2010. szeptember 12. 22:48 - Reckl_Amál

A hét filmjei

37. hét

Jól kezdődik az a hét, amikor hétfőre egyszerűen nincs mit ajánlanom...

Kedd

Viszont keddre rögtön két filmet is kinéztem.

Abszolút kedvenc, az egyik legmeghatározóbb olvasmányélményem méltó feldolgozását a Filmmúzeum mutatja be újra 21:00 órakor. A Halál Velencében Visconti féle feldolgozása sajnos Thomas Mann fiának tetszését nem nyerte el, de szinte mindenki másét igen. Az enyémet például azzal is, hogy megtalálták a tökéletes Tadziót.

Aki nem ilyen komor szórakozásra vágyik, nézze meg este 20:30-kor a Dunán Banovich Tamás filmjét. Az eltüsszentett birodalom merész húzás, 1956-ban mint mesefilmet kezdték forgalmazni, pedig valójában egy igen kacagtató szatíra az idióta diktátorokról. Mint a kort túlélő filmekben, ebben is kiváló a szereposztás. Gyerekként is élvezetes volt, de keletkezésének időbeli kontextusába helyezve igazi, nekem való fricska.

Szerda

1984 - A szám, amely a mániákusan paranoid hatalmak velős szinonímája, egy évszámból ered. Orwell egészen egyszerűen megfordította azt az évszámot, amikor a regényt írta. A dolog szépséghibája, hogy a negyvenes évek végén nem csupán irodalmi céllal verte az írógépet, de bizony őmaga is beszervezett ügynök volt. Ez sokkal később, ha jól tudom, egy-két éve derült csak ki, de sem a könyvtől, sem ettől a filmtől nem vonta meg a kultstátuszt. (MGM 22:10)

Megint gondoltam a könnyedebb, pihentetőbb filmek kedvelőire is. Minden előjel ellenére - műfaj, téma, főszereplők, az RTL Klubon adják (21:20) - A nagyon nagy ő egyáltalán nem ordenáré, és csak kicsit baromság. De hogy az kinek jutott eszébe, hogy Gwyneth Paltrow magyar hangja Lang Györgyi legyen?

Csütörtök: Egy hölgy arcképe (Filmmúzeum, 23:05)

Szinte teljesen követi Henry James azonos című regényét ez a szemet gyönyörködtető feldolgozás. Főszerepben Nicole Kidman és John Malkovich.

Péntek

Vígjáték és ifjúsági a pénteki kínálat.
A Ki nevel a végén?-ben eszméletlen jót őrjöngenek, és nagyon jó momentumok vannak végig. (AXN, 21:00)
Az Égig érő fű Janikovszky Éva kedves regényének klasszikus tévéfilmváltozatát adja a Filmmúzeum a hírek sávjában (18:40). Ki ne emlékezne a nyugdíjba vonult parkőr bácsi sóhajtására: "Csak a zöld gyep! Az fog hiányozni." ? Pontosan így szeretnék majd én is egyszer visszavonulni.

Szombat

Kell-e külön ajánlani egy Terry Gilliam-filmet? A Grimm varázslat a szó szoros értelmében. Nem akarok ömlengeni, szeretem a legszimpatikusabb amerikai britet meg a filmjeit. (M2, 21:45)

Vasárnap

Folytatódik az Indiana Jones - sorozat a TV2-n nyolctól. Szerintem a Végzet temploma a legjobb a három négy közül. De ettől ezek a Spielberg-filmek a kalandfilm műfajának csúcspontjai.

Az érdekességek kedvelői feltétlenül nézzenek bele az M2-n 20:10-től A kék bálványba. Ez az első magyar hangosfilm 1931-ből Jávor Pál és Gózon Gyula főszereplésével. Mégis a másodikra emlékszünk. Az a Hypolit volt...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr82291715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ljosecska 2010.09.13. 00:33:46

Jaj, de jó, a kedvenc rovatom.:)

Bár ezek közül csak kevés filmet láttam, szóval lenne mit bepótolni.
Gilliam filmjei közül talán a Grimm az, amit a legkevésbé szeretek, persze ez is nagyon jó, de a többitől kicsit elmarad.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.13. 08:46:33

Hétfőre: m1, 21.35 Elizabeth 1. rész

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.09.14. 20:00:33

@ljosecska:
Na, akkor már érdemes csinálni. Bár máshonnan megkaptam, hogy múlt héten csupa "szar" filmet ajánlottam...

A Grimm nem egy Brazil vagy egy Halászkirály, de én például jobban szeretem, mint a 12 majmot...

@promontor:
Jogos, csak már olyan sokszor láttam, hogy átsiklik fölötte a szemem.
süti beállítások módosítása