2009. augusztus 13. 11:50 - Reckl_Amál

A fejmester

Mindig nagyon szórakoztatott az a tény, hogy angolul az iskolaigazgatót headmasternek (is) hívják. Bár nyelvészetileg értelmetlen, az angol nyelvhez méltatlan gyermetegség lefordítani a szót elemeire bontva (vö. fejmester), mégis főleg annak fényében vicces, hogy nekünk a gimnáziumban az igazgató tartotta az angolórákat.

Igaz, ő csak később csatlakozott, mert eredetileg kissé gonosz humorú, életművész felesége kezdte. Aztán amikor az igi is csatlakozott, a művésznő már csak ritkábban jött be.

Kedélyes órák voltak ezek, de páran tényleg megtanultunk angolul. A legjobbak még érettségi előtt letették a középfokút a Rigóban (akkor még nem lehetett máshol). Ennek legnagyobb előnye az volt, hogy többé csak akkor mentünk be angolra, ha úgy gondoltuk, nem volt kötelező. Negyedik végén a reményteleneknek már nem is tartottak órát, igazán abszurd megoldást talált ki nekik az igazgató: klasszikus magyar filmalkotásokat vetített le nekik (Körhinta, 80 huszár, Így jöttem stb.). Gondolom, kárpótlás jelleggel, ha már nem tanultak meg angolul, legalább ismerjék a magyar film nagyjait.

Akkori legjobb barátommal beültünk a rossz padsor végébe (mert ott volt árnyék), és onnan figyeltük az eseményeket. Rengeteget röhögtünk, mert az angolórák hangulata rendkívül széles skálán mozgott, mindenre hasonlított, csak nyelvórára nem.

A feleség piszokjó tanár volt viszont, azt hiszem, tanulói pályafutásom egyik legintelligensebb és legtehetségesebb oktatója. Bár első évben nem szerettem túlzottan a kissé szarkasztikus stílusát, később megszoktam és megkedveltem.

Bár nem feltétlenül ide kapcsolódik, de az iskola bánhatja, hogy nem vigyáztak rá, mert ma már nem ott dolgozik.

A Fejmester viszont az egyik legnagyobb pózőr volt, akivel valaha találkoztam. A Modoros blogban külön rovatot lehetne neki nyitni. Minden egyes óra úgy indult, hogy nagy ledületesen elkurjantotta magát: Is anybody absent today? Megint nekiütközünk a blog határainak, az a hangsúly leírhatatlan.

Rendszeresen hosszasan nézett ki a távolba az ablakon át az állát vakargatva.

Általában fordítási feladatokat csináltunk vele. Kiosztott egy lapot, és azt otthon le kellett fordítani. A valóságban ez úgy nézett ki, hogy én a Moby Dic szótárral lefordítottam, aztán fénymásoltuk. Egyszer meg is jegyezte, hogy milyen érdekes, mennyire egységes a megoldás... (Majdnem bepisiltem.)

Szerencsére hamar leszokott a fonetikai jelek bemagoltatásáról. Életem egyetlen angol egyesét egy erről az erőltetett hülyeségről szóló dolgozat miatt kaptam. (Egyedül angolból és énekből voltam végig ötös, de ettől még nem én vagyok a Beatles.)

Néha rájött a mesélhetnék. Ilyenkor saját katonatörténeteivel, ritkábban viccekkel ütötte el az időt. Természetesen magyarul.

Beszélni egyébként is szeretett, egyik legfontosabb igazgatói feladatának a lelkesítő - elgondolkodtató beszédek elmondását tartotta. Mindig fölkészülten beszélt a maga régimódian elegáns stílusában. Mindig röhögtünk rajta, mennyit gondolkodhatott, amíg mindez eszébe jutott.

Miért írom most le ezeket? Mert rábukkantam valamire a Sztaki szótárban, melyet, úgy látszik, az igazgató úr is szerkeszt. Aszongya: tanévzáró ünnepély - speech - day, vagyis a beszédek napja. Igen, ez biztosan ő volt, a mi jó öreg Fejmesterünk.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr11306828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsoci 2009.08.13. 11:54:18

Nem is tudtam, hogy te élvezted a feleség óráit. :O Én csak egyre ültem be, de az egybecsengett a többiektől hallottakkal: kissé kaotikus, de leginkább nagyon unalmas előadások voltak.

Ábszent bácsi viszont tényleg szórakoztató volt. :D

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.08.13. 12:12:22

Mert mikorra te már beülhettél, akkor már nem volt a régi.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.08.13. 12:22:55

Engem is a fejmester tanított angolból középiskolában, igaz, Egerben. Nagyon jól okított egyébként.
Aztán nagyon sokszor az történt, hogy az óra kezdete után úgy 5-10-20 perccel kijött a szobájából, felnézett az emeletre ahol az óra lett volna, és mutatta, hogy az óra elmarad.
Régi szép idők... :)

A lóverseny pályát egyszer pedig horses races place-nek fordítottam :) Jobb nem jutott eszembe.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.08.13. 13:23:41

@BálnaUhr: Pedikűrös - feet dresser (a hair dresser mintájára). Ezen még ma is nevetek.

KZsoci 2009.08.13. 13:25:31

Stick-stick-zero-four, the brain wheel does not turn.

Excuse me, haven't you seen my duck?

stb.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.08.13. 13:36:12

@Reckl_Amál: Az sem rossz :)

Nekem van még a kleviecsör, mint billentyűzet :))
süti beállítások módosítása