2010. április 06. 08:57 - Reckl_Amál

A gyerek nem sztár!

Emlékezzünk majd erre a hírre, amikor a Megasztár 5 és az X Faktor elindulnak.

http://velvet.hu/sztori/2010/04/05/pedofilok_zaklatjak_a_facebookon_a_britain_s_got_talent_11_eves_gyereksztarjat/

Sajnos ezekben a műsorokban eltörölték az alsó korhatárt, így mindenféle gyerek is indulhat. Ennek helytelenségét már jóelőre megmondtuk, Tóth Lüszi és túlmozgásos édesanyja aztán bizonyították is.

Továbbra is az a véleményem, hogy egy gyereknek semmi keresnivalója a szórakoztatóiparban! Kár, hogy a két kertévét semmi sem érdekli a saját hülye hírverésén kívül.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr811898012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.06. 13:56:01

tiszta szerencse, hogy Mozart apja nem így gondolta

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.04.06. 15:42:51

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal!

Mozart korában még nem volt globális média. Nem is kellett kitennie magát a tehetségkutatók sajátos logikájának, amely nem feltétlenül igazságos.

Előadóművésznek lenni munka. Felelősséggel és terhekkel jár, ezeket egy gyereknek nem kell viselnie még. Ellenben fel kell rájuk készülni.

Aki ugyanis tehetséges, az később is az marad. Nagyon sokszor a gyereksztárokról végül kiderül, csak azért voltak érdekesek, mert gyerekek voltak. Felnőttként többségük semmire sem viszi, de valahogy a legtöbbjükben van valamilyen törés.

Mozart persze kivétel. Kivétel? Nem nagyon élvezhette azt a sikert, amelyekre ragyogó munkái predesztinálták volna. Nem tudhatom persze, hogy addigra kiégett-e, és emiatt nem akarta/ tudta már magát megfelelően "menedzselni" vagy másért. Mégis valami félresikerült az életében.
Ami viszont biztosan tudható róla, hogy páratlan zenéket írt.

Nem a gyerekek tehetségét akarom elvitatni, csak azt mondom, nem véletlenül tilos a gyerekmunka. Csak ebben a "szakmában" hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez is munka. Ráadásul - a sok eszkimó - kevés fóka elv fokozott érvényesülése miatt - keményebb szabályok uralkodnak ebben a világban, mint máshol. Ehhez egy gyerek még nem feltétlenül elég erős.

KZsoci 2010.04.06. 15:46:40

Nem értem az összefüggést... Ha nem _szerepeltetik_ Mozartot gyerekkorától fogva, csak tehetségéhez mérten tanítják és foglalkoznak vele szakmailag, akkor később nem írta volna meg azt, amit?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.04.06. 16:48:22

@KZsoci: valószínűleg nem. Csodagyerek státusz nélkül bizonyára nem figyelt volna fel rá az udvar és az egyház, akiktől később a fizetését kapta.

-2- 2010.04.07. 17:45:21

Ugyanmár, a felnőttség nem okvetlenül jön el bizonyos korhatár fölött.
Nézd meg némely sztárosodott (kihasznált, majd eldobott) műcelebet, mi lett belőle, holott azt hitte, hogy...
Utólag meg néz, mint a vett malac, és nem is érti.
Van olyan tehetséges mittomén 14 éves, aki küzdött leget azért, ahol tart (pl. operaházi kórusban egyjegyű korától), tudja, mi a kötelesség, az alázat, és nem száll el magától. Ha nem agyhiányos szülője van, mért ne kaphatna esélyt?

(vonatkoztassunk el attól, hogy a kertévének az agyhiányos szülővel ellátott gyerek a jövedelmezőbb, agyas szülő védené gyerekét az igénytelen bulvárosodástól)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.04.19. 01:21:21

@-2-: lehet, hogy nem jön el, de elötte lehet gyerekkora.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.04.19. 14:02:56

Ha a sors szempontjából nézzük a dolgot, akkor jó párhuzam a csodagyerek és a megélhetési celebé. Mindkettőn mások, "felnőttek" gazdagszanak meg, a következményeket meg feküdje ki az egykori főszereplő saját erejéből.

De azt hiszem, ez inkább azzal függ össze, hogy manapság nem szokás felnőni.

Ne áltassuk viszont magunkat azzal, hogy egy ilyen kiváló műsor, mint egy casting show, aggyal rendelkező szülőket vonz. Sokszor már a felnőtt versenyzők között is nagyítóval kell keresni azt, aki felelősségteljesen és értelmesen viselkedik.
süti beállítások módosítása