2009. december 03. 11:56 - Reckl_Amál

Nekrológ az HBO-nak

Már egy ideje fontolgatom magamban, hogy írok egy-két keresetlen szót a magát mozicsatornának hívó HBO-ról.

Annak idején az HBO maga volt a csoda! Vágyaim netovábbja volt kis- és középkamaszként egy igazi mozicsatorna, mivel nem nagyon jártam be egyedül a városba, a közelünkben lévő mozi meg valami szekta törzshelyévé alakult át. Így az otthoni mozizás, vagyis, hogy a Pesti Műsorban nyálcsorgatva kinézett filmeket mégis meg lehetett nézni - ha kis késéssel is - felért egy főnyereménnyel.

Végül 1998-ban vezették be a kábeltévét, és azonnal elő is fizettünk a borsos árú szolgáltatásra. Az első pár évben nem is csalódtam benne, szinte minden nap volt olyan film, amelyre kíváncsian vártam. Eleinte külön naptáram is volt, melyik filmet mikor játsszák, és sokat fel is vettem. Ezek a kazetták ma is megbecsült tagjai a filmgyűjteményemnek.

Aztán az HBO hanyatlani kezdett. Az első ilyen jel 2002-ben bukkant föl. Az HBO, amelyet én addig mindig is a csatornák arisztokratájának láttam, meghajlott a kereskedelmi tévék előtt. Műsorrendje a Big Brotherhöz alkalmazkodott: a nagy film nem 8-kor, hanem 9-kor kezdődött, hogy a nézők a napi kukkolásadag megszerzése után nyugodtan kapcsolhassanak a filmcsatornára. Ez már akkor sem tetszett, méltatlannak éreztem.

Mostanában már alig-alig kapcsolok oda, a vetített filmek nagy része nem érdekel. Ellepték az idióta családi filmek, gagyi vígjátékok és azok a rettenetes animációs szarok, amelyektől nem csoda, hogy minden második gyerek kezelhetetlen hiperaktív lesz. Igazán jó filmet egészen ritkán lehet kifogni, de azok sem csigáznak föl annyira, mert többségüket moziban láttam már. A saját gyártású sorozataik pedig egyre rosszabbak, a jókat (pl. Szex és New York) huszonötödször ismétli az "ingyenes" Viasat3...

Nem beszélve arról, hogy szinte alig látni ma már magyar filmeket, csak azokat a legismertebbeket, amelyeket két hónappal később úgyis lead valamelyik nagy kereskedelmi, és egyébként már a csapból is folynak (= nem érdekel), ellenben meg sem említi a többi magyar mozit. (Talán készülhetne magyar mozimagazin, a mostani - a holland - se rossz, csak éppen a kínálata köszönőviszonyban sincs a magyar mozik műsorával.) Pedig ma már nem panaszkodhatunk, a kilencvenes évek pangásának rég vége.

Nincs mit szépíteni, az HBO-t meghaladta az idő. Ma, amikor olyan filmdömping van a mozikban, hogy hetente többször kellene moziba mennie annak, aki egyik érdekesnek tűnő filmről sem akar lemaradni, mert hamar helyet kell csinálni a következőknek, az HBO egy - másfél éves "késése" már túl hosszú idő. Nem beszélve arról, hogy addigra már kint van DVD-n is, amely ugyan drágább elvileg, de így viszont akkor és azt a filmet nézem meg, amit akarok. És nem fizetek jópár olyan filmért, amelyeket legszívesebben nagy ívben elkerülök. A DVD-ket egyre olcsóbban lehet beszerezni ráadásul.

Pár hónapja le is akartam mondani, de mint kiderült, a dekóder eltávolítása pénzbe kerül (!). Egyelőre nem foglalkoztam vele, hátha bejön mégis egy-két jó film...

A mai poszt apropója azonban a tegnapi levél, amelyet a T-Home-tól kaptunk. A szolgáltató tenyérbemászó, sablonos stílusban közli, hogy január 5-től megszűnik az analóg HBO. Ha továbbra is szeretném nézni, fizessek elő a digitális HBO Max Pacra. Vagyis nem elég az amúgy is szar HBO, most még jöjjennek a vacak klónjai, amelyeken ugyanazokat a béna filmeket adják, mint az analógon. Nooooormális?! Kell a fenének! (Najó, a Cinemax nem lenne annyira rossz, talán az emlékeztet valamelyest a régi HBO-ra, csak egy kicsit régiek a filmjei.)

De a poén csak most jön! Nem elég, hogy már megint önhatalmúlag megszüntetnek egy csatornát (mint a német tévéket és az azóta is siratott VH-1-t; pusztuljon a rongy Comedy Central!), de még külön meg is akarnak kopasztani. Mert a levélben kiemelt betűkkel ott áll: a dekódert el kell távolítani, ha magamtól nem tudom, pénzért kijönnek, és kihúzzák a dugót. Hát, anyátok, hogy finom legyek!

Ismételjük át! Évek óta - egyre növekvő árért - egyre gyengébb szolgáltatást nyújtanak, aztán egyik napról a másikra ismételten megszüntetik. Természetesen azért, hogy a szar lefagyós, nem működő és katasztrofálisan háttértámogatott digitális vackaikat tukmálják rá az előfizetőikre. Tudom, hogy a T-Kábelnél még a szar is digitális csatornában úszik tova, akkor sem kell! Amíg ilyen kezdetleges, addig nem. Ismételten visszaélnek azzal, hogy ők a nagy szolgáltató, mi meg a kis előfizetők. A T-Home filozófiája szerint alkalmazkodjon a szolgáltatást igénybe vevő!

És ennek tetejébe még majd telefonon is zaklat valami gyorstalpnyalóban beidomított liba, hogy azonnal fizessek elő a szar digitálisra. Előre szólok, nem fogok, hiába hív.

Sajnálatos, hogy az HBO nívója így lesüllyedt, azt önmagában, hogy leveszik a programról, nem sajnálom túlzottan. De ahogyan és amiért ezt megteszik, nagyon nincs rendben. Megszüntetnek egy szolgáltatást, és még én fizessek érte? Nevetséges, de sajnos igaz. Így működik az ország egyik legnagyobb szolgáltatója, a T-Home.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr11570879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebien 2009.12.03. 20:17:32

szarból nem lehet várat építeni. értem ezalatt, hogy már korántsem készül annyi jó film, mint régebben. illetve talán készül, csak nem a mozifilm kategóriában. tehát vagy koncepciót kellene váltania az hbo-nak, vagy a régebbi filmek közül válogathatnának többet. amit meg is tesznek, csak nem biztos, hogy a legszerencsésebb módon, lásd die hard, stb...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.12.05. 16:36:01

@sebien:
A régi filmek újrabemutatása nagyon jó ötlet lenne, de a megvalósítás nagyon nem jó. Ezzel teljesen egyetértek.

A profilváltásra meg megérett az idő.

skrewdriver 2010.01.05. 23:40:02

hogy van az ,hogy egy szót nem találni a T honlapján arról hogy kikerül a HB0?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.01.06. 13:35:16

Ezt a T honlapjának szerkesztőitől kell megkérdezni. Mindenesetre nálunk tegnap óta - óraműpontossággal - a FEM3 nevű csatorna jön. Nem mellesleg a Mezzo is eltűnt.

Thresher 2010.01.18. 18:46:44

Százszor, de milliószor HBO mint a kertévék. Én hajlandó is vagyok többet fizetni hogy legyen egy csatorna ahol nem a szenny ömlik.

Az ízlés változásodért meg nem tudom hogy miért az HBO a hibás...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.01.19. 09:43:57

Az ízlésváltozásomért nem is kárhoztatom az HBÓ-t, hiszen az után is az előfizetője maradtam, hogy lényegesen kevesebb filmet néztem náluk. Sőt, még mindig nem vetetném ki a csomagból, ha nem tették volna át digitálisra. Egyébként a digitális tévé is érdekelt volna, ha a T-Szar tisztességesen bevezeti és háttértámogatja. De mivel ez azóta sem áll fenn, hát maradtam az analóg adásnál.

Az HBO valaha világszínvonalú filmeket sugárzott, ma meg arra törekszik, hogy - hasonlóan az említett kertévékhez - minél alacsonyabbra tegye a mércét. Azóta is rendszeresen meg szoktam nézni, vajon a digitális drágítás valamiféle vérfrissítést jelent-e. De persze nem, a műsor ugyanaz, és a január 5-i leállás óta nem láttam még olyat a kínálatban, amire azt mondanám, na ezért kár, hogy nem láthatom.
süti beállítások módosítása