2009. augusztus 11. 15:43 - Reckl_Amál

A kisstílűség netovábbja

Németországban munkaügyi bírósághoz fordult egy ember, akit azért rúgtak ki, mert a munkahelyén áramot lopott.

Nekünk más asszociációink vannak az áramtolvajok kapcsán. Egyrészt eszünkbe jutnak azok a csóró alakok, akik megbuherálják a villanyórát, amely esetenként a szomszéd házhoz tartozik, és így jutnak akciósan olcsó energiához. Másrészt mintha a jelenlegi miniszterelnök egyik cégéről is rebesgetnek ilyesmit, már nem a sufnituninggal létrehozott saját "erőművet", hanem hogy megdöbbentően alacsony egységárak éktelenkedtek a szóban forgó cég villanyszámláján.

De Németország már máshol tart, ott nem ilyen piti módon nyomják.

Hanem sokkal pitibben. A szerencsétlen munkavállaló ugyanis oly módon lopta az áramot, hogy nem céges mobilját rendszeresen föltette tölteni a céges konnektorra.

Tényleg nevetségesen kicsinyes és ostoba eljárás ez. Én tényleg nem szeretem azt a fajta magyar mentalitást, amikor az emberek összekeverik a cég tulajdonát a sajátukkal. Amikor privát beszélgetéseket folytatnak az asztali telefonon keresztül, amikor az irodaszerraktárat ingyenpapírboltnak nézik stb. De egy mobiltelefon feltöltése semmi!

Illetve, ha ilyesmi megrendíti a cég anyagi stabilitását, talán a vezetőség (pláne az ilyen nagy éleslátással megáldott főnökök) sikerdíján kellene kurtítani kissé, és nem a beosztottakat terrorizálni. Mert akkor bizony nagy a baj.

És egyből kirúgni valakit, akit "már régóta figyelnek", szintén szép megoldás, gratulálok. Ha ennél a cégnél ez a hétköznapi aktus ennyire vérlázító, akkor talán figyelmeztetni kellett volna az ex-kollégát, hátha szót fogad magától.

De a legárulkodóbb mondat mégis az, hogy nem csupán bedugta az aljzatba a töltőt, hanem - horribile dictu - anélkül dugta be, hogy engedélyt kért volna rá! Na itt van a kutya elásva, az ilyen kiskirály típusú idióták égnek a vágytól, hogy szobatisztaságra szoktassák a büdös beosztottját, mert ettől érzik saját fontosságukat. Az ilyen főnök kontraszelekció terméke, általában sem szakmailag, sem emberileg nem áll a helyzet magaslatán, ellenben annyira nem hülye, hogy ezt ne tudja. Így fő tevékenysége ennek palástolása a többi ember piszkálásának árán. Volt ilyenhez balszerencsém, még próbaidő alatt fölmondtam.

A bíróság most egyezséget ajánl: az alkalmazottat visszaveszik, de megígéri, hogy nem tölti a telefonját többet. (Mint az oviban, komolyan mondom!) Egyik félnek sem tetszik a dolog. A munkaadó (sajnos az egész vezetőség az idióta mögé állt, bizonyítva ezzel saját rendkívüli színvonalukat is) nem akar ezzel a nép ellenségével, ezzel a lopóssal együtt dolgozni a későbbiekben. Bár azt megértem, hogy ő meg nem akar ezeknek az idiótáknak a karmai közé visszamenni. Nem is értem sosem, hogy munkaügyi perekben miért tartják non plus ultra megoldásnak a visszahelyezést. Ha egy munkahelyről perpatvarral távozik az ember, akkor ott már semmi jó nem várja majd. Fizessenek neki, aztán mehet isten hírével, remélhetőleg egy olyan munkahelyre, ahol felnőtt emberekkel dolgozhat együtt, nem ilyen herpeszesödönkékkel.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr111302982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.08.11. 18:23:07

Úgy néz ki, itt tényleg arról van szó, hogy valamiért bele kellett kötni az illetőbe. Kapóra jött a telefonos dolog. Ha ez nem lett volna, akkor a zoknija színe miatt rúgták volna ki.

Amál, hol olvastad az eredeti hírt?

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.08.12. 18:15:06

Nem értek Veled egyet.

Szerintem rend a lelke mindennek. Én nem a szélsőségességét emelném ki a dolognak, hanem azt, hogy elvárják a munkástól, hogy ne lopjon. Semmit. Se áramot, se collostockot, se felsleges 100-as szögeket. Ezt egy olyan országban, ahol az előző rendszerben mindent szétloptak (s amely mentalitást sikeresen átmentettük a jelenbe) példamutatónak kellene lennie az ilyeneknek.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.08.12. 19:48:47

Nincs jó véleményem a németekről. Általában bűbájosak, mosolyognak, aztán ha hátat fordítasz, ledöfnek a francba. Legalábbis én ezt tapasztaltam munkát illetően velük kapcsolatban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.08.12. 23:31:20

Én nagyon nagyra tartom őket, a fegyelmük miatt.
Talán Csöncsönt kellene megvárnunk, ő azért többet volt köztük, mint én.
(Ugyanakkor, ahogy az olaszok esetében sem, a németeket nem szabad egységesként kezelnünk. Hihetetlen eltérések vannak a különböző tartományok lakosainak habitusa között. Tehát a "német" kifejezés nem egészen pontos.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.13. 07:25:07

Érdekes, az előző (pesti) és mostani (stockholmi) irodámban is állandóra be van dugva egy mobiltöltő az asztalom melletti konnektorba. Ha épp a munkahelyen merül le a telefonom, feltöltöm. Senkinek nem jut eszébe szólni, álmában sem, meg nekem sem fordult meg a fejemben, hogy én most ezzel megrövidítem a céget.
A cég nem olcsó pénzért bérel nekünk irodát. Ellátja bútorokkal, vízzel, mosdókkal, világítással, internettel, sőt kávé, tea, ásványvíz és gyümölcs is van. Ez a dőzsölő cég még azt is megengedi, hogy az alkalmazottak mobilt töltsenek a kontójára. És senkinek nem jutna eszébe azon kattogni, hogy ez most lopás. Nem az, ugyanúgy, ahogy az sem lopás, ha iszom egy kávét vagy eszem egy körtét. Azért van, hogy használjuk.
Az meg megint más dolog, hogy elég extrém dolognak kell történnie ahhoz, hogy figyelmeztetés nélkül kirúgjanak, pl. ha eladom az ügyfél adatait a konkurrenciának vagy szándékosan felgyújtom az irodaházat. Nem hiszem, hogy egy telefontöltés jogszerű indok lenne a munkaviszony megszüntetésére.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.13. 10:01:48

@Loge:

Amikor német ismerőseimnek (talán bátran barátnak is nevezhetők) szembe dicsértem a németeket, hogy milyen udvariasak, barátságosak, segítőkészek, láttam rajtuk, hogy meghatódtak, részben helyeseltek is, de azért hozzátették: kérdés, mit gondolnak magukban.

Azt hiszem, ez lehet a lényeg: fegyelmezettek. Sokszor túlzottan és görcsösen is.

Simán el tudom képzelni azt is, hogy a fönti történetben (amely egyébként engem is fölháborít) őszintén járt el a főnök. Nem rosszindulatból, hanem fafejűségből volt ilyen korlátolt.

Mint ahogy azt is jellemzőnek tartom, hogy nekünk, magyaroknak ez a lehetőség (az őszinteség lehetősége) eszünkbe sem jut...
:-)

frengi (törölt) 2009.08.13. 15:00:47

Ha tényleg ilyen jelentéktelen összeg akkor Tisza túrán miért kérnek pénzt a kocsmában ha tölteni akarod az akut?

Talán mert ha legalább 20 telo log a konektoron az lehet hogy még sincs ingyen?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.08.13. 15:51:46

Hát szép kis kocsmáros, aki ebből akar meggazdagodni! Nyerészkedő alak. De mondjuk én pont a civilizáció hiánya miatt nem megyek vizitúrára.

Nevetséges, komolyan vehetetlen cég az, amelyiknek ez számít.

tritonus 2009.08.15. 20:19:56

Melyik cég ez?

Csak nem élelmiszert árul...?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.08.16. 13:04:43

Nem tudom, az nem derül ki a cikkből.

Hencida6710 2009.08.16. 18:59:03

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy vajon a munkáltató hívta-e néha az alkalmazottat azon a mobilon, ugyanis ráadásul akkor munkaeszköznek számít,és mint olyan, jogosult arra, hogy munkaidőben állandó készenléti állapota miatt feltöltött állapotban legyen...
süti beállítások módosítása