2009. július 20. 21:22 - Reckl_Amál

Kockázatközönség

Megint volt egy vihar, megint okozott károkat.

Igaz, egy héttel előre lehetett tudni, hogy jön, és kivételesen tényleg akkor jött és olyan volt, mint mondták.
De a magyar embert ez nem érdekli. Őt nem olyan fából faragták, hogy majd egy kis szél miatt kijön a Balatonból. Majd, ha tényleg fúj, akkor ő eldönti, hogy megszakítja-e a jól megérdemelt nyaralást.

Ugyanez vonatkozik a házára is. Az eszem megáll attól, hogy mindig, automatikusan lökik a pénzt azoknak, akik nincsenek biztosítva. Legalább egy kis dorgálás lenne! Mert persze segíteni kell, elvégre azért van értelme társadalomban, államban élni, hogy ha baj van (elviszi a szél a tetőt pl.), akkor ne legyen az ember teljesen magára utalva. De akkor én, aki az állam atyai gálánsságát végülis finanszírozom, elvárnám, hogy minimum egy kis oktatás legyen, mielőtt a pénzt azonnal és mindenek előtt folyósítják! Legalább annyit mondjanak el, hogy a magántulajdon felelősséggel is jár. Ha valakinek háza van, az gondoskodjék a biztonságáról. Ha a természet erői ellen nincs is 100%-os védelem, legalább kártérítésre van lehetőség. Ennek módja pedig az, hogy a háztulajdonos szépen elmegy a biztosítóhoz, és fizet neki.

Az öntudatos, érett gondolkodású ember ezt teszi, nem pedig reménykedik, hogy nem lesz semmi baj. Aztán, ha mégis, tartja a markát. Az állam meg fizessen neki, mert, ugye, mint annyi minden ebben az országban, ez is természetesen jár.

Persze nem mindenkinek, csak annak, aki - felelőtlenül - nem készült föl az esetleges bajra. Megint az jár rosszul, aki rendesen viselkedett, aki betartotta a szabályokat. Mert akinek volt biztosítása, annak fizet a biztosító, de ez is a biztosítás értelme. Ezért a szolgáltatásért az ügyfél ugyanis fizetett. Könnyen előfordulhat, hogy egy életen át.

De Magyarországon másképpen van. A biztosítók be is zárhatnak ilyen konkurencia mellett. Melyik biztosító vállalná azt, hogy valaki semmit sem fizet be, de ha kár éri, akkor fizetni kell. Automatikusan.

Illetve ez így nem igaz! Méghogy semmit sem fizettek ezért! Természetesen nem a semmiből húzzák elő azt a pénzt, hanem az állami közösből. Ahová azok is befizetik az adóikat, akik felelősen gondolkodva saját magukról, a saját zsebükből külön gondoskodnak.

Szóval, aki biztosítást köt, az nem csupán azért kerül hátrányos helyzetbe, mert olyanért fizet, amit ezek szerint az állam is megad. Hanem azért is, mert a haszonélvezők megsegítésébe is - noha nem önként - beszállhattak.

Nem azt mondom, hogy ne segítsen az állam a bajba jutottakon. Épp elég "büntetés", ami történik, abban a helyzetben nem is lehet mérlegelni. De - mint biztosított és adófizető - elvárnám, hogy legalább elmagyarázzák, miért van erre szükség.

Az álomvilágomban persze kölcsönök képe lebeg. Vagyis mindenkinek segítőkezet, csak apránként visszaszedik.
Ha valaki többszörösen él (vissza) a társadalom jóindulatával, és továbbra sem köt biztosítást, annál be lehet építeni valami kamatocskát is.
Az ötlet azért nem annyira szívtelen, mint első látásra tűnik. A valódi biztosítók is plusz költségként számítják föl, ha valaki nagyobb kockázatot vállal.
Ha valaki ingyenbiztosítónak nézi szegény, kifosztott államunkat, az legalább egy kicsit érezze, mit is jelent ez a jogviszony.

Ha az állam atyáskodik (ami néha tényleg a dolga), akkor neveljen is, ne csak zsebpénzt osztogasson!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr391257416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.20. 22:49:20

Én a biztosítókról csak annyit tudok, hogy amikor kár van, akkor sohasem fizetnek. Vagy valami nevetséges összeget.

Undorító szervezetek, melyek az emberek pénzén élősködnek.

Remélem, megérjük az időt, hogy betiltják őket. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.20. 23:46:07

@Dyson:

Nyilván.

De hogy undorító szervezetek, azzal szerintem nehéz volna vitatkozni. (Gondolj bele a működési elvükbe!)

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.21. 08:09:45

Pont erről beszélgettünk tegnap, hogy a biztosítás értelmét veszti.

Amikor szegedi lakásunkra akartunk kötni, mondták, hogy a beázásért nem fizetnek, a lopásért, rablásért csak akkor, ha n+3 darab biztosági zár van az ajtón, és egyébként ha a károsultak összkára meghaladja az asszem 1 milliárd forintot, akkor annál többet nem adnak. (értsd: árvíz esetén sem fognak fizetni, csak valami jelképes összeget.) Minthogy a lakás belső udvarban volt és abszolút lopásmentes helyen, s egyedül a beázás jelentett kockázatot, meg a tűz, úgy gondoltuk, hogy majd vigyázunk. Otthagytuk őket a fenébe, és megigazítottuk a cserepeket a tetőn...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.21. 09:14:57

Egy nap alatt a második posztod, amivel egyetértek, kedves Amál, úgyhogy elkezdtem lemenni alfába, és magamba nézni: én változtam meg, vagy a körülöttem lévő világ kapálózik a "szintemre" (köztük te is)?

Igen, pontosan ezt mondom én is, hogy aki nem fizet, az mire fel tartja a markát. Ha nem adok, miért kapjak? Ez amolyan magyaros hozzáállás, hogy majd jön az Atya, és segít. Mire fel? Mert kötelessége? Dehogyis.

Igen, akinek elviszi a szél a fél házát, és nem gondoskodott előre egy kis biztosításról, az ne várjon az ingyenpénzre! Főként ne úgy, hogy némelyek nem is házban, csak annak látszó építményben laknak!

Az is igaz, hogy a biztosítók szeretik átverni az embereket. Hát hogyne tennék! Éppen ezért vajnnak sokan ,hogy lehessen válogatni, és annál kössünk, aki nekünk szimpatikus.
Ha pedig nincs ilyen, józan paraszti eszem azt mondja, hogy valamelyiknél akkor is kell, maxi lenyeljük a békát, hogy beázásért nem fizet. Mert az ő kurva anykát, és kész!
De vihart után köteles fizetni.

A vízből kimentett magyarkodókról meg annyit, hogy lehet ezt csinálni, lehetnek Janik, csak akkor fizessék is meg a "janimentést", ami legyen per kop mondjuk egy 100-as, 150, akár 300, aztán lehet gondolkozni, hogy megér-e ennyit, hogy verem a nyálam a haverok meg a csajok előtt.

Aki felszólítás ellenére, a vihar közeledtével a vízben marad, az "aláírt" egy papírt, miszerint ott akar megdögleni.
Menteni azt kell, aki önhibáján kívül rekedt ott. Nagy különbség.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 10:23:21

Én meg Loge-val értek egyet abszolút.

Nem arról van szó, amit @Tom Bobb: ír, hogy a biztosítók átverik az embereket, hanem arról, hogy eleve abból él meg _minden_ biztosító, hogy az emberek pénzét elveszi.

Gondoljunk bele! Termel, létrehoz valamit egy biztosító? Nem. Akkor miből él, miből tartja fenn magát?

Na ugye. (A biztosítók az emberi társadalom csótányai.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 10:26:18

Egy biztosítótársasággal kötött szerződés különben nagyjából akkor volna valóban "kockázatközösség", ha a bekövetkezett kár esetén nem a kár töredékét állná a biztosító, hanem a kárnak mintegy tízszeresét. Mert így az egész ügyleten kizárólag az ügyfél kockáztat, a biztosító mindenképpen nyer.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2009.07.21. 11:16:58

@Dyson: Nem azt mondták, hogy nem fizetnek, hanem azt, hogy egy értékhatárt nem fognak túllépni. Ez 2003 körül 1 milliárd forint volt. Szegeden. Átlagházakat számolva ez kb. 50 darab ház. (Családi házakat veszem alapul, panelt nem.) Szegeden ennél valamivel több van. Tehát ha a kb. 60-70.000 lakást és a párszáz intézményt elönti a víz, és egy hányaduk (kb. 80-90 %) károsodik és/vagy összedöl, akkor elosztják az 1 milliárdot arányosan a károsultak között. Nagyjából egy klottgatyát vehetnék abból a pénzből.

Fizetnek ők, csak amolyan biztosító módjára...

Lehet, hogy azóta változtak a feltételek...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 11:32:23

@Dyson:

És miből állítják elő a pénzt? Azoknak az embereknek a befizetéseiből, akik ténylegesen termelnek is valamit (értsd: dolgoznak).

A bélféreg is létrehoz energiát, nem kárhoztatom én Isten teremtményeit. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 13:41:37

@Dyson:

Hol írtam én olyat, hogy "le a bankokkal"?

Folytatva az iménti metaforámat: a bélférgeket vagy csótányokat sem kell kiirtani, az ökoszisztéma fönntartásához szükség van rájuk, tény. Ettől még undorítóak.

Az egy elméleti vita lehetne, hogy lehetséges-e olyan világ, amelyikben nincsenek biztosítótársaságok (szerintem lehetséges), de jelen viszonyaink között nyilván szükség van rájuk.

Mondjuk én a természeti katasztrófák esetében nem sajnálom a segélyt senkitől. Bármikor történhet bárkivel katasztrófa. Földrengés, tűzvész, hurrikán. Ilyen esetekben szerintem nem szabad, hogy számítson a pénz.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.21. 19:20:13

@Dyson:

Kevés dolog cukkol úgy föl, mint a biztosítók. Elnézést, ha túlléptem a jólneveltség határát.

Ugyebár ha baleset történik, a biztosító fizet. De miből fizet? Abból a pénzből, amit egy "kockázatközösség" összedobott neki. Bizonyos vagy abban, hogy ezt a folyamatot nem lehetne kevesebb "fölös" pénzzel (hiszen a rendszerben mindig marad fölös pénz, pontosan ez tartja életben a biztosítókat) kezelni? Én nem vagyok benne biztos.
süti beállítások módosítása