2009. szeptember 28. 16:17 - Reckl_Amál

Sportszerűtlen gesztus

A Renault-csalás kibukott, de úgy látszik csak azért, mert nemcsak a csapat vezetése, hanem a tagok is kellően gerinctelenek voltak ahhoz, hogy kiderüljön az igazság. Briatore, akit most elvileg örökre eltiltottak a FIA által szervezett összes autósporttól, már a Schumacher-érában is hétpróbás csaló volt. Hiába a legeredményesebb versenyző Schumacher, hiába ismerjük el képességét, azért azt mindenki tudja, aki 1994-ben figyelte a Forma-1-et, első világbajnoksága nem volt teljesen tiszta ügy. Akkor elég csúnyán elkapták a grabancát, de szegény Damon Hill (akinek én akkortájt szurkoltam) kevés volt a német legyőzéséhez.

Szóval egyátalán nem lep, hogy tavaly meg Alonsónak segítettek. Sajnos az ellenszenves spanyolt nem büntették meg, pedig nehezen hihető, hogy fogalma sem volt a suskusról. Sajnos a csaló csapatot is csak felfüggesztve zárták ki, és ha két szezont kibírnak csalás (vagyis inkább lebukás nélkül), akkor mintha ez sem lett volna. Mint az okosoktól megtudtam, ez nem nagyvonalúság, hanem a sport jövője érdekében történt. Mert a válság miatt az autógyárak nehezen tudják igazolni azokat a milliókat, amelyeket a sportra fordítanak. A BMW már be is jelentette, hogy kiszáll, a Renault kizárására pedig talán mások is úgy döntöttek volna, nem éri meg nekik ilyen szigor mellett reklámozni a kocsijaikat. Mert nyilván mások is csalnak, csak az ő csapatukban nincsenek olyan árulók, mint a frissen kirúgott Nelsinho Piquet, a legendás macho versenyző mérsékelt tehetségű fiacskája. Persze az ízléses viszontválaszra sem kellett sokat várnia a közvéleménynek, Briatore, az kiöregedett playboy már azt sugallta, hogy Piguet jr. meleg. Ezt így azért nem volt bátorsága kimondani, csak annyit ejtett el, hogy a híres és főleg befolyásos papa aggódik, mert huszonéves fia Európában egy ötven éves férfival. A dörzsölt olasz hozzátette, nem tudja, milyen viszonyban vannak, de hát ki nem érti ebből a lényeget. Érezzük emögött hiába lett a jó Flavio már évtizedekkel ezelőtt dúsgazdag üzletember, továbbra is a nagyszájú primitívség munkál benne.

Szóval elég kínos ez a csend, amellyel a versenytársak fogadták a nem túl kemény döntést. Máskülönben nem kussolnának ilyen mélyen, hanem követelnék a sport tisztaságát beszennyező gárda azonnali távozását. De semmi ilyesmit nem hallottam, igaz nem is nagyon védték a csapatot. Nagy szégyen ez, most nem vagyok büszke arra, hogy ez a sport idestova 16 éve az egyik kedvencem.

De Alonso nem véletlenül minden idők legellenszenvesebb versenyzője a szememben. Tegnap harmadik lett, talán korrekt körülmények között, és a sajtótájékoztatón Briatorének ajánlotta dobogós helyét. Ezért utálom, és sajnálom nagyon, hogy megúszta ezt az ügyet. Egy éve csalt a csapata, ráadásul nem olyan "fehérgallérosan", mint a schumacheri időkben, apró műszaki szabálytalanságokkal, hanem komoly veszélyt, ill. balesetet okozva. (Vajon akkor mi lenne az ítélet, ha bárki megsérül a Piquet-gyerek manőverének következtében, akár ő maga?)

Alonsót azért utálták ki - joggal - a McLarenből, mert nem volt csapatjátékos, folyton kritizálta a nyilvánosság előtt a csapatot. Aztán Alonso visszakerült a Renault-hoz, és kiderült, ha csalásról van szó, akkor annyira nem magányos farkas. Ha igazi sportember lenne, neki kéne a legjobban szidni a csapatot. Mert az ő tisztességét is megtépázza az eset. Az ő győzelmének érdekében történt a csalás, pedig Alonso a középmezőnyben kullogta végig a 2008-as szezont. Föl kellene háborodnia tehát, ha ártatlan lenne. De nem az, és tegnapi, volt főnöke felé tett gesztusával be is ismerte, ő is benne van nyakig. Továbbá azt is kinyilvánította, amit tettek, helyes volt, és a büntetés pedig jogtalan.

Ahogy mondom, nem nagy tisztesség ma Forma-1 rajongónak lenni.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr601413107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.28. 18:04:24

Egy mondaton akadt meg a szemem:

"hiába lett a jó Flavio már évtizedekkel ezelőtt dúsgazdag üzletember, továbbra is a nagyszájú primitívség munkál benne."

Talán pont azért lehetett dúsgazdag üzletember, nem? :-)

Ahhoz mit szólsz, hogy Alonso megy a Ferrarihoz?

thinker_ 2009.09.28. 18:26:11

amióta Senna meghalt, azóta számomra nincs is Forma 1... :(

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.28. 18:38:44

Én kb. még tíz éve néztem a futamokat, aztán egyre ritkábban. Amióta Schumacher visszavonult, azóta már talán egyet se láttam. Nincs tét. Olyan sportoló-egyéniségnek, amilyen Schumi volt, nyomát se látni a maiakban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.09.29. 09:00:04

Igen, a Forma 1 nagy baja, hogy nincsenek egyéniségek. Az idősebb Piquet azzal borzolta a kedélyeket például, hogy a brazil verseny megnyerését az elélvezéshez hasonlította. Na most ezt képzeljük Räikönnentől!

Sajnálom, hogy a Ferrarinál ma már bárki versenyezhet. Tudom, hogy Alonso kétszeres világbajnok, és el kell ismernem, hogy jó versenyző, de ettől még egy rendkívül kisszerű alaknak tartom.

Senna halála tényleg fordulópont volt. Azzal lett vége a Forma 1 aranykorának. Aztán persze jött Schumacher, de emberileg ő sem volt nekem túl szimpatikus, igaz, neki legalább annyi intelligenciája volt, hogy ritkán mutatkozott meg.
süti beállítások módosítása