2009. szeptember 07. 16:39 - Reckl_Amál

A király még meztelen

Orbán Viktor Esztergomban járt, és ott rögtön letámadták egy üggyel, amelyhez semmi köze.

Fene se tudja, mi történik valójában Esztergomban, de hogy valami súlyos zavar van a város vezetésében, és ennek forrása a hatalmát sajátosan gyakorló Meggyes Tamás polgármester.

Az egyik tűzfészek a Szt. István Gimnázium, amely leginkább azáltal a szomorú hír által vált országosan ismertté, hogy egy ideggyenge diák öngyilkos lett. Pedig másfél évtizede, amikor még nyolcadikosként nézegettük a gimnáziumokat, általában a jó hírébe botlottunk bele. A patinás (több mint 300 éves) intézmény igazgatói széke körül indult marakodást kellett volna Viktor királynak megoldani.

Miért gúnyoskodom Orbánnal? Hát, igazán nem is annyira neki jár ez, hanem azoknak a - bocsánat - buta embereknek, akik Viktor segíts! (sic!) táblákkal várták a Mestert. (Ahogy az öcsém megjegyezte, azért annyira nem magyarok, hogy a nyelvünk helyesírására ügyeltek volna. Minden táblán vessző nélkül volt a kérés.) Mintha egy ellenéki pártelnök bármit is tehetne...

És Orbánt ezzel sikerült is zavarba hozni, mert csak szabadkozott: ez kormányzati kérdés. Szerintem inkább önkormányzati, mert feltételezem, hogy az iskola fenntartója az esztergomi önkormányzat, esetleg a megyei. De semmiképp sem hiszem, hogy a gimnázium közvetlenül az oktatási tárca alá tartozna. De ez nem is lényeges.

A lényeges az, hogy én Orbán Viktor helyében minden percet kiélveznék, mielőtt kénytelen lennék a trónra ülni. Mert  - és Orbán nem hülye - az biztos, hogy annak a várakozásnak, amelyet hívei dédelgetnek, nem fog tudni megfelelni. Nem azért, mert nem alkalmas, hanem mert lehetetlenség. Túl nagyot mertek álmodni az emberek.

Sajnos amennyire kellemes, amikor az embert szeretik, mert hisznek benne, annyira nehéz aztán visszahozni a félisteni szintről a saját személyét. Mert a tegnapi tüntetők nem egy demokratikus, modern Magyarországban élnek, hanem ők bizony II. András törvénylátó napjain érezték magukat. Szorult helyzetükben várták a jóságos király segítségét.

Viszont kormányozni csak mítosszal és gesztusokkal nem lehet, ill. köszönjük, most szenvedjük a Nagy Kommunikátor semmittevésének következményeit. Kormányváltásra pont azért lenne szükség, mert a mostaniak semmit sem csinálnak, vagy ha mégis, hát nagyon gyengén. Az igazi munkához igazi emberek kellenek, mondhatnám mesteremberek. Orbán, ha korrekt, megmondja, nem tud segíteni, és miniszterelnökként sem tud, ha tisztességes. Ugyanis abban a fiktív jogállamban, amelyben meg mi hiszünk, nem lehet csak úgy Budapestről odahatni. Orbán annyit tehet, hogy mint pártelnök beszél a pártjához tartozó Meggyessel, és talán jobb belátásra bírja. Ezt kellett volna tegnap mondani, higgadtan, és nem a hátsó bejáraton megszökve, hanem kint, az emberek előtt.

Lassan föl kell venni a dolgos hétköznapok tempóját, mert különben a hőn áhított Fidesz-kormány is megbukik. Valahogy az az érzésem, hogy paradox módon, még kevesebb türelemmel nézik majd az emberek az esetleges semmit. És akkor nem marad más, mint a szélsőségesek, azt, ugye, meg egy bölcs király sem akarhatja...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr131366162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2009.09.07. 16:47:24

" (Ahogy az öcsém megjegyezte, azért annyira nem magyarok, hogy a nyelvünk helyesírására ügyeltek volna. Minden táblán vessző nélkül volt a kérés.) "

I mean, eléggé feltűnő, hogy az ilyen turbómagyarok művelik a lehető legalacsonyabb színvonalon a magyar helyesírást...

Mondjuk ezúttal nem pont náciskodás volt, de ha már a 300 éves iskolájuk miatt mentek oda, jó lett volna, ha legalább egyvalakinek feltűnik (többek között a huszonvalahány érintett tanár közül) a következetes hiba.

attila.1969. · http://attila1969.wordpress.com/ 2009.09.08. 06:30:42

Nekem is feltünt,ahogy Vekker Viki nyilatkozott.Zavarban volt.Nem tudta,hogy mit válaszoljon.Négy évig lesz ideje gyakorolni..Csak túl kéne élnünk..Bízom benne,hogy elvisz közben egy infarktus..

Gladia · http://gladia67.livejournal.com/ 2009.09.09. 22:42:50

Azért azt valahol nem becsülném le, hogy Orbán mennyit tehet - a miénk nem egy nagy múltú demokrácia.

Arról már nem is szólva, hogy megéltünk már ilyesmit: négy éven át nem nyilatkozott, ha kellemetlen volt a szitu. Most nincs kormányon, úgyhogy megteheti azt is, hogy elmenekül a hátsó ajtón.

Persze az elkeserítő, hogy 2002 - vagy 1998? - óta nem fejlődött semmit sem... nem túl jó kilátások...

Nem, nem vagyok sem részrehajló, sem előitéltes. Ebből a masszából pont tök mindegy, hogy ki van kormányon.

Ja, a szélsőségesek úgyse kerülnének...

2009.09.10. 16:42:33

Nem értem, ha elvileg egy demokratikus országban élünk, akkor miért kérnek valakin pártállami kézivezérléses módszereket számon.

Normális országban senkinek nem jutna eszébe, hogy egy ellenzékben lévő párt elnöke utasítson egy demokratikusan megválasztott polgármestert (megjegyzem, ha ezt tenné, akkor ugyan úgy fel lenne mindenki háborodva).

Nem tartom kizártnak, hogy mint párt elnök négyszemközt valószínű kérdőre vonja a párt társát, de ha ezt tette is soha nem fogja elismerni.
süti beállítások módosítása