2010. február 21. 19:44 - Reckl_Amál

A zavaró tényező

Kassza - Romák - nem romák

Az eheti Kasszában az egyik leghálásabb közéleti témát vették elő, a cigánykérdést.

A műsor remekül indult: már azt a véleményt sem osztotta mindenki, hogy létezik-e egyáltalán ilyen kérdés. A szerkesztők által kiragadott példatelepülés, Fadd község, polgármestere inkább a normákat tisztelők és nem tisztelők között húzná meg a választóvonalat - nagyon helyes álláspont, és végre elhangzik a tévében; míg a helyi kisebbségi politikus a szegénység általánosságáról beszélt.

Szóval jól kezdődött az adás, de aztán jött Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke, és belekötött az egyik grafikonba és annak interpretálásába, és ettől nem tántorított a fennmaradó negyvenöt percen át.

Ezzel nem csupán Baló Györgyöt hozta ki a sodrából olyannyira, hogy a műsorvezető alig tudta titkolni ingerültségét, de bennem is felébresztett valami alapvető ellenszenvet a roma politikusokkal szemben; miért tartom nagyon károsnak mai működésüket.

Zsigó ugyanis félreértette az inkriminált kimutatást. Ez egyébként a munkanélküliség és a cigányok viszonyát kívánta bemutatni. Ugyan a riasztó adat, mely szerint a közel egymilliós cigány lakosság munkaképes korú részének kb. 80% nem dolgozik, elhangzott. De sajnos az is, hogy a munkanélküliség nem csupán cigányokat sújtó probléma, hanem bizony sok nem-cigány ember nyomoráért is felelős. Valójában a munkanélküliek között is a többségi társadalom van többségben.

Ez szerintem azt jelentette, hogy a munkanélküliség és ezen keresztül a szegénység nem csupán a cigányok problémája. Vagyis az az elég mélyen gyökerező előítélet, mely szerint a cigányok nem is akarnak dolgozni, enyhül azáltal, ha látjuk, bizony nagyon sok nem-cigánynak sem jut munka.

De Zsigó csak azt harsogta végig - enyhén rasszizmussal vádolva az e kérdésben teljesen tisztességes műsort és számos meg nem nevezett szakértőt, de a jelenlevőket is - hogy ezzel a beállítással próbálják elkendőzni, bagatellizálni a problémát. Mert bizony a cigányság nagy bajban van, és segítségre szorul, de a sok hozzá nem értő ötletel mostanában.

A roma politikus agresszív volt, vitaképtelen és főleg igazságtalan. Ez a műsor pont azért jött létre, hogy kivételesen konstruktívan lehessen a cigányokról beszélni. Az az alattomos próbálkozás, hogy Balóék igenis nagyon színvonalas, elegáns és objektív megközelítéseit összemossa a jobboldali tévék sokszor nem is leplezetten rasszista, sehová sem vezető hőbörgésével, egyenesen tisztességtelen!
Zsigó antiszociális viselkedése pontosan igazolta azok véleményét, akik a cigányokkal való együttműködés sikerességében finoman szólva kételkednek. Mert Zsigót egyik szakértő véleménye sem érdekelte, Baló akárhányszor adta meg neki a szót, csak vádaskodni tudott. Így mit tettek a többiek? Igyekeztek kellemetlen vendégtársukat figyelmen kívül hagyni. Éljen a sikeres kommunikáció!

Zsigó a történelmi csúsztatástól sem riadt vissza. Azt fejtegette, hogy bezzeg a vidéki magyarság háttere miatt mennyivel jobb helyzetben érkezett meg a kapitalizmusba. Volt képe felhalmozott vagyonról (!) beszélni. Ja, persze, a szocializmus arról volt híres, hogy a magyar parasztok nagy földbirtokon gazdálkodva megtollasodtak!

A lényeget, de gondolom, Zsigó Jenő ezt sem hallotta meg, egy nézői vélemény fogalmazta meg. Mindaddig, amíg a cigány politikus nem a "jó cigányokat" védi, és a cigányok által elkövetett bűncselekményeket el nem ítéli, a kisebbségi politizálás fabatkát sem ér. Most is felmerült Olaszliszka, erre Zsigó első reakciója az kellett volna, hogy legyen: aljas bűncselekmény, barbár viselkedés, el kell ítélni! Ehhez képest nehezményezte a település nevének felemlegetését, mert az szítja a rasszizmust.
Sajnos az igazság ehhez képest az - miközben el kell ismerni, hogy sok a rasszista érzelmeket kihasználó médium és politikai erő rá is játszik az ilyen esetekre - valójában az ilyen tettek növelik a rasszizmust. Mert ha ilyen nem történik, akkor nincs mit emlegetni. A roma politikus ahelyett, hogy ezzel - tételezzük föl, nem szándékosan - burkoltan védi az ilyen brutális bűnözőket, a normális cigány emeberek érdekeiért kellene beszéljen. Ne grafikonokon akadjon fenn, hanem mondja el, miért nem járnak cigány gyerekek iskolába, és az is érdekelne, hogy ő, az egyetlen autentikus szakértő, mit is tesz annak érdekében, hogy többen tanuljanak, többen dolgozhassanak.

Zsigó erőszakossága miatt elsikkadtak olyan fontos mondatok, mint amikor a szociológus megjegyezte, amit én is feltételezek, hogy a cigányok többsége igenis normálisan akar élni. Közhely? Igen, de a mai idegbeteg körülmények között ez igenis hangozzék el a köztévében, mert az arra való!

Beszéltek arról a 120 milliárd forintról is, melyet az utóbbi években címzetten a roma integrációra adott a költségvetés. Fontos szempont lehetett volna, Berki Judit szociálpolitikus mondott. Szerinte nagyon nagy hiba, hogy ennek az összegnek a felhasználásáról alig tudnak elszámolni, és - kiváló vadonatúj aspektus - helytelen volt a közvéleménnyel ilyen direkten közölni - a rendbetétel előtt - a számot, mert ez így csak arra jó, hogy sokan kidobott pénzt lássanak benne, pedig még ez is kevés.

De ezek rendes megbeszélésére nem maradt idő és alkalom, most azonban nem az erőltetett interaktivitás miatt, lassan ráéreznek a nézői vélemények megfelelő csepegtetésére, hanem egy igen agresszív vendég erőszakos fellépése okán.

A műsor ettől függetlenül az egyik legjobb volt, amit az utóbbi időben a kérdésben láttam, hitelesen ábrázolta azt, miért nem jutnak semerre cigányügyben. Ráadásul mindez a rasszista hangulatkeltés legkisebb jele nélkül. Bravó!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr831778993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása