2011. április 18. 23:11 - Reckl_Amál

A strucc és a politika

Egy kedves olvasó hiányolta a politikai témájú posztokat. Az utóbbi időben tényleg nem ez a fősodor, tényleg minden más hamarabb kerül az olvasók elé, mint a politika.

Ennek elsősorban az az oka, hogy jelenleg nincs politika az országban. Csak a politika látszata van, de valódi politizálás nem zajlik semmilyen téren.

A nagypolitika - vagyis az uralom megszerzéséért és megtartásáért folyó küzdelem - a választások óta, lassan egy éve szünetel.
A kormány propagandatevékenységet ugyan folytat, de egyáltalán nem jól. Látszik, dühíti őket a sok kérdés és értetlenkedés. Csak nyűg nekik mindaz, ami a kormányzati munka szerves része, vagyis csak azt érezték feladatuknak, hogy átvegyék a hatalmat, támogatottságuk fenntartásáért nem sokat tesznek, és azt is rosszul. Holott a jó színvonalú kormányzásnak ez is alapfeltétele.
Nem csak a finnyások kedvéért kell a demokrácia szabályait betartani, hanem mert a folyamatos védekezés eltereli a figyelmet az érdemi munkáról. Márpedig azon meglepődni, sőt (ál)fölháborodni, hogy az ellenzék és holdudvara éber őrkutyaként csap le minden apró visszasságra, naivitásra, akár politikai kulturálatlanságra is utalhat. Sajnálatos, hogy a Fidesz még mindig nem érti, sokszoros - súlytalan és súlyos - kivagyisága azok malmára hajtja a vizet, akik a Fideszt mindig is ezzel a kulturálatlansággal vádolták.

A baj csak az, hogy képletesen szólva ez a malom nem áll már. A nagypolitika elhalása nemcsak a lehengerlő 2/3 miatt következett be, hanem azért is, mert a maradék harmad egyszerűen nem képes lépést tartani a Fidesszel. Ez különösen azért nagyon aggasztó, mert a Fidesz érdemben helybenjár. Cikk-cakkban halad, egészen kicsinyes célokat valósít csak meg erőből.

Egyik ellenzéki párt sem képes semmire. Az MSZP siránkozik, mintha nem járatta volna le eddig is éppen eléggé a demokráciát. Az LMP ráül olyan marhaságokra, mint az éledező, atomellenes, nyugat-európai divatmajomság. A Jobbik pedig IV. Béla terv címen megalkották a kilábalás forgatókönyvét. Az a tragikomikus, hogy még a szélsőjobb párt az, amelyik a maga abszurd módján leginkább komolyan veszi, és jól értelmezi az ellenzéki szerepet.

A szakpolitika szintén nem működik valami fényesen pillanatnyilag. Az elmúlt hetekben az ország operatív irányítása helyett az alkotmányozással töltötték az időt. Az új Alkotmány - hiszen percekkel ezelőtt elfogadták az új alaptörvényt - nem élvez széleskörű konszenzust, és kissé nagyobb horderejű dolog annál, hogy a kétharmados sablonszöveggel elintézzék. A szöveg vázlatos, a sarkalatos törvények hiányában egyelőre nem megítélhető. Létrehozásának egyetlen racionális magyarázata van: a Fidesz nem akar bajlódni az ellenzékkel. Legyen az párt, civil szerveződés, vagy akár magánszemély.

A demokrácia valóban fárasztó sokszor. De ahhoz illetlenül nagy mellénnyel kell rendelkezni, hogy valaki fölvállalja, az ő megoldása kritikán felül, módosítások nélkül jó. Nem feltétlenül azért, mert a választók nem szeretik az ilyet. Sokszor bebizonyosodott szerte a világon, a határozottság nyerő attitűd. Hanem mert ez a túlfejlett önbizalom megfelelő szakpolitikai koncepció nélkül semmit sem ér hosszú távon. Nincs értelme ennyi fronton csatába szállni, ha ezeken a frontokon semmi érdemire nem készülnek.

Természetesen ez zsákmányszerzésre jó. Csak éppen akkor az eddigieket az elmúlt húsz évben bármikor írhattam volna. Igen, Gyurcsányék alatt is, sőt, akkor igazán. Márpedig itt állítólag fülkeforradalom volt, aminek kizárólag az az egyetlen értelme - a nagy, antikommunista katarzison túl - ha ezzel a megszerzett hatalommal valami értelmeset kezdenek.

De ahogy látom, még egy alkotmányt sem sikerült a nyolc sovány esztendő alatt úgy összeállítani, hogy ne legyen átlátszó és sekélyes. Pedig az az alapszint, minden más jogszabály ehhez igazodik. A mai alkotmány-szavazásnál deklaráltan az volt a legfontosabb, hogy meglegyen. Hogy a tartalommal, sőt az alkotmányozással hányan értenek egyet, nem érdekes. És hogyan is lenne érdekes, ha egyedül a Jobbik, ez a veszélyes kinézetű bohócpárt, vette a fáradságot, hogy minden egyes nap kimondja, mi nem jó. Nem mindig beszéltek hülyeségeket. Balczó Zoltán hívta föl például arra a figyelmet, hogy amennyiben a "sztálini" alkotmány semmis, akkor sok, az annak a nevében kimondott dolgok is semmisek lesznek. Például a halálbüntetés eltörlése. Az alkotmányozók tehát nem csupán a demokrácia játékszabályaira hánytak fittyet, hanem még hanyagok és szakszerűtlenek is voltak.

Az ellenzék többi része viszont sértődötten kekeceskedik, és kintről puffog az alaptörvényre. Az LMP-nek mint újoncnak van erre némi jogosultsága. De az előző kormánypártnak szinte semmi. Ha valakit felelősség terhel a jelenlegi állapot kialakulásáért, az az MSZP (és az SZDSZ). Kutyakötelességük lett volna minden nap az Országgyűlésben beszélni arról, hogy melyik paragrafus miért nem lesz jó Magyarországnak.
Nincs értelme - mondják. Pedig hogyne lenne, a választók éreznék, nem csak kéztördelés és magyarázkodás megy. Hogy talán azt érezhetné a mostanában elégedetlen választópolgár, van értelme még politikával foglalkozni.

Éppen ezért egyelőre engem a magyar közélet nem érdekel. Nekem tényleg nincs értelme így.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr432838354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.04.19. 08:53:03

Jó összefoglalás. Ami itt megy, az: kiábrándító, érdektelen, értelmetlen.

padmasambhava 2011.04.19. 10:15:11

Nagyon szomorú. Tegnap az osztrák és az angol lapok is sokat foglalkoztak az alkotmánnyal (a többiek is biztos, de én csak ezeket olvastam). Viszont a struccod aranyos!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.19. 10:40:40

@padmasambhava:
A kollégám is mondta, hogy a ZDF híradójában is a "megalomán" meg az "ámokfutás" szavakat használták. Az új Alkotmány intézményesített cinizmus, a demokrácia és a rendszerváltás karikatúrája.

Ma reggel Szíjjártó fülig érő szájjal nyomatta a propagandát a tévében. Azt mondja, ekkora társadalmi támogatottsága egy magyar jogszabálynak sem volt. Csak nem arra a nevetséges, populista kérdéssorukra gondol? Az emberek alig 10%-a küldte vissza, ami minimum azt jelenti, hogy itt a többség nem is akart új alkotmányt.

@KZsoci:
A kiábrándító nem kifejezés. Ez egyenesen elkeserítő. Az jutott eszembe, hogy ez a gulyáskommunizmus, csak épp a gulyás nincs biztosítva. Engem eddig érdekelt a politika, de egy "nézőt" elvesztett a show a tegnapival.

Szerencsére van más, amivel foglalkozhatok. Vannak blogjaim, van kertem, van foci, vannak jó zenék, és vannak barátaim, akikkel ez mind megosztható.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.19. 10:46:22

@padmasambhava:
A strucc azon kevés madarak egyike, akit szeretek. Furcsán vagyok bekötve. :) A csúszómászók, bogarak, férgek, puhatestűek gyönyörködtetnek. A madaraktól kicsit félek... :S

ON

padmasambhava 2011.04.19. 11:28:20

@Reckl_Amál: én meg kifejezetten araknofóbiás vagyok. Mivel a Wienerwaldban lakom, madárból van elég - de kedvencem inkább a kazuár, a kakadu és a kookaburra (ah, most látom csak, ha k-val kezdödik, akkor esélye van kedvenccé vállni...). És kifejezetten utálom a meztelen csigát (ennek erös apropója van ...).
Sorry, ennek a megjegyzésemnek nem sok köze a politikához - habár : csúszó-mászók, utálatos férgek, különös bogarak és madarak ott is vannak...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.19. 14:21:54

@padmasambhava: Ez idáig igaz, de az állatokra nézvést kicsit sértő a kontextus ;-)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.04.19. 14:37:32

@stivanleroy:
Nevezzük összefoglaló néven kártevőknek őket, és mindenki azt ért alatta, amit csak akar.

padmasambhava 2011.04.19. 15:13:43

@stivanleroy: Teljesen igazad van ! Ezúton kérek elnézést a komplett állatvilágtól.

2011.04.19. 17:38:16

Az LMP nem ül rá az atomellenességre, mindegyik zöld párt atomellenes. Én ugyan ezzel nem teljesen értek egyet, de meg tudom érteni. Azért Fukusima után ezt ledivatmajmozni kicsit meredek.

Nem a sértődés mozgatta ezt a pártot akkor sem, amikor nem vett részt a cirkuszban, hanem mert nem kívánt asszisztálni ahhoz az eljáráshoz, ahogy a Fidesz ezt lefolytatja. Más eszköze nem volt, nem maradt, csak a távolmaradás. A Fidesznek fontosabb volt ezt minél előbb végigverni, amíg még kitart a többségük, mint belemenni az LMP teljesen jogos eljárásrendi követelésébe. Ha bent lett volna, annak se lett volna az égvilágon semmi következménye, mert a Fidesz a saját alkotmányát akarat törvényre emelni.

KZsoci 2011.04.19. 18:57:19

@iii: pont az a populizmus netovábbja, hogy Fukusima után kezdte el mindenki saját népszerűségét ezzel a MAJOMSÁGgal növelni.

Fukusima, Csernobil, Three-Mile-Island után a FELELŐS zöldek reakciója az kellene, hogy legyen, hogy siettessék azt a folyamatot, melynek során a fúziós energia kereskedelmi célokra is használható legyen, ezáltal kiváltva a maghasadásra épülő erőműveket.

Ha _mindegyik_ zöld párt atomellenes, akkor én nem tarthatom magam környezetvédőnek, noha szinte mindenben egyetértek ezzel a mozgalommal (na persze nem a Greenpeace-féle szélsőségesekkel) azt leszámítva, hogy _műszaki_ ember lévén (ellentétben az LMP döntéshozóival, olvasgattam a fórumukat, nagyon nagy butaságokat írtak ott a jogosan felháborodott kommentekre) tudom, hogy jelenleg NINCS jobb megoldás az atomenergián arra a sajnos(?) folytonosan-rohamosan növekvő energiaigényre, amit a világ produkál. Nincs. Akár tetszik, akár nem, ez a legolcsóbb, legbiztonságosabb, legtisztább energiaforrás legalább addig, amíg a fúziós erőművek üzembe nem lesznek helyezve.

Nem lesz szükség atomerőművekre, ha a világ lecsökkenti az energiaigényét - aki igazán hiteles zöld, az az otthonában kikapcsoltatja a villanyt, csak gyalog (vagy biciklivel, de az meg más szempontból rossz) közlekedik, nem internetezik stb.

KZsoci 2011.04.19. 18:58:56

@KZsoci: * atomenergián kívül

2011.04.19. 19:20:40

@KZsoci: Ugye a populizmus azt mondja, amit a nép hallani akar. Márpedig az atomenergiában nagyon nincs egy véleményen a néppel az LMP-mainstream, tehát ez messze nem populizmus, sokkal inkább makacs ragaszkodás az őselvekhez.

KZsoci 2011.04.19. 19:37:32

@iii: mondok egy példát. Amikor Horváth Csaba tavaly közölte a jó hírt május elsején, hogy ha őt választják meg, akkor ingyenes lesz a BKV, egy ultrapopulista nyilatkozat volt.

Annak ellenére az, hogy szerencsére gyakorlatilag senki sem kajcsizta be, mindenki szemberöhögte a hülyéjét. Nem jött be neki.

Hasonlóan nem jött be az LMP-nek, ami pl. Németországban, Baden-Württembergben működött. Így jártak.

2011.04.19. 20:21:47

@KZsoci: De nem attól lesz valami populista, hogy nem jön be. az populista volt, ez nem.

Az LMP jelen helyzetében nem mondhatott mást, mint hogy nem szereti az atomot. És valamit mondani kellett, helyzet volt. Egyébként az álláspontja sokkal mérsékeltebb, mint a német zöldeké, itt nincs szó bezárásról, sőt még a felújításba is vsz. belemennek.

KZsoci 2011.04.19. 20:49:41

@iii: nem is azt mondtam, hogy azért populista, mert nem vált be (bár valóban nem túl jól fogalmaztam, de ezt csak azután láttam, miután elküldtem), hanem azért, mert a két közleményben az a közös, hogy az emberek legprimitívebb ösztöneire épít, a BKV-s szöveg arra, hogy magyar ember nem szeret semmiért se fizetni, az atomos meg arra, hogy az emberek nagy része teljesen műveletlen a természettudományok terén, nem érti, hogy hogy működik a maghasadás, ezért ösztönösen, állatiasan fél tőle.

Az az egy 100 %-osan biztos, hogy az LMP vezetőségében 0 fő azok száma, akik valóban értenek ehhez, így vagy butaságot vagy egy félresikerült népszerűségnövelés-szándékot vagyok kénytelen feltételezni róluk.

Nincs magyarázat arra, hogy miért nem volt vevő a magyar társadalom az atomellenes handabandára, de ebből a szempontból büszke vagyok magunkra, ebben a kérdésben sokkal érettebbek, okosabbak vagyunk a németeknél.

Lehet, hogy nem mondhatott mást az LMP, de ezzel csomó támogatót vesztett el, ugyanis a műszaki értelmiség egy része elborzadva fordult el a párttól ennek hatására, ez is tény. Pedig már sokakat elijesztettek tavaly Egely Györggyel, most a maradékot is elkergették.

2011.04.19. 21:39:01

@KZsoci: A zöld pártok nem azért atomellenesek, mert ezzel a műveletlen emberekre akarnak hatni, ez téves. Ennek történelmi gyökerei vannak és sok szempontból igazságuk van abban, amit mondanak.

Atommérnökök valóban nincsenek az LMP vezetőségében, de szerintem nem is kell hogy legyenek. Hozzáértők viszont vannak, méghozzá jóval többen arányosan, mint más pártok vezetőségében, akiknek viszont nem az atomenergia térhódítása a legfontosabb.

Az elég szomorú lenne, hogy egy párt megítélése ezen múlna a műszaki értelmiség szemében. Magam is az vagyok és nem vagyok atomellenes, de ezt nem tartom döntő kérdésnek.

Az Egely-ügy meg pláne egy felfújt dolog volt, amibe minden hülyeséget belemagyaráztak.

KZsoci 2011.04.19. 21:57:43

@iii: Lehet, hogy téves, csak semmit sem adnak a látszatra, ugyanis azokkal a szavakkal, azokkal az érvekkel dolgoznak, amivel a butákat lehet meggyőzni. Az meg igen nevetséges, hogy egy állítólag liberális párt ilyen dogmatikusan ragaszkodik egy lejárt lemezhez - nem azt mondom, hogy nem lehet kritizálni az atomenergiát, és pl. szerintem is disznóságokat is csinálhattak a TEPCO társaságnál akár a katasztrófa előtt, akár utána. Vagy egyéb szempontok is lehetnek, amikről lehet vitatkozni. De ez a nem is gyerekes, hanem állati, zsigeri elutasítás nem ítélhető meg másképp.

Az a baj, hogy ezt nem úgy kell látni, hogy l'art pour l'art az atomenergia térhódítása a legfontosabb a gonosz összeesküvőknek, hanem azt, hogy sürgősen fel kell hagyni a fosszílis tüzelőanyagokon alapuló elektromos energiával - jelen technológiai fejlettségünk szerint pedig nincs más alternatíva arra a kapacitásra, amit szeretnénk, mint az atom.

A megújuló energiaforrások nagyon jók, csak nagyon drágák, és pl. a magyarországi energiaigényt egész egyszerűen gazdaságosan képtelenek fedezni. Ezt kéne belátni. Jó az osztrákoknak, hogy ők vízienergiával mindent fedeznek (tegyük hozzá, hogy statisztikailag az is "veszélyesebb", mint az atomenergia), de nekünk nincsenek ilyen adottságaink.

Nyugodtan tekintheted ténynek, hogy ez döntő kérdés, ismerettségi körömben is konkrét emberekkel tudnék szolgálni, akiket emiatt elvesztett az LMP. Nem kár értü(n)k? Lehet. Csak aztán nehogy az SZDSZ sorsára jusson a párt.

Egely-ügy egy nagyon jó indikátor volt. Aki egy - ideális világban köztörvényes - csalót akart jelölni helyhatósági(?) választáson, az nagyon hiteltelenné válik. Felfújt? Kik fújták fel? Mi fújtuk fel! A támogatók! Ez a "hülyeség belemagyarázása" szinte már fideszi arrogancia, amivel a jogos ellenvéleményt söprik le.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.04.20. 07:52:04

@KZsoci: Informatikában dolgozom, de nem tekintem magam műszaki értelmiséginek.
Ezzel együtt Egelytől jobban kivert a víz, mint az ördögbottal dobolóktól. Kicsit finomabban fogalmazva nálad: nehezemre esik támogatni azt, aki egy küldetéstudatos bolond és egy túl nagy arcú bűvész keverékének tűnő embert alkalmasnak tart a saját képviseletére.
Kukorelly legalább tényleg vicces ötlet volt.

2011.04.20. 10:27:17

@KZsoci: Ez nem állati, zsigeri elutasítás, hanem érzelmi alapon történő elutasítás. Ahogy az ember ösztönösen fél a repüléstől, hiába tudja, hogy statisztikailag az a legbiztonságosabb.

A megújuló energiaforrások egyre olcsóbbak lesznek, ma már a szélenergiába beruházás nem drágább, mint az atom- vagy szénerőmű, amerikai adatok szerint.

Az állításod szerint, ha az atomenergia kérdése ennyire döntő, érdemes lenne tisztán atompártot csinálni ;-).

Szerintem inkább az az arrogancia, ha a másik véleményét arroganciának titulálod. Nemcsak a támogatók fújták a habot ott, hanem mindenki. Nem nagyon érdemes újra belemenni, talán csak annyit, hogy az benne a "hülyeség belemagyarázása", hogy Egelyt nem a pártközpont jelölte, hanem a helyi szervezet, és ők sem azért jelölték, mert elismerték a fizikusi tevékenységét. Az LMP-ben nagyon erős a törekvés a helyi demokrácia kiépítésére, éppen ezért nem akarták a helyi véleményt letörni, ezért jóváhagyták a jelölését. Ez nem a Fidesz, ahol mindent az alcsúti villában döntenek el.

KZsoci 2011.04.20. 12:51:30

@iii: igen, csak pl. a repülést nem akarják unos-untalan betiltani. Hány áramütés történt az elmúlt kb. 100-120 évben, amióta lakossági célra is használható az elektromosság? Bizonyára akkoriban is voltak hangok, hogy "nem tudjuk uralni ezt a technológiát", meg hasonló okosságok, amiket mostanában olvasni. Mégis szvsz jobban jártunk, hogy felfogtuk, hogy egy bizonyos kockázat mellett óriási vívmányokhoz jutunk használatával.

Természetes, hogy egyre olcsóbbak lesznek a megújuló energiaforrások is, hiszen nagy irányú fejlesztés folyik azon a téren is. Fontos is, hogy használjuk őket a maguk szintjén! De be kell látni, hogy ahhoz, hogy pl. a paksi erőmű teljesítményét elérjük, hatalmas területeket kéne beépíteni szélerőművekkel (azért még mindig horribilis áron) - ezer hektárok elcsúfítása nem a környezetszennyezés egy formája?

A napenergia meg jó játék, de még sokkal drágább, ráadásul a jelenlegi fejlettségi szint csak nagyon környezetszennyező módon teszi lehetővé napelemek, napkollektorok előállítását.

Nem ártana az "atompárt", ugyanis ezzel az LMP nagyon szalonképtelenné válik a szememben - ha lenne egy párt, amely emberi jogi, demokráciai, politikai kérdésekben úgy gondolkodik, mint az LMP, és emellett van olyan realista, hogy belátja, hogy az atomenergia a "megmentőnk", az lenne az ideális. Pontosabban az lenne még inkább ideális, ha a "zöld párt" kifejezés nem jelentené azt, hogy a világ és a dolgok természetét nem ismerő, buta emberek harsogják a magukét.

Emlékszem erre a magyarázatra az Egely-ügy kapcsán, és az elméletet elfogadom. Csakhogy: a fideszi belső diktatúra és az Egely-ügy kapcsán tapasztalt anarchia között lehetne egy demokratikus átmeneti állapot, ahol valóban működik a helyi demokrácia, de ha a párt érdekeinek ennyire ellentmondó dolgot kívánnak tenni a helyiek, akkor a központ azért rájuk szólhat. Persze, végülis ez megtörtént, sajnos csak utólag (jó, hivatalosan Egely magától vonult vissza, persze).
süti beállítások módosítása