2010. december 25. 03:14 - Reckl_Amál

Karácsonyi képek

Tegnap megsütöttem a szokásos kenyeremet. Mindig sikere van, most is. Pedig elég egyszerű dolog, talán a legegyszerűbb. Csak időigényes, de egyébként gyerekjáték. Mégis a csoda aurája lengi körül, mindig le lehet vele nyűgözni az embereket.
Talán, mert van benne valami ősi tudás. A kenyér még az imádságban is benne van, jelképe a földi létnek. És bár az anyagi világra emlékeztet, hordozója a tisztaságnak, a makulátlanságnak. (Most Jung nyilván megnyalná mind a tíz ujját, hogy ilyen kollektív tudati dolgokat képzelek a pékségem mögé.)

De tényleg csodálatos belegondolni abba a drámai átalakulásba, ahogy a fehér, selymes lisztből először szép, egységes massza lesz, melyet olyan jó babusgatni, simogatni, vagy éppen kemény kezekkel gyömöszködni. De a sárgásfehér tészta mindig alulmarad e birkózásban, hacsak nem rontottuk el az arányokat, mert akkor rút és ragacsos dög lesz, akit alig lehet levakarni.
De ez velem eddig még csak egyszer fordult elő. Szerencsére nem tegnap.
Végül a sütőben az aranybarna kéreg alatt fehér és lyukacsos kenyérbéllé szilárdul a őkeltsége.

Éjszaka miközben ajándékot csomagoltam és a saját fámat díszítettem, megnéztem egy filmet, amely bővebb kifejtést érdemel, így hamarosan arra is sor kerül. De egyelőre beszéljünk a fáról! Pont tíz éve vettem a Móricz Zsigmond körtéri vásárban spontán módon egy aprócska műfenyőt ezer forintért. Azóta állítok én is külön fát. Sokáig azt a kis zöldet. Egyszer, amikor már nagyon unatkoztam, vettem egy rózsaszínűt a Tescóban. Semmi más nem volt rajta, csak szív alakú égők. Az a fa már önmagában is túlzás volt. Azóta várja, hátha újra bohém kedvemben leszek.

Szerencsétlenségére idén újabb vad ötletem támadt. Vagyis loptam. Amikor az őszi fásítás során az Oázisban jártunk, megláttam egy nagy fehér fát lila díszekkel. Ez kell nekem! - gondoltam. De először a rózsaszín fára hangszereltem a dolgot, aztán láttam, hogy a már említett hipermarketben alig többért, mint az én kis nyamvadt, zöld fácskám, árulnak fehéret is. Pláne jó, hogy kicsi, hiszen a szobám még mindig 3*3 m alapterületű. Harminc évesen meg már annyi vacka van az embernek, hogy a helyhiány egyébként is állandó. Legalább a fám legyen különleges, ha ez a karácsony minden igyekezetem ellenére sem lesz az igazi...!

Végre a benti főfa sem egy halálra ítélt fenyő, hanem egy konténeres - természetesen az Oázisból - tavasszal elültetjük az ablakom elé. De addig is szolídan feldíszítettük. Lehet-e szebb sorsa egy fenyőnek? Karácsonyfa is, de nem kell belehalnia ebbe a tisztességbe.

A szokásos gömbökön túl idén saját készítésű díszeket is tettünk rá. Na, nem mentem vissza a napközibe, csak éppenséggel megrendelés érkezett a focis blogunkról. Viccből írtam, hogy barkácsolok Csöncsön szerzőtársamnak messis díszeket ő pedig kommentben kiprovokálta a sajátját. Én meg gondoltam egyet, és elkészítettem neki. Meg magunknak is, ha már belefogtam.
Csöncsön állítólag nem meri otthon felakasztani a kissé bálványimádó holmit a fára, de mivel nálunk már lakkozott karmú csirkelábak is voltak a fán, a fotózás erejéig felkerültek a díszek. (Nem voltunk akkor sem sátánisták, csak kedves nagynéném túlzásba vitte a kutyák megajándékozását kicsinység.)
Mindenesetre, úgy érzem, jól sült el ez a vicces akció. Tegnap kézbesítettük Csöncsönnek a két díszt, és nekem úgy tűnt, meghatódott.
Persze lehet, csak megütközött azon, hogy tényleg megcsináltam. Talán kissé messzire mentem. De talán majd jön, és elmondja, mi az igazság.

Ha már kenyérrel kezdtük, fejezzük be egy másik, kevésbé mitikus étellel! Mivel nyáron sikeresen tönkretettem a wokomat, most kaptam egy újat, és hozzáillő bambusz eszközöket. Hétfőn vagy bangkoki curry lesz a menü, esetleg valami shanghai. Ennyit az önzetlen ajándékozásról!

Minden kedves olvasómnak kellemes ünnepeket kívánok!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr112537907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2010.12.25. 10:12:45

Finom is volt a kenyér. :) Illetve még van belőle, én ma is azt fogom fogyasztani reggeli gyanánt.

Köszönöm a Symphonicities cédét, én nem is nagyon tudtam, hogy megjelent. :)

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.12.25. 12:03:38

Nem, nem mentél "messzire", ezúton is köszönöm a díszeket, kitettem őket a vitrinembe. :-)

A kenyér is nagyon szépnek néz ki, és ha olyan, mint az általam már kóstolt, akkor csakis jó étvágyat kívánhatok hozzá!

És persze boldog karácsonyt!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.25. 15:31:23

@KZsoci:
Szívesen! Ebéd után ki is hozhatnád, hogy a hi-fiben meghallgassuk.

@Csöncsön:
Emlékeim szerint kétszer ettél a kenyeremből. Az egyik ugyan itthon készült, de kényszermegoldás volt. Az első tésztát ki kellett dobni, mert az élesztő nem működött. Szóval nem az volt a legjobb.

A másik meg egy luxuspalota kemencéjében sült. Csakhogy ahhoz én nem értek, úgyhogy annak meg az alja volt kissé kozmás. De emlékszem, milyen kíváncsi áhítattal követted az egész folyamatot. Jó volt.

Ennek gyönyörű a talpa, bár a képeken ez nem látszik.

Vigyázz! Ez még csak kezdet. Egyre beljebb jutunk a házatokban. :)

KZsoci 2010.12.25. 19:10:37

@Reckl_Amál:

mind jó. Jó kis délután volt. :)

padmasambhava 2010.12.28. 20:40:38

Hát az a kenyer csodásan nez ki !

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.28. 22:14:41

@padmasambhava:
Köszönöm szépen!

Jó újra látni téged!

padmasambhava 2010.12.30. 11:35:55

@Reckl_Amál: Sorry ! Nem lettem hütlen, csak sajnos technikai problemaim voltak. BTW, a kenyerrecepted titok ?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.01. 23:01:45

@padmasambhava:
Jaj, nehogy számonkérésnek vedd! Csak tényleg örülök, hogy itt vagy.

Nincs semmi titok.
Öt összetevő kell: 1 kg BL-55 liszt, 6 dkg élesztő, 2 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, kb. 4 dl hideg víz. Ebből lesz egy kb. akkora kenyér, mint ami a képeken is látható. Tömege: 1,3 kg.

Össze kell keverni az alapanyagokat, és tésztává kell gyúrni. A víz mennyiségét nehéz megmondani, mert még nem fordult elő, hogy kétszer ugyanannyi kellett volna.
A tészta akkor jó, ha egyáltalán nem ragadós. Ha mégis az, liszttel kell elvenni belőle a fölösleges nedvességet.
Utána keleszteni kell kb. 30 percig.
Átgyúrás.
Kelesztés: 20 perc.
Átgyúrás.
Kelesztés: 10 perc.

Ezután kell a kenyeret megformázni. És még így is keleszteni kell 10 percig. Utána tűzforró sütőben kb. 70 percig kell sütni. Időnként érdemes a kérgét (amikor már sziárd) hideg vízzel megkenegetni.

Forrón nem jó szétvágni, egy órát hűlnie kell.

Az ilyen kenyér több napig is eláll.

padmasambhava 2011.01.02. 18:45:21

Nagyon köszönöm, Amál !
Jövö heten meg szabin vagyok, ugyhogy lesz idöm kenyersütesre. Most eppen a pizzatesztam kelesztem, az jo edzesnek a kenyerhez.

padmasambhava 2011.01.12. 15:33:55

@Reckl_Amál: Még kell rajta javitanom ! Azt hiszem, legközelebb egy kicsit lágyabbra csinálom majd a tésztát, és a sütömmel sem vagyok teljesen megelégedve (szerintem nem az az üzemi hömérséklete, amit mutat...).
De nem adom fel, Amál !
Te miért csak egyszer sütöd évente ???

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.12. 15:37:53

@padmasambhava:

Ne is add föl!

Nemcsak egyszer sütök kenyeret. Legalább kétszer. :) A fő szezonja a húsvét.

Egyébként szombaton is sütök egyet. Csak úgy. Amíg hűl, addig egy spékelt pulykamell épp pirosra sül.

padmasambhava 2011.01.12. 16:49:32

@Reckl_Amál: Na latom en mar, hogy mi meg nagy konyhai beszelgeteseket fogunk vezetni ! (imadok fözni, a konyhai pepecsles közben elfelejtem minden bajom, munkai konfliktussim, meg magyar politikat is, stb....)
Pulykamellet töltöttem nemreg szaritott meggyel...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.13. 11:04:13

@padmasambhava:
Tegnap főztem. Bangkoki curryt csirkemellből rizzsel. A kutyának is ízlett. :)

padmasambhava 2011.01.13. 11:52:09

@Reckl_Amál: Yum ! Kutyad szereti a füszeres kaját ? Macskám maximum a tejberizsig megy.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.13. 12:05:06

@padmasambhava:
Valahogy úgy alakult, hogy már a cumisüvegében is KFC-csirke volt. :) Egy hete volt nálunk, és egy óvatlan pillanatban ellopott egy csontot a szemétből. Szerencsére semmi baja nem lett tőle, viszont az ízlése alapján étteremkritikus is lehetne. :)

padmasambhava 2011.01.13. 19:27:46

Piciri, a cica, 15 eves. Miota testvere (Troll) 2010 marcius 15-en meghalt, azota nagyon vigyazunk ra. Ha majd nem utazom annyit, lesz egy kutyam is. Nagyokat fogok majd vele setalni a becsi erdöben.
süti beállítások módosítása