2011. január 16. 01:35 - Reckl_Amál

A kenyér!

Padmasambhava nevű kedves olvasónk sikeres kenyérsütését elősegítendő a kenyérsütés leírása mellé mai munkálkodásomról képeket is készítettem. Most egy kisebb kenyér készült, mint amiről a recept mennyiségei szólnak.

Az elkészítése módja tehát egy korábbi poszt kommentjeiből idézve:

Nincs semmi titok.
Öt összetevő kell: 1 kg BL-55 liszt, 6 dkg élesztő, 2 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, kb. 4 dl hideg víz. Ebből lesz egy kb. akkora kenyér, mint ami a képeken is látható. Tömege: 1,3 kg.

Össze kell keverni az alapanyagokat, és tésztává kell gyúrni. A víz mennyiségét nehéz megmondani, mert még nem fordult elő, hogy kétszer ugyanannyi kellett volna.
A tészta akkor jó, ha egyáltalán nem ragadós. Ha mégis az, liszttel kell elvenni belőle a fölösleges nedvességet.
Utána keleszteni kell kb. 30 percig.
Átgyúrás.
Kelesztés: 20 perc.
Átgyúrás.
Kelesztés: 10 perc.

Ezután kell a kenyeret megformázni. És még így is keleszteni kell 10 percig. Utána tűzforró sütőben kb. 70 percig kell sütni. Időnként érdemes a kérgét (amikor már sziárd) hideg vízzel megkenegetni.

Forrón nem jó szétvágni, egy órát hűlnie kell.

Az ilyen kenyér több napig is eláll.

Hajtás után pedig láthatóak az egyes fázisok:

1. a tészta az alapanyagok összekeverése után

2. a tészta már megformázva alig várja, hogy a sütőbe kerüljön

3. sülés közben persze tovább kel, de aztán egyszercsak elkezd megkeményedni a kérge, sikerült ezt a pillanatot megörökíteni

4. a mai végeredmény

 

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr772586944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padmasambhava 2011.01.16. 09:58:51

Hm, tehát Te nem teszed "öt" formába, magától áll ilyen szépen vigyázban (akkor pedig nem csinálhatom a tésztát lágyabbra, mint ahogy utoljára említettem, mert akkor nem maradna ilyen szépen formában).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.16. 14:46:15

@padmasambhava:
Nincs formám, meg őszintén szólva nem is jutott eddig eszembe se, hogy bele kéne tenni bármibe is. Régebben sütőpapírból tekertem köré egy kis kordont, hogy inkább fölfelé keljen, mint oldalra. De ez nem sokat számít.

Ez a tészta nem lágy. Egyszer kenyérlángost akartam belőle csinálni, túl erőteljes lett a tészta.

halbikvera 2011.01.16. 20:27:34

ez nagyon jól néz ki, s még olcsóbb is a bolti megoldásnál. Ha meg még finom is.
Kipróbálom, ha bejön, átállok erre.

KZsoci 2011.01.16. 20:45:47

Ez is nagyon jól sikerült. :)

lindalee 2011.01.16. 21:53:21

Ez gyönyörű!! Biztos nagyon finom is! Lenne egy kérdésem a recepttel kapcsolatban: csak és kizárólag kocka-élesztővel lehet csinálni, vagy jó a por formájú is? Azért kérdezem, mert ahol én élek nem lehet kapni élesztőt egyáltalán, por formában is csak néhány helyen (fél év után találtam rá). A kenyér viszont BORZASZTÓ!! Komolyan mondom: lehet toast-kenyeret kapni, ami zacskóban van és iszonyat puha. És általában édes. "Európaibb" kenyér is van: Wienna-breadnek hívják, egy helyen lehet kapni és mivel kocsink nincs olyan 3 órába kerül a beszerzése. Ez fehér és hosszúkás, de a héja puha és ez is édes nekem (itt minden édesebb). A karácsonyi halászléhez (amihez a kockákat a repülő poggyászterébe feladott bőröndben csempésztem ki, psszt!) is kénytelenek voltunk ezt az édes kenyeret enni. Már régóta gondolkodtam azon, hogy megpróbáljak magam kenyeret készíteni. Otthon volt kenyérsütő gépünk, azt nagyon szerettük. Miután megkaptuk ajándékba, nem vettünk több kenyeret, mert annyira finomat lehet vele készíteni. Persze félig elvész annak az öröme, hogy az ember saját maga készíti el. Azért csak félig, mert még így is maga határozza meg, hogy mi legyen benne, akár tehet bele borsot is (vagy teát) :) Hogyha valaki gondolkodna rajta, nagyon tudom ajánlani.
De visszatérve: nagyon szép lett a kenyér!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.16. 23:06:38

@lindalee: Nagyon hülye kérdés: nem lehet valahogy kitenyészteni (ad abszurdum: sört nem főznek valahol a környéken? Ahhoz is kell élesztő...)?
A porral valószínűleg kell kísérletezni (bár a puha héjú, édes dolog az szerintem kalács, és nem kenyér - utóbbinak egyszerűen borzalmasan hangzik...), de annak is van értelme.

lindalee 2011.01.17. 00:36:25

@stivanleroy: Az az igazság, hogy szerintem itt a liszt is más. Vagyis nem csak szerintem, hanem mindenki szerint, aki itteni magyar. Valahogy máshogy viselkedik, máshogy veszi fel a nedvességet, nem igazán tudom, de az a lényeg, hogy például egy nyomorult palacsintát nem tudok csinálni belőle... A pogácsát is kísérletezni kellett egy kicsit és a vége az lett, hogy nem élesztős, hanem sütőporos (amerikai recept alapján). Ezt sajnos egy picit lehet is érezni az ízén. Szóval igazából nem csak az élesztő hiánya, hanem a liszt mássága is az oka annak, hogy eddig nem mertem megpróbálni a kenyeret. Az itteni kenyér egyébként egyáltalán nem kalács-szerű, hanem az az otthoni nagyon puha zacskós négyszög formájú szeletelt kenyér. Csak itt mindenféle változatban lehet kapni, iszonyat sokféle van belőle: teljes kiőrlésű, honey wheat (ahol a honey szó arra utalhat, hogy ez még édesebb tésztájú és totál fehér), van olyan, amiben vannak magok stb. De közös mindben a puhaság és az édeskés íz. Ja és normális szalámit sem lehet kapni... Vágyom haza! :)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.17. 08:53:00

@lindalee:
Porélesztővel is működik valószínűleg. A BL-55-ös liszt azt jelenti búzából készült, és 55-ös finomságúra van őrölve. (Utóbbi nem tudom, mit jelent pontosan, de ez egy fontos kitétel. Hogy ennek mi az amerikai megfelelője, nem tudom.)

Az édeskés íz szintén az élesztő miatt kellhet. Ebben a receptben is ugyanannyi cukor van, mint só, de kifejezetten sós íze van a kenyérnek. A viszonylag sok cukor a sokszor kelesztés miatt kellhet az élesztőgombának táplálékul, és mivel semennyi édes mellékíze nincs, el is fogyasztják. Elképzelhető, hogy az amerikai élesztő hatásfoka gyengébb, és emiatt inkább több cukrot tesznek bele. (Arra gondolni sem merek, hogy valami térfogatnövelő adalékanyag ízét akarják az édesítéssel leplezni.)

Egyébként ilyen "magyar" fehérkenyeret csak egy helyen láttam Magyarországon kívül, Horvátországban.

Az a szerencse, hogy viszonylag könnyen alakíthatóak a mennyiségek. Tehát a jó tésztához nem kell mereven betartani az előírásokat, hanem érzed/ látod, mikor épp nem nyúlós-ragadós, de nem is túl száraz, darabos. Ezzel valóban lehet kísérletezni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.17. 08:55:55

@halbikvera:
Nem azért, mert én szoktam csinálni, de az íze mindig jó. Most már azt is kiteszteltük, hogy lesz az alja is jól sült, de még egy kis helyen sem égett.

Másik nagy előnye, hogy nem kerül a héj legszebb részére idegesítő papír. :)

A mindennapi kenyérsütés ellen szól viszont, hogy ez egy igen hosszadalmas művelet, bár közben akármit lehet csinálni. És ha elég nagyot sütsz, akár több napra elég. Mint írtam, sokkal tovább eláll, mint bolti társai.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.17. 09:34:20

@lindalee: de nyárson sütik a pillecukrot. Broáf.
www.youtube.com/watch?v=MQNdLOLrQKQ

Európa visszavár :-)

lindalee 2011.01.17. 20:40:27

@Reckl_Amál: Köszönöm a tanácsokat!
Sütő liszt az kétféle van itt: fehérített és nem fehérített... Na nem baj, azért szerintem meg fogom próbálni valamelyik hétvégén. Majd megírom, milyen lett :)

lindalee 2011.01.17. 20:52:21

@stivanleroy: Háhá bizony nyárson! Sőt ráadásul kekszre tesznek csokikockákat, arra teszik rá az olvadt fehér izét és a tetejére még egy kekszet (marshmallow smores-nek hívják, a gugli egészen ínycsiklandó képeket talál róla), volt is hozzá szerencsém. Elkészíteni vicces, az íze viszont csak simán édes, semmi különleges, de odavannak érte. Nagyon-nagyon édesszájúak itt az emberek. Általában minden egy fokkal édesebb, mint kéne.
Egyszer írta is kedves Amál, hogy ki nem állhatja a cukorral leszórt süteményeket. Na akkor gondoltam is magamban, hogy itt nem nagyon szeretné akkor a sütiket, mert annyira édesek általában, hogy max egy falatot lehet enni belőlük és annyi elég is. Általában cukorsziruppal vannak leöntve és csillognak-ragadnak. Az elején még próbálkoztam, mert kíváncsi voltam az itteni édességekre (is többek között), de elég hamar letettem róla, egyáltalán nem vásárolunk ilyesmiket.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 13:38:53

@lindalee: Én egyszer az almáspite és fagyi kombót kóstolnám meg, de fentiek tükrében vannak aggályaim (a többinek a gondolatától is összeragad a szám).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.18. 15:15:41

@lindalee:
Mi az, hogy fehérített liszt? Nekem mindig nagyon fehérnek tűnt.

Ez túl sok édesség így leírva is... X(

@stivanleroy:
Stephen King? :)

Nekem azok a sokféle színű cukormázba mártott fánkok ránézésre tetszenek.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 20:01:31

@Reckl_Amál: Nem biztos, hogy értem a kérdést, de sanszos, hogy igen a válasz :-)

Egy dolog nézni és más dolog enni valamit: a minyon is olyan kis pofás, de...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.18. 21:38:36

@stivanleroy:
Nyilván ellentmondok magamnak a túlédes dolgokat illetően, de a minyont szeretem. De persze abból is a citromosat. :)

Illetve múltkor megkóstoltuk az ország tortáját. Szilvásgombóc torta. Úgy néz ki, mintha szilvásgombócokból lenne, de az marcipán. De a közepén mégis van friss szilva. Nagyon jó. (A Szamos cukrászdából való volt.)

tritonus 2011.01.18. 21:50:38

@Reckl_Amál: Szamos cukrászda? Ejej! :)

@stivanleroy: Almáspite / fagyi. Azért az nem olyan bonyolult kaja... :) Esetleg egy nyári bulin...?

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 22:40:34

@tritonus: Na jó, de milyen pite? Magyaros, darált almával (és dióval), vagy az amerikai megoldás: két tészta közt almaszeletek, vagy valami harmadik változat? Én például kiválóan el tudnám képzelni forró rétessel is.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.18. 23:14:59

@Reckl_Amál: Mintha én is találkoztam volna ilyesmivel (marcipán - amennyire remek ötletnek tűnik, annyira aggasztó is egyszersmind).

KZsoci 2011.01.19. 08:42:54

Mignon: amit a kiskutya kinyom.

lindalee 2011.01.22. 19:54:50

@Reckl_Amál: Sütöttem kenyeret! Itt vannak képek: rebilabda.blogspot.com/
Nagyon jó lett, bár kicsit tömörebb, mint az otthoni. Ez tuti a liszt miatt van, még kísérletezek egy kicsit rajta :) Köszönöm az ötletet és a tanácsokat! Szép hétvégét!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.23. 14:57:31

@lindalee:
Szép lett, köszönjük, hogy megosztottad velünk is.

A miénk is tömörebb, mert nincs benne semmilyen térfogatnövelő. Tapasztalataim szerint azzal lehet befolyásolni a tömörséget, hogy a kelesztések után mennyire nyomod ki belőle a levegőt. Az elsőnél kötelező, de a többinél ízlés szerint szabályozható.
süti beállítások módosítása