2010. január 05. 12:46 - Reckl_Amál

Előre a gaskói úton!

Azt mondták, tegnap azért került sor a buszvezetők szabotázsára, mert végleg elvesztették lojalitásukat a BKV felé. De ez csak szöveg, a valóságban még sosem volt ekkora egység a tömegközlekedési cégnél.

Bár a buszvezetők eddig sem álltak a BKV szellemi - erkölcsi hierarchiájának a csúcsán, tegnapi (és mai) akciójukkal sikeresen felzárkóztak a vezetőség és a fővárosiak mögé, ami a pofátlanságot és a kártékonyságot illeti. Továbbá lassan lesüllyednek a VDSZSZ szintjére is, jobb munkakörülményekért és juttatásokért az utasokat szívatni igazi Gaskó féle gaztett!

Mikor értik meg végre? Az utas/ vevő/ ügyfél nemhogy nem ellenség, hanem pont az, amiért nekik munkájuk van. A BKV szolgáltatása nemcsak azért ótvar, mert nincs pénz a karbantartásokra, fejlesztésekre, hanem mert a buszvezetők is olyanok, amilyenek. Eléggé valószínű, hogy aki most a leghangosabb kollektív szerződés-ügyben, az rendszeresen odacsuk embereket, 5 méterre áll meg a járdától, hadd ugráljon az utas, ha már akkora szívességet teszünk neki, hogy a kedvéért megállunk. Továbbá nyilvánvaló, hogy a spontán sztrájk igazi alulról jövő kezdeményezés. Az a gondolat, hogy szó nélkül többször tíz percen át hagyjuk ácsorogni az embereket a megállóban, jól kipróbált gyakorlat. Ismerjük jól azt a helyzetet, amikor a végállomáson várakozik 450 ember, a busz becammog, de nem áll oda, hanem 5 - 10 percet vár 3 méterrel a megálló mögött. Másik busz nem jön, a vezető nem is hagyja el a járművet, hanem kényelmesen üldögél. Aztán induláskor indítja be a buszt, persze a sok ember felszállása időbe telik, úgyhogy a busz eleve egy-két perc késéssel hagyja el a végállomást. Ez a mentalitás találkozott most a sztrájkhangulattal.

Miért nem az ellenőrök sztrájkoltak tegnap? Az tényleg fájna a vezetésnek, hiszen ha egy hétig nem vesz jegyet senki, az már elég csúnya hiányt eredményezhet. Annak idején, amikor magukat nagyon szellemesnek hívők utassztrájkot hirdettek, azzal nem tudtam egyetérteni. De ha házon belül szerveznek egy ilyen ellenállási mozgalmat, az nagyon is helyénvaló lett volna. Nem azért, mert bliccelni akarok, nem is tudnék, hiszen éves bérlettel utazom. (Apropó: még mindig nem tudom, hogy nekem, aki előre kifizettem a viteldíjat, vajon hogyan biztosítják egy totális sztrájk esetén a szolgáltatást.) Hanem, hogy egyértelmű legyen végre mindenkinek: menedzsernek, politikusnak és persze az utasnak is, a valódi munkát itt is az első sorban küzdők végzik. Ha ők nem dolgoznak, akkor nincs mit kiutalni saját maguknak a privát nyugdíjalapba vagy az azóta szerencsére megbukott fővárosi, szocialista politikus szeretőjének.

Arról nem is beszélve, hogy az ellenőrsztrájk társadalmi támogatottsága igazán nagy lenne. Míg ez az alattomos szabotázs még jobban megutáltatja a BKV-t az emberekkel, immáron nem csak azokat, akik fönt töketlenkednek, ha közügyekről van szó, és ügyeskednek, ha magukról, jelenleg a BKV tetőtől talpig vacak alakok gyülekezete. Mindegyik csak a saját pénze után fut.

Mert tegyük hozzá, az a bajuk, hogy bizonyos béren kívüli juttatást már nem biztosítana a BKV az újonnan megkötendő kollektív szerződésben. Sajnálatos. Azért arra hadd figyelmeztessem a tisztelt buszosokat, hogy idén mindenki kevesebb cafetériát kap, én például kb. 45 000 Ft-tal; én hova mehetek tiltakozni? Azokról nem is beszélve, akiknek béren belüli pénzük sincs, merthogy nem egy mesterségesen életben tartott, posztszoc monstrumnál dolgoznak, hanem egy valódi cégnél, ahol, ha csőd van, akkor elküldik az embereket.

Sunyi a BKV vezetése, hiszen próbálta elhallgatni a változásokat, nem is irigylem a BKV dolgozóit. Mégis azt hiszem, kezdenek visszaélni a helyzetükkel. Jópáran vannak ebben a városban, akiknek nincs választási lehetőségük, ha iskolába vagy dolgozni igyekeznek, akkor csak a BKV-val tehetik. A MÁV-nál Gaskóék már bemutatták, milyen undorító, ha valaki a saját érdekeiért átgázol az utasokon. Ez eddig a bkv-s szakszervezetkre nem volt jellemző, én nem vagyok ugyan sztrájk-fan, és igen nagy kellemetlenséget is okozott a majdnem két évvel ezelőtti leállás is, még támogatnám is, hogy szorongassák meg Demszkyéket. De egy ilyen szemét módszerrel nem tudok azonosulni. Sajnálatos, hogy ebben az országban lassan mindenki megőrül...

216 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr541648405

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gaskó István utolsó megkísértése 2010.01.05. 14:48:23

Csak azt feledte volna, azt a mozdonyvezetőt.  Aki már mindkét veséjét eladta, és most télen egy tehervagon tövében, meztelenül, sebes kézzel csócsált egy fagyott marharépát, és amit kidobott mákszemnyi gyomra, menten nyalta is vissza,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MazdásPali 2010.01.05. 13:59:45

Tipikus magyar mentalitás. Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Nekem szar legyen másnak is. Az utas a BKV-nál, MÁV-nál Ferihegyen nem az akinek szolgáltatni kell, hogy legyen fizetés, hanem a zsarolás kelléke. Sajnos még a sztrájkolás területén is messze vagyunk Európától. Felháborító úgy egyébként, ami a BKV-nál történik pénzlenyúlás terén (persze ez megy a MÁV-nál is), de ezért miért az utasokat büntetik a dolgozók. Az ilyen spontán szabotázsok nem hogy nem teszik szimpatikussá a BKV, MÁV sztrájkokat, de teljesen le is járatják magukat, így mindenki csak utálni fogja őket.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.01.05. 14:01:13

Azért ne feledjuk, hogy minden szolgáltatást végző cég sztrákja mindenképpen azokon csattan akiknek szolgáltat! Mert ez az egy eszköze van! S hagyjuk az elégséges szolgáltatás után siránkozókat! Ez nálunk egészségesebb demokráciában sem szokás. Ha leállnak akkor leánnak. Nem ám immel-ámmal! Mert a pofon is csak akkor hatásos ha megfelelő méretű! Arról pedig amit BKV szolgáltatásnak nevez háát ezért máshol lincselnének. A legnagyobb baj pl a szinvonallal, hogy ezt nekünk kellene kiharcolni. De ameddig ezt a szart is megvesszük vessünk magunkra.

drkovax 2010.01.05. 14:03:21

1. Menj buszosnak, vasutasnak, te is fogsz tudni hatásosan tiltakozni. Ja, hogy azért a fizetésért, azt a munkát nem végeznéd? Akkor meg miért baj, ha ők sem ?

2. Azért tudnak a szabályok betartásával ekkora kavart okozni, mert a buszok műszaki állapota kritikán aluli: valójában máskor sem volna szabad kiengedni őket a forgalomba.

öregmogyi 2010.01.05. 14:03:54

azért nem szoktak beállni a buszöbölbe, mert valami gondjuk van. Pl a Volvoknál gyakori, hogy elenged a légrugó és leül a busz hátulja/eleje. A járdát karcolná forduláskor. Na példul egy ilyen hibával eddig kiengedték a buszt (hisz a sofőr magára vállalta, hogy a hozzád hasonló tudatlanok anyázzák -mert bizony sok barom van, aki a sofőrnek ugat) de tegnap és ma szabályszerűek voltak. Hehe.

Rigris 2010.01.05. 14:06:18

Szerintem meg tegnap nem volt sztrájk, csak a buszvezetők betartották az előírásokat, amit helyeslek.
Az egyetlen, ami miatt szerintem elmarasztalhatók, az az, hogy ha tegnap azt hangsúlyozták, hogy most akkor ők majd jól betartanak minden utasítást, akkor az szükségképpen azt jelenti, hogy eddig viszont nem tették.
Márpedig ha ez így van, akkor a főnökeiknek most elő kellene venniük az utasításokat, és megkeresni bennük azt a passzust, ami leírja hogy mi a teendő azzal a buszvezetővel, aki nem tartja be őket. Aztán már csak alkalmazni kell.

Persze én is tudom, hogy nagy valószínűséggel a hivatkozott utasítások rosszak, betarthatatlanok. Tegnap is, ma is, a múlt évben is azok voltak. Erre annak kellene lenni a megoldásnak, hogy a BKV vezetői megteremtik az érvényes utasítások betartásának feltételeit, vagy olyan utasításokat készítenek, amelyek megfelelnek a valós helyzetnek, mégis biztosítják a biztonságos üzemeltetés feltételeit. Ha erre nem képesek vagy nem hajlandók, akkor viszont őket kell felelősségre vonni.

Szerintem a tegnapi eset erre hívta fel a figyelmet, és ezért én egyetértek a BKV-sofőrök akciójával - már legalábbis ha tényleg ez volt mögötte, és nem szimpla MÁV-féle zsarolás. De persze ebben nem lehetek biztos.

TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po 2010.01.05. 14:07:35

hát kérem

a BKV olyan mint a rendőrség:

oda csak az alja megy dolgozni

CyberPunK 2010.01.05. 14:08:44

Igen, biztosan azért nem vették fel a munkát, mert féltik az utastársak biztonságát. Azért szoktak ezerrel menni, padlófék-padlógáz megoldással, lehetőleg pont akkor, mikor tele a busz. :)

Rich.mond 2010.01.05. 14:10:04

Esetleg a tisztelt posztolónak van munkahelyi tapasztalata, mint BKV sofőr?
Én is anyáztam őket a nagy sztrájk alatt, csak aztán megértettem, hogy elunták, hogy közveszélyes csotrogányokat vezetnek, amik időnként elszabadulnak a Moszkva téren pl.

Ezek a köcsög buszsofőrök visznek el éjszaka, ünnepnapon, vasárnap, hajnalban, vagy éppen a negyven fokos melegben.

Kipécéztél pár esetet, amikor van vagy kétszáz járat Budapesten, plusz az éjszakaiak.Egyik-másik öt percenként jár. Sokszor seggrészeg, vagy kisebbségi utasok támadnak rájuk, nem egyszer láttam, hogy lányokat védtek meg részeg hordáktól.

Kelj fel hajnali háromkor, és vezesd azt a rohadt buszt!

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2010.01.05. 14:10:38

Ha a BKV-nak nem lesz erre más eszköze, mint hogy végre a buszok felújítására szánja az összeget, és nem 100 millió végkielégítéskre, akkor már megérte.
Szar, hogy 2 napja nem lehet közlekedni, de ha ez lesz a hozadéka, én nem bánom...

Illés Béla 2010.01.05. 14:11:43

Elhiszem hogy szar nekik,de aki mostanában lettek munkanélküliek,mert nem állami cégnél dolgoztak hanem maszeknál és mint ilyet simán kirúgtak,azok mit mondjanak?
Kedves buszvezetők.
Válság van sajnos...tessék ezen elgondolkodni egy kicsit,mikor reggel munkába indulnak...sokan cserélnének magukkal mostanában.

öregmogyi 2010.01.05. 14:12:28

Rigris! "... a főnökeiknek most elő kellene venniük az utasításokat, és megkeresni bennük azt a passzust, ami leírja hogy mi a teendő azzal a buszvezetővel, aki nem tartja be őket."

Ha ha ha. Elmondanám, hogy reggelente rugdossák a szerelő-főnökök a sofőröket, hogy "márpedig vigyék ki a buszt". Aki sokat akadékoskodott, az már rég nincs a cégnél. Ennyit a sofőrök "főnökeiről", és a be nem tartott szabályok okairól.

utini az igazi 2010.01.05. 14:13:45

Maximálisan egyetértek a poszt írójával. Annyit még hozzátennék, hogy a buszok katasztrofális műszaki állapota miatt többször kellett konfrontálódnom a busz vezetőjével, és bár nekem volt igazam, azt a szót, hogy bocsánat, még nem hallottam.

Levéltetű 2010.01.05. 14:13:49

@drkovax: Ezt a dzsókerérvet már sokszor hallottuk. A választ is tudhatnád már rá: nem muszáj buszosnak menni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.05. 14:15:37

bár a komcsi indexre került ez a cikk, de most még én is elcsodálkozom az ostobaságán

mégis hogyan kell jól sztrájkolni?
úgy, hogy nem veszi észre senki, csak gondolatban?
vagy mi?

öregmogyi 2010.01.05. 14:17:04

@utini az igazi: "többször kellett konfrontálódnom a busz vezetőjével,"

miért nem mész keménykedni a műhelybe?

CyberPunK 2010.01.05. 14:17:19

@Rich.mond: Eddig a bérletemért kaptam a szart. Most már a szart is ritkábban kapom. Hát baszd meg, igen, ez fejlődés, ezért megéri a szolidaritás.

Nem, nem akarom azt a rohadt buszt vezetni, de nem is az én dolgom. Ha nem akarják ők sem, akkor mondjanak fel, majd jönnek az indiaiak vagy a görögök és ők elvezetik ezeket a vackokat.

beszélő 2010.01.05. 14:17:20

A fővárosi utak állapota a buszok állapota, a buszvezetők helyzete, az ország nagyvárosaihoz hasonlítva kétségbeejtő.
A vezetők (fővárosi és BKV és nem a buszvezetők) a felelősek mindezért.
Aki elégedetlen a buszok állapotával, a járatsűrűséggel, és általában a tömegközlekedés színvonalával, hagyja békén a buszvezetőket, és irányítsa mérgét azokra a vezetőkre és politikusokra akik valójában felelősek azért, hogy idáig jutottunk.
Aki ezt nem képes felfogni az finoman szólva primitív.

2010.01.05. 14:18:35

Költözzetek vidékre, BP már alig élhető....

Doubledeceker 2010.01.05. 14:19:13

@wmiki:

Komcsizni 2010-ben is parasztság.

De én is abszolut egyetértek a buszosokkal, szar csotrogányokkal, szar fizetésésrt güriznek, fent meg elhordják a pénzt.

Hát igen ki lett baszva az utasokkal, de sztrájkolni másképpen nem lehet.

22-es csapdája az egész. Ugyanez igaz a tűntetésekre is, ja békésen kellene tűntetni, csakhogy a békés tűntetéssel elérni semmit sem lehet.

Vér nélkül nincs változás, a MÁV más tészta, az még agyabaszottabb szervezet.

Samott 2010.01.05. 14:19:50

Nem tudom honnet veszed, hogy iden mindenki kevesebb cafeteriat kap, nalunk peldaul - szerencsenkre - nem csokken (maganceg, mielott elkezdene valaki okoskodni), es ha jol emlekszem a cafeteria csokkentesen kivul bejatszik egy kollektiv szerzodes hiany is. Az a szerzodes, ami eddig 20 perc idot adott a gepatvetelre (nelkule addig vizsgalja, amig kedve tartja).

utini az igazi 2010.01.05. 14:19:50

@öregmogyi: mert nem a műhelyben akartam leszállni, hanem a megállóban, csak épp nem állt meg a jelzés ellenére.

a Zamboni nem egy tészta 2010.01.05. 14:20:26

Mindkét részről van igazság a kommentekben és az írásban is, de azért vegyük észre az állságos cinizmust, amikor a sofőr "hírtelen" lelkiismeretessé válik és az addig kiengedett buszt (hiszen addig a kollektav szerződés vagy a diszécser védte a helyzetet) hírtelen nem viszi ki. Szar 3-kor felszállni a buszra, de ha a területi képviselő azért sztrájkolna pl. mert ha 50-el megy nem tudja megcsinálni a munkáját, akkor én azt kérdezném (persze igaza van), hogy mitől nyílt ki így a csipád kicsim?

Olyan ez, mint az ovodában: vagy elfogadom, hogy az ökormányzat nem biztosít WC papírt és viszek én szülőként, vagy megyeg az önkormányzathot tiltakozni. Az, hogy viszek pár hónapig, aztán tiltakozom egy kicsit, aztán megint viszek...

Álságos, szemét hozzáállás. Legyen azért tiszta mindenkinek a BKV minden szinten szar.

Chastar 2010.01.05. 14:20:49

A hiradóban azt mondta egy BKV-s vezető, hogy a dolgozók követelése 500 millióba kerülne, ezt nem lehet. Több ezer embernek a pénze ez. 10-15 volt vezetőnek ki lehetett fizetni ennyit végkielégítésnek! Meg sem kellett tárgyalni. Autómatice uatalták (magauknak!)
Én azon csodálkozok, hogy eddig tűrték a dolgozók!
AZ összes BKV vezetőt, élükön a Kocsissal, el kellene kergetniük ha már a főváros vezetése nem teszi meg!

Zzoorroo 2010.01.05. 14:21:44

@Rigris: Ezt simán szabotázsnak hívják, nem előírások betartásának.

Zzoorroo 2010.01.05. 14:22:41

@sakic:
Szerinted ezzel ki nincs tisztában? Mm hogy a BKV szar.

Kósza 2010.01.05. 14:22:47

Egyetértek a poszt szerzőjével, mert ez, ami most van, ez egy sunyi megoldás! Sztrájkoljanak hivatalosan, szabályosan meghirdetve! Akkor nem várok a buszra, hanem gyalogolok, biciklizek, kocsiba ülök. És akkor a sofőrök sztrájkoljanak, ne kapjanak fizetést, legfeljebb a sztrájkalapból!

öregmogyi 2010.01.05. 14:25:09

@utini az igazi: Ja. Előbb még azt írtad, hogy "a buszok katasztrofális műszaki állapota miatt" szóltál a sofőrnek.

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2010.01.05. 14:25:10

Maximálisan egyetértek. Egyúttal megkérdezném, hogy amennyiben megkapják azt a pénzt, amit követelnek, akkor VALÓBAN felveszik majd a munkát? Vagyis:

Lerakják a buszról a maga alá hugyozó részeget, a jegy nélkül utazó nagydarab kopaszokat és kisebbségi famíliákat?
Befejezik a külföldi turisták kirablását és átverését?
Nem csuknak oda babakocsit, öreg nénit, kismamát, egyáltalán, bármilyen utast az ajtóval?
Ajánlás helyett kötelező előírásnak tekintik majd a menetrendet?
Takarítás címszó alatt többet is tesznek majd annál, minthogy seprűvel a kézben messziről rápillantanak a járműre?
Tudomásul veszik végre, hogy nem krumplis zsákokat, hanem embereket szállítanak, és ennek megfelelően vezetnek majd?
Veszik majd a fáradtságot, hogy bemondják a megálló nevét, tesznek bármit, ami az utastájékoztatáshoz hasonló tevékenység?

Vagy ez a sztrájk csupán azt hivatott elérni, hogy ugyanazt a balkáni, szar munkamorált tudják fenntartani (tisztelet a kivételnek) ugyanannyi pénzből?

És persze megint velem basznak ki, végül mindent én fizetek. Vettem bérletet, de mégsem tudok közlekedni, amíg nem kapnak az adóként befizetett pénzemből is még többet. Akik a döntéseket hozzák, azok nem busszal, hanem Audi A8-cal utaznak.

Most nézem, hogy 11 BKV szakszervezet hirdetett sztrájkot... ha mindegyiknél csak egy faszi kap ezért pénzt (nyilván 2-3 tagú minimum a vezetőség), akkor is röhej az egész, egy komplett Mókus őrs közpénzből fizetve baszik ki velünk, akik mindent, így őket is fizetünk.

És még egy dolog: hogy a f*szba van az, hogy sem a decemberi BKV-leállásnál, se a hóhelyzet miatti vasútkrachnál nem láttam, nem hallottam a szakszervezeteket, amint segíteni hívják-viszik a tagjaikat? Ezeket azért tartjuk, azért fizetjük, hogy NE dolgozzanak? Amikor meló van, akkor egyik sem vasutas, egyik sem bkv-s?

Szar az egész.

Magg (törölt) 2010.01.05. 14:25:43

"Azért arra hadd figyelmeztessem a tisztelt buszosokat, hogy idén mindenki kevesebb cafetériát kap, én például kb. 45 000 Ft-tal; én hova mehetek tiltakozni?"

Majd erre jól megkapod a BKV-soktól, hogy ha nem tetszik, lépj be hozzájuk buszvezetőnek! :))))

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.01.05. 14:26:19

@Kósza: Lesz az is! De itt most csak megmutatják, hogy lehet ezt sztrájk nélkül. Mert az egész ennyire elrohadt. Nem csak mint vas hanem mint szervezet is. Csak passzív rezitencia. Nem újkeletű. Éltek már ilyen módszerrel eleink is. Pusztán a szabályok betartásával micsoda káoszt tudnak okozni! Jobb mint a sztrájk!

sárkányfő 2010.01.05. 14:26:46

"Eléggé valószínű, hogy aki most a leghangosabb kollektív szerződés-ügyben, az rendszeresen odacsuk embereket, 5 méterre áll meg a járdától, hadd ugráljon az utas, ha már akkora szívességet teszünk neki, hogy a kedvéért megállunk."
Azon kívül, hogy elöntötte az agyadat a zöld plazma, mit tudsz felhozni eme állításod mögé?

És amikor az utasokat, az országot, meg mindenkit piszkosul zavar a buszok és a bkv állapota, akkor miért pont a buszvezetőknek ne lenne rá joguk, hogy elfogadhatatlannak ítéljék meg azokat, amikor ráadásul az utasok ellenszenvének nagyja pont rajtuk csapódik le? Ugyan mégis miért kéne tartaniuk a hátukat?

És miért baj, ha a sofőrök és az utasok ugyanazt akarják: elfogadható szintű járműveket?

Végre egyszer nem a több fizuért sztrájkolnak, inkább támogatnád őket... Gaskóék amúgy pont ellenkezőleg saját fizujukért tüntetnek, szóval elég buta kis poszt ez.

hegyilany 2010.01.05. 14:29:01

@Samott: Akkor irtó szerencsés vagy (és a céged gyakorlatilag növelte a cafeteria-ellátásodat), ugyanis az idei évtől a cafeteria-jellegű juttatások 25%-os adóval terheltek. Ezt pedig kevés cég vállalja át, legtöbb helyen ennyivel kevesebb juttatást kap a dolgozó.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2010.01.05. 14:30:08

Bevett szokás az tőlünk nyugatabbra, hogy a munkavállaló betartja a munkaadó által szabott szabályokat.

A BKV sofőrje most cselekszenek helyesen, hiszen ha eddig ellenőrizték volna a járművek műszaki állapotát, akkor nem történnének naponta olyan számú meghibásodások amikre az utóbbi években példa volt.

Emlékeztetnék az Astoriánál kettétört busz esetére - vajon valaki megnézte a busz műszaki állapotát induláskor?

Vagy azokra az esetekre amikor elhagyják a a busz kisebb nagyobb darabjait menet közben.

Amikor kiesik a szélvédő stb. Sajnos majd minden napra jut hasonló hír.

A bkv álláspontja kétszínű és cinikus.

Tény, ha a busz hátsó motorfedele lezuhan menet közben akkor az nem veszélyezteti a busz utasait, viszont a busz mögött közlekedő járművet és a gyalogosokat igen. Az ilyen a KRESZ szerint sem állhatna forgalomba.

De az úgymond "pitiáner" nincs fűtés, és világítás problémákat miatti kiállást a BKV szabályzata írja elő, melynek a sofőrök most eleget tesznek.

A probléma inkább az, hogy az eddig lojális sofőrök miért nem vették figyelembe a KRESZ és a saját cégük (BKV) szabályait, és miért mentek ki az utakra hibás járművekkel!?

Amúgy meg ez van ha egy cég pofátlanul szarik az alkalmazottjaira és az utasokra. Mert azt sem kéne elfelejteni hogy nem a sofőrök miatt esnek szét a buszok! És nem ők nyúlják le a milliárdokat, amikből legalább a járműpark toldozgatása fedezhető lenne!

UI: most amikor reggelente -10°C is gyakran van, a buszok fűtése nem csupán az utasok komfortérzete miatt szükséges, hanem azért is hogy a jármű ne fagyjon be pl. az ajtók.

Kekeckokec 2010.01.05. 14:31:29

Kedves posztíró, 45000-rel kevesebb cafeteriát kapsz?
Az pont annyi, amennyi az én fizetésem, amit kézbe kapok..és nálunk ismeretlen dolog a cafeteria.

A BKV sofőreivel kapcsolatban felmerül a kérdés: ha most nem veszik át azokat a buszokat, amelyeket korábban átvettek, akkor milyen járművekkel utaztunk ez előtt? Hmm?

Játéknő 2010.01.05. 14:32:22

Teljesen egyetértek Veled, szerintem nagyon undorító, amit a buszvezetők csinálnak/csináltak. Kívánom minden ""sztrájkoló"" buszvezetőnek, hogy az édesanyjuk, esetleg kisgyermekes családtagjaik szobrozzanak 20-40-60 perceket a mínuszokban a buszmegállóban, csak mert valakik éppen érdeket érvényesítenek. Ha valakinek nem tetszik a fizetése, akkor váltson munkahelyet! Én a BKV vezetése helyében az összes olyan dolgozót, akik részt vettek ebben az akcióban, kirugdosnám, vagy megvonnám a bére egy részét erre az időre, máris nem ugrálnának. Akkora a munkanélküliség, tényleg nem találni párszáz (csak tippelek) embert, aki képes lenne egy busz vezetésére, és mások szívatása helyett szívesen dolgozna?? Megértem, hogy vannak problémáik, de minden jóindulat elszáll belőlem, amikor belevonnak engem is a nyomorukba, és nekem is kellemetlenséget okoznak, pedig semmi közöm hozzá!! Tegnap pl. vizsgázni mentem, ráadásul több hónap munkanélküliség után egy új munkahelyre; ettől függött, h felvesznek-e.. A vérnyomásom az egekben volt, mikor már a 3. busz maradt ki.. A buszvezetők összedobtak volna nekem pár havi megélhetést, ha miattuk lemaradok a vizsgáról, és elesek az állástól?? Ugye nem?? Kb. ennyi közöm van nekem is az ő problémáikhoz! És vajon hányan jártak hasonló cipőben? Nem tudom, mit akarnak ezzel elérni, de egy percig sem hibáztatom a BKV vezetését a helyzet miatt, csakis ezeket az önző, gátlástalan embereket, akik 15000 Ft-ét (vagy bármennyiért!!!!) átgázolnak emberek százezrein. Fel kéne nőni lassan, Kedves BKV dolgozók. Hiszti helyett pedig olyan módon elérni bármit, hogy közben másoknak ne okozzatok kárt és kellemetlenséget!!

szmoker (Homo Trollicus) 2010.01.05. 14:33:08

Ha "sztrájkolhatnék" én is tenném, így, hogy 4 éve nem kaptunk fizetésemelést, tavaly csekélyke 72.000 forint értékben vonták meg a kajajegyet, és naponta elmondják, hogy mindenki kussoljon.

Csak sajnos nem tehetem, mert már másnap ki lennék rúgva.

is 2010.01.05. 14:33:13

ennek van neve: munkalassító sztrájknak hívják, és pontosan azt jelenti, hogy betű szerint betartjuk a szabályokat. bármilyen állásban lehet alkalmazni, mert papíron minden szép ideálisra le va szabályozva, és soha senki meg nem nézte, hogy milyen az, ha azt be is tartanák.

arra hivatkoznak, hogy újévtől mások a szabályok. eddig volt kollektív szerződés, mivel az jan. 1-től nincs, most a Munka Törvénykönyve van. ezért viselkednek másképp. ez persze ürügy, de elég nagyot ütött, az biztos.

elég kétesélyes, hogy a bíróság mit fog ítélni: be nem jelentett munkalassító sztrájk, vagy jogos MT követés.

Magg (törölt) 2010.01.05. 14:33:35

@Samott: te is eléggé a homokba dugod a fejed!
Azért mert olyan szerencséd van, hogy a ti cégetek nem foglalkozik a cafeteria eltörlésével, még a másik ezerből 999 cég igenis megszünteti ezeket a béren kívüli juttatásokat!

Amúgy meg azok állnak ki leghangosabban a sztrájk mellett, akik:
1. nem Bp-en élnek, dolgoznak
2. amúgy sem BKV-val járnak

Röhej!!!!!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.05. 14:34:15

A mostani "sztrájkkal" az az alapvető problémám, hogy az utasokat teljesen váratlanul érte, semmilyen módon nem tudtak rá felkészülni.

Mert az rendben van, ha a szakszervezet eredménytelen tárgyalások után bejelent egy sztrájkot előre és arról a sajtóban értesülhet mindenki. Az viszont nincs rendben, ha ez mindenkit váratlanul ér és az utasok tömegei várakoznak semmit se tudva a megállókban. Ez nem sztrájk, ez kibxx izé, kiszúrás.

És mellesleg baklövés is, mert a szakszervezet a népszerűségi csatában vereséget fog szenvedni.

driopios 2010.01.05. 14:34:32

Én már nagyon várok régóta egy nem állami vállalatnál meghirdetett sztrájkot!!

szala61 2010.01.05. 14:34:55

@Illés Béla: AMIT EGYSZER KIHARCOLTUNK AZT MIÉRT HAGYJUK ELVESZNI ! LEHET JELENTKEZNI BUSZVEZETŐNEK . TESSÉK .

is 2010.01.05. 14:35:21

@szmoker: elötte viszont 50%-ot, mert a többi adatból ez következik. az az 50% pont tavalyra fogyott le annyira ismét, mint a versenyszféra átlaga. előtte 4 évig a közszféra átlaga verte a versenyszférát. nonszensz volt, sehol a világon; a közszféra többletbiztonságának ára az alacsonyabb fizetés.

Samott 2010.01.05. 14:36:25

@hegyilany: Hat, a fizetesemelesbe nem szakadtak bele, kenytelenek voltak valahogy kompenzalni (innet eleg konnyu dobbantani, es a szakmaban mashol munkat talalni). De a csaladban mashol se csokkent a cefeteria, csak max a szerkezete valtozott meg (nincs hideg, csak meglegetel utalvany valaszthato).

Az eredeti bejegyzeshez meg egy: eleg aljas dolog osszemosni egy elvett juttatast (-16e forintot) a vasutasok alom potya negyedmillajaval.

Karlitosz 2010.01.05. 14:36:41

szarházi birka népség, persze a láger rádióért tüntettek a mínusz fokokban de amikor a buszsofőr emberhez méltatlan munkakörülményei mellé olyan fizetést akar hogy ne dögöljön éhen akkor köpködtök.
ki kell b@szni az élősködő vízfejet a BKV éléről meg akik a százmilliókat szétlopják és akkor lesz pénz fizetésemelésre.

elég.volt 2010.01.05. 14:37:13

@CyberPunK: "Csak átmeneti probléma a buszforgalom akadozása; amint sikerül megegyezni a szakszervezetekkel, újra normalizálódik a közlekedési helyzet, mondta Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója kedden." - Magyarul: Amint megegyeznek, továbbra is leszarják majd a tisztelt sofőrurak (hölgyek) a buszok állapotát.

Az utassztrájk pedig kiváló ötlet. Az egyetlen módja a normális ember tiltakozásának, hogy kimondja elég volt a BKV-ból.

indapass2009 2010.01.05. 14:37:16

A poen az, hogy anno a sztrajkot a gonosz kapitalistak ellen talaltak ki. Most meg mi van? Az egesz vilagon allami alkalmazottak (a BKV gyakorlatilag allami ceg) sztarjkolnak mindenki mas rovasara.

Ugyanis csak ezek az emberek tudjak sokaig fesziteni a hurt. Az allamot azert eleg nehez csodbe vinni, de csodbe lehet. Minden mas cegnel ha a dolgozok elkezdenek sztrajkolni csak azt erik el, hogy a ceg csodbe megy.

En szemely szerint torvenyben tiltanam meg az allami dolgozok sztrajkjat es/vagy szakszervezet alapitasat eppen azert, mert fizetesuk egy resze allami tamogatasbol, tehat adokbol szarmazik.

Tovabba megszuntetnem a kollektiv szerzodeseket is. Ez ugyanis egy kommunista csokeveny. Mivel minden ember mas ezert egyforma munka sem letezik. Az egyik buszvezeto igy vezet, a masik ugy. Tehat eltero jutattas is jar nekik amit a szemelyes bertargyalason lehet kialkudni.

Moralis alapjuk sincs sztrajkolni mivel a ceguk veszteseges es milyen alapon ker valaki fizetesemelest egy veszteseges cegnel? Mivel a buszvezetoknek nincs szabad piaca (minden tomegkozlekedessel foglalkozo ceg allami) ezert siman elkepzelheto, hogy piaci alapon mar most tul vannak fizetve.

Vegezetul nyugodtan kijelenthetjuk, hogy a mostani szakszervezetek egyszeruen zsarolnak es nem veszik figyelembe a gazdasagi helyzetet.

öregmogyi 2010.01.05. 14:37:20

@Afonya: "akkora a munkanélküliség, tényleg nem találni párszáz (csak tippelek) embert, aki képes lenne egy busz vezetésére, "

TE miért nem mész sofőrnek? Úgysincs munkád!
Ülj be egy húsz-harmincméteres vasdarab elejére, aminél ha megnyomod a féket, két másodperc múlva történik valami... (vagy alapból csak szarráfagysz) aztán hajrá!

A sofőröknél amúgy elég nagy a cserélődés. Szerinted miért?

szmoker (Homo Trollicus) 2010.01.05. 14:38:03

@Afonya: eddig te vagy a leghülyébb, ez is elismerés.

Levéltetű 2010.01.05. 14:38:06

@Kekeckokec: Havi 3750 forintért dolgozol? Én megadnék négyezret is, milyen munkát vállalsz?

is 2010.01.05. 14:38:18

@szala61: "AMIT EGYSZER KIHARCOLTUNK AZT MIÉRT HAGYJUK ELVESZNI !"

AZÉRT, MERT AZ ORSZÁG ELADÓSÍTÁSÁVAL HARCOLTAD KI! AZÉRT, MERT SOSE VOLT RÁ PÉNZ! AZÉRT, MERT RAJTAD KÍVÜL MÁR MINDENKI HAGYTA VESZNI A 13. HAVIJÁT (HYUGDÍJAS, KÖZSZFÉRÁS MIND), HOGY VÉGRE NE HITELBŐL ÉLJEN Az ORSZÁG!

(berekedek a sok kiabálásba, inkább hagyjuk)

Samott 2010.01.05. 14:38:57

@Magg: Az allitas az volt hogy mindenhol. Ez igy ebben a formaban hazugsag, mert nem mindenhol. Ennel tobbet nem irtam, nem kerdojeleztem meg hogy mashol elvettek, hanem csak jeleztem hogy ez nem mindenhol tortent igy. Szoval meg lehet nyugodni. :)

elég.volt 2010.01.05. 14:39:16

Ja: nekünk sem csökkent a cafeteria. Ettől függetlenül a BKV vezetése bekaphatja. Kocsis elvtárs dolgozzon ingyen. Az havi hányszor 45,000 forint is? Azt megkaphatják a dolgozók.

Levéltetű 2010.01.05. 14:39:24

@szala61: Na, megjelentek az egybites agyúak.

Magg (törölt) 2010.01.05. 14:39:26

@szala61: más érvetek nincs?
Mindenre ez a válaszotok!

El Polako 2010.01.05. 14:39:36

Amíg az BKV utasokat ezzel halálra szívatják, addig februárban úgy is lesz ismét egy jegyáremelés.Közép-Európában meg már mindenhol olcsóbb a közlekedés, mint itthon.

Itt egy összehasonlítás:
www.melano.hu/news.php?item.130

A magyarokkal mindent lehet...:(

szmoker (Homo Trollicus) 2010.01.05. 14:39:54

@is: milyen 50%?
Most per pill kevesebb a fizum mint 2001-ben volt.
Soha nem dolgoztam állami szférában, soha nem is fogok.
Biztos nekem akartad címezni?

öregmogyi 2010.01.05. 14:40:44

@indapass2009: "minden tomegkozlekedessel foglalkozo ceg allami"

Már most is alvállalkozók viszik a BKV buszok egy részét! (dél budán, észak Pesten) Azok mondjuk egyelőre nem is sztrájkolnak.
A másik megjegyzésed (állami cégek alkalmazottai sztrájkolnak) ellenpéldájaként ott van Ferihegy.

Rich.mond 2010.01.05. 14:40:59

@Magg: Nincs kocsim, és kizárólag BKV-vel járok.

A sztrájk ellen kiállók fő érve pedig a következő: "Közöm a sofőrök bajához, köcsög az összes. Szállítson el, utána tőlem meg is dögölhet"

Eszetekbe sem jutott, hogy esetleg nekik nagyobb rálátásuk van a fővárosi buszközlekedés mindennapjaira, és most már úgy érezték, hogy muszáj nyomatékot adni annak, hogy "ne tovább!"?

Az viszont tény, hogy a váratlan, úgymond spontán módszer miatt sok utassal kiszúrtak.

Jim Raynor 2010.01.05. 14:41:38

@ó jaj:

ne legyél álszent.

amíg nem került szóba, hogy elveszik az év végi utalványt meg hogy nem kapnak fizetésemelést (bazmeg), addig a t. sofőrök pont leszarták a buszok állapotát, nemdebár?

Advocatus_Diaboli 2010.01.05. 14:42:11

Érdekes, hogy csak állami vállatoknál sztrájkolgatnak a mi adónkból!!!

Mégis mire verik a nyálukat? 8 általános és egy megfelelő jogsi kell ehhez a munkához. Bármikor találni helyettük másikat, nem pótolhatatlanok. Sokan szíves örömest dolgoznának ilyen munkakörben ilyen fizetésért. Lehetőséget kéne adni nekik, hogy dolgozzanak a mi adónkból sztrájkolók helyett.

is 2010.01.05. 14:42:20

@Karlitosz: "ki kell b@szni az élősködő vízfejet a BKV éléről meg akik a százmilliókat szétlopják és akkor lesz pénz fizetésemelésre."

az élősködő vízfejet ki kell baszni, ez igaz. de akkor miért nem azért sztrájkol? miért munkalassítást csinál? a százmilliókból meg egyszerű számolással kijön, hogy egy sofőr egy évig kaphat belőle akár 5 ezer forintot is. aztán kész, elfogyott. el kell venni azt is, de abból nem lesz fizetésemelés, az is biztos.

öregmogyi 2010.01.05. 14:42:55

@Advocatus_Diaboli: "Érdekes, hogy csak állami vállatoknál sztrájkolgatnak a mi adónkból!!!"

Ferihegy állami?

is 2010.01.05. 14:43:12

@szmoker: bocs, tévedtem. a közszférának nem emeltek a Medgyesi-féle 50% után. elnézést, nagyon rápasszoltál.

- Rendi - 2010.01.05. 14:43:30

@Zzoorroo: Tisztában vagy az előírásokkal?

Ez komment volt tegnap egy másik blogon:

"A mai napról pár mondat.
Akinek van jogosítványa, az tudja, mit kell átnézni egy gépjárművön a napi első elindulás előtt. Ezeket a KRESZ tételesen felsorolja, én most nem fogom. De azért azt jó, ha tudja mindenki, hogy már akkor üzemképtelen a szerkezet, ha egy szem pici helyzetjelzője nem világít. Gumikról, fékekről még nem is beszéltünk. Azt viszont még a jogosítványosok sem tudják (hacsak nem bkv-sok), hogy az érvényben lévő Autóbusz Forgalmi Utasítás miket ír. Ezért ebből szemezgetnék kicsit.
Utastér világítás hiba esetén a busz nem mehet forgalomba. Ha csak egyetlen neon nem világít, akkor sem.
Lépcsővilágítás hiba esetén a busz nem mehet forgalomba.
Jegykezelő hiba esetén a busz nem mehet forgalomba.
Fok-gyem hiba esetén a busz nem mehet forgalomba. (nem nevetni, ez komoly)
Indulásjelző berendezés, vészcsengő,leszállásjelző hiba, hangerősítő berendezés hibája, fűtés hiba, ajtó visszajelző hiba mind-mind alkalmatlanná teszi a buszt a közúti forgalomra.
Eddig ezeknek a hibáknak a nagy részére legyintettünk, és mentünk dolgozni. Hiszen tudtuk, hogy nagy valószínűséggel azt a választ kapjuk, hogy "anyaghiány miatt nem javítható." Igazából ezt untuk meg. Hogy mindig mindenki tőlünk vár csodát, de mégis mindig mindenki minket toszogat.
Annyi történt ma, hogy betartottuk a szabályokat, utasításokat. Az utolsó betűig. Ez lett belőle."

Játéknő 2010.01.05. 14:44:20

@öregmogyi: Ha már megkérdezted: simán elmentem volna buszsofőrnek! Mikor állást kerestem (tegnap óta úgy néz ki, van) a BKV-t is néztem, de nem feleltem meg a feltételeknek. Pl. nem tudok busz vezetni. És mást sem. A munkanélküliség miatt nem igazán fért bele, h erre képezzem magam, de egyébként nem fájna, ha ezt kellene csinálnom. De ennek nem hiszem, h sok köze van ahhoz, amit leírtam.

utini az igazi 2010.01.05. 14:44:45

@öregmogyi: Hogy értsd: megnyomom a jelzőt, de nem gyullad ki a kontroll. Mire átvergődöm a másik ajtóhoz, már tovább is mentünk. Ha szólok, akkor meg annyi a válasz, hogy időben kell jelezni, nem foglalkoznak azzal, hogy szar a jelző... És ez nem egyedi eset a 33-as viszonylaton.Ennyi a problémám.

Doubledeceker 2010.01.05. 14:44:53

Á tényleg szar az élet, nekem az adóváltozások miatt 20.000 Ft-tal csökkent a bérem, így megint 500 ezer alá esett..... :D

De tényleg fáj, de mit tehetünk, nem sztrájkolhatok, mert kirúgnak... Oszt mehetk BKV buszt vezetni, vagy mi.

Rich.mond 2010.01.05. 14:45:12

@Afonya: Zseniális meglátások. Erre kb annyi a válasz, hogy utazz taxival akkor.

Amúgy az ő problémájuk a te problémád is. A vezetőket nem érdekli, hogy a sofőrök hogyan oldják meg a dolgukat, te is csak annyit láttál, hogy a busz jön-megy. Azonban most már egy olyan szintre ért el a BKV járműparkjának műszaki színvonala, hogy akár életveszélyt is okozhat -gyalogos, autós, utas nincs biztonságban.

Most legalább más is tudomást szerzett erről, e nélkül maradt volna amindenkinek kényelmes tudatlanság azzal kapcsolatban, hogy min zötykölődsz.

Sajnálom, ha emiatt buktál el egy munkát, és őszintén remélem, hogy hamar találsz másikat.

Samott 2010.01.05. 14:45:28

@szmoker: ne sirankozz, keress masik munkat... 4 eve nem emeltek, mi a banatnak vagy meg ott?

szala61 2010.01.05. 14:46:09

@Afonya: HA CSÖKKENTIK A JÖVEDELMEDET AKKOR TE IS KIFEJEZED NEM TETSZÉSEDET. A BUSZVEZETŐK A SZABÁLYOS KERETEK KÖZÖTT TESZIK.

- Rendi - 2010.01.05. 14:47:20

@szmoker:
"Ha sztrájkolhatnék én is tenném, így, hogy 4 éve nem kaptunk fizetésemelést, tavaly csekélyke 72.000 forint értékben vonták meg a kajajegyet, és naponta elmondják, hogy mindenki kussoljon.
Csak sajnos nem tehetem, mert már másnap ki lennék rúgva."

Ha neked szar másnak is legyen az?

Levéltetű 2010.01.05. 14:48:11

@szala61: Van egy "CAPS LOCK" feliratú gomb a billentyűzeteden, azt nyomd meg légy szíves! (Csak egyszer!)

indapass2009 2010.01.05. 14:48:21

@öregmogyi: "A másik megjegyzésed (állami cégek alkalmazottai sztrájkolnak) ellenpéldájaként ott van Ferihegy."

Ha jol emlekszem nem sokra mentek vele, mert a ceg sztrajtoroket alkalmazott.

Amugy is Ferihegy meg mindig magan viseli az allami tulajdonlas karos nyomait. Pl. van szakszervezet. Barmilyen szakszervezet karos, mert sajat magukat helyezik eloterbe mindenki mas rovasara. Aki azt gondolja, hogy nem fizetik meg a munkajat az vagy kerjen tobb penz vagy mondjon fel, de NE zsaroljon.

Dolgozni nem kotelezo!!!

hegyilany 2010.01.05. 14:49:49

@indapass2009: "minden tomegkozlekedessel foglalkozo ceg allami"

Például a GYSEV is és mégis milyen példásan működik. Nem lehetne tőlük ellesni valamit?

Játéknő 2010.01.05. 14:51:45

@Rich.mond: Köszi, szerecsére nem buktam el, csak izgalmas volt az oda vezető út. A műszaki színvonalra csak azt tudom mondani, hogy nem tegnap lett olyan, amilyen.. És ez az egész nem is erről szól, bár ez biztos jó alap arra, h megideologizálják azt, amit csináltak..

- Rendi - 2010.01.05. 14:52:36

@Advocatus_Diaboli: "Mégis mire verik a nyálukat? 8 általános és egy megfelelő jogsi kell ehhez a munkához. Bármikor találni helyettük másikat, nem pótolhatatlanok. Sokan szíves örömest dolgoznának ilyen munkakörben ilyen fizetésért."

Mesélj, mit tudsz? Milyen munkakör, milyen fizetés?
Amúgy biztos véletlenül van most is hiány buszvezetőkből.

Bozdurgán 2010.01.05. 14:55:07

ez egy bevált szokás:
en.wikipedia.org/wiki/Work-to-rule

A kedves posztoló gondolom nem gondolta végig, hogy a sofőrök milyen felelősséget vállalnak nap mint nap,és ezért a munkáért hol helyezkednek el a vállalati hierarchiában. Sok szolgáltató cég/és nem csak az állami szférában/ elfelejti, hogy a vállalat sikerét bizony azok az emberek hozzák akik magát a szolgáltatást végzik.
El lehet kezdeni példálózni a hülyébbnél hülyébb sofőrökkel, tök igaza van mindenkinek, aki ilyet látott és nem tetszett neki, de azon kellene elgondolkodni, hogy a rossz munkakörülmények, és a felelősséghez képest alacsony bér nem igazán teszi lehetővé a munkavállalók közötti igazi szelektálást.
Szerintem igen is meg van a joga minden sofőrnek ahhoz, hogy a maga módján tiltakozzon.

Kedves Amál azért azt nem árt tudni, hogy ahhoz, hogy valaki autóbuszt vezessen kemény munka alkalmassági vizsgálatok, és megszerzett végzettsége sora kell, nem lehet őket 3 perc alatt pótolni, mint mondjuk az általad említett ellenőröket.
Ha a BKV normális vállalat lenne, akkor minden érdeke azt szolgálná, hogy azokat a kollégákat akik a pénzt hozzák jól tartsa, jó bérrel, jó körülmények között, ezzel azt elérve, hogy a nem megfelelő sofőröket elkötelezettekre tudja cserélni.
Mindenki akkor a legveszélyesebb, ha sarokba szorítják, mert akkor úgy érzi, hogy nincs vesztenivalója,a BKV az elmúlt X évben mindent megtett azért, hogy senkinek se legyen vesztenivalója

Játéknő 2010.01.05. 14:56:52

@szala61: Így van! De nem rúgok bele ezért olyan emberekbe, akiknek ehhez semmi közük! Egyéni szoc. probléma. Mindenkinek van. Nem tudok rajta változtatni, nem tudok nekik segíteni, ne vonjanak bele, ne okozzanak kárt nekem, harcolják meg a magukét, ahogy mindenki teszi, de úgy, h nem rántanak bele mindenkit. Ennyi.

sárkányfő 2010.01.05. 14:58:05

@Jim Raynor: Ez csak félig igaz, te se legyél álszent.

Már eddig is rendszeresen és sokat panaszkodtak a sofőrök, ez tény. Amelyik arccal is felvállalta a tv2 híradójában, azt gyorsan ki is rúgta a BKV...

Na akkor hogy is van ez? És ugyan kinek van kedve a buszok állapota miatt joggal beszóló utasokat hallgatni?

Most csak annyi a különbség, hogy összeszervezték, és igen, nyilván vannak hátsó szándékaik is. Mondom: is. De az nem baj. A bkv ne adjon lehetőséget belekötni a buszok állapotába, ne fagyjanak szét télen, ne gyulladjanak ki nyáron, esőben ne rázzanak, és akkor majd lehet tovább lépni.

Ebben az ügyben éppen hogy össze kéne fogni a sofőrökkel az utasoknak, szolidaritást kéne vállalni, erre jön ez a hülye poszt.

Glaskóékat idekeverni meg pláne baromság, ők éppen hogy a saját pénzükért sztrájkoltak.

szala61 2010.01.05. 14:59:11

MEG SÚGOM NEKTEK HA LESZ KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS ATTÓL CSAK A MUNKA KÖRÜLMÉNYÜNK VÁLTOZIK A BUSZOK ÁLLAPOTA NEM. A KÖZLEKEDÉS ADDIG ILYEN LESZ MÉG NEM AD A TULAJDONOS PÉNZT ALKATRÉSZRE.

sárkányfő 2010.01.05. 14:59:40

@ó jaj: az előzőt úgy értettem, hogy a buszok állapota miatt panaszkodtak a sofőrök, és aki ezt bemondta a tv2 kamerájába, azt kirúgták.

trocadero 2010.01.05. 15:00:58

Franciaországban és Olaszországban szinte menetrendszerűen van sztrájk, jóval több, mint Pesten, csak nálunk ez még újdonság. Legalább egy dologban felzárkóztunk a nyugathoz.

Rich.mond 2010.01.05. 15:01:28

@Afonya: Mindig van egy pont, amikor az embernek elege lesz az egészből.

Posztoló Péter 2010.01.05. 15:01:37

Na mi van, sok ümmögő kisnyugdíjas nyárspolgár? Háborgunk? Legyen má jó azonnal, de nehogymá' mi is áldozzunk valamit rá... Az apátok faszáért nem reklamáltok azoknál, akik miatt ilyen botrányos a helyzet? Szerintetek a buszsofőr tehet róla, hogy egy életveszélyes rozsdahalmazt vagy egy széthajtott, levedlett bontószökevényt tolnak a segge alá? Nem a sajátja, csak vezeti. "Eb gazda, kutya szolga", szokták mondani. Ha megbecsülnék őket, lehet, hogy ők is hivatásnak tekintenék a munkájukat és kitolnák maguk közül a szarjancsikat. De amíg csak a pampogás megy meg a panaszkórus, addig nem lesz itt semmi változás, csak a kádárcsökevény szatyros nénik sipítoznak, hogy má'megin a lakóság ellen sztrájkolnak a reakciós ellenfóradalmárok.

indapass2009 2010.01.05. 15:02:06

@Bozdurgán: "a felelősséghez képest alacsony bér nem igazán teszi lehetővé a munkavállalók közötti igazi szelektálást."

Mivel a tomegkozlekedest vegzo cegek 99%-a allami (ertsd: nincs piac) ezert nem tudjuk, hogy a buszvezetoknek valoban alacsony-e a fizetese. Csak a piac (verseny) tudja beszabalyozni, hogy egy adott munka mennyit er.

Az, hogy a buszvezetok keveslik a beruket nem jelent semmit. Altalaban mindenki kevesli a beret es ebben az allami alkalmazottak az elen jarnak.

sárkányfő 2010.01.05. 15:02:09

@Amál:
továbbra is várom a választ, hogy mire alapozod ezt a baromságot:
"Eléggé valószínű, hogy aki most a leghangosabb kollektív szerződés-ügyben, az rendszeresen odacsuk embereket, 5 méterre áll meg a járdától"

Vagy csak úgy jó magyarosan be akartál szólni egyet? Gratulálok.

almodhi 2010.01.05. 15:03:00

@ó jaj: "Glaskóékat idekeverni meg pláne baromság, ők éppen hogy a saját pénzükért sztrájkoltak."

pontosabban: az én pénzemért

almodhi 2010.01.05. 15:06:02

Alacsony a buszvezetők bére? Miért nem mondanak fel, és vállalnak el jobban fizető munkákat?

Jim Raynor 2010.01.05. 15:06:13

@ó jaj:

miért, a bkv-sok talán nem a saját pénzükért sztrájkolnak? a buszok műszaki állapota csak rizsa, egyedül a pénzről szól az egész. Ha megkapják amit akarnak, teljes lelki nyugalommal fognak dolgozni ugyanazokkal a járművekkel, melyekkel most nem hajlandóak.

szánalmas.

sárkányfő 2010.01.05. 15:07:25

@almodhi: oké, igaz, de érted mire gondoltam :)

jpmjpm 2010.01.05. 15:07:56

@utini az igazi: LOL! Miért nem a garázsba mész a műszakiakhoz, sőt inkább Kovax Istvánhoz kéne menned emberkedni. A buszvezető nem szereli a buszt, te okos!

A szerelők szerelik, de ők is csak annak függvényében, hogy mennyi alkatrész van. Amit az határoz meg, hogy Kovaxék éppen mennyit költenek alkatrészekre és mennyit valakinek a végkielégítésére és kamu szerződésekre.

Egyébként érdekes, hogy az csak keveseknek jött le, hogy nem sztrájk volt, hanem a műszakilag fos állapotú buszokkal a vezetők nem voltak hajlandók elindulni. Van egy szabályzat ami előírja, hogy minek kell működnie. Ha valami nem működik, akkor nem lehet elindulni. Ez nem a vezetők hibája.

Egyébként kb. az ország is ilyen állapotban van mint a BKV. Ránézésre még működik, meg befogjuk a pofánkat és inkább csináljuk tovább a dolgokat amíg lehet, de már kurvára a szétesés szélén állunk. Aztán jön valami bökkenő -mint egy kis hideg- és rögtön megáll az élet és kiderül mekkora szar van és hogy amire elvileg milliárdokat költünk ott a pénz kurvára nem oda megy ahová papíron költjük, hanem ki tudja hová.

bunko_jobbos 2010.01.05. 15:08:28

Tisztázzunk valamit!
A BKV azért szar, mert komcsik vezetik. Nem a buszokat, hanem a céget.

Szegenysolyom 2010.01.05. 15:08:28

Lehet, hogy már volt, DE, ha most nem mehet ki hibás busz a garázsból, eddig meg kimehetett, akkor mikor hazudtak nagyobbat? És kik?
Ha nincs fűtés a buszon télen, akkor az nem alkalmas a közlekedésre.
Ha a jegykezelő nem működik a buszon, nem alkalmas a bevétel érvényesítésére.
Az ellenőrök azért megbüntetik a külföldi turistákat. Szerintem nincs a BKV-val kötött szerződésemben, hogy köteles lennék a mozgó buszon működő lyukasztót keresni. Tömött buszon meg szóba sem jöhet.

Anselmo 2010.01.05. 15:10:02

Volt mostanaban BKV sztrajk? Fel se tunt, pedig azzal utazom.

Mighty 2010.01.05. 15:10:53

Egy sofőr levele egy másik fórumon:

Az igazság megint a részletekben rejtőzik. Annak idején a garázs igazgatója azt nyilatkozta, hogy a garázst egyetlen járművezető sem hagyja el olyan busszal, ami a forgalombiztonságot veszélyezteti! Ez hazugság. Elhagyja, de az már az Ő sara, hiszen a telephelyről csak olyan járművel indulhat el, ami ezt az elvárást teljesíti, sőt! Ennél jóval többet követel meg a 2008/5-ös Forgalmi főmérnöki utasítás. Most meg hogy betartjuk, még Ők fröcsögnek a médiában, akik pofátlan lenyúlásokat csinálnak? 2007 óta ígérgetnek, hogy a finanszírozási és műszaki problémákat megoldják. Azóta aláírtak egy 7.000 milliós költségcsökkentést a munkavállalói bérekből. Most erre végleg mit reagáljak? Eddig miért nem tartottuk be a kocsi átvételi rendet? Mert egy fecske nem csinál nyarat. Mehetsz szőnyeg szélére, ha nagyon kekeckedtél.

Ez van hatályban, Nekik most mégsem tetszik:

imagerz.com/QENCCktvAwIDBAlOFwVR
imagerz.com/QENCCktvAwIDBAlOFgVR
imagerz.com/QENCCktvAwIDBAlOGQVR
imagerz.com/QENCCktvAwIDBAlOGAVR

Kérdés:
A kompresszorra nincs különleges eljárás télvíz idejére?
Válasz:
Már hogyne lenne. A légszárító berendezés, a fagymentesítő. De ne szűkítsd le a dolgot a kompresszorra. A kompresszor az olajosodásért felel. Illetve ez így nem igaz. Aki a kompresszort úgy szerelteti össze, hogy nem rakatja bele a tömítéséket, mint pl. a robbanómotornál a hengerfejtömítést, az tudja nagyon jól, hogy így gyakorlatilag életveszélyes használni a buszt, főleg azért mert a légszárító az olajjal nem tud mit kezdeni. A kompresszor kenéséből az olaj, a hűtéséből a víg a tömítetlen részeknél beszivárog a levegőrendszerbe. Ez nyáron kevésbé látványos problémával jelentkezik. Egy szelepnél az olajos dzsúz lerakódik és már kész is pl. az ajtó hiba. Nem nyílik, vagy nem záródik. Rosszabb esetben a fékpedál szelepet tömíti el. Még van bőr a pofájukon azt mondani, hogy a forgalombiztonságot nem veszélyezteti. Még az emberéletet is! Télen ugyan ez a retek belefagy valahova. Az olajjal természetesen itt sem tudnak mit kezdeni, ahhoz egy igen költséges légcső rendszer csere kéne. Bár ugye a tömítés olcsóbb, de annak az árát is ellopták. A víz pedig csak télen okoz fejfájást. Reggelente a légszárító szűrő karbantartása elengedhetetlen. Ehhez képest a légszűrő betét időszakonkénti tisztítása, cseréje nem is történik meg. Sőt! Nem egy olyan busszal találkoztam, amelyiken egyszerűen kiiktatták a rendszerből vagy egyenesen le is szerelték! Nagyon is kiszámítható problémák ezek és kár azzal védekezni, hogy elfagyott! Ezzel rögtön rá is kenik a természetre, hogy az tehet róla! Kérem Svédországban meg Norvégiában miért nem probléma ez? Még az oroszok is tudják járatni a motort ősztől tavaszig és a levegőrendszerre úgy vigyáznak, mint a szemük fényére. A fékek, a légrugók, amik tartják a buszt és az ajtók mind ezzel működnek. Csak nálunk van merszük ellopni az erre való pénzt. De mit is várunk, amíg a műszakvezető az alapján kapja a prémiumát, hogy minél több buszt ki tudjanak adni reggel. Eddig is félre álltunk a busszal, ha nem ment. Csak a különbség az, hogy kivittük. Ekkor ez nekünk menetkimaradás, de most a garázs nem tudja kiadni a buszokat, így jogilag más a tészta. Ha én kimegyek a garázsból egy át nem nézett busszal, akkor jogilag az történt, hogy felvállaltam a felelősséget és igazolom, hogy az a busz megfelelő műszaki állapotban volt, forgalomképes és a feladatát el tudja látni, utas szállításra alkalmas. Azért aki ezeken a buszokon utazik nap, mint nap, az tudja, hogy a valóság kicsit más. Tőlünk a buszok 80%-a nem jött ki reggel. Az arányon csak rontottak azok, akik mégis kijöttek egy busszal. Saját tapasztalatom alapján ez az arány csak rosszabb. A 26-oson egy héten át kellett harcolnom a vonalműszakkal, mert minden napra kaptam egy olyan buszt az épp aktuális délelőttöstől, ami fékhibás volt. Itt ne egy kis elhúzásra gondolj, hanem gyakorlatilag egy keréken nulla fékhatás volt. A 2 napon a szerelő ismét megpróbálta javítani a féket, amikor is a javítás után már nem húzott el a busz, nem rántotta ki a kezemből a kormányt. Az összfékhatás viszont gyengébb lett. Emberünk felhatalmazást kapott arra, hogy a jobb első nem működő fékemet úgy korrigálja, hogy kiköti a bal elsőt. Így már nem is húzott el! A busszal természetesen nem mentem tovább, vontatót kértem. A garázsban azonnal a fékpadra tetettem a buszt és lemérték az első kerekeken a nulla fékhatásokat. Senkit ki nem rúgtak, mert ez a BKV. Az 5 napból a 3.-on már nem is engedtem a szerelőnek, hogy hozzá nyúljon a fékekhez, hiszen hivatalosan fékállítást csak úgy lehet végezni, ha aztán méréssel kontrollálják. A mobil fékpadot meg véletlenül otthon hagyta a szerelő, így azonnal vontatót kértem. Az okosok megunták, átraktak délelőttbe. Nem tehették volna, de most már mindegy. Ott ugyan ez a helyzet, csak ott ugye fent írtam, hogy jogilag más a szitu. Hát mehettem is mindenért szőnyegszélére. Még ahhoz is volt bőr a pofájukon, hogy behívassanak, mert nem találtam meg a buszt reggel, amit kiírtak forgalomképesnek. Megírtuk a jegyzőkönyvet és ki is fizették az emiatt keletkezett túlórámat a kivizsgáláson, pedig jelentést írtam az estről, hiszen a busz hátulja gyakorlatilag hiányzott. Rendszámtábla nem volt, mert motortér fedél sem volt. Se motor. Se váltó. Se semmi. De kiadták forgalomképesnek. Nem egyedi az eset. Bevállalósabb kollégákkal akik spanoltak a diszpécserekkel még azt is megcsinálták, hogy a kapu elé kivontatták a donort, amibe se motor se váltó nem volt, de papíron a buszkiadás megtörtént. Na, most akkor szerinted kiszakadt az üléshuzat vagy sem? :) Bár az utas ülések kényelmesebbek, mint a vezetőülés, mert ez utóbbi napi 20 óra igénybevételnek van kb. kitéve.

Játéknő 2010.01.05. 15:11:17

@Muki77: Az "áldozat" az a bérlet/jegy megvásárlása. Vagy Te egy kiló kenyér megvásárlásáért is "áldozol"? A tömegközlekedés alap. Rohadt drága, emellett a színvonala elég alacsony. Részemről elfogadom, mert MO-n élek, és tudom, mi a helyzet.. Pedig csuktak már oda előttem idős embert, hagytak ott nem egyszer az utolsó pillanatban olyan embereket, akik egyértelműen rohantak a busz után, jelzés nélkül indulnak a villamosok, nem tartják be a menetidőt a járatok, vagy meg sem állnak megállókban.. Vannak olyan BKV dolgozók, akik alapvetően rosszindulatúak. Őket nem fogod 15000, vagy akár 50000 Ft-al motiválni. Nekik ez nem hivatás. Akinek pedig az, az biccent felém, mikor látja, h a megállóban állok, mert odafigyel és megismer, mindig bemondja, h hol járunk, kinyitja az ajtót, ha látja, h vki rohan a busz után stb.. Nem hiszek abban, h a pénztől valakinek hivatássá válhat a munkája. Ez belülről jön, nem pénz kérdése.

sárkányfő 2010.01.05. 15:12:03

@Jim Raynor: sikerült elolvasnod a válaszomat? És értelmezni?
A buszok állapota miatt nem most először tiltakoznak, tehát nem a semmiből jött a fordulat, nem teljesen hiteltelen, szemben azzal ahogy sokan be akarák állítnai, mint te is.

Másodszor teljesen igazuk van, akár van mögöttes szándék, akár nincs. Harmadszor: az utasok is utálják a pocsék minőségű buszokat, tehát ez egy jó ügy lehetne, amiben össze lehetne fogniuk az utasoknak a sofőrökkel. És végezetül: miért ad ürügyet a bkv ilyen sztrájkra? Javítsák ki a buszokat, és akkor tisztább lesz a helyzet. Akkor majd nyíltan a saját pénzükért fognak sztrájkolni.

almodhi 2010.01.05. 15:12:44

@ó jaj:
Persze hogy értem.

Csakhát az ilyen típusú sztrájkkal általában azok szoktak élni, akiknek valamiért tilos a sztrájk (pl. határőrök, rendőrök).

Ha nagyon akarnak, tudnak a BKV-sok rendesen is sztrájkolni. Hogy van-e értelme, az már más kérdés.

Bozdurgán 2010.01.05. 15:14:13

@indapass2009:

Szerintem nyugodtan tekinthető egy bér alacsonynak akkor ha nem lehet egy megüresedett állást feltölteni minőségi jelöltel abból a keretből ami ehhez a beosztáshoz jár, hanem meg kell elégedni egy alacsony szinten képzett első látástra is alkalmatlan jelentkezővel.

Az, hogy a közlegedési társaságok nem versenyeznek egymással nem jelenti azt, hogy nincs verseny a munaerőpiacon.

almodhi 2010.01.05. 15:15:14

@almodhi:

Egyébként a BKV-t afféle állatorvosi lóként tanítani kellene:

Miért baromság veszteséges állami vállalatokat működtetni?

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.01.05. 15:15:23

kevered a szezont a fasszal, a "osszanakvisszapénztmégmégmég"-et a "ilyen szarral életveszélyes dolgozni/utazni/utaztatni"-val.

ez egy szar poszt, buta.

almodhi 2010.01.05. 15:17:06

@flegman: és ha holnap megkötik a kollektív szerződést, akkor már nem lesz életveszélyes?

Jim Raynor 2010.01.05. 15:18:27

@ó jaj:

na, fogadjunk:

mikor ér véget a "sztrájk"

1. ha megfelelő állapotú lesz a teljes járműállomány (muhaha, évek múlva) vagy

2. ha kapnak pénzt.

az 1. esetben meghajlok a sofőrök emberi nagysága előtt. A 2. esetben viszont menjenek a büdös pitsába.

McH 2010.01.05. 15:19:09

Amál ezzel most nagyon mellélőttél szerintem (nem, nem vagyok BKV-s, viszont BKV-val utazom).

A legnagyobb kérdés, hogy ha ilyen szar a buszok állapota, akkor eddig miért hozták ki őket? Az eddigi válaszok amiket különböző helyeken olvastam BKV-s kommentelőkől:
1.) A főnök megb@ssza, ha nem viszi ki a járművet.
2.) Az előírások szerint nem lehetne kivinni, viszont csak "kishibás" (kiégett a neon, nem fűt rendesen), így életet nem veszélyeztet, ha nem megy ki a jármű, akkor az utasok anyáznak, ha kimegy, akkor is anyáznak mert nincs fűtés...
3.) Ha nagyobb baja van a busznak, és nem viszi ki, attól még másnap is ugyanolyan lesz, nem fogják megjavítani, mert nincs miből.

Értsük már meg, hogy eddig gyakorlatilag a járművezetők tettek szívességet mindenkinek, hogy kivitték az ótvar szar buszokat és fuvaroztak embereket, ha valakinek baja lett volna, akkor a sofőrt veszik elő, ha nem viszi ki a buszt, akkor is.

Persze ezt meg lehetett volna úgyis oldani, hogy a szakszervezet küld a médiának egy felhívást, hogy a KSZ megszűnése miatt, az MT szerint járnak el a dolgozók, így nagymértékű fennakadásra lehet számítani. Az indok kamu, viszont az emberek meg tudták volna szervezni a dolgot, mint sztrájk idején. Amit most csináltak, azzal csak magukra haragították az embereket (ebben a média és a BKV vezetősége is segített persze).

Ja, és hogy miért nem lehet máshogy sztrájkolni?
Csak nézd meg a tanárok sztrájkját... Lóf@sz se volt, senkit nem érdekelt. A diákok örültek, hogy nincs tanítás, a szülőket nem érdekelte, mert vagy volt valaki, akire tudták hagyni a gyereket, vagy volt ügyelet. Sztrájkkal csak akkor lehet elérni valamit, ha a lakosságnak kellemetlen a dolog, viszont tudnak azonosulni a célokkal és így gazdasági nyomást lehet kifejteni az adott vállalatra/államra vagy pusztán gazdaságilag jobban megéri a követeléseket teljesíteni (a kieső bevételek összemérhetőek a követelések miatt kieső bevételekkel esetleg meg is haladják őket). Ha nincs meg valamelyik, akkor nem sikeres a sztrájk.

Jelen esetben szar az egész, mert az utasokat váratlanul érte a dolog és ezért a sofőröket hibáztatják, a BKV vezetése nem tudja egyik napról a másikra megjavíttatni a járműveket. Viszont, ha a KSZ-t elfogadják, akkor a járművezetők kénytelenek lesznek ugyanazokkal a szar járművekkel fuvarozni, mint eddig (átvételi időlimit benne lesz megint szerintem), hacsak nem tényleg az a valós céljuk, hogy a járműpark normális legyen, mert akkor ugyanúgy nem hozzák ki a járműveket, viszont akkor összeomlik az egész szar és b@szhatják.

almodhi 2010.01.05. 15:25:58

@McH: "gazdasági nyomást lehet kifejteni az adott vállalatra/államra"

Ok, nyomást fejtünk ki. Az államra. Az állam enged és:

1. Felemeli a viteldíjakat, Megszünteti a kedvezményeket.

2. Sokkal szigorúbban ellenőrzi, hogy fizet-e mindenki.

3. Az adófizetők pénzéből (olyanokéból is akik életükben nem utaznak BKV-val) kipótolja a veszteséget.

4. Eladja a céget, hogy boldoguljon ahogy tud...

5. Szétcsap "maga között" hogy ne használják a BKV-t lopásra.

Attól tartok csak a 5. pontot támogatná a "nyomásgyakorló" nép. És az abból származó többletbevétel, még a BKV-nél (pedig ott loptak rendesen) is csak a töredéke lenne szükségesnek.

sárkányfő 2010.01.05. 15:28:24

@Jim Raynor: Emberi nagyságot vársz a sofőröktől? Akiket ha kirúgnak, mehetnek konkrétan éhen halni? Miről beszélsz? A fél ország nap mint nap feladja a méltóságát mert gyereke van, akit etetnie kell, és kénytelen a barom főnöke seggét nyalni.

Biztos hogy van hátsó szándék is a sztrájkban, az én kérdésem az, hogy ha végre egy jó ügy van a zászlóra tűzve, akkor miért kell abba is reflexből belerúgni?

Amál soraiból süvít a bkv-utálat, ennyi, ez a poszt erre alapul.
Nem képes megkülönböztetni a bkv-t a bkv-s hierarchia legalján gályázó szerencsétlen sofőröktől, akik épp úgy szenvednek a főnökeiktől, mint az egyszeri utas a szar szolgáltatástól.

És a sofőrök amúgy tényleg alul vannak fizetve, ha rákényszerítik őket életveszélyes, fékhibás buszokkal való közlekedésre, ezt nem lehet megfizetni, lásd a fenti beszámolót.

Tibike15 2010.01.05. 15:29:54

vasutasokkal is beszélték, hogy lenne lehetőségük úgynevezett passzív vagy lappangó sztrájkra, amikor semmi mást nem csinálnak, csak betartanak minden előírást és szabályt, pontról pontra és a rendszer összeomlik vagy összeomlana.

Arról nem tudok, hogy a vasutasok csináltak-e ilyent valaha is, nekik ott van az aktív sztrájk, amikor vakargatják magukat a melegedőben, az utas meg anyázhat

Minden elismerésem a BKV sofőröké, hogy volt pucájuk végig vinni egy ilyen zseniális dolgot

A vezetőség höröghet, köpködhet, de a lényeg marad, a sofőrök betartották a szabályokat, ez nem szabotázs vagy sztrájk, pusztán csak szabálykövetés

Azért is örülök ennek, mert a BKV megújulásához valami irtózatos botrány kellene végre, különben senki nem csinál semmit.

Gondolom a sofőröknek is tele lett a búrája, hogy a főnökök saját maguknak utalnak ki hatalmas összegeket, óriási végkielégítések és a korrupció (gyanús?) esetek és a letartóztatás is, ezek után meg óriási harc és keménykedés a vezetőség részéről, hogy lefaragjanak néhány ezer forintot a sofőrök fizetéséből

Nekem is elszállt volna a türelmem a sofőrök helyében.

fourgee 2010.01.05. 15:31:11

Recklamál: mielőtt hülyeségeket kérdezel, inkább tájékozódj BKV ügyben...

Parajpuding 2010.01.05. 15:35:24

a bkv-s (jelesül a buszsofőr)nem az értelmi képességeiről, empátiájáról ismerszik meg. Legfeljebb a sofőrszandáljáról:)

Jim Raynor 2010.01.05. 15:37:37

@ó jaj: azért kell belerúgni, mert ha a hátsó szándék teljesül, a zászlóra tűzött jó cél rögtön nem lesz olyan fontos.

ettől egyrészt értelmetlen az egész, másrészt undorító módon álszent is.

- Rendi - 2010.01.05. 15:38:03

@indapass2009: "Csak a piac (verseny) tudja beszabalyozni, hogy egy adott munka mennyit er."

Több helyen van lehetőség buszvezetőknél dolgozni + a BKV-nál hiány van buszvezetőből. Szerintem a piac eldöntötte, hogy kevés-e a fizetésük.

almodhi 2010.01.05. 15:39:42

@- Rendi -: OK, világos. Miért nem mentek el máshova dolgozni a buszvezetők? Az talán még erősebb "nyomásgyakorlás" lenne...

Tibike15 2010.01.05. 15:42:38

@Parajpuding: a BKV sofőr érted is sztrájkol

ez egy nagyon puha pöcsű ország, ahol senki nem akar kiállni az érdekei miatt, mindenki lapít, sunnyog és köpködi azokat, akiknek van merészsége sztrájkolni

hányinger sokszor, nekem is van olyan kollégám, aki ugatja a BKV sofőröket, mert neki tovább tartott bejönnie ma, de mondom neki, hogy ők legalább kiállnak a jogaikért nem csak lapítanak és sunnyognak

almodhi 2010.01.05. 15:46:17

@Tibike15:
"a BKV sofőr érted is sztrájkol"

Biztos? Évente ha háromszor utazom BKV-val. Ha sikeres lesz a "sztrájk", mégis nekem fog többe kerülni.

Az én érdekem az, hogy egy fillér közpénzt se költsenek a BKV fenntartására. Ezért hogy tudok keménypöcsűen kiállni?

warbirds 2010.01.05. 15:47:16

Szerintem sztrájk címén a szabadnapos sofőrök és szerelők igazán meglátogathatnák az Akácfa utcát, aztán néhány nagyokos döntnököt "meggyőzhetnének", hogy ezt így nem kellene...

- Aztán a kontárokat is kiszelektálhatnák a garázsokból, mert bizony láttam már egy két hajmeresztő "műszaki" megoldást a buszokon. Félreértés ne essék, tudom, hogy a pótalkatrészek bizony szűkösen állnak rendelkezésre. Na de azért lehet esztétikusan javítani valamit, nem csak hányaveti és nemtörődöm módon. Nézzünk csak meg néhány csövet, díszlécet... Némelyiken ötmillió furat éktelenkedik, mammut méretű csavarok oda nem illő helyeken, rettenetes hegesztések, rozsdára történő ráfestés, mert nem képes letakarítani fémtisztára, stb.
Ja, és nem kellene hazavinni a fele garázst sem, tisztelet a mindenkori kivételeknek!

- Aztán az állambácsi a 40x milliárdos kölcsönöket mondjuk adhatná buszok formájában is. Persze nem fődarab cserére érett használt buszok formájában, hanem mondjuk frissen gyárból kikerültekkel (volt ugyen nekünk anno szép kis Ikarus gyárunk, de most is van egy NABI nevű, ha jól tudom)

Bozdurgán 2010.01.05. 15:47:39

@almodhi:

látom te igazi kapitalista vagy:)

Ha elmész dolgozni egy helyre ahol aláírsz egy munkaszerződést amiben mindkét félre vonatkozó kötelességek és jogok vannak megfogalmazva majd ezt a munkaszerződést mindkét fél aláírja.

Aztán telik múlik az idő és azt veszed észre , hogy a másik fél rendreresen felrúgja azokat a szabályokat ami szerint te elkezdtél dolgozni akkor nem hiszem hogy jó módszer meghajolni,és kilépni, ahelyett, hogy a saját jogaidat próbálnád érvényesíteni.

A munkahelyváltás nem megoldás.a munkahelyváltás csak menekülés.

McH 2010.01.05. 15:47:57

@almodhi: Miért nem az lenne a normális (5. pont)? Persze tudom, ebben az országban semmi sem normális.

Rob67 2010.01.05. 15:48:04

Elhangzott itt hogy munkalassító sztrájk a rendes neve.
Oké, rendben a sofőrök betartják a szabályokat betűről betűre, ez helyes.
Ez viszont azt is jelenti, hogy eddig valószínűleg nem tették, azaz balesetveszélyesen közlekedtek.
Ez pedig helytelen, nagyon is.
Sőt bűncselekmény. Lehet választani drágáim :)
Azért ha valami jogi okos odabaszna, érdekes eredménye lehetne.

almodhi 2010.01.05. 15:50:20

@Bozdurgán:

"látom te igazi kapitalista vagy"

stimmt

"Aztán telik múlik az idő és azt veszed észre , hogy a másik fél rendreresen felrúgja azokat a szabályokat ami szerint te elkezdtél dolgozni akkor nem hiszem hogy jó módszer meghajolni,és kilépni"

De jó módszer. Főleg ha jobban járok a kilépéssel. Egyébként ha kilépek, pont hogy nem hajlok meg.

MVMV 2010.01.05. 15:54:09

Értem én, ha nem csökkentik a cafeteriat meg a pulykapénzt akkor megfelelő lesz a buszok állapota akár már holnap is, ha elveszik, akkor saaaajnos ezek szar buszok és nem tudnak kiállni a garázsból.

Csak nekem sántít itt valami?Szar körülmények közt dolgoznak,mint sokan mások. OK. keressen más unkát, mint sokan mások. Megsúgom nekem 2 piacképas diplomával alkalmazottként nulla cafeteriám van.
Nem sztrájkolok, inkább váltok.

skovalsky 2010.01.05. 15:55:12

Fejétől bűzlik a hal, mégis milyen lenne a munkamorál ilyen "vezetőkkel" az élen. Komoly retorziókat akarok, bűnhődést a bkvnél. :)

Semper Augustus 2010.01.05. 15:55:12

@Rob67: Rendben, inkább ne menjenek ki soha rossz buszokkal és akkor kénytelen megoldani a felső vezetés a korszerűsítést. Valószínűleg máshonnan fog hiányozni a pénz, Akkor is sztrájkolnának más miatt, lefogadom. Politika az egész.

almodhi 2010.01.05. 15:55:46

@McH: de, teljesen normális. Sőt ez az egyetlen, amit a törvény erejével ki kellene kényszeríteni. De ahogy írtam _kevés._

Egyébként meg az, hogy lopnak a BKV-nál, egyenes következénye két (erősen meggyökerezett) hiedelemnek:

1. (Állami) tömegközlekedésre szükség van.
2. A "zemberektől" nem lehet elkérni az utazásuk tényleges árát.

Ha a fenti két állítást megingathatatlannak tartjuk, nyilván számolatlanul öntik a pénzt a cégbe. Ha számolatlanul öntik, egy részét ellopják. A BKV-nál arcpirítóan nagy részét. (Persze az egésznek még így is csak a töredékét: a lopás megszüntetése önmagában nem megoldás...)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.05. 15:56:28

Én "sajnos" nem tudok egyetértni Amállal és az itt lézengő párakkal, akik nagyoooon egyetértenek vele...dögöljönek má meg mindenki, vigyenek el és kész, demszky város lakói!

Amál,ez üdvözítő ,hogy végre valami szervezet dolgozói akit szivatnak ,visszaszivat nem tűnik fel?Persze az utasokon is csattan,de ennek így kell mennie...bezzegnyugattal most mi van?:)
Pont ilyenek kellenek ,hogy tolódjunk nyugat felé kicsinyeim,majd lassan feltűnik nektek is.:)

csillagkutya seven 2010.01.05. 16:00:05

fogalmam sincs mennyit keres egy buszvezető, de azt tudom, hogy jól teszik amit tesznek! amálnak annyi rálátása van, hogy csak jól odafagyott a segge és most virnyákol, mert neki blogja van! hát írni azt lehet, de röhejes, hogy ezzel azt a mocskos bkv vezetést véditek, akik milliárdokat loptak el!

kukatr 2010.01.05. 16:01:45

pont ez a sztrájk lényege, hogy nyomást gyakoroljanak az emberekre. ha úgy érzitek, hogy nektek jár a tömegközlekedés, akkor álljatok a sztrájkolók mellé, gyakoroljatok nyomást ti is a hatalomra. ami kulcsfontosságú, azt fizessék is meg, különben nem működik.
ha úgy érzed nem jár a tömegközlekedés, akkor rinyálhatsz.
persze cselekedni senki sem szeret...

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.05. 16:02:45

@Magg: Éljen a sztájk!!! Éljenek a soförök!!!

/egy Bp-n élő, naponta bkv-zó utas/ :)

Szelid sunmalac 2010.01.05. 16:02:48

@blas: @csillagkutya seven: Aztan majd ha egyszer teged basznak le a munkahelyeden (es az meg csak a jobbik verzio), mert nem vegezted el a melod, akkor kitorolheted a segged azzal a kurvanagy egyutterzeseddel!

Szelid sunmalac 2010.01.05. 16:04:00

@kukatr: Rendben! Addig adsz fizetest es utana keresel nekem allast?

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.05. 16:06:50

@Afonya: Nincs közöd a problémájukhoz ezt soha nem állította senki. A jelek szerint ők is leszarják a tiédet. :) És ez így is van rendjén. :P

almodhi 2010.01.05. 16:06:56

@csillagkutya seven: "valami szervezet dolgozói akit szivatnak ,visszaszivat nem tűnik fel"

Kit szivat vissza? Rettegnek talán a BKV vezetői, mert tönkremegy a cégük? Elértéktelednek a részvényeik? Ja, hogy nem is övék a cég. Vagy attól félnek, hogy nem lesz több állami támogatás? Hogy bezárják a BKV-t?

Itt egyvalaki szív - az utasok...

2010.01.05. 16:07:37

Kiváncsi vagyok, ha majd kirugnak vagy 50 buszsofört, akkor mit fog csinálni a szakszervezet? Eltartja öket? Aki nem akar a BKV-nál dolgozni, az menjen el a versenyszférába és ott mutassa meg hogy mire képes. Mert ilyen alapon, a mentös, a tüzoltó, az orvos és az ápolónők is sztrájkolhatnának!Mert nekik sincs, cafetéria, nincs 13. havi pénz, és még azt sem mondhatják munka közben hogy addig nem megyek dolgozni, amig nem adnak több pénzt.Vagy csak a BKV-nál jár minden? Dolgozzanak, nyujtsanak jobb szolgáltatást( nem részeg soförrel inditani el a buszt) és védjék meg az érdekeiket--de ne az utasokkal szemben, hanem a zsivány és korrupt vezetöikkel szemben harcoljanak, Ha a sztrájk a visszaélések, a pénznyelés, a csalás és hazugság ellen indult volna--nem a cafetériáért--akkor támogatnák sokan. De igy csak ellenszenvet válltanak ki. Végül csak megjegyezném, ha a szakszervezet olyan erös és határozott, miért most és nem a péznyelés idején höbörgött? Csak nem csurgott neki is a több milliárdból valami?Talán csak nem ezt félti, vagy netán dolgozni kell nekik is ezután? Ez a baj?

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.05. 16:08:46

@Afonya Szerintem ők is sz@rnak a te problémádra nemcsak ők a tiédre. És ez így van rendjén. :D

skovalsky 2010.01.05. 16:09:02

@kukatr: Én max a wc-n tudok nyomást gyakorolni, mégis hogyan képzeled a hatalomnyomást, toljam meg az A8-at a hóban?

csillagkutya seven 2010.01.05. 16:09:11

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
el szoktam végezni és nem szoktak lebaszni..ismeretlen fogalom ez nálad?
legyél csak ilyen, amilyen! gratulálok hozzá(d)!

almodhi 2010.01.05. 16:10:14

@kukatr:
"gyakoroljatok nyomást ti is a hatalomra. ami kulcsfontosságú, azt fizessék is meg, különben nem működik"

Pontosabban rám gyakorolsz nyomást, hogy fizessem ki helyetted a buszozás (egy részé)t.

Tudod mit? Egyszerűbb ha megegyezünk, valahol találkozunk és odadom a pénzt. Úgy kisebb az adminisztráció.

Joe84 2010.01.05. 16:11:56

Nem tudom hogy jön ahhoz bárki, hogy a buszvezetőket hibáztassa.
Én inkább tisztelem őket, hogy gyakorlatilag alamizsnáért, életveszélyes, fűtetlen járműveket éjjel-nappal,hétvégén, ünnepnapokon is melóznak.

A BKV vezetői milliárdokat mutyiznak el a mi pénzünkből, őket soha semmi retorzió nem éri, közben a buszvezetők lehetetlen körülmények között dolgoznak nap mint nap.
Én megértem, ha ilyen dolgokhoz folyamodnak, vagy sztrájkolnak, pedig engem is érint, én sem tudok emiatt közlekedni.

Baromi önző ez a hozzáállás, hogy csak nekem legyen meg minden más emberek meg le vannak szarva.

csillagkutya seven 2010.01.05. 16:11:57

@almodhi: helló, ezt nem én írtam! szemüveg...

csillagkutya seven 2010.01.05. 16:13:30

@almodhi: talán, ha újra átnéznéd mit írtam...mert amit idéztél tőlem, azt éppen nem!

almodhi 2010.01.05. 16:13:40

@csillagkutya seven:
OFF
bocs, jogos. Blas volt a címzett.
ON

McH 2010.01.05. 16:14:43

@almodhi: Én nem mondtam, hogy megoldás, de érdemes ellátogatni a BKV Figyelőre, vannak jó ötletek a kommentek között (nem mondom, hogy a blogon nincsenek égbekiáltó baromságok...).

Azt ne felejtsd el, hogy a világon máshol 1/3-1/3-1/3 arányban támogatja a tömegközlekedési vállalatot az állam-az önkormányzat-és az utas. Nálunk ez 50-50% az állam és az utas számára.

Tehát támogassa a BKV-t az önkormányzat is (az állambácsi és az utasok válláról vesz le terhet), ne lopjanak a BKV-nál és értelmesen szervezzék meg az utazási feltételek betartását:
- beléptetőkapuk a metrónál, elsőajtózás a buszokon (lásd New York)
-ezeken felül chipes bérletek, feltöltős jegyek, így megoldható az elsőajtós felszállás a forgalmasabb járatokon is (csak le kell húzni és már utazhatsz is, nem kell kp-val szarakodni)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.01.05. 16:17:41

No lássuk!

A január 12-i sztrájkkal nincs igazi bajom, mert kellemetlen lesz az is, de nem fél óra fagyoskodás + fél óra heringeskedés után értesülök róla, hanem már most is tudom, és aszerint alakítom a programom. Bár még mindig nem világos, hogy fizetik-e a taximat, hiszen éves bérlettel utazom, vagyis állandó jogosultságom van 2011. január 6. 0:00 percig buszra szállni.

Azért voltam eddig a bkv-s szakszervezetek pártján, mert eddig kulturáltan tudták az érdekeiket érvényesíteni. Nagyon szimpatikus volt, hogy rendszeresen fölemelték a szavukat a buszok állapota miatt. Azt sugallta, amit a BKV-ról ritkán tudunk mi utasok elhinni, a felelősségtudatot.

De vajon feltételezhetünk-e felelősségtudatot egy ilyen akció láttán? Tegnap -6 fok volt! Teljes káosz, teljes bizonytalanság. Kimaradt a posztból sajnos, de minden tiszteletem azé a jópár sofőré, aki mégis kijött, akivel ha nagyon kényelmetlenül is de eljutottam a munkahelyemre.

Semmi közöm a BKV dolgozói és vezetése közötti vitához. Nem rajtam múlik, kapnak-e jutalmat az év végén vagy sem, akkor ne engem büntessenek meg! Büntessék a hülye főnökeiket! Én hozzájárultam a jutalmukhoz, adófizető, bérlettel utazó állampolgár vagyok. Nekem van első körben jogom reklamálni, mert én a saját részemet teljesítettem. A BKV szégyenletes belügyei nem érdekelnek, nem az én dolgom, hogy rendezzem őket.

Csak azt tudom - ahogy Zoli is írta - hogy ezek itt most természetesen az én pénzem körül marakodnak végsősoron. Én fizetem az egész bagázst, de nekem kell eltűrnöm a cirkuszt is.

Gaskó úgy kerül a képbe, hogy ez az ő módszere. Annyi különbség van talán, hogy ott azért a személyes (politikai) ambíciók legalább annyira fontosak, mint a munkavállalók érdekei. Gaskó végülis abba bukik bele, amivel magához láncolt pár elvetemültebb vasutast: a részesedés irreális igényébe. Itt ilyenről nincs szó, tudom jól.

(Annak viszont örülök, hogy Gaskó manapság annyira lent van, hogy sokan még az enyhe összehasonlítást is sértésnek veszik.)

A divatos elképzelés szerint a fejétől bűzlik a hal ugyebár. Utasként ugyan rendszeresen tapasztalom, hogy nem egészen olyan a szolgáltatás, mint amilyennek lennie kéne, de tény, a BKV vezetése romlottak és dilettánsak gyűjtőhelye. De tegnap a buszosok átléptek egy határt, amit nem kellett volna. Nem vagyunk mi ellenségek, de a sofőrök "zseniális" tegnapi húzásával sikerült alaposan fölhergelni az embereket, engem is.

Nem tudom, kinek a szuper agyából pattant ki ez a nagyszerű ötlet, csak v a l ó s z í n ű s í t e m, hogy olyanéból, aki az utasra nem hajlamos figyelni. Nem én keverem össze a pénzügyi követeléseket a műszaki aggályokkal, hanem az, aki pont tegnap érezte úgy, be kell tartani a kisbetűs részeket is. Gyanúsan közel van ez a nagy lelkiismeretesség a kollektív szerződés lejártához...

Elismerem, eléggé bögyömben van a BKV. De vajon miért? Mert nagyon elégedetlen vagyok a szolgáltatással. Utasként abszolút nem érdekel, hogy miért nem jön a busz időben, miért vagyunk rajta ötezren. Az a BKV problémája, oldják meg!

Ehelyett állandóan csak a kioktatást kapom - az ügyfélszolgálattól is - én vagyok a hülye, nem értek hozzá stb. Nem is akarok érteni hozzá! A menetrend szerinti időben föl akarok szállni, lehetőleg úgy, hogy kényelmesen elférjünk, és ha megérkeztem, akkor meg le akarok szállni. A koszon - amit sajnos bunkó utastársaim okoznak - már nem akadok fönn például...

Aki itt most buszvezetőként keménykedik, az olvassa már el még egyszer a harmadik bekezdés elejét! Ha én a leghülyébb utas vagyok a világon, akkor is a talpamat kellene nyalniuk! Mert lehet, hogy nincs rálátásom bizonyos dolgokra, ellenben az enyém a legfontosabb szempont, mert én vagyok az utas.

Szelid sunmalac 2010.01.05. 16:17:47

@csillagkutya seven: Ennyire futotta? Elkeseritesz!
Egybkent mi az ismeretlen fogalom nalam? Meg milyen legyek? Olyan, akit felhaborit, ha engem azet er kar, mert nekik megszunik a Cafeteria???
Gondolom a te kenyelmes segged nem fagyott oda sehova, es valoszinuleg nem szoptal ma reggel a megallokban. Igy persze konnyu szolidarisnak lenni. En is nagyon sajnalom az afrikai arvakat! Jaj-jaj. Most meg megyek es eszek egy rantotthusos szendvicset.
Alszent vagy es korlatolt, ennyi. Azt hajtogatod, amit masoktol hallasz.

- Rendi - 2010.01.05. 16:18:43

@almodhi: "Pontosabban rám gyakorolsz nyomást, hogy fizessem ki helyetted a buszozás (egy részé)t."

Ha meg (komolyan) lebetegedsz, és sokba kerül a kezelésed, azt is más fogja részben fizetni, kár ezen pattogni.

almodhi 2010.01.05. 16:21:07

@McH: Az ötletek jók, csak az égbekiáltó forráshiányon nem igazán segítenek. Ez az 3 x 1/3 pedig egy urban legend. Mert van ahol nincs is tömegközlekedés, van ahol magáncégeké, van ahol ebben az arányban támogatják, van ahol meg nem.

Én az utazást legszívesebben sehogy sem támogatnám. Mindenki válassza ki a közlekedési eszközt és fizessen érte annyit, amennyit kell...

Tapasztalat (törölt) 2010.01.05. 16:21:31

Szia Reckl, az indexen most törölték a topikot. Ott a buszosok már emberek beperlésével, meg megverésével fenyegetőztek. Téged is be akarnak beperelni. Gondoltam, szólok. :)

almodhi 2010.01.05. 16:22:18

@- Rendi -: Francokat.

Azt annak a pénznek a hozamából fizetem, amit erre a célra elvettek tőlem... :-)

Cradle 2010.01.05. 16:23:45

A kapitalizmus hajnalán nem voltak szakszervezetek meg sztrájkok.

Olyan dolgok lettek belőle mint amit Steinbeck írt le az Érik a gyümölcs c. könyvében: nincstelen emberek mérhetetlen kizsákmányolása és egymás elleni kijátszása. Ez sem morálisan se más módon nem helyeselhető, hosszú távon fennn nem tartható, a végletekig mohó hozzáállás volt a akkoriban, de persze akkor sem volt mindenhol általános.

Most viszont 180 fokot fordult a dolog és a munkások használják a cégük monopolhelyzetét arra hogy zsarolják a munkaadóikat.
Ferihegy? Ő dolguk, megegyeznek vagy sem. Ha repülök akkor szívok (volt rá példa).
Vasút, BKV? Ők elmehetnek a búsba, az én adóforintjaimból fenntartott munkahelyeikkel velem tolnak ki a legjobban.
A jó megoldás az a mamutcégek felaprózása lenne kisebb egymással is versengő vállalkozásokra, amelyekben a munkavállalók ÉRDEKELTEK abban hogy menjen a szekér.

sárkányfő 2010.01.05. 16:26:17

@Jim Raynor: Nézd, leírtam az álláspontomat, a további vitát fölöslegesnek tartom.
Én szolidáris vagyok a sofőrökkel, akár a pénzükért tüntetnek, akár a buszok kijavításáért, mindkettő jogos. Ha a kettő összekapcsolódik, annál jobb.

És nem kell őket összekeverni a mozdonyvezetőkkel akik több száz ezres pénzük mellett sztrájkolnak.

Ebben az országban túl kevés sztrájk van, nem túl sok. Akik kicsit ki mernek állni magukért, jogosan, azokat kapásból megfélemlítik, leszalámizzák, stb. Nekem pl. ez undorító.

- Rendi - 2010.01.05. 16:26:48

@almodhi: Ezért írtam, hogy komoly. Akármennyit fizettél, minden nem jön ki belőle.

Kivlov 2010.01.05. 16:28:29

Csődbe a bkv-val azonnal!!!

Rich.mond 2010.01.05. 16:29:29

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Mert a te érveid aztán tényleg baromira egyediek.
Képzeld, én is szívtam -mondjuk fogalmam sem volt, hogy miért, ez a dolog másik oldala.
A sofőrök meg azt unták meg, hogy nekik télen mindennap odafagy a seggük, az utasok anyázzák őket,a főnökeik lassan többet tesznek zsebre, mint a 4-es metró projekt, és még a fizujuk is csökkent.

Menjenek máshová dolgozni? És akkor ki fogja vezetni a buszt te nagyon okos? Akkor aztán tényleg várakozhatsz a megállóban...

almodhi 2010.01.05. 16:30:08

@- Rendi -: Ez most off, de ezért hívják társadalom_biztosításnak_. A biztosítási díjból sem jön ki egy-egy nagy kártérítés, de összességében igen. Legalábbis így kellene lennie. Ezért volt a ":-)".

jozicsenko 2010.01.05. 16:38:05

aki szidja a sofőröket, gondoljon végig három apró dolgot:

-mennyit fizettek ki eddig a BKV-nél hülyeségekre? (igen, Szalainét szidom, aki után kiderült, hgoy 3-4 mrd Ft lett feleslegesen kifizetve)
-ebből a pénzből hány buszt lehetett volna rendberakni?
-a mindennapi apróságokban a sofőrök vagy Szalainé állja a sarat?

trebla 2010.01.05. 16:39:20

Bizonyára van alapja a buszvezetők követelésének, de azért nem ártana, ha maguk köré is néznének. Megtörtént néhány hete, hogy este 22 óra után a 86-os buszvezető menet közben mobilon telefonált, majd amikor az egyik utas megkérte, hogy tegye le a telefont, a tisztelt vezető - az utasokat büntetve - lépésben vezette tovább a buszt. Pedig teljesen üres volt a rakpart, semmi nem indokolta a lassítást. Persze, amikor a reklamáló hölgy 3 megálló után leszállt a buszról, a jármű ismét normál sebességgel haladt tovább.
És vajon milyen biztonsággal vezeti hóesésben a buszt az a vezető,akinek menet közben lóg a szájából az égő cigaretta, és bal kézzel a fülére tapasztva a mobilt, társalog. Úgy gondolom, először maguk között kéne rendet tenniük.

Szelid sunmalac 2010.01.05. 16:39:37

@Rich.mond: Latod, ez a te bajod, hogy azt hiszed potolhatatlan vagy. Mert soha nem kellett megtanulnod, hogy igenis, van helyetted is mas. Te nagyokos! Errol szol a versenyszfera, az elet, amit te csak a kabinodbol lattal eddig.

Rich.mond 2010.01.05. 16:44:40

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Egész éeltemben a versenyszférában dolgoztam, annak is egy elég kemény vállfajában.
Pótolhatatlan...raktak már ki, miután felvették utánam a munkahelyteremtésért járó támogatást, szervezték ki alólam a munkát Manilába, stb. Mesélj még kérlek a versenyszféráról, Nagyokos:))

Szóval nem igazán tudom értelmezni a hozzászólásodat.

Kivlov 2010.01.05. 16:47:30

@jozicsenko:

Senkinek sem tartanak fegyvert a fejéhez, hogy bkv-sofőr legyen.

Ha nem jutott messzebbre, vállalja a sz*rt, ami van… Végezze a munkáját, ne bohóckodjon minden 2. hónapban.

Szelid sunmalac 2010.01.05. 16:48:02

@Rich.mond: Mit nem tudsz ertelemezni? Akkor mirol beszelsz, hogy ki fogja vezetni a buszt?

Közöd?? (törölt) 2010.01.05. 16:49:33

a szokásos sztrájk ellenes ostoba irígy blabla, amit már a máv sztrájkok esetében megszokhattunk. remélem lesz még közben a gaskóéknak szolidaritási munkabeszüntetése a BKV-sokkal!:-)

Rich.mond 2010.01.05. 16:52:29

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Te most miről irogatsz jóember? Azt mondjátok, hogy aki nem elégedett a BKV-val, mint sofőr, az ne sztrájkoljon, hanem keressen más munkát. Na amennyiben mind elmennek a BKV-tól, akkor szerinted ki fog a volán mögé ülni, hogy elfuvarozza az utasokat? Talán te?
Felfogtad nagyokos?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.05. 16:52:54

Na ezért tart itt az ország,sok antidemokrata kádárista kutya csahol,csak én ,csak én, csak az, én kínom!

Levéltetű 2010.01.05. 16:54:08

@Közöd??: Ugyan már, miért lennék irígy (sic) a buszvezetőkre, vagy a vasutasokra? Ha olyan akarnék lenni mint ők, akkor már rég jelentkeztem volna náluk.

Közöd?? (törölt) 2010.01.05. 16:58:12

Egészen konkrétan erre a részre gondolok:
"Mert tegyük hozzá, az a bajuk, hogy bizonyos béren kívüli juttatást már nem biztosítana a BKV az újonnan megkötendő kollektív szerződésben. Sajnálatos. Azért arra hadd figyelmeztessem a tisztelt buszosokat, hogy idén mindenki kevesebb cafetériát kap, én például kb. 45 000 Ft-tal; én hova mehetek tiltakozni? Azokról nem is beszélve, akiknek béren belüli pénzük sincs, merthogy nem egy mesterségesen életben tartott, posztszoc monstrumnál dolgoznak, hanem egy valódi cégnél, ahol, ha csőd van, akkor elküldik az embereket."

Szervezz szakszervezetet és Te is sztrájkolhatsz, ha hülye vagy és nincs szakszervezeted akkor fogd be a pofád ne sírj, hogy az okosabbaknak lehet sztrájkolni. Ebben az országban sírni a divat, de összeállni és kiharcolni a jogokat, előbb fog megfordulni a Föld keringési iránya.

csillagkutya seven 2010.01.05. 16:58:21

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: az, hogy elkeseredtél leszarom! magán ügyed, hogy lefagyott a segged!ha én álszent és korlátolt vagyok, legyek...inkább, mint egy ilyen rosszindulatú némber, aki zabálásba folytja bánatát! remélem a segged holnapra akkora zsírpárnát növeszt, hogy nem fog fázni a buszmegállóban, amikor vársz a 7-re hiába...

Karlitosz 2010.01.05. 16:58:40

mit kell így túlbonyolítani, ki kell b@szni a sok léhűtő irodakukacot a BKVtól, kell egy buszhoz 3 sofőr meg 1 szerelő azt annyi. adják ki a reklámfelületet meg tegyék el a jegybevételt és tartsák be a menetrendet karbantartott, tiszta járművekkel.
azért egy részletes kimutatást megnéznék hogy mire megy el a 40 milliárd vagy mennyi amennyit az állam rákölt erre a kommunistafészekre. természetesen nem a dolgozók a komcsik hanem akiket benyomtak hogy a 0 munkáért megkapják a nagy pénzeket meg szolgálati lakásokat és autókat.

Hozzászólok (törölt) 2010.01.05. 17:03:07

Ha jön az ellenőr közlöm vele hogy passzív ellenállok.

Karlitosz 2010.01.05. 17:05:17

csak a jegybevétel évi 50 milliárd, ebből nem lehetne 1500 buszt fenntartani? egy buszra kb. évi 35 millió nem elég?

a metró hév, villamos fenttartását meg fizesse az állam.

McH 2010.01.05. 17:06:24

@almodhi: Ilyen alapon, akkor semmit se támogassunk (családok, rászorulók stb) és fulladjunk meg a szmogtól.

A tömegközlekedés egyik célja, hogy ne mindenki személygépkocsival közlekedjen, sajnálatos módon a BKV nem éri el eme célt, sőt lassan a BKV lesz az egyik ok, hogy autóval utazzon az ember. Ha privatizálják ezt a szart, akkor se lesz jobb, max drágább... mindenkinek (az állami garanciákat ismerjük és a tarifák is emelkedni fognak).

almodhi 2010.01.05. 17:11:43

@McH: ne bizony.
A "családok"nak úgy általában minek támogatás.
A "rászorulók" egy része nem rászoruló. A másik részét lehet támogatni az éhhalál elkerüléséig és nem tovább. Én szívem szerint őket is magánalapítványok magánadományaiból támogatnám. De lehet, hogy ebben túl szigorú vagyok.

Nem a tömegközlekedést akarom megszüntetni, csak talán célszerű lenne, ha azok fizetnének érte akik használják. (És persze nem csak a tömegközlekedés esetében gondolom így.)

Grigorij 2010.01.05. 17:15:55

MINDEN SZAVADDAL EGYETÉRTEK!

pucros 2010.01.05. 17:18:56

@Reckl_Amál: márminthogy a buszsofőrnek kutyakötelessége lenne zsebébe nyúlnia és kifizetnie az alkatrészt? Hát, lehet hogy morálisan ez tényleg elvárható lenne egy hivatástudattal rendelkező, szolgáltatást nyújtó szakembertől. Azonban készültek olyan becslések is, miszerint az átlag buszsofőr anyagi lehetőségeit meghaladja egy átlag busz karbantartási költsége.
Erre persze lehet mondani, hogy oldják meg, leszarod, kinek a dolga lenne, belügy. Bár én igazából nem látom át ennek a megközelítésnek az igazi mélységeit, énszerintem ilyen alapon nekimehetnél egy facsemetének is, hiszen a te szemszögedből az is éppúgy a külvilág része mint a BKV, miért nem oldotta meg akkor ő.

Grigorij 2010.01.05. 17:20:06

Pár szóban azért kitérhettél volna a helyzet kialakulásáért alapvetően felelős Tarlós István és mélységesen visszataszító Vitézy Dávidka szerepére, tevékenységére!
Hogy egyszerű hatalomszerzés végett a BKV-t használták fel az aktuális városvezetés buktatására, lejáratására!

Érdemes lesz emlékezni arra, hogy TI hasonló módon szarta, szarja le a utasokat, a megállókban félórákat várakozókat, a megállónyi útért 2x300 Forintot fizetőket stb.
És Vitézy Dávidka eredményes munkássága is belekerült már néhány százmillióba az adófizetőknek! Például a miskolciaknak is...

Ezekről is meg kellene már emlékezni valahol...

- Rendi - 2010.01.05. 17:20:07

@almodhi: "célszerű lenne, ha azok fizetnének érte akik használják"

Ez azért nehéz kérdés, mert ha a tényleges árát fizetteted meg a használókkal, akkor egy jelentős réteg inkább az egyéni közlekedést választja, aminek összességében nagyobb pl. a nagyobb károsanyag-kibocsátás, és a társadalomra egészében nézve nagyobb költséget jelent; az egyén lehet rövid távon anyagilag jobban jár, de ez rosszabb környezettel, gyorabban romló egészségi állapottal jár.

McH 2010.01.05. 17:20:32

@almodhi: Ugye sejted, hogyha az állam nem támogatná a BKV-t akkor másra menne el az adóként befizetett pénzed? Nem tök mindegy, hogy a réti brazilok integrációját támogatja belőle az állam, vagy fenntart egy olyan vállalatot, amire lehet, hogy még szükséged is lehet (de írhattam volna ide az egészségügyet is, sejtésem szerint annak is a privatizációját szeretnéd, amit más országokban inkább próbálnak visszacsinálni...).

almodhi 2010.01.05. 17:23:05

@McH:
"másra menne el az adóként befizetett pénzed?"

És a kevesebbet kellene befizetnem adóként, esetleg?

McH 2010.01.05. 17:23:21

@Grigorij: Mert Demszky annyira zseniálisan vezeti a várost... Ez a nap vicce...

Jobban belegondolva tényleg zseniálisan vezeti a várost... az abszolút csőd felé...

McH 2010.01.05. 17:24:09

@almodhi: Te kinézed a mindenkori magyar államból? :D

almodhi 2010.01.05. 17:25:17

@McH: az más kérdés... :-( :-).

Grigorij 2010.01.05. 17:28:29

pucros: Gondolom, ha a szakszervezet megegyezett volna a vezetéssel akkor ugyanezekkel a hibákkal, ugyanezek a járművek maradnának a garázsba?
Naná!
Naná, hogy itt szó sincs a béremelésről, a juttatásokról!

Csak azt nem értem, hogy ha több pénzük lesz a sofőröknek, akkor pontosan fognak járni? Nem kell majd 30-40 percet várni a 4-es buszra? (A VEKÉseknek 105-ös)
Akkor hóesést követően el lesz takarítva a megálló? Akkor fagyban mégiscsak beáll a busz a végállomáson a megállóba, hogy az utasok felszállhassanak?
Akkor majd megvárja a sofőr a szaladó anyukát, nyugdíjast, akkor nem csukja rá az ajtót a gyerekkocsira, akkor majd udvarias lesz az ellenőr, nem pofozza fel a külföldi turistát?

Szóval, mielőtt kiemelve az alacsony fizetéseket (máshol is alacsony!), nem a munkát kellene előbb TISZTEESÉGESEN végezni?

A felsoroltaknak nincs köze egy csavarhoz, egy alkatrészhez!

Azoknak csak a legalapvetőbb emberi tulajdonságokhoz van!
Ma a BKV úgy egyben, az alja szolgáltató!

Grigorij 2010.01.05. 17:30:05

McH cirmos! Hol írtam én ezt!
Akkor a Te aberrációdat ne add az én pennámba!

McH 2010.01.05. 17:31:18

@almodhi: Akkor megegyeztünk :)

Grigorij 2010.01.05. 17:34:33

McH: de csak hogy értsd!

Amikor a komcsik rendőrsége lő a tömegbe, mert ez a hatalom érdeke, akkor ugye fel vagy (jogosan!!!) háborodbva?

Ha ugyanezt tenné a orbánviktorka rendőrsége, ugyanebből az okból kifolyólag, akkor nem???

Lefordítom:

DG és a komcsik tönkretették a várost!
Tarlós istván + VEKE a hatalom megszerzése miatt mindenen átgázolnak, tehát RAJTAD, rajtam is!

Én ugynan nem fogom szeretni ezeket sem, csak azért mert a másikakra haragszom!

Nekem most sem, és Tarlós idején sem fog pontosan jönni a busz, nekem ugyanúgy 300 forint lesz egy megálló, nekem ugyanúgy drágább lesz a bérlet, hogy 5% utazhasson MÁV-val, Volánnal... Nekem ugyanúgy latyak lesz a megállóban...

De ha csak DG gyűlöletből ezekbe bele tudsz nyugodni?

McH 2010.01.05. 17:35:45

@Grigorij: "Hogy egyszerű hatalomszerzés végett a BKV-t használták fel az aktuális városvezetés buktatására, lejáratására!"

Mucikám (ha már ennyire közvetlen vagy hozzám), ha szerinted se végzi kiválóan a munkáját Demszky és bandája, akkor miért is baj, hogy lejáratják és megpróbálják megbuktatni őket? Érted mi a gondom nem?

hapcika 2010.01.05. 17:41:24

@Reckl_Amál: Ha emlegeted a Kollektív Szerződést, akkor azt is említsd meg, hogy a kormány a 2010 évi Bkv-s segélyét, pont az új KSZ meglétéhez kötötte. Ha nincs KSZ, könnyen elbukhatja a BKV az állami támogatást és garanciát.

McH 2010.01.05. 17:41:26

@Grigorij: Demszky egyenlőre nagyobb gond mint Tarlós, tekintettel arra, hogy ő ül a "trónon" Budapesten. Ha majd eltűnük és egy nála valószínűleg kevésbé bebetonozott ember kerül a székbe, akkor majd lehet gondolkodni, hogy ki legyen az aki értelmesen elvezeti ezt a koszfészket, addig a legerősebb takarítsa el (nem a legjobb, mert azokat kicsinálja a média baráti fele), aztán majd jön másik... Egyenlőre Demszky takarodj, mert eddig csak kárt okozott. Kíváncsi lennék másra is... Ha annak jobban megy (tök mindegy ki az, lehet SZDSZ-es is), akkor benne vagyok.

Kis Hableány 2010.01.05. 17:45:45

@almodhi: Az exem buszsofőr.Innen tudom hogy nettó 150 ezer ft körül van a buszosok és 200 ezer ft nettó a villamosvezetők bére.ez szerinted kevés?Dupla annyit keresnek mint egy szerencsétlen barom pénztáros akáérmelyik boltban.

hapcika 2010.01.05. 17:45:51

@Grigorij: Hogy jön ide a rendőrség? Szóval, ha OV lesz az úr, akkor narancssárga nadrágot vesznek fel és már demokratikus rendőrségünk lesz? Itt nem ez a téma, menj a barikád.hu-ra.

cooper (törölt) 2010.01.05. 17:46:42

hmm, ez egy nagyon jó poszt....azért mert le lehet mérni, valaki mennyire nem érti a helyzetet:
P1: a buszvezetők betartják a szabályokat - az egy dolog, hogy miért január 4-től - de betartják. ezt veszed zokon? hogy végre kellő pofont tud adni egy adott csoport a kibaszott elitnek, szerintem te ezt irigyled. semmi törvénytelent nem tettek, sőt betartották. jó lenne a posztod, ha mindezt a milliárdokat ellopó menedzsment kapcsán fejtenéd inkább ki. szerinted a buszvezetők lopták el az adófizetők pénzét? arányaiban sokkal több végzi rendesen, tisztességesen a munkáját, mint ahány politikus. Tavaly miből volt több, korrupciós ügyek, pártmutyi vagy bkv baleset? lerohadt buszokkal mindez. hadd ne linkeljem be azt a cikket,amikor a bkv műszaki vezetése szerint 1000 (EZER!!!!!!) új buszra lenne szükség, de tudod mit legyen csak 500. Van, nincs? 4 metroról a buszvezetők tehetnek?
P2 tényleg nem értem, miért egy átlag magyar dolgozót tartasz a kialakult helyzetért felelősnek? Ő akar szerinted szar buszt vezetni? Most akkor jöjjön ki egy szar busszal vagy ne??????? tessék, tedd le a voksod? Igen vagy ne?
Én bizony mellettük vagyok, már csak azért is mert évek óta a bkv-t használom, nem fogom azokat szidni két pofára, akik szállítanak engem(És az nem a szalainé meg a kocsis). Én tudom, kik a felelősek a kialakult helyzetért, és azok biztos nem a sofőrök. Szerintem gondolkozz el ezen kicsit.
P3 egy multinál jó esetben lecserélik az elavult monitort, többek között azért mert nem olyan egészségkárosító. a buszcsere is indokolt előbb utóbb nem?
egy multinál, ha valamit elszarsz, felelsz érte az esetek nagy többségében, akár az állásoddal. , ha safjor átnézi a buszt, és az van odaírva, hogy mennie kell a fűtésnek, vagy úgy érzi, nem megfelelő a "csuklós busz biszbaszának aza", akkor aszongya nem viszem ki az utast. Mert ha kiviszem, és a biszbasz elbasz, és sérülés lesz, akkor én vagyok a hibás, émehetek akár börtönbe, mert átvettem a buszt?????? kapizsgálod?

Kis Hableány 2010.01.05. 17:50:48

@McH: Csodálatos államunk van ....Az indiai vasútprojekttel mi a helyzet?Lassan már Iniában is jobb lesz a tömegközlekedés mint itthon.

almodhi 2010.01.05. 17:52:14

@Kis Hableány: olvasd el, amit írtam lécci.

Jim Raynor 2010.01.05. 17:53:13

@cooper:

"hogy végre kellő pofont tud adni egy adott csoport a kibaszott elitnek, szerintem te ezt irigyled"

ja, csak az a kár, hogy nem a kibaszott elitnek adnak kellő pofont, hanem a sok munkába igyekvő dógozónak, ami azért nem mindegy.

az elit csak feljebb tekeri az ülésfűtést az audiban, ha reggel látja a buszmegállóban fagyoskodó tömeget.

hapcika 2010.01.05. 17:58:17

@cooper: Nem az a baj, hogy betartják a szabályokat, hanem az, hogy ezzel visszaélnek.Gondolod, egyszerű szórakozásból állítják fel a kontrollcsoportokat a BKV vezetői? Ha felmerült a gyanú, hogy este még jó az indexbúra és reggelre "véletlenül" összetörik az már nem érdekvédelmi terület, hanem közüzemi munka szabotálása. Ilyen dolgokkal többet vesztenek a dolgozók, mint nyernek. Ráadásul el is veszthetik az állami támogatást, amit a KSZ meglétéhez kötöttek Bajnaiék.

McH 2010.01.05. 18:05:25

@Kis Hableány: "Lassan már Indiában is jobb lesz a tömegközlekedés mint itthon."
Ott már régóta. :D Ha felférsz a tetőre elvisznek.. Ráadásul ilyen hideg sincs... :D

cooper (törölt) 2010.01.05. 18:05:39

@hapcika:
dehogyis, nem kell összetörni semmit, hát szar a busz alapból, még szabotázs se kell :) kimegy a kontroll csoport és akkor mi van? lefagy a busz -10-ben, mert már szét van rohadva benne minden. Szaros a buszülés tegnapról? ja, hogy nincs elég takarító? 100 millából, amit kiutalt magának a szalainé, 30 takarító éves bére kijönne juttatásokkal együtt röhögve. hibás a busznak az izéje:ja, hogy nincs cserealkatrész? jé?
@Jim Raynor:
ja, csak az a kár, hogy nem a kibaszott elitnek adnak kellő pofont, hanem a sok munkába igyekvő dógozónak, ami azért nem mindegy.

akkor választhatsz, kire vagy pipa :) én nem a sofőrre

Glg 2010.01.05. 18:08:36

Én nem pest5en élek de szerintem is bekaphatják a buszsöfőrök. Kibasznak a az utassal aki drágán megveszi a szar szolgáltatást-mert h a bkv vezetői pont leszarják h a tömegközlekedni vágyók a megállóban ragadnak az tuti. A bérleteke5t meg jegyeket kéne ingyen osztogatniuk-és az télleg baszná a fejesek csőrét-arról nem is beszélve h népszerű lenne és nem rühellnék őket miatta.

Rob67 2010.01.05. 18:08:46

@pucros: Már ne haragudj, de az utasnak mi köze a problémákhoz?
Kifizette a jegyet/bérletet akkor joga van utazni. Ha a BKV nem teljesíti akkor mire fizetett az utas?
bemész a Tescoba tejért, kifizetd, majd a pénztáros közli hogy nem viheted el?
Ez neked így jó lenne?
Ha fizettem - előre, hiszen ez ennek a szolgáltatásnak a lényege - akkor elvárom az ellenértéket. A hogyan nem érdekel, nem az én dolgom. Nem nekem kell megoldanom ezt is.
Ellenben ha nem teljesítenek akkor perelhető, hiszen az ellenértéket jogtalanul megtartották. Hogy ki miatt az megint csak nem rám tartozik.
Bazd meg, webtervezőként felvszem a díjat előre ls szarok a kivitelezésre? Ez melyik rendszerben módi?

Rob67 2010.01.05. 18:12:53

@cooper: A másik barom.
Ezt a demagóg baromságot barátom...
Ki és kinek adott maflást?
A Keletiben didergő utasok szerinted -8 fokban és tömegben Szalainé nevét skandálják? A lószart.
Állj be közéjük, próbáld ki.
Mégis kinek a problémája ez?
A haverjaid komoly nyomást gyakoroltak...
az utasokra...
Gondolkodj már mielőtt leírsz egy BKV eposzt.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.01.05. 18:16:57

@Tibike15: jaja, Jézus meg meghalt érted. Ez is csak hit kérdése.
Szerintem a BKV veszteséges, az éntôlem erôszakkal elvett adóból pótolják ki, tehát hihetek benne, hogy értem sztrájkol, az viszont tuti, hogy az én pénzembôl.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.01.05. 18:17:20

@Rob67: nyilván az utasokon keresztül tudnak nyomást gyakorolni a vezetőkre. Ha valaki mondjuk próbapert indítana, akkor nem Kovács Béla buszvezetőt perelné, hogy nem állt ki a szar busszal, hanem a céget.

Spiro 2010.01.05. 18:23:53

Az a helyzet, hogy amíg az állami-, Önkormányzati bevételek nem nőnek, addig a közszféra béreinek, juttatásainak és a kiosztott segélyeknek is csökkeniük kell, mert több hitelt Magyarország már nem tud felvenni.

Ha a GDP ~7%-kal csökken, aminek adóbevétel kiesés az eredménye, akkor egyenes következmény, hogy kb. ekkora a kiadás csökkenés is, ami sok helyen nyílván bércsökkenést eredményez.

Ez ellen lehet sztrájkolni, csak semmi értelme, mert nincs miből kifizetni, pláne úgy hogy a munkanélküliség >10% és senki sem potolhatatlan.

A rossz hír az, hogy a termelések Kínába, Indiába, stb. történő kihelyezgetésével azt sikerült elérni, hogy a nyugati (és Magyar) bérszínvonalnak és szociális juttatásoknak közelíteni kell a Kínában, Indiában tapasztalható szintekhez, mert ellenkező esetben továbbra is versenyhátrányban leszünk és csökken a GDP, és ezzel az állami adóbevétel (vagy vadul VÁM-ot vetünk ki a Kínai cuccokra, de akkor meg a fél ország rongyokban fog járni.

Szóval fel lehet készülni, ez még csak a kezdet, és a mi béreink és a Kínai bérek közelíteni fognak egymáshoz, ha tetszik, ha nem.

A népesség számokat figyelembe véve nem valószínű, hogy nagyon tudnánk ez ellen tenni valamit is.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.01.05. 18:24:01

@Joe84: Emberszeretetbôl csinálják, nem is munka az nekik, hanem egyenesen karitatív tevékenység! Azért is sztrájkolnak.

Vaaaagy... lehet hogy pénzért dolgoznak, és ott ilyenek a munkakörülmények? Most pedig ejtsünk egy könnyet az olajfúrószigeteken dolgozókért, akik a mindennapi üzemanyagunkat ássák ki embertelen körülmények között a földbôl.

almodhi 2010.01.05. 18:26:40

@Spiro:

pontosabban:

akkor versenyezünk velük, ha

magyar bér < kinai bér + szállítás

ezért várom már nagyon a magas olajárakat... :-)

Spiro 2010.01.05. 18:33:30

@almodhi:
Sajnos az nem segít, mert a tőzsdei olajkereskedelem, csak egy pici töredéke a tényleges olajkereskedelemnek, és szignifikáns tételek nem a monitoron lévő árakon cserélnek gazdát, ha érted mire gondolok. Másrészről a nagy export többlettel rendelkező államok tompíthatják egyes nyersanyagok áremelkedéséből fakadó kedvezőtlen gazdasági hatásokat (dotálhatják az árakat, ez történt tavaly is).

De Magyarország méreténél fogva (érdek érvényesítés hiánya miatt) mindig csak kárvallottja lehet az energia áremelkedésnek.

cooper (törölt) 2010.01.05. 18:35:17

@Rob67:
te marha, neked meg fingod sincs a sztrájkról, ami alapjog. teljesen jogszerű, amit eddig tettek. + bkv-val utazom, leírtam te szerencsétlen. csak épp felfogom, miért küzdenek, és felfogom, hogy JOGUK van hozzá! Alkotmányos! talán mert láttam már francia sztrájkot is. én nem úgy fogom föl, hogy velem basznak ki, hanem úgy, hogy egy stratégiai fontosságú vállalat dolgozói megelégelték a dolgokat. passz. Kibasztak az emberekkel. Igen. Elismerem. Biztos azt gondolják, sok olyan hülye van mint én, aki melléjük áll, legalább verbálisan. Ebben tévedtek, passz.
Te azt gondolod, hogy ez nem a magyar elit mocskos kis játszmája?
Én ugyanolyan munkavállaló vagyok mint a bkv dolgozók, csak én a magánszektorban dolgozom, ott nincs sztrájk, nincs szervezkedés. Csak kussolás meg morgás. Ők megtehetik, hogy érvényesítik az érdekeiket(akármilyenek is), én ezért nem fogom őket szidni.
Nem tudtam egyébként, hogy szalainé rokonod, ha tudom, nem veszem a számra

almodhi 2010.01.05. 18:41:17

OFF
@Spiro:
Kösz Spiro, de vicceltem.
Erre utalt a :-) a comment végén...

"De Magyarország méreténél fogva (érdek érvényesítés hiánya miatt) mindig csak kárvallottja lehet az energia áremelkedésnek."

Kivéve a makói olajmezők....

:-) (most is viccelek...)
ON

Spiro 2010.01.05. 18:48:16

@almodhi:
Bocs scak felületesen olvastam az előzőt.

Egy klasszikus idézet engesztelésül: "Értem a tréfát, csak nem szeretem"

:-)

hapcika 2010.01.05. 20:57:17

@cooper: Nagyon egyszerűen nézed a dolgot. Már tavaly év elején úgy kapott pénzt a BKV ( 40 milliárd, előtte lévő év végén 10 milliárd a javításokra), hogy azon új buszokat szereznek be. Év közben többször is nyomást gyakoroltak a szakszervezetek, hogy a javításokra több pénz kell. Az a helyzet alakult ki, hogy az Ikarus megszűnését követő jogutódok, nem tartják annyira szükségesnek a megfelelő alkatrész ellátást. Az pedig, hogy ez mennyire politika és mennyire nem, nem tudni, de van a BKV-nak felügyelőbizottsága, amely rendet rakhatna, de csak a vezetés bírálatához ért és nem ellenőríz, nem néz utána semminek. Na így lehet az, hogy Szalainé 100 millát visz haza, a pártok egymást hibáztatják és a szakszervezetek is csak az utast szopatják.

Közöd?? (törölt) 2010.01.05. 20:58:48

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: mér mi a bajod gaskóval? Szakszervezeti vezető aki képviseli a dolgozói érdekét, majd ha azoknak nem kell leváltják.

hapcika 2010.01.05. 21:10:53

@pucros: Viszont este úgy kellene leadni a buszt, hogy agy javításílapot kér és egy listán felsorolja mit kér reggelre megjavítani, ha nincs kijavítva, nem viszi ki a buszt. Jobb helyeken ez így van és mehet Mucsára a sofőr, ha listán nem szereplő dolgot akar megjavítattni. Mindkét oldal néhány fegyelmi után megtanulná mit szabad és mit nem. A hiradások szerint a BKV vezetése is észrevette az esti ellenőrzés hiányát, ezért állítja fel a kontrollcsoportot.

cooper (törölt) 2010.01.06. 18:11:36

nol.hu/belfold/20100106-a_soforok_es_az_otthon_hagyott_lojalitas

parancsolj, nem kellett nagy gógyi kitalálni mondjuk, miről van szó

mandarinrece 2010.01.06. 20:11:22

Eközben Horváth Csaba szerint a BKV sikersztori és minden problémát megoldottak.

www.youtube.com/watch?v=FR9BKPUk4SM

Hát normálisak ezek??
süti beállítások módosítása