2011. április 25. 17:06 - Reckl_Amál

Minden nagyszerű nő mögött egy erős férfi áll

Az ifjú Viktória királynő - filmkritika

Klasszikus, finom modorban készítették el ezt a filmet. Persze már új eszközökkel rajzolják a portrét: a királynő személyes érzései adják meg a történet dramaturgiai mélységét. Pár évtizede elképzelhetetlen lett volna ez a személyes hangvétel. A királyi ágyjeleneteknek is maximum a "végeredményét" láthattuk, vagyis amikor a trónörökös megszületik. Persze Az ifjú Viktória királynő sem naturalista alkotás, itt is csak félhomályt és meghitt mosolyokat kapunk. És törtenetileg is hiteles, igazi szerelmet.

Mert mind a film, mind Viktória erejének titka ez a szerelem. Albert herceget Viktória ágyába a belga király delegálja, és már az elején ki is mondja a film tételmondatot. Aki a (leendő) királynőt irányítani akarja, annak meg kell nyernie a szívét. Ez nem csupán az ifjú uralkodó receptje, hanem az egész történeté is. Nem tudom, mennyire nyomon követhető, elhangzott-e a belga király és tanácsadója között ez a mondat, de a film készítő jól tették, hogy ezt helyezték a középpontba.

Albert herceget ugyanis valóban megszereti Viktória. Sőt - a spekulánsok bánatára - Albertet nem a hatalomvágy hajtja Viktória karjaiba, hanem szintén valós érzelmek. És a fiatal királynő szerencséjére a nyakas, német ifjú erős és okos is egyben, és elég jó ember ahhoz, hogy képességeit felséges felesége szolgálatába állítsa. Leküzdve azt a kisebbrendűségű érzést, amit az jelent, hogy a felesége sokkal erősebb és hatalmasabb, mint amilyen ő valaha is lehet.
Továbbá eléri a királynőnél, hogy mégsem csak Viktória királyként tétlenül töltse napjait. Házasságuk attól érik valódi szövetséggé, hogy Albert nem csupán elcsábítja az uralkodásról szóló bölcs gondolataival Viktóriát, hanem amikor arra kerül sor, a gyakorlatban is megmutatja, hogyan kell jobban játszani ezt a játékot, mint bárki más.

Viktória hosszú uralkodásának ez a bizalmon, áldozaton és hűségen alapuló kapcsolat volt a titka. Saját képességei persze szintén nem lebecsülendők - a feladattól fázó Albertet is a lány kimagasló intelligenciája és humora bűvöli el - de egyedül nem lehetett volna biztos a döntéseiben. A határozatlanság pedig a legsúlyosabb hiba, ha valaki koronát visel a fején.
Az ugyanis hamar kiderül, hogy Viktória igényli egy oltalmazó tanácsadó segítségét, mint minden fiatal nő, aki korán vesztette el az apját. Első kiszemeltje azonban csak addig evez vele egy csónakban, ameddig saját érdekei is teljesülnek. Ő politikus, régóta elvesztette a szabad akaratát.

De egy férjnek - és talán itt helye van ennek a régies, de kifejező szónak - egy hitvesnek nem lehetnek más érdekei, csak ami társának.

Mindez talán első ránézésre csupán romantikus képzelgésnek tűnhet csupán. A film azonban ezeken a lágy rózsaillatú képsorokon keresztül sokkal többet mutat meg a történelemből, mint a nyíltan politikai jelenetek. Utóbbiak ugyanis helyenként eléggé kimódoltak, iskolásak. Azok igazán jók, amelybe belekeveredik egy kis privát mellékíz is. A koronázásnál Viktóriában feltolul az összes bizonytalanság például, sokan ugyanis nem hisznek benne, de összemosolyognak Alberttel, és onnantól kezdve megvan az erő ahhoz a tökéletességhez, amelyre áhítozik. Az emberi lényéből merít energiát ahhoz, hogy mint uralkodó emberfeletti legyen.

A film korrajzban is erős. Jelmeztervezője még Oscar- és BAFTA-díjat is kapott. A három évvel korábbi A királynő tiszteletteljes narrációjával kinyitotta kapuit a filmesek előtt, így ez a film is a legpatinásabb környezetben foroghatott.

Több műfajban is élvezetes alkotás. Aki a romantikára vágyik, fejedelmi kulisszák között kapja azt meg. Nem beszélve arról a bravúrról, hogy a boldog szerelmet (pláne házasságon belül) milyen nehéz elcsépeltség és unalom nélkül ábrázolni.
Aki a történelem belső működésére kíváncsi, a filmből láthatja, mennyire nem racionális a politika, milyen nüanszokon múlik minden.
Az olyan pszico-fanatikusok, akik folyton mindent lelki folyamatokkal magyaráznak, megelégedéssel nyugtázhatják, egy-egy történelmi személyiség mennyivel fontosabb, mint amilyennek tulajdonítják. Ebben a filmben ez nagyon szépen ki van dolgozva, nemcsak a királynő lelkét értjük meg, hanem sok más emberét is.

Értékelés: 9/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr1002854395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása