2010. november 23. 12:40 - Reckl_Amál

Mickey egér perre megy

A Facebookon elterjedt egy játék: a felhasználók kedvenc mesehősükre cserélték a profilképüket. Egyrészt a saját képmásuk védelmében (folyton visszaélnek vele), másrészt pedig nosztalgiából.

Nagyon okosan tettem, hogy nem vettem ebben részt, mert most német nagyokosok perekkel riogatnak. A rajzfilmfigurák ugyanis a szerzői jog védelme alatt állnak.

A jogtudósok gondolatmenete szerint nagyon is elképzelhető, hogy a több ezer (millió?) Facebook-felhasználó kaphat a szerzői jogok birtokosától keresetet. Enyhébb esetben csak arra köteleznék őket, hogy vegyék le Gipsz Jakab neve mellől a Varjúdombi mesék sztárjait. Na, bumm! Ha kínosan ragaszkodunk a törvény betűjéhez, akkor ez még rendben is van.
De ha a dolog súlyosnak ítéltetik, akár 1000 Euró kártérítést is a nyakába varrhatnak a gaz jogbitorlónak.

Az elképzelés olyan kicsinyes, annyira szőrszálhasogató, hogy még Szalai Annamáriából sem nézném ki. Egyúttal viszont dörzsölt is. Nem akarom persze a blogot jogász-ellenes irányba terelni, de azért ez ügyes gondolatébresztés volt a részükről. Ha eddig ugyanis a jogtulajdonosok nem gondoltak volna erre, most egy újabb lehetőség nyílik energiaráfordítás nélkül pénzhez jutni. Illetve némi költséggel elvileg jár, mert az ötletet sugalmazó ügyvédek majd szép summákat tehetnek zsebre. Viszont, ha minden jól jön össze, még ezt a költséget is az enyveskezű facebookozó fizeti. Mondom, ügyes!

Milyen jogát sérti ez ugyanis egy megacégnek? Attól, hogy egy hétig Kis hableánynak "álcázom" magam, csődbe megy a Disney? Kétlem. Sőt, ha ötmillióan tesszük ezt, akkor sem. Az avatar ugyanis - egyelőre - nem kereskedelmi termék. Nincs piaca, a nagy cégek nem esnek el semmilyen bevételtől, ha történetesen júzerek milliói kiguglizzák maguknak az amúgy is mindenütt hemzsegő ismert képecskéket, és pár napig résztvesznek ebben a globális játékban.

Sőt, valójában örülni kellene annak, hogy felnőtt emberek ilyen szeretettel emlékeznek messzeringó gyerrekkoruk kedvenceire. Az én generációm tagjai perceken belül szülők lesznek - ha már most nem azok - és a gyerekeiknek a saját legkedvesebb meséiket mutatják majd meg. A büszkeségen túl, hogy a hatvanas éveit taposó Hófehérke még mindig lenyűgöző, üzleti szempontból sem rossz, hogy az elmúlt évek nagyjai újabb és újabb generációknak eladható.

Ez az akció életben tartja ezeket az animált mítoszokat, engem is meghatott például egy-egy kedvesen megrajzolt arc látványa ismerőseim neve mellett. Ennek örülni kéne, és nem az ellenlépést fontolgatni. Akkor sem, ha az ügyvédek a világ legnagyobb közösségében potenciált látnak.

De legalább talpraesettek. Mert természetesen van megoldás: a felelőtlen facebookozó is ügyvédhez fordulhat...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr42467706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2010.11.23. 12:48:07

Már megint "Heil Smaci!" :DDD

Nincs túl nagy valószínűsége, hogy komoly veszély fenyegetné a felhasználókat (tekintve, hogy még a letöltést, torrentezést se nagyon tudja kordában tartani a hatalom), de öngólnak jó, hogy ellenszenvet ébresszen az emberekben az ilyen ganajtúrócégek iránt.

Engem meg az ufók fognak elvinni, ugyanis most Lobster Man vagyok fészbúkon. :D
süti beállítások módosítása