2010. április 09. 19:57 - Reckl_Amál

Fidesz - Kényelmetlen diadalmenet

A Kubatov-ügy jól illusztrálja, miért fázom attól, hogy a Fideszre szavazzak. Na nem az, hogy listákat állítanak össze a választókról. Ez engem hidegen hagy. Ha igaz volna, amit az MSZP rettegő tagozata pedzeget, akkor sem arra kellenek ezek a névsorok, hogy tudja a mezei fideszes, kit kell leköpni az utcán. Nem szolgálnak ezek az adatbázisok mást, csak az ésszerű kampányolást, hova érdemes bekopogni, hova nem.

De még erről sincs szó. Csak a tipikus fideszes nagymellényről. Kubatov Gábort pár hónappal ezelőtt ismertem meg, amikor az Echo tévén nyilatkozott. Már akkor nyilvánvaló volt: öntelt hólyag. Ez a hangfelvétel pedig nem más, mint ennek bizonyítása. Egy kisember fontos lesz, és halálbüszke magára, fényezi magát, nem tudja a biztos győzelmet elegánsan viselni.

A Fidesz programja szerencsére mentes ettől a kicsinyes fontoskodástól. Elegáns, konzervatív és lelkesítő. A múlt kritikája is szelíd, a hangvétel szinte végig pozitív. Az egyes részeket a párt egyes arcai írták, Orbán Viktor csak a bevezetőben szólal meg. Különösen jól megírt rész a közbiztonságról és a gazdaságról szóló, előbbit a hódmezővásárhelyi Lázár János, utóbbi Matolcsy György állította össze. Szerencsére megszabadultak Mikolától, és a médiában ellenszenvesen szereplő utódja, Pesti Imre egészségügyi fejezete meglepően érdekes, megalapozott (az MSZP-nek üzenem, még konkrét számok is vannak benne) és érthető.
Ahogy szinte várható volt, a gyenge pont a KDNP által hozzáadott anyag, vagyis a Soltész Miklós által megírt szociális témakör. De hála Istennek, azért nem semjéni sötétsége miatt, csupán azért, mert nem konkrét, hemzseg benne a sok szószátyár általánosság.

Orbán kivételesen ügyesen választotta ki a legmegfelelőbb embereit. A sort a párt hallgatólagos bölcse, Navracsics Tibor zárja a dokumentumot. Az ő munkája inkább átmenet az orbáni vízió és a szakmapolitikai programok között.

Érdekesség, hogy nagy fideszes generáció közül csak Orbán van jelen. Áder, Deutsch, Pokorni, Szájer, Kövér nincsenek sehol. Megérdemelték volna, hogy most, amikor a Fidesz tényleg történelmet írhat, ott legyenek a startvonalnál. De legalább az égető alakokból sincs senki.

A program legvonzóbb tulajdonsága azonban az, hogy megvalósulhat. A Fidesz és különösen Orbán Viktor felelősségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez már egy egészen más feladat, mint a '98-as. Akkor egy működő országot vehettek át, most viszont a szétesett Magyarországból kellene a lehető legtöbbet kihozni ráadásul két tűz között. És hát micsoda tüzek ezek! A Jobbik populista radikalizmusával és az MSZP sajátos logikájú (de írhatnám: buta) doktrínerségével küzdve kell felvirágoztatni.

Ha Orbán erre képes, akkor megérdemelten kapja majd meg a mai alkotmányos berendezkedés melletti teljhatalmat, a kétharmadot. Ha viszont az elmúlt nyolc év marketingkormányzásának nemzeti színű, ájtatoskodó megismétlésére lesz képes, akkor ő sem jobb a mostaniaknál. Így a Jobbiknak lenne igaza, de azt épeszű ember nem akarhatja. Úgyhogy húzz bele, Viktor!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr231908131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-2- 2010.04.11. 12:36:52

Amál! Nem akarok itten személyeskedni, de: Elmész szavazni, mondod, az LMPre, itt meg azt mondod Viktornak, hogy húzzon bele. Merhogy nyer (szerinted, és mindenki szerint).
De a felelősségét nem vállalod, hogy rá szavazz (még ha az csak egy is)? Miért?

És képzeld el, ha mindenki így gondolkodna (aki valamennyire is tudatos, persze, mert most félszemű birkákról nem beszélünk), akkor hol lenne a tudatos felhatalmazás? Török Gábor írta, hogy házmestert válasszunk, ne szeretőt. És igaza van.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.04.19. 14:01:43

Elnézést, hogy egy kedves, hűséges olvasónak csak most válaszolok, de mostanáig fontolgattam magamban, mit is fogok csinálni vasárnap.

Most ugyanis - életemben először és remélhetőleg utoljára - a fideszes jelöltre fogok szavazni. Ha lenne lmp-s, nem lenne kérdés. De nálunk nincs, ebből a szempontból sajnos Soroksáron főleg idős emberek élnek.

Az LMP egyelőre olyan pártnak tűnik, amilyenre szívesen szavaznék. Sötét lónak nevezik, mert nem egyértelmű, melyik táborhoz tartozik. De el kéne olvasni a programját, a legkonkrétabb mind közül. (Talán ez is a gond vele, nagyon tömény, nagyon szakmai, nehéz a velejét kiemelni.) De a realitás már az első forduló előtt sem az volt, hogy az LMP kormányzati tényező lesz.

Tőlem a Fidesz nagyon távol áll, alapvetően nem vagyok jobboldali, bár bizonyos kérdésekben konzervatív viszont igen. Másrészt - bár önös érdekből - díjazom azt az eredményes vehemenciát, amellyel a Fidesz megakadályozta a Jobbik még nagyobb fokú diadalát.

És hogy a dolog, még bonyolultabb legyen, nem érzem veszélyes túlhatalomnak, ha a Fidesz kétharmadot szerez. Sőt, még talán jót is tenne az országnak egy olyan kormány, amelyik szabadon tud dolgozni. Elsősorban Orbánban bízom, hogy a következő választásokon is győzni akar, akkor viszont normálisan kell kormányozni. Ezzel én - a jelenlegi körülmények között - ki tudok egyezni. De a listás szavazatommal szerettem volna jelezni, hogy csupán házmesternek vettem föl őket, nem szeretőnek, a "szívem" másé.
süti beállítások módosítása