2009. október 21. 15:36 - Reckl_Amál

Annyira nem szeretem a tested

Szeretem a testem, Viasat 3, kedd 21:00

Lakatos Márkot, a nagyközönséggel együtt, a Megasztár első szériája kapcsán ismertem meg. Hajmeresztő öltözékekben küldte ki a versenyzőket a színpadra, akik sokszor feszengtek a számukra megálmodott, ám tőlük eléggé távol álló extravagáns összeállítások viselésekor.

Lakatos ezzel celebbé vált, és azóta mindenféle témákban nyilatkozgat, láttuk főzni, az afrikai szavannán helytállni is, sőt a világtörténelem legbugyutább műsorában, a Szexi vagy nem című húspiac-program zsűrijében is. Logikus volt, hogy a bemagyarázott, instant önbecsülés műsorának magyar változatában ő lesz a főalak.

Aki ismeri és szereti az eredeti változatot, az a Szeretem a testem-ben sem csalódhatott nagyot. Az amerikai ötletet elég jól sikerült adaptálni. A legszembetűnőbb változtatás, Soma mint lelki segítő beemelése, éppen árt a produkciónak.

A küldetés nem kisebb, mint egy hét alatt egy saját külsejével megbékélni nem tudó, emiatt végletesen elszontyolodott nővel megszerettetni a saját testét. Ezt elsősorban azzal érik el, hogy profi szépészek veszik kezelésbe a rút kiskacsát, aki a műsor végére annyira tetszik magának, annyira megnő az önbizalma, hogy meztelenül fotózkodik. Természetesen ehhez is celeb kellett, aki nem más, mint az erotikus selyempapírba csavart, fantáziátlan banalitás ünnepelt megörökítője, Nánási Pál.

A műsor hibái nem a magyar produkcióban bukkannak föl, hanem már Carson Kressley (az amerikai stylist) showjában is.

Először is az alany. Ügyesen mindig úgy választanak, hogy azért a nő ne legyen menthetetlenül csúnya. Többnyire átlagos, elhanyagolt, enyhén öregecskedő nők ezek, akikből egy kis tuninggal (a tegnapin is sokat segített volna eleve egy alapos hajmosás) egész jót lehet kihozni. Lakatos és Kressley is az Ügy érdekében látványosan rángatja rá a ruhákat a hölgy domborulataira. Elég vicces, ahogy Lakatos kiejti a cici szót, látszik, élvezi, hogy ilyen pajkosságokat mondhat a tévében.
Nekem az is gyanús volt mindig, hogy milyen könnyedén mutatkoznak fehérneműben a delikvensek. A műsor üzenete szerint ezek a nők utálják magukat, súlyos gátlások gyötrik őket, bujkálnak, nem járnak emberek közé... Ehhez képest a műsor nagy részében bugyiban és melltartóban mutatkoznak a kamerák és egy vadidegen férfi előtt.

Szintén zavaró, hogy a nagy átalakítás anyagi oldaláról még említést sem tesznek. Ez minimum álszentség egy olyan országban, ahol az általános rosszulöltözöttség oka többek között a pénztelenség. Ha már próbálkoznak valamiféle népokítással (Hegyi Barbara elcsukló hangján), a lényeges tippeket pontokba szedve, akkor legalább nagyjából utalni kellene rá, egy ilyen elvileg gyökeres átváltoztatás költséges móka. De Lakatos úgy csinál, mintha ő lenne az amerikai nagybácsi, a pénz nem számít. Hát hogyne számítana! A divatipar óriási üzlet, és a pénz központi kérdés. Mint stylistnak, akinek gondolom, vannak saját kliensei, a költségekre is ügyelnie kell, ezért is érthetetlen, hogy lényegtelennek, nem létezőnek van beállítva ez a kérdés.

Ahogy az is rejtély marad előttem, hogy mi lesz az alannyal a hétköznapokon. Nem cserélték le a ruhatárát, vettek neki pár előnyös ruhát és slussz. De ettől még a szekrényében többnyire továbbra is a jól megszokott, semmit mondó darabok lógnak majd. Mennyire lesz tartós a változás így?

Továbbá nem egészen értem, miért kell mindenkinek szexinek lennie? Miért kell ennek a jellemében szürke, vidéki manikűrösnek szexis rocksztárként újjászületnie? Annyira unom, hogy manapság semmi mással nem tudnak előrukkolni, mint a szexisség, a csillogás és persze a vagány rocksztárság.

Néhol a műsor kicsit vontatott, és Lakatos Márk sajátos hanghordozását elég zavaró egy egész órán keresztül hallgatni. De ezek apróságok Somához képest. Valamiért a Viasatnál úgy döntöttek, hogy kell egy lelki tanácsadó is, és míg ezt a szerepet Kressley az amerikai változatban kellően ellátja, Lakatos vagy nem vállalta, vagy győzött az az elv, hogy minél több celebet kell mutatni a műsorban. Félreértés ne essék, Soma kedves, normális, de amit csinál az humbug, tipikus divatos ezotéria tartalom nélkül. A fájdalmakat bele kell fújnia a nőnek például egy láthatatlan dobozba, a jó és a rossz érzéseket üveggolyók szimbolizálják, melyeket teátrálisan egy antik mérlegre kell pakolnia stb. Végül Soma ad házi feladatnak meditációs gyakorlatokat... Az egész zavaros, sőt zavarba ejtő. Szemfényvesztés-szaga van, és a műsor többi részére is károsan hat. Lakatos és barátai ugyanis a modern szakszerűséget hirdetik, a szépségipar és a divat vívmányaival akarják hozzásegíteni az alanyt a nagyobb önbecsüléshez. Erre Soma mindenféle hókuszpókuszokat duruzsol a fülébe, és fél nap alatt több év fájdalmától megszabadítja, na persze. Tudom, tudom, a női magazinok (különösen a blőd Nők Lapja) törzsolvasója elhiszi ezt, de ettől az egész jelenetsor ciki. Különösen, amikor Hegyi Barbara rekedten szinte belesuttog a térbe, hogy sajnos mindent nem tudnak megmutatni. Kár, egy realitynél ez ugyanis kötelező lenne.

A magyar változat tehát méltó követője az amerikainak, jól megcsinált műsor. Csak sajnos úgy érezték a szerkesztők, hogy hozzá kell tenniük saját, felszínes elképzeléseiket is, így kerülhetett be Soma és az ő látványoskodó hülyeségei. Lakatos Márk - az affektálást leszámítva - meglepően jó műsorvezető, bár néha kicsit unja, alapvetően azért jó választás. Nem is nagyon tudom, hogy ki lenne még alkalmas a magyar választékból. Azért is piros pont jár, hogy Lakatost nagyon kikupálták, alig lehet ráismerni.

Soma szerepéből is ki lehetne valami jót hozni, elég lenne, ha csak simán beszélgetnének, mint nő a nővel. Nánási Pál viszont annyira unalmas, annyira semmi, hogy teljesen mindegy ki készíti el a fotókat a műsor végén a nőről.

A műsor üzenete Amerikában hangsúlyozottan az, hogy nem kell címlapcicusnak lenni ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében. Ez itt eléggé elsikkad. De a Viasat 3-nál nagyon készségesek, mert ha mindennek ellenére sem lenne 100%-osan elégedett a kuncsaft, akkor közvetlenül Lakatos Márkék után következik a Kés/Alatt, amely két öntelt, szociopata plasztikai sebészről szól. Ezt a műsorszerkesztést nevezem én cinikusan gonosznak.

Értékelés: 6/10

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr121465590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.22. 16:41:42

Van egy csomó hasonló műsor, amit legutóbb láttam az a 10 évvel fiatalabb, és tényleg, egészen jó eredményt lehet elérni.

Volt ugy hogy a fogorvosnál kezdték a bulit - ami szerintem alap, mert ha ott hiba van, nincs az a smink, vagy ruha ami javítani tudna.

Volt egy műsor - otthon is ment - a Hattyú, na ott plasztikáztak keményen egyszerű vidéki háziasszonyokat.
Egy nőnek rendbe tették a fogsorát: egy mercédesz van a szádban, mondta neki a fogorvos. Nem tudom mennyibe kerül egy mercédesz, de mibe kerülhetett a többi, ha csak a foga ennyibe.

A magyar nőknek szerintem a turkáló ami be tett. Ott költenek el rengetek pénz, és onnan öltöznek - rosszul. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy megengedhetnénk magunknak az olcsó holmit, mondta mindig az anyám, és mindig megbántam ha ettől eltértem, mert az olcsó, de mutatós turis vagy gagyik mindig a kukában végezték, 3 turis gatya árán már vehettem volna 1 rendeset, ha nem vagyok hülye.

bjork 2009.10.23. 15:53:05

@Frengi: én azért nem mondanák ilyen végítéletet a turikról. gyakran járok turiba vásárolni és jólöltözöttnek mondanak. a kínaiból és a turiból is lehet valaki csinos és a levisből, meg mittudoménhonnan is fullgáz.

meg mondjuk nadrágot tipikusan nem nagyon vettem még használtban, ellenben olyan felsőket, amiket nálunk nem lehet kapni dögivel, fillérekért, és sokszor még az árcédula is rajtuk volt.

Anselmo 2009.10.26. 13:54:27

A koncepciót nem értem. Senki sem fogja azért megszeretni a testét, mert márkás cuccot húz rá, vagy új frizurát csináltat.

Egyébként meg egy szép nő rongyokba öltözve is szép nő marad.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.10.27. 09:59:32

A hiba nem a turkálókban van. Ami általában hiányzik, az a tudatosság. Aki ismeri a saját testét, tudja, hogy mit lehet nagyjából kihozni belőle, és ezt meg is teszi, az nem nagyon nyúlhat mellé. A múlt heti csajnak is az volt a fő baja, hogy semmi energiát nem fektetett a külsejébe, elhagyta magát. Ezt is lehet, csak akkor meg nem ér nyivákolni.

Az a nő szürke maradt volna, ha egy karácsonyfát akasztanak is a nyakába, mert a személyisége nulla volt. És így az is igaz, hogy pár márkás, a stylistnak tetsző cucc ráaggatása csak mondvacsinált önbizalom. Lakatost egyátalán nem érdekelte, ki is ez a nő. Lakatosnak akkor jó nő valaki, ha vagány meg rockos. Ebben a csajban annyi vagányság volt, mint Spéter Erzsébetben. És úgy is állt neki a sok flitter meg bőr, mint a néhai nagyasszonynak. Aztán sminkkel, frizurával (póthajjal) felturbózták, és tényleg jobb volt, mint a kezdetekkor.

Nekem is az a bajom, hogy a műsor után mi lesz vele. Valószínűleg semmi.
süti beállítások módosítása