2009. október 29. 18:20 - Reckl_Amál

Cinkosok és némák

Lassan kezdhetnek cidrizni a nagy kereskedelmi tévék is! Tegnap kiderült, hogy ha a két nagynak nevezett párt összefog, nincs az a hatalom, amely megállíthatná őket.

Az ORTT egyébként is egy rendkívül ellenszenves, visszatetsző és ebben a formában haszontalan társaság. Most kiderült, hogy kurvák is. A kisebb stílű lotyóktól már megszoktuk, a legnagyobb sértés egy kurvának, ha lekurvázzák, és ezt természetesen ki is kell kérni maguknak. De ezek még az ősi mesterség legalapvetőbb szabályait sem tartják be, mert annyira még ki sem kérték maguknak. Az egyik – azt hiszem, mszp-s, de ez most mindegy is – még bele is somolygott a híradó kamerájába, hogy hát minden politika. Na jó, ez most szakmapolitika volt.

Ja persze! Az ORTT-ben csupa Roy Orbison- meg Tokyo Hotel - szakértő ül, és ez alapján mondták ki, hogy Magyarország két piacvezető rádiójának einstand. Teljesen véletlenül meg egy-egy olyan, a magyar műsorszolgáltatásban még ismeretlen cég kapja meg a kikapart gesztenyét, akik közül egyik véletlenül szoci kötődésű, a másik meg a Fidesz közeli. (Ismeretlen? Az egyik egy nappal a pályázat leadásának határideje előtt jött létre.)

Amit a győztesek ajánlottak, nonsense. Az éves bevétel 50, ill. 55%-ának leadása mellett nincs értelme rádiót üzemeltetni. Már amennyiben kereskedelmi rádióról van szó. Ha két pártrádió szól ezentúl majd ezeken a frekvenciákon, akkor nyilván teljesen mindegy, milyen bevételt szereznek. A cél akkor ugyanis már nem a bevétel lesz, hanem az, hogy a közelgő választásokon eggyel több fórumon kampányolhassanak. Úgy látszik, jobban megéri egymással lepaktálni, és szétosztani a zsákmányt fifty-fifty, mint hagyni, hogy egész nap blőd zene menjen, amikor Viktor is mondhatna magyaros igazságokat, vagy éppen a Napkelte nélkül biztosan unatkozó Kiss Péter dünnyöghetné álomba a nyugdíjasokat.

Ezért hát november 18-án a két legnagyobb rádió szedheti a cókmókját, és adhatja át a helyét.

A jelenlegi frekvenciatulajdonosok ajánlatából látszik, hogy mennyire nem reális az 50%-os vagy afölötti felajánlás. Természetesen nem lenne baj, ha a minél többet fizetnének be a rádiók valami olyannak a használatáért, amely az állam tulajdona, vagyis köztulajdon. Csak éppen az ca. 40%-os különbség, ami a vesztesek és a győztesek ígérete között van, nem magyarázható sehogy. Főleg azért vicces ez így, mert egy másik pályázót pont azért zárták ki, mert irreálisan magasnak vélték az ajánlatát. A Zene Rádió 50%-a, úgy látszik, magasabb, mint az Advenio 55%-a. Majtényi László ORTT – elnök, aki nem vett részt a szavazáson, de erősen kritizálja annak végeredményét, pont ezért – és kisebb formai hibák miatt is – javasolta, hogy a pártrádiók szintén ne indulhassanak. De a két gerinctelen banda leszavazta a kizárást, ahogy most a tisztább, és már bizonyított rádiók frekvenciában megtartását.

A rádió – lássuk be – elavult műfaj. Semmi mást nem kéne sugározni már, mint zenét, mindenféle zenét. A Danubius és a Sláger nem mondható túlzottan sokszínűnek vagy éppen igényesnek, ennek ellenére a fenti funkciónak alapvetően megfelelnek. Én mondjuk a reggeli műsorokat, és a mesterkélt műsorvezetők által elkövetett fölösleges okoskodásokat beszüntetném, Slágerék mégis hoztak egy olyan erős közepes színvonalat, ami nem bántott senkit sem.

Nem tudom, hogy a hülye politikusa mikor fogja már föl, hogy erőszakkal ne csesztesse a médiát, mert ebbe még mindig mindenkinek beletört a bicskája, ebbe csak belebukni lehet. Az emberek – ha tetszik, ha nem – tömegesen szeretik ezt a két csatornát, és sokan dühösek, hogy ezt is elveszik tőlük, hogy a talpnyaló sajtóklientúra újabb lehetőséget kapjon. Mert a politikusnál egy undorítóbb van, a lojális sajtója. Ezekre az emberekre nem vagyunk kíváncsiak, és ha történetesen valamiért be is fizetnék az 50%-ot (amit én erősen kétlek, a magyarországi közbeszerzéseken valahogy mindig utólag alakulnak ki a feltételek), az messze el fog maradni összegét tekintve attól a 11,5%-tól, amelyet a Sláger ajánlott föl. Olyan össznépi támogatottságot a Klassz Rádió és a Neo FM (Milyen frappáns nevek, nemde?), mint amelyet a Sláger és a Danubius épített föl magának az évek során, soha sem fog tudni megszerezni.

Azok a műsorkészítők, akik valahogy benyalják magukat a két adóhoz, már most készüljenek arra, hogy csak az egyik csapat fogja túlélni a választások utáni időszakot. Milyen lúzer már megint az MSZP! Ad a Fidesznek önként és dalolva egy frekvenciát 7 évre. A Fideszt ismerve hamar el lesz lehetetlenítve az MSZP csapata. A frissen hatalomba került kormányok egyik kedvenc sportja, hogy a volt kormány látványos kedvenceit levadássza, a média erre jó terep.

Szóval az mszp-s stúdióba, én kétszer meggondolnám, hogy bemegyek-e. Pünkösdi királyság lesz-e, és abból is dicstelen fajta (tekintve az előzményeket), aztán ottmaradnak szerencsétlen riporterek, szerkesztők besározódva. Bár valószínűleg politikailag semmilyen szűziességről nem lesz szó, jól kipróbált emberek ülne majd a mikrofonok mögött.

Szóval nem árt, ha a TV2 és az RTL Klub munkatársai regisztrálnak egy jobb fajta álláskereső börzén. A két mohó banda bármikor kihúzhatja alóluk is a széket.
 

3 komment
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr251484600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szól a rádió 2009.10.31. 17:15:41

Még Hungária Rádiónak hívták, mikor a frekvencia hozzá került,De a szpíker a mikrofonhoz már a Sláger Rádiónál ült.Mikor az első sláger felszárnyalt és messzire repült,A műsor terv a '60-as és '70-es évekre épült!S 99-ben ...

Trackback: Nehéz a boldogságtól búcsút venni 2009.10.30. 13:02:25

Van itt bőven hörgés, és szerintem lesz is amíg a pártok döntenek olyan kérdésekről is, mint a rádiófrekvenciák kiosztása. Mi is megmondtuk a magunkét, de szerintem nem szabad sokat foglalkozni ezzel. Ebben országban nincs akarat és szándék, hogy ez me...

Trackback: Megegyeztek 2009.10.29. 23:40:08

Megoldották a médiatörvény anomáliáit, hibáit és tévedéseit. Sikerült felszámolni a működésképtelen és csak kádertemetőnek használt megyéket. Hatékonnyá tették az önkormányzati rendszert. Most már nem lesz 39 fős településnek önkormányzata.   Si...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2009.10.30. 09:03:43

Most csalódtam a Fideszben. Tényleg nem tudom, kire szavazzak.

sebien 2009.10.30. 17:22:01

az első és az utolsó bekezdéssel nagyon szépen keretbe foglaltad ezt az írást:) csak már tartanánk ott, hogy a tv2-ért, meg az rtlklub-ért tüntetnének azok, akik egyébként nagyon is megérdemlik ezeket a csatornákat:(

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2009.11.01. 22:25:57

Az elv nem tetszik. Ugyanúgy, ahogy Iwiwéknél sem tetszik, h elállították az üzenőfalat, mert ez a hírfos hú de jó.

De ezek a rádiók sem változatosnak nem mondhatók, se igényesnek. A Slágert akkor szerettem, mikor elindult, 1998-ban. Sok régi zenét ott ismertem meg. De ez már nem az a rádió ami akkor volt.

Országos frekvenciák, ezért kellenek. Amúgy a 107,2 illetve a 87,6Mhz a sáv széle, baromira nincs jó helyen:D Az egyik a balatoni, másik a győri frekvencia slágeréknél.

Párttv már van, lesz most pártrádió is. Hidd el, megmaradnak. Lesz majd aki hallgatja, párttv-t is néznek.
süti beállítások módosítása