2009. szeptember 25. 15:45 - Reckl_Amál

A Naptévé vége

Hétfőtől nincs Napkelte!

Öcsém küldte a hírt azzal a kommentárral, hogy ennek itt volt már az ideje. Hát szerintem is.

Az utóbbi években eléggé hanyagoltam a Napkeltét, mert egyszerűen érdektelen. Persze elfogult, persze balra nyal, persze Gyárfás és legtöbb műsorvezetője ellenszenves. De ettől még lehetne jó a műsor, tíz éve például még az volt. De mostanra annyira ellaposodott, annyira unalmassá vált, hogy tényleg csak az nézte, aki nem tud mást fogni.

A Napkelte mégsem a színvonaltalanságába fulladt bele, hanem abba, hogy a tv-nél költségvetési okokból nem tűrik meg a külsős műsorokat többé. Ezért nem lesz több Á la carte, ezért távozik a rémeket látó Juszt is (L.: http://comment.blog.hu/2009/09/24/juszt_politikat_szimatol_musora_megszuntetese_mogott ), és a sokak által szeretett Beugró is. Nekem igazán egyik sem fog hiányozni. Most a Naptévének is annyi, és szinte biztos vagyok benne, hogy az őt követő, belsős műsor, a Ma reggel ugyanolyan fantáziátlan lesz, mint a címe. (Azért teszünk vele egy próbát.)

Kérdés, hogy a Naptévé hol folytatja. Mert nem ez az első alkalom, hogy a köztévé nem kért többet a Gyárfás féle amatőr-tévézésből. (Igaz, '99-ben nyíltan politikai okokból tette ki őket a Fidesz.) Akkor a TV3-ra menekült a maffiózó és kis csapata, annak megszűnésekor egy napra eltűntek, de egy akkortájt felbukkanó adó, bizonyos Magyar ATV nyitotta meg előttük addig nem használt, reggeli sávját. A 2002-es szoci hatalom-visszavétel után meg már alig várták a Naptévét vissza a közszolgálatiba. Nagyjából akkorra tehető elromlása, akkor már pusztán a lojalitással beérték, szakmailag nem kellett nyújtaniuk semmit sem. Azok sem, akik egyébként képesek lettek volna rá. A végső döfést a Fidesz/ KDNP bojkottja jelentette, mint ismeretes a két ellenzéki párt két és fél éve nem hajlandó megjelenni az Angol utcában. Akkor öngólnak gondoltam, de végül mégis a műsor húzta a rövidebbet. A jobbosok médiafront mindenkit megelőzött. A Hír TV és az Echo (és persze a Lánchíd Rádió) modern, korszerű - legalábbis külsőre. Ha ilyen Pörzséket meg Philipeket nem engednének szerepelni, akkor még a talpnyaló idiotizmus is normál határok között maradhatna, a hangnem meg olyan, amilyen. (Ettől még ezek a csatornák is természetesen részrehajlóak - ahogy ezt az ORTT is megállapította non sense határozatában - csak éppen ezt deklarálják is, de főleg nem közszolgálati tévék.) Ezek a csatornák messze megelőzik a Naptévét nézőszámban is. Egyébként volt ilyen feltétel támasztva Gyárfásékkal szemben, de a ravasz káder kitalálta, sőt szerződésbe is foglaltatta, hogy rá nem a szokásos 18 - 49-es nézői korcsoport vonatkozik, mint mindenki másra, hanem a Naptévéhez hűséges nyugdíjas nézőket is beleveheti a nézettségbe. Akkor is már nagy szakemberek ültek a tévénél...

A lényeget már megfogalmazták előttem, elég volt a Napkeltéből. Elég volt abból, hogy itt egyesek megrekedtek húsz évvel ezelőtt. A Napkelte tipikus példája azoknak, akik bár az előző rendszerben remekül éltek, a rendszerváltás letéteményeseinek hiszik magukat. Nem szokásom a nagy "forradalmároktól" sem hasra esni, de azért elég humoros, hogy mennyire elégedettek magukkal a csodálatos szerepüket illetően. Olyan emberekről - és ez nemcsak a Napkelte gárdája, hanem a vendégeik, sőt a nézőik is (vagyis ahogy én a tipikus, a Napkeltét örömmel figyelő embereket elképzelem) - akik az előző rendszerben nagyon is megtalálták a számításukat, de a rendszerváltás sem okozott nekik különösebb gondot. Azóta viszont azt hangoztatják, hogy mivel nem lövettek a tömegbe, valójában ők mozdították előre a rendszerváltást. A vicc az egészben persze mégis az, hogy még ez sem igaz. Ezek a kiöregedett színésznőcskék, kiérdemesült zenészek és évek óta egy helyben toporgó írók, gondolkodók még ennyire sem voltak benne. Mert annyira azért nem voltak közel a tűzhöz. Most mégis rendszerváltó generációnak képzelik magukat, holott az egész megtörtént velük.

Ezek az emberek azóta nem sokat tettek le az asztalra, sokan semmit, és a Napkelte - többek között - az a miliő (szó szerint is, vessünk egy pillantást a díszletekre), amelyik elhiteti, a mai Magyarország megtette a magáét húsz éve, és azóta hátra lehet dőlni. Ezek miatt az emberek miatt hiszik még mindig sokan, hogy nekik mindenféle juttatás jár, hogy a verseny az ördögtől való, hogy elég kicsit dolgozgatni, és monnyon le mindenki, aki ezt másképp gondolja. Mert a Napkelte üzenete pontosan ez: nem változott semmi. De a tragédia az, hogy igazuk van. Csak éppen ők is okozták. Ironikus módon most pont a megszorítások miatt kell távozniuk.

Messzire jutottunk, pedig a lényeget már az elején megfogalmazta a testvérem: itt volt az ideje.

3 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr91406662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Duzzogó ovisok 2009.10.01. 17:52:26

Sok minden van, amit nem szeretek a szocikban, de ha van valami, amit kifejezetten utálok, az az, ha azt hiszik, hogy saját fegyverével vissza tudnak vágni a FIDESZ-nek. Hát közlöm velük, hogy nem a legjobb taktika a rosszat átvenni. Ráadásul nem is ál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszaq 2009.10.02. 20:43:21

Nekem nagyon hiányzik a Nap-Kelte. Betlennél normálisabb riporter nincs egy közéleti műsorban sem. Remélem ő MTV munkatársként még feltűnik majd reggelente. Verebes a kultur-ember ritka példánya volt ebben a műsorsávban. Gyárfást is élveztem a kekec stílusával, mindig sikerűlt a legprovokatívebben megközelitenie a riportalanyait, hogy rendszeresen majd meg fagyott a levegő. Kár értűk mert ha megosztó is amit képviselnek de érték ami kell a köztévébe. Vagy a pénz vagy a politika mindig közbeszól.

eszaq 2009.10.02. 20:59:42

Nekem nagyon hiányzik a Nap-Tévé. Betlen a legemberközelibben kérdező riporter a közéleti műsorokban. Verebes meg egy kultur-ember aki tévés múltja miatt elég megosztó, de egyértelmüen értéket képvisel, amit nagyon kevesen mernek így a médiában. Gyárfást is megszoktam és a végére már élveztem is a kekec stílusát, ahogy provokált és megfagyasztotta a levegőt a riportalanyok körül. Igazi köztévés müsor volt, s remélem ugyanezt a vonalat viszik tovább az MTV-én mert tudják, hogy kis ujracsomagolás után ez az amit megszoktak és megszerettek és el is várnak már tőlük az igényesebb nézők. Remélem nem esnek le a kereskedelmi tévék szinvonalára. A Napkelte a pénz vagy a politika áldozata. Mindenképpen kár érte!

eszaq 2009.10.02. 21:00:44

Bocsánat a dupláért, az elsö nem jelent meg nálam, azért írtam le mégegyszer.
süti beállítások módosítása