2011. március 14. 20:39 - Reckl_Amál

A történelmietlen szerep

Az alkotmánytervezetet elolvasva két dolgot meg lehet állapítani azonnal: nem okoz meglepetést és vérbeli fideszes iromány.

Elsőre lehántottam róla a körítést. Erről is érdemes pár szót szólni, de majd később térek ki rá.

A lényegi rész ugyanis tökéletesen azt a sémát követi, mint a második Orbán-kormány politikája, így a következetesség kritériumát kétségtelenül betartja. A várakozásokkal és a rémhírekkel (kinek mi) szemben sok dolgot nem változtattak meg a régi, sztálini Alkotmányhoz képest. Az Állam ugyanúgy épül föl, a hatásköröket alapvetően nem változtatták meg. Az emberi és állampolgári jogok sem módosultak igazán.

A jelentős különbségeket a sajtó hiánytalanul ismertette: a legjelentősebbnek mind közül a helyhatósági képviseleti mandátum öt évre emelését tartom. Valószínűleg ez vonja maga után a legtöbb változást is, és egyúttal ez lesz a leghasznosabb. Az országgyűlési és helyi választások időben így távolabb kerülnek egymástól, és a friss kormánypárt a jövőben elvileg nem taktikázhat fél évig tétlenséggel, nehogy drasztikusabb lépései miatt helyi politikusain verje el a nép a port.
Az ötéves ciklus egy évbe helyezi viszont az önkormányzati választásokat az európai parlamentivel, utóbbinak súlyát csökkentve.
Talán kissé cinikus vagyok, de az EP-választásoknak túl nagy jelentősége nincs. Jobbára a politikai klíma nagyformátumú vizsgálatára jó. A Fidesz politikájának amúgy sem Európa a fő színtere. A közelmúlt eseményei bemutatták, az EP-ben kicsit erőteljesebb ellenzék dolgozik, mint itthon. Ezért ez a lépés össze is cseng azzal a törekvéssel, hogy elbagatellizálják az európai politikát.

A többi sem megdöbbentő egy magát keresztény-konzervatívnak definiáló néppárttól: a család szerepe kiemelkedő. A házasság csak heteroszexuális emberek között értelmezhető fogalom. A gyermekvállalás támogatandó, a felnőtt embereknek pedig kötelességük rászoruló, idős szüleiket gondozni.
Az intézményesített homofóbia várható volt, és bár nyilvánvalóan egy modern, európai államnak lassan el kéne fogadnia, hogy akár tetszik, akár nem (pláne, hogy a semlegesség lenne a helyes hozzáállás), hogy a homoszexualitás még Mária országában is létezik, ez talán az egyik leginkább konszenzuson alapuló elv. Sajnos.
A többit viszont üdvözöljük. Különösen annak kimondását, hogy a családi kapcsolatok kötelezettségekkel is járnak. Törvény, ugye, nem rendelkezhet arról, hogy a gyerekeket nevelni, az időseket gyámolítani kell, de az alkotmány mint a társadalom alapszabályait és -értékeit rögzítő dokumentum pont erre való.

Természetesen nem feledkeznek meg a határontúliakról sem. Ennek is pontosan az alaptörvényben van a helye. Ez is egy olyan össznépi érték, amelyet leginkább az elvek szintjén kell kinyilvánítani.

Míg az emberi élettel, léttel kapcsolatos jogok nem függnek semmilyen más jogi kérdéstől, az ún. harmadik generációs alapjogok mellé - helyesen - kötelezettségeket is rendeltek. Nyilván a liberálisabb szemléletű kritikusok ebben a rendpártiság jeleit megláthatják, a realitás (vagyis a magyar emberek sajátos szabályértelmezési szokásai) azonban szükségessé teszi annak kimondását, hogy a jogok és a kötelezettségek egymástól el nem választhatók. Ahogy azt sem árt tisztázni - bár ez már a mostani Alkotmányban is benne van - hogy bizonyos jogok korlátozhatóak.

A tervezet nagyon sok kérdéssel foglalkozik, de csak vázlatosan. Alkotmányos peep show Fidesz módra: mikor érdekes kezdene lenni a dolog, a redőny kíméletlenül lecsukódik, és csak pisloghat a kuncsaft a sarkalatos törvény kifejezésre. A pénz bedobása a gépezetbe szintén a játék része. Aztán majd meglátjuk, tetszik-e a leányzó fekvése.

Az alkotmánytervezetet ugyanis egyelőre nem lehet minősíteni igazán. Alapvetően nem különbözik a hatályban lévőtől. Azért, amit ma ebből az előzőnél sokkal érthetőbb nyelven fogalmazott irományból ki lehet hüvelyezni, még nem lenne értelme új alkotmányt írni. Ezeket a kis árnyalatnyi betoldásokat, hangsúlyeltolódásokat (hogy pl. Magyarország lesz a nevünk, nem a gyurcsányos utóízű Magyar Köztársaság) akár alkotmánymódosításokkal is el lehetne intézni.

Na, de akkor nem lehetne összehívni azt a jó kis Alkotmányozó Nemzetgyűlést!

A tervezetet ugyanis leleplezi az eleje. Ma még preambulumnak hívják azon általános elvek gyűjteményét, melyek felvezetik az Alkotmányt. De a tervezet már Nemzet Hitvallásnak / Nyilatkozatnak nevezi.

A sok közhellyel nehéz lenne vitatkozni. Ki nem tartaná fontosnak az emberi méltóság egyemetességét például? Ahogy azon sem akadok fönn, hogy hivatkoznak a keresztény értékrendre. Amíg ez a gyengék és elesettek megsegítését jelenti, nem lehet senkinek kifogása ellene.
De ezzel semmi olyat nem mondtak, amely igazán releváns lenne a XXI. századi Magyarországon.

Mégis abból, ahogyan szavakba öntötték elképzeléseiket, itt-ott kilóg a populista lóláb. Sőt, egyes megfogalmazások kifejezetten parasztbarokk stílusúak. A csúcs a "világkommunizmust halálra sebző 1956-os forradalom". Ez egy tehetségtelen, alkoholista költő szintje, egy ország alkotmányában ilyen dőreségeknek nincs keresnivalójuk!

A Fidesz megismétli az alkotmányozással azt a trükköt, amelyet a Széll Kálmán Tervvel már egyszer bemutatott. Ünnepélyes keretek között megszavaz egy félkész elgondolást, amely ugyan Szent Koronával és vármegyékkel van kidíszítve (egy eleddig valóban elnyomott ízlést kielégítve), de valójában nem nagyon különbözik attól, ami eddig volt. A részleteket - melyek talán még fontosabbak gyakorlati szempontból - meg majd kidolgozzák, ha ki kell. A pillanatnyi helyzetnek megfelelően persze.

A hivatalos kommunikáció, a Hitvallás és persze a nagyszabású nekigyűrkőzés arra utalnak, történelmi szerepben látja magát a jelenlegi kormánypárt. Azonban egy a legjobb esetben is semmitmondó felütéssel rendelkező vázlat, melyet csupán pár nap alatt raktak össze, még nem biztosítja a helyet a Pantheonban. Ezt a hatást pláne lerontja, ha a napi politika aprócska érdekei töltik föl tartalommal e vázat.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr642739603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2011.03.14. 20:59:14

Ízléstelenség. Félműveltség. Mértéktelenség.

Ezek jutnak eszembe az alkotmányról, főleg a preambulumról.

A Fidesz az az ember, aki kisfiú korában sosem pisilhetett a medencébe, és emiatt gyűlölte az úszómestert, de most, miután kinevezték őt is azzá, a trambulinról teheti ezt, és ezt büszkén meg is teszi.

A téeszelnök műbőr kalapban nagykanállal eszi a rántott húst.

Rikító narancssárga villa, márványlépcsővel és három Dávid-szoborral a szélén.

Nagymagyarország-matrica szlovák rendszámú, japán SUV-on.

Amikor egyre-másra adják át Wass Albert szobraikat a különböző porfészkek, csak nevet az ember, és kicsit sajnálja országát. Most, hogy ez a színvonal a legmagasabb szinteken kötelező lesz, már inkább sírni lenne kedvem.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.14. 21:16:37

Na, a halálra sebzett világkommunizmus, úgy látszik, még nekik is sok volt. :)

index.hu/belfold/2011/03/14/szamos_ponton_valtozott_az_alkotmanytervezet/

Helyes, hogy átdolgozták, mert elég összecsapott volt. De ez az alapvető véleményemen NEM változtat.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.14. 22:47:12

@KZsoci: Azt a Dávid-szobrot azért még egyszer átgondolnám.
A többi stimmt.

padmasambhava 2011.03.15. 09:09:43

@KZsoci: Wow, ezek csattanósak, Zsolt! Hogy S.T.Ivan barátunkat idézzem : nagyon lajkolom !

padmasambhava 2011.03.15. 09:45:31

"VILAGKOMMUNIZMUST halálra sebzö..." - na állatian szerény megfogalmazás !

A köztársasággal mi a hiba ? És ha megint Magyarország, akkor lehet újra királya is? (ö nem akarja, húzódzkodik majd, de a nép ereje... - sorry, néha elszalad velem a fantáziám).

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.15. 11:13:28

@padmasambhava: Nekem is eszembe jutott :-) . A miniszterelnököt átnevezzük királynak, az elnököt udvari bolondnak (és Sch. P. beteljesíti funkcióját; by the way: hvg.hu/velemeny/20110311_ungvary_krisztian_szt ).
Én speciel szeretem, ha az ország már nevében deklarálja a res publica szellemét.

KZsoci 2011.03.15. 19:24:54

@padmasambhava: köszönöm. Kötelességem jelezni, hogy a téeszelnökös szállóige Boncz Géza nevéhez fűződik, én csak megpróbáltam (fel)idézni.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.16. 07:17:44

@KZsoci: Érdekes módon nekem is többször eszembe jutott mostanában, csak nem emlékeztem tisztán, tsz-elnök, vagy párttitkár viseli-e az ominózus fejfedőt.
De klasszikusoktól lopni amúgy sem bűn. Kérdezd meg Esterházyt. :-)

padmasambhava 2011.03.16. 09:19:12

@stivanleroy: LOL (mármint Esterh.)!

Pár napja olvastam valahol (Hofitól van): "hozzá képest a csiga egy gerincoszlop...".
Azóta próbálom a "köreimben" fordítani nekik angolra/németre - de valahogy elveszik a varázsa/humora. Kár, hogy Géza már elment, olyan kiváncsi vagyok, most miket mondana...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.16. 09:42:02

@padmasambhava:
Boncz vagy Hofi? Bár ebből a szempontból mindegy.

Hofit senki soha sem hallgattatta el, csak Orbánék még előző országlásuk során. Kitiltották a rádióból. (Aztán persze mehetett újra. Ez inkább jót tett neki, míg az, hogy az ilyen ismétlős műsorokban állandóan őt adják, rosszat.)

Attól tartok, nagyon nem a mi országunk jön el most. :(

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.16. 09:42:50

@padmasambhava: Nagy ziccerekről marad le szegényem. Mi pedig róla, hogy a fene egye meg. Pedig...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.16. 09:50:53

@Reckl_Amál: A zseni szerintem abban is méretik, unalmas lesz-e, ha sokadszorra látod. Hofi vitathatatlan zseni volt, ugyanolyan jó ma is. Csak az a bosszantó, hogy sosem egyben adják le a műsorait. Nem őt minősíti a sok ismétlés, hanem azokat, akik azóta sem csináltak semmi újat.
A mi országunk kicsit olyan, mint a Ráday műsora. Unokáink sem fogják látni...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.16. 10:06:26

@stivanleroy:
Ő nem tehet róla, de azért Hofi hatásának része volt az érzékenység az aktualitások és a meglepetések iránt. Ez sajnos egy tizenötször látott, huszonöt éves felvételnél már nem olyan erős...

A maiak siralmasak.

Tóta W. viszont formában van:

w.blog.hu/2011/03/16/a_golkiraly_beszede

"személyiségzavaros, közveszélyes pojáca"

Nagyon jó megfogalmazása annak, amit én is gondoltam tegnap, mikor láttam a beszédet felvételről.

dábi 2011.03.16. 10:34:42

"A téeszelnök műbőr kalapban nagykanállal eszi a rántott húst."

:D

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.16. 11:13:41

@Reckl_Amál: A poénok felépítésének hogyanja szerintem még mindig zseniális - aktualitásoktól függetlenül (kicsit mint a karikás ostor: a végső csapás előtt még egy picit visszarántja, hogy nagyobbat szóljon).
Ezt tényleg illenék az ifjaknak szakmailag is figyelni, mert a Litkai-Kőhalmi sort nálam már K.A.P. sem tudja igazán folytatni, a többiek nevét pedig nem érdemes megjegyezni sem.
Árpádot meg ebéd utánra tartogatom, desszertnek :-).

padmasambhava 2011.03.16. 13:13:04

Én Hofit ritkán látom, mert ugye 20 éve nem vagyok Önökkérték-közelben. A youtube-ról kapom öt, és elöször félve hallgattam, hátha elfakult az évek alatt : nagy megdöbbenésemre/örömömre egyáltalán nem. Az újakat meg már nem ismerem...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.16. 14:49:13

@padmasambhava: Nos, pont az megy most az Önök kértékben, mint húsz éve. Vagy olyan esztrádmozzanatok, amiket kár volt leforgatni (kíváncsi lennél, hogy énekli Détár Enikő magyarul a Yellow Submarine-t?)
Az újakra Showder Klubbal lehet keresni a YouTube-on. De sajnos ritkán érdemes.

Zolimoni 2011.03.18. 16:35:24

Én még nem olvastam, de a hírekből leginkább ezt a vármegyés dolgot nem értem.... ? Főleg, hog mellettük az önkormányzatok is megmaradnak???

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.18. 16:48:06

@Zolimoni:
Sőt! A megyék is megmaradnak. Nyilván kell osztogatni a pozíciókat. Ha két középső, területi szerv van, akkor kétszer annyi embert lehet beültetni.

A kistérségből meg járás lesz. A hetvenes években szüntették meg őket, mert még Kádáréknak is elavultak voltak... Persze most főleg a nevét hozzák vissza. Nem irigylem a fordítókat... :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.18. 17:06:49

@Reckl_Amál @Zolimoni: Érdekes, én több mint öt éve (hm, jóval több, még jogász próbáltam lenni) hallottam először a járás(nyi terület) újraélesztéséről - persze akkor még az EU-szemlélettel se nem elég kicsi, se nem elég nagy megyék (vagy azt mondják, hogy az érintett területhez földrajzilag is, igazgatásilag is "közel" intéződjenek az ügyek, vagy nagyobb egységeket összehangolva - meg is lehet nézni, ilyen hülye ötletekkel hol tart a Nyugat)kivezetése mellett.
A vármegyét már akkor is rossz poénnak tekintették volna.
Vagy nem. Ott kezdtem először kételkedni a diploma értékében, elnézve a tanárokat.
süti beállítások módosítása