáját, de Zsocihoz kapcsolódva azt éreztem ki a soraiból, hogy nem követte a műsort. Mi - ki tudja, miért - viszont igen. Alekoszból kettő van. Az egyik egy örök lúzer, aki kivételesen legyőzi a győztesnek születetteket. Az ő igazi ellenfele Béci volt. Nagy hangú, fizikailag is erősebb, fenyegetéssel és valós erőszakkal operáló figura. Aki leszorít az autópályán a tuningolt kocsijával, a hentesnél szemrebbenés nélkül a sor elejére áll be, aki hajnalig ordíttatja a mulatóst, de ha szólni merészelsz neki, megver.

Hát, akkor már inkább ez az ál-görög fajankó.

A másik Alekosz - akit te is, Tóta is felvázol, sőt az RTL is megalkotott a következő műsorra, nekem sem szimpatikus kicsit sem. Mert ő tényleg egy a sikeréért nagyon keveset tevő, pöffeszkedő valaki, akit messze valódi értékei fölött kezelnek.

Olivér nem tudhatta egy hónappal a beköltözés után, hogy Alekoszt hogyan fogadja a közönség. Amennyire emlékszem, akkor még Alekosz inkább visszatetszést keltett (többnyire bennem is). Barátságuk természetes módon alakult ki, és ha csak érdekből lógtak volna együtt, aligha vesznek össze gyakran hülyeségek miatt.
Aztán, hogy meddig tart, az már másik kérdés. Meglátjuk. Vagy nem. Nekem valóságosnak tűnt.

Érdekes, hogy Király L. Norbertet hozod ellenpéldának. Amikor először láttam, tetszett. Meg is voltam győződve, semmi sem lesz belőle. Aztán nekem az X faktorból kimaradt a közepe, és láttam, hogy a smirglitorkú srác még mindig ott van.
Legutóbb a VV4 zárógáláján láttam fellépni. A bájából semmi sem maradt, hallgatni viszont még mindig elég kellemetlen.

Hasonló folyamat ez, mint ami Alekoszra vár. Amatőrségükben, esendőségükben, voltak ők szimpatikusak. Profinak viszont nem elég jók, és ott a hiányosságok már egyértelműen hátrányt jelentenek. Pláne, ha az eredeti imidzs helyett föl kell venni valami mást. Alekosz tegnap megszemlézte a menyasszony-jelölteket. Napoleónnak öltöztették a show pszichopata mivoltát erősítendő (gondolom). Szörnyű és ellenszenves kínlódás volt. Még szerencse, hogy ma már lesz sport (foci). ;)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.11. 13:58:09

@Reckl_Amál: Nem lehet, hogy az Alekoszok csak a Bécikhez képest pozitív figurák, egyébiránt pedig nem sokkal jobbak annál a paprikajancsinál, aki most aztán mindenképpen édeshármasozni akar, kishercegnek öltözve?
Nem lehet, hogy ellenpélda nélkül (ez lehetett a Béci nevű ezek szerint) már ugyanaz is lehet kevéske?
Király L. Norbiban pedig az a gond, hogy nagyon profi csapat kéne mögé, hogy lassan, de határozottan énekest csináljanak belőle. Amihez egyébként megvannak az adottságai - hörgés nélkül is hallgatható (a keresztlányom nagy rajongója volt, úgyhogy én is hallottam pár dalát. Azt meg ne feledjük, hogy D. Nagy Lajost simán leénekli a színpadról).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.11. 14:51:00

@stivanleroy:
"Nem lehet, hogy az Alekoszok csak a Bécikhez képest pozitív figurák, egyébiránt pedig nem sokkal jobbak annál a paprikajancsinál, aki most aztán mindenképpen édeshármasozni akar, kishercegnek öltözve?"

Nem lehet, biztos.

Azért D. Nagy Lajos kissé rozzant állapotban volt akkor. Sajnáltam is.

Nem éri meg Király L. N.-ba több energiát fektetni. Már itt hemzsegnek a kiscsillagok (csak tudnám, minek), és az új X-eket is lassan válogatják.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.11. 14:53:14

@KZsoci:
"Viszont a fidesz-kdnp-szalaiannamária fogatlan oroszlánságát is jól indikálta szerencsére: rendben lefutott a műsor, nem sikerült betiltani vagy megtorpedózni ezt az "erkölcsi fertőt"; lehet, hogy majd utólag kapnak 3 millió forint büntetést vagy ilyesmit, de azt hiszem, a teljes bevételhez képest elenyésző lesz a kár."

Festetted itt az ördögöt a falra. 144 milliót kell(ene) perkálni csak az első másfél hónapért.

comment.blog.hu/2011/05/11/most_aztan_megbirsagoljak_a_valo_vilagot

KZsoci 2011.05.11. 14:53:47

comment.blog.hu/2011/05/11/most_aztan_megbirsagoljak_a_valo_vilagot

Na, kb. ötvenszer több, mint amennyit fent írtam.

Azért érdekes, mert majdnem pontosan ennyit az RTL már leadott a Cigarettázó Nő (vö. X-akták) alapítványának, úgy látszik, kevés volt. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.11. 15:02:30

@KZsoci:
"Iszméné testvér egy agy, egy lélek velem..."

A magyar erkölcscsősz pénzéhes fajta.

KZsoci 2011.05.11. 15:06:06

@Reckl_Amál:

bárcsak megelégedne a pénzzel...!

De a KDNP-s abba szeretne beleszólni, hogy mit gondolj, hogy hogyan élj. Szerencsére ehhez még a kétharmad is kevés, jó látni, ahogy röftyögnek a szentfazekak, ha nem jönnek be világjobbító terveik. :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.11. 15:11:23

@KZsoci:
"bárcsak megelégedne a pénzzel...!"

Igazad van, az a liberális. :p

Azon nevetek, hogy pont most beszélgettem a Zs kolléganőmmel arról, mennyire utálod a KDNP-t. Azt mondta, ő jobban. :D

KZsoci 2011.05.11. 15:17:12

"a Zs kolléganőmmel"

Nana!

:DD

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.11. 16:02:13

@KZsoci: pedig a KDNP az egyetlen hiteles Zs párt, ezt Tömjén pártvezír mondta a saját szájával, ami nőtt a fején nekije. Tudnám, minek.

A Cigarettás Nő pedig gyönyörűt égett az akciójával (nagyobb visszhangot érdemelt volna), mert ahogy a magukat szociológusként identifikáló pestiek a vidéket látják, az pont olyan abszurd, mintha a Monty Python dolgozná fel a témát.
Kiakadt a büdös parasztokra, akiknek nem kellettek az élő állatok - mert azoknak ól meg (pláne) táp kell, amik irdatlanul sokba kerülnek; erre viszont már nem gondolt a hölgy, és forrást már nem szerzett a földönfutóvá lett nyomorultaknak...

Cassandra Gemini 2011.05.15. 21:33:32

ez nagyon szép post volt amál, köszi :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.06.02. 15:21:12

@stivanleroy:
Szerintem meg simán egy pózőr. Érdekesnek próbál látszani.

Egész sokat láttam a luvnyás műsorból is, és végig azt éreztem megerősítve, hogy Alekosz első számú tudata az, hogy neki több jár, mint amihez eddig hozzájutott.

A múzeumszerű lakás, a vendégpapucsok, az ezresekre fölváltott százezrek sima különcködés. Hátha akkor felfigyelnek rá.

Láttunk mi is olyat a suliban, aki előszeretettel világított zseblámpával az orrlyukaiba. Ő is beteg volt?

Alekosz egy szerencsétlen mamakedvence, aki a mátrix meghibásodása miatt látszólag fontos ember lett. Már nem sokáig lesz az.

A VV-ben tényleg kedveltem (főleg az elején), most inkább sajnálom.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.06.03. 07:38:59

@Reckl_Amál: Félek, hogy a vendégpapucs és társai tényleg inkább valami kényszerbetegségre emlékeztetnek (az megvolt, hogy egy érintett szerint Alekosz Asperger-szindrómás?). Nem annyira az exhibicionizmus jelei (akkor az utcára menne múzeumi papucsban), mint inkább valami belső dologé.
Az az egy biztos, hogy sajnálatra méltó.
süti beállítások módosítása