2010. február 05. 11:40 - Reckl_Amál

A szarka farka

Kassza – műsorkritika, mtv – csütörtök, 20:00

Végre újra van közéleti műsor a közszolgálati tévén csütörtök esténként. Ez azért is üdvözítő, mert a másik, a Szólás szabadsága az utóbbi időben – nekem úgy tűnik, mióta vasárnap nyolckor van az adás – gyengélkedik. Érdektelen témák, hosszú, unalmas monológok…

A Kassza jó kezdeményezés, mert nem siránkozni meg ujjal mutogatni kíván az ország nagy problémáit illetően, hanem kiutat, jövőképet akar fölvázoltatni. Elég sajnálatos azonban, hogy még a műsor készítői sem nagyon bíznak ebben, ennek elismerésével indult az első adás. Tiszteletre méltó viszont, hogy olyan témákat akarnak elővenni, és konstruktívan megvizsgálni, melyek első hallásra elcsépeltek (az első adásban a korrupció, de nemsokára jön a romakérdés is).

A műsor legnagyobb hibája, hogy túl jó, túl informatív, túl objektív akar lenni. Sajnos annyira nagyot akar meríteni az adott témából, ami 50 percre egy kicsit sok. A különböző szakértő vendégek egész serege fordult meg tegnap a stúdióban, egy idő után már nehéz volt követni, ki kicsoda, és miért van ott. A vendégek nem csak úgy érkeznek, mielőtt először megszólalnának, Baló felolvas egy idézetet tőlük, és ők már rögtön erre reflektálhatnak. Ez nagyon jó ötlet, mert ha jól állítják ezeket a szövegrészleteket össze, akkor érdekes látni, mennyire tud ebben a helyzetben azonosulni a saját gondolatával a nyilatkozó. Mondhatni, mérlegre kerülnek a legnagyobb ívű elképzelések is, felelőssé válhat bárki, aki a kérdésben véleményt fogalmazott meg. Ha másképp nem, hát úgy, hogy esetleg öt perccel később belép a téma másik nagy szakértője, hogy kivesézze az ő véleményét. De ez utóbbi sem ússza meg a szembesítést saját korábbi szavaival.

De egy ilyen nagy koncentrációt igénylő  struktúrát nem szabad megtörni, végig kell csinálni, különben oda a koherencia. Ehhez képest a műsor modernségét kidomborítandó nagyon, túlzottan törekedtek az interaktivitásra, és folyton, elidegenítő, ritmusból kiejtő elemként jönnek a nézői nézetek. Először a magyar televíziózás történetében nem csak az sms-falra lehet írni, nem csak szavazni lehet, hanem webkamerás felvételeket is küldhet be a néző, melyekből egyet-kettőt be is mutatnak, de minek? A kis videók érdektelenek voltak, semmi olyan nem hangzik el bennük, ami miatt érdemes lett volna a beszélgetést megszakítani. Mintha azt mondanák: bibi, mi ezt is tudjuk!
A nézői reakciók bemutatására külön műsorvezető-társ van, aki nem nagyon ura a szerepének. Erre a feladatra kellett volna valami csini nőt fölkérni, elvégre mégiscsak vizuális műfajról van szó, az e-mailek felolvasása meg nyilvánvalóan kellemetlen olyannak, aki maga is önállóan vezet évek óta műsort. A kultúrházas Erdős Gábor többnyire csak hebegett – habogott, hogy milyen sok e-mail érkezett, alig győzi. Nesze neked, interaktivitás!

A legsiralmasabb mozzanat mégis az utca emberének lapos megszólítása volt. A korrupció tipikusan az a téma, amelyben a kettős mérce kétségbevonhatatlanul jelen van. Mert a korrupció szó hallatán az emberek azonnal bedühödnek, és fekete Mercedesekkel furikázó vállalkozókat vizionálnak, amint fekete aktatáskákban viszik a sunyi politikusnak a kenőpénzt. Mégis a legtöbben minden további nélkül vásárolnak számla nélkül, vagy csúsztatnak hálával kibélelt borítékokat az orvosnak. Ha már mindenképp meglepett tekintetű járókelőket kell beszéltetni, akkor ne elégedjünk már meg néhány odavetett demagóg sablonszöveggel. (A kedvencem: „Le kell váltani a politikusokat!”)! Kérdezhették volna azt is, mennyire korruptak ők a saját kis életükben. Főleg, mert ezt az egyik szakértő és a helyzetet vázoló bejátszás is pedzegette ezt.

A műsor teljes élvezetéhez szükséges, hogy a néző „készüljön” a honlap információból. Ott ugyanis el lehet olvasni mindazt a háttéranyagot, melyre Baló hivatkozik. Megnézheti, kik is a vendégek. Az összes interaktív tartalom is újranézhető, sőt újabbakat is hozzá lehet adni. Az eheti szavazás sincs még lezárva, és már elindult egy újabb. A kérdés csak az, mit csináljon az a néző, akinek nincs internete; annak nem szól a műsor? Nem akarok nagyon maradi lenni, de azért még talán elvárható, hogy egy tévéműsor önmagában is értelmes legyen.

Összesességében támogatandó az elgondolás, de sajnos az első adás még nem tudta azt nyújtani, amit a készítők előre ígértek. Pont azokon a frontokon vérzett el, amelyeket újdonságként hirdetett. Baló továbbra is jól kérdez, jól uralja az interjúkat, de rögtön elveszik a sok, talán túl okosan végiggondolt különlegesség között. Talán egy ennyire élő adásba nem kellene ennyiféle helyszínt és eszközt belezsúfolni. Az viszont biztos, hogy a vendégek számát csökkenteni kell. Ennyi ember nem tud egymással rendesen beszélgetni, pláne, hogy folyton beléjük fojtják a szót valamilyen extra műsorszám kedvéért.

Jövő héten a kórházak jövőjéről próbálnak valamilyen elképzelést bemutatni. Reméljük, nem lesz ennyire kusza.

Értékelés: 6/10 – De fejlődőképes.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr71731305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2010.02.05. 12:49:36

A műsor jó volt, de a témaválasztás nem talált.
Eleve adta magát a demagógia, és ráadásul a korrupció egy olyan fogalom, amivel az átlagember csak a sajtóban találkozik.
És meglepő volt látni a vendégek között azt a félelmet, hogy senki nem mer nyiltan nyilatkozni, megmondani, hogy mi a jó, vagy min kéne változtatni.

A megszólalókat hallgatva az volt az ember érzése, hogy a törvények jók, a rendörség, ügyészség végzi a dolgát, semmi nem szorul javításra, változtatásra, mert a legnagyobb probléma csupán annyi, hogy a fejekben kéne rendet tenni.

Szóval jó lesz ez a műsor, de csak akkor, ha olyan témával foglalkoznak, ahol a megszólalók ki merik fejteni, meg merik védeni az álláspontjukat.

Az, hogy érthetelen a struktúra, az csak részben igaz. Nyilván kell hozzá némi közéleti jártasság, hogy tudjuk ki, miért van ott, ez az ára annak, hogyha nem fekete-fehérre leegyszerűsítve akarjuk tálalni a dolgokat. Az biztos, hogy nem lesz egy tömegműsor, de ez talán nem baj.

2010.02.05. 12:53:43

@loláb: "amivel az átlagember csak a sajtóban találkozik. "

a szóval legalábbis...

Win Elen 2010.02.05. 13:10:30

Talan lekerul a tv a ban listarol, ugyanis ezzel alaposan felkeltetted az erdeklodesem.

A komolyabb - azaz szeleskorben elokerulo - kerdesekre az esetek 90 szazalekaban demagogia az elsodleges reakcio. Ha ezt el akarjuk kerulni, az osszkep tekinteteben - ahogy a musor a leirtak alapjan - akkor az 50 perc igen karcsu. Ahogy amal is megjegyezte.

De meg ha nem is sikerul maradektalanul objektivnek es melyenzantonak lenni, a torekves ertekelendo. Es sajnos igy is egyedulallo a mainstream mediaban.

lüke 2010.02.05. 13:28:02

kettős, kettős, a morál
nagyon is kettős.......

S majd lesz még ezután , ha svájci bankból lopott CD alapján szedik be a német adókat

tom64 2010.02.05. 13:29:43

Jó lenne,ha legalább 2 órás lenne a műsoridő,mert Baló már akkor ingatja a fejét-nézi az óráját,makog,krákog,stb-,mikor a szerencsétlen kérdezett a válaszának az első szavain még csak gondolkodik.

loláb 2010.02.05. 13:45:07

@VulpesVulpes: A műsor ráment a közbeszerzési korrupcióra, nem a rendőrnek adott ötezresről, vagy a hálapénzről volt szó.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.02.05. 13:47:55

@loláb: de jó lett volna, ha csak a sajtóban találkozom a korrupcióval!

Az, hogy a műsornak vannak gyenge elemei, orvosolható (lenne), persze ez az alkotókon múlik.

A felvetett problémák valóban nem oldhatók meg egy óra alatt (mint a Cobra 11-ben), ezért ha komolyak akarnak lenni, akkor vissza-vissza kellene térni az elemzések, javaslatok "sorsára is".

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.02.05. 13:59:59

Szőke nő a kollegájának:
- Laci, hogy kell kinyitni a kasszát?
- Nyomd meg a C-t!
- Laccci, hogy kell kinyitni?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.05. 14:08:19

Nem láttam, de a következőt most már megnézem. Persze ezekről a dolgokról nem beszélgetni kellene az újságíróknak, meg a tévéseknek, hanem oknyomozó stílusban leleplezni. Nos ehhez viszont keveseknek van vér hozzá, ahol lennie kellene.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.02.05. 14:15:52

@loláb: Szerintem is össze fog ez még állni, csak az a baj, hogy nem nagyon hagynak még a közszolgálatin sem időt a kifutásra. Úgy fogalmaznék, hogy a Baló-féle részt meg kellene erősíteni, és a nézői reakciókat meg a végén összefoglalhatná valaki, nem Erdős, és még lenne öt perc, amikor a vendégek erre is reagálhatnának.

A korrupció jó téma lett volna, ha egy kicsit jobban elmagyarázzák, mindenki benne van. Nem csak azok, hanem mi mindannyian.
A vendégek nagyon nem voltak jók, tényleg próbálták elkenni az egészet. Tegyük hozzá, a témáról ez is nagyon sokat elmond.

@Win Elen: Ajánlom, hogy nézz bele legközelebb. Én nagyon szoktam unni a kórházas témát, pedig fontos lenne. Ha ebből összeszednek valamit, ami három perc után is érdekes, az nagy fegyvertény lenne.

Kopi3.14 2010.02.05. 14:21:44

Figyelemfelkeltő írás. Az interaktivitás, webkettősség nagyon merész lépés a köztévétől, de támogatom. Egyszerűen a huszonnégy óra már kevés lenne csak a tévé képernyőjén keresztül informálni a nézőt, s a hátteret leadni nekik. Sajnálom, akik net híján csak félig látják a lényegét, de ezt muszáj meglépni. Csak nem van valami pozitív a királyi tévénél fejlődés terén? Mondjuk a műsoraik mostanában tetszenek, értelmes filmek, értelmesebb beszélgetős műsorok, semmi cicoma, csak a lényeg. Ezt szeretem bennük.

Avatar 2010.02.05. 15:27:00

Az utca emberének véleménye:
"Korrupció az, amiből engem kihagynak."
Valamint:
"Alkoholista az, aki ugyanannyit iszik, mint én, de nem szimpatikus nekem."
:)

NaP · http://nagyek.blog.hu 2010.02.05. 16:30:55

"Mert a korrupció szó hallatán az emberek azonnal bedühödnek, és fekete Mercedesekkel furikázó vállalkozókat vizionálnak, amint fekete aktatáskákban viszik a sunyi politikusnak a kenőpénzt. Mégis a legtöbben minden további nélkül vásárolnak számla nélkül, vagy csúsztatnak hálával kibélelt borítékokat az orvosnak."
Mi köze a korrupciónak ahhoz, hogy valaki kér-e számlát?
Szerintem semmi.

Sherpa_1 2010.02.05. 17:12:52

A baj csak az, hogy a Baló egy istenvert barom és akkor még csak finoman írtam körül. Sajna ismerem. Dickensi figura..kicsinyes, pitlák...mehet a levesbe a nejével egyetemben

én pont az in vagyok 2010.02.05. 17:36:34

A műsor jó lehetett volna, ha: érdekesek a vendégek, ha nem kérkedik mindenféle tökfelesleges szavazással - aminek úgy vannak összeállítva a válaszlehetőségei, hogy maga a vendég mondja, hogy így nem értelmes - uccaemberével és webkamerával... na, az volt a csúcs. Attól, h kamerába mondja vki, attól még lehet jellegtelen. Ha már webkettő - amúgy közelről sem az, száraz cikkek linkjei az oldalon -, akkor ezek a tartalmak maradjank csak az oldalon, nem kell tévében mutogatni. Ahogy a szegény laptopos madarat sem. Minek ebbe a dadogó, szerepzavaros, képernyőkényszeres, modoros Erdős? Már a Kultúrházban is ciki volt, itt most minek égeti magát? A megoldás: jó vendégek, jó témák és sok Baló, nulla Erdős.

Inti 2010.02.05. 18:26:12

@Sherpa_1: Baló megy orrhangot érthetőbbé operáltatni, volt nej előretör és halad.
A műsor is marad. Akkor ki megy a levesbe:-)

különvélemény 2010.02.05. 18:30:32

"Kérdezhették volna azt is, mennyire korruptak ők a saját kis életükben."

Az "átlagember" mindig annyira korrupt, mint amennyire az állami berendezkedés ezt rákényszeríti.
Semmi különbség nincs a korrupciós ranglista két végén lévő állampolgár között, csak más a környezet.
Ha valaki nem így látja, azt rasszistának szokás hívni.

Tehát nem kellene folyton ezzel az ócska dumával jönni, hogy a kisember a hibás.
Ráadásul összehasonlíthatatlan a társadalmi veszélyessége annak, hogy odaadja valaki a borítékot a dokinak, mint annak, hogy valaki 10 milka kenőpénz reményében többszázmilliós kárt okoz az államnak.

Inti 2010.02.05. 19:15:48

@különvélemény:
Vajon miért egyezik a véleményünk, mert én is "nagyon kis" ember vagyok?
süti beállítások módosítása