2011. január 16. 19:08 - Reckl_Amál

Két-színűség

Duray Miklós felvidéki politikust kérdezte Szentesi Zöldi László a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Különös tekintettel arra a nagyon durván alapjogokat sértő törvényre, mely megfosztja a kettős állampolgárokat szlovák állampolgárságuktól. (Nem értem, miért van ez a teljesen jogellenes törvény még mindig hatályban Ficóék távozása után.)

A hír szerint már az első héten ötezer felvidéki magyar nyújtott be honosítási kérelmet. De a csúnya Bugár Béla, a Híd-Most nevű párt elnöke nem folyamodik magyar állampolgárságért, mert nem érzi jónak ezt így.

A riporter megkérdezte Durayt, ő már beadta a kérelmét. Duray sunyi mosollyal azt válaszolta, ez magánügy.

Hát ha valami nem, akkor ez. A vallás vagy a szexuális például hovatartozáshoz tényleg semmi köze senkinek, bár a mai világban elvileg nem is kell titkolni. De az állampolgárság maga a közügy.

Egy kisebbségi politikusnak pedig kutyakötelessége lenne elsőként állást foglalni lelkiismerete szerint. Duray Miklós egész életében ezért küzdött, és most mikor végre "egyesülhetne" azzal a nemzettel, amelyhez tartozónak érzi magát, szégyenlősködni kezd.

Először azt hittem, csupán gyávaságból beszél így. Mert az átkozott szlovák állampolgársági törvény szerint a kettős státuszú házhoz kell menni a pofonért: a hatóság saját bejelentésből értesül a másik állampolgárság felvételéről, és ezután veszi el a szlovákot.
Szóval úgy gondoltam, ennek nem akarja kitenni magát Duray.

De aztán jött a második hülyeség, ami aztán helyre tette ezt az óvatoskodást. Duray keményen bírálta Bugárt, amiért az nyíltan nem helyesli ezt a megoldást. Továbbá arra biztatja Duray Miklós híveit, ők se mondják meg, ha időközben jogilag is magyarok lettek.

Ez egy rossz törvény, ezért nem kell betartani. Duray szerint. Az elejével egyetértek, ez egy sötét, bunkó hatalom által, tehetetlenségében hozott törvény, amelynek semmi racionális haszna nincs; csupán annyi az értelme, hogy b*sszák meg a magyarok.

De a másik része felelőtlen populizmus egy politikustól, pláne, hogy Duray valamiféle doyen a szlovákiai magyar politizálásban. Ez a példa, amit most mutat, nagyon rossz. Mert ez a hozzáállás ráhúzható lesz más törvényekre is elméletileg. Az adófizetésről szóló törvény is rossz, úgyhogy holnaptól nem fizetünk adót; innentől kezdve gyorshajtani is szabad, meg fűre lépni. Mind rossz törvény. Ha Duray úgy dönt.

Értem én, hogy mostantól aztán végképp észszerűen kellene politizálni, hiszen a célt Orbánék elérték. Aki akar, az most már papíron is magyar lehet. Innentől kezdve más a feladata a határontúli politikusnak is. Most azon kell fáradoznia, hogy aki élni akar ezzel a joggal, minél zökkenőmentesebben tehesse ezt meg. Nem alattomosan jogsértésre kell biztatni a magyarokat meg az ellenfelet burkoltan választási csalással vádolni. (Állítólag a választók nagy részét megtévesztette, hogy Bugár Béla már nem az MKP elnöke, hanem a saját új pártjáé. Föl sem merül persze, hogy talán nem mindenki hülye, csak esetleg nekik Bugárék jobban tetszettek.)

Mostantól már nem nagyon van helye ennek az aknamunkának. Magyarként elvárom, hogy a politikusaink (a határontúliak is, ebben véképp nincs különbség) ne Robin Hood nyomdokain lopódzanak a sötétben, hanem uniós polgárhoz méltóan álljanak ki a jogaikért. Most már ráadásul értelme is van, hiszen az elmebetegek eltűntek a hatalomból.

Most az kell, hogy a viszonylag normális többségnél egy viszonylag normális kisebbség lobbizzon a hülye ex-hatalom hülye törvénye ellen.
De ha ilyen Duray-féle valójában komolytalan, értékelhetetlen és az együttélés szempontjából kártékony kijelentések jelentik a magyarok érdekvédelmét, az megint csak muníciót ad a magyarelleneseknek, és rontja a hitelét azoknak, akik annál azért többet is konyítanak a politikához, minthogy nyelvet nyújtanak az otthonuk (hazájuk?) többségére. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr402588473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.16. 20:09:21

Szerintem túlkombinálod. Duray simán csak nem szereti a Bélát, és ahol tud, beleköt. Istenkém, magyar politikus. Az ezzel jár.

KZsoci 2011.01.16. 20:50:12

Annak azért örülök, hogy a Híd-Most népszerűbb, mint az MKP. :)

Gyáva féreg az a Duray.

Igazából nem is tudok mit írni, egyetértek a dolgokkal.

padmasambhava 2011.01.18. 00:13:09

Már azt hiszem írtam Nálad valahol, hogy 2 magyar 3 pártra szakad - és ez különösen igaz a felvidéken. Ha nem lett volna olyan szomorú, akkor röhejes lenne : több magyar polgármesterjelölt indult Komáromban a szavazáson, de végülis a Fico pártjának képviselöje nyerte meg a hiavatalt, mert a magyar jelöltek megosztották a szavazókat, és igy egyik sem ment semmire...
A populista Duray soha sem szerete B.Bélát - most megöregedve változtasson ezen ?

Anselmo 2011.01.21. 15:37:13

"minthogy nyelvet nyújtanak az otthonuk (hazájuk?) többségére"

ennek kapcsán az jutott eszembe, hogy nekem vajon mennyire a hazám Románia? Ezt nem tudom egy kommentben kifejteni.

A nyelvnyújtásról pedig az, hogy a harmonikus együttéléshez mindkét fél jószándéka szükséges. A szlovák kormány viselkedéséből nem tudom kiolvasni ezt a jószándékot.
süti beállítások módosítása