2009. június 29. 16:21 - Reckl_Amál

Tábornok a dombon

Csak tudnám, miért kell pont annak az egyetlen magyar embernek a Szomszédok pár szereplőjével beszélgetni, aki egy részt sem látott a sorozatból?

Értjük, hogy a szerkesztőbácsik és nénik kigondolták, jópofa lenne, az m1-en újfent ismételt teleregény pár emblematikus figuráját a Story tv újgazdag kulisszái közé csalni, csak éppen azzal nem számoltak, hogy Havas Henriket a kicsit ráncosabb közönségkedvencek halálosan untatják, és - a tanár úr őszintesége példás, ugyebár - végig éreztetni fogja velük, hogy szarik rájuk meg a nevetséges kis sorozatukra.

Ennek megfelelően Trokán Péter, Frajt Edit és Kézdy György meglehetősen kelletlenül válaszolgatott Havas értelmetlen kérdéseire. Látszott rajtuk, hogy nem egészen erre számítottak, amikor a meghívást elfogadták. Mert Havas - ha már ennyire nem akar energiát fektetni a számára lényegtelen emberekbe - könnyedén és elegánsan is megoldhatta volna a feladatot. Hátra kellett volna dőlnie, és sztoriztatni az egykori gazdagrétieket. De mire egy-egy válaszból valami érdekes kibontakozhatott volna, már jött is a következő unott hülyeség. Trokán Péter bírta a legtovább, szinte végig komolyan vette Havast és a műsort. Kicsit olyan volt, mint egy rosszul elsülő vendégségben az a rokon, aki menteni próbálja a helyzetet. Frajt Edit a passzivitást választotta, miután kiderült, hogy Havas egyetlen momentumot nem tud felidézni pályafutásából, Kézdy György pedig hátradőlt, és elnéző mosollyal néha mondott valami édesbúsat (Például, hogy őt nem hívták meg az induló Barátok közt castingjára). Mindhármojuk arcán látszott: ide se jövünk többet. És igazuk is van, az egész kínszenvedés volt mindenkinek.

Havas felkészületlensége elképesztő volt: még a szerkesztők által összeírt kérdéseket sem olvasta el felvétel előtt, ahogyan a háttérinformációk is érintetlenek maradtak. Ott bogarászgatta, melyik kérdés lenne alkalmas, de a beszélgetésnek semmilyen szerkezete sem volt. Két témakört erőltetett - rosszul - a riporter: a Szomszédok társadalmi hatásait (oda-vissza) és a Sorozatban játszó színészek életének alakulását. Az első témakörhöz - a rendszerváltás időszaka és a demokrácia első évtizede - Havas ért a legjobban a világon, ezért hiába próbálták a véleményüket is elmondani a színészek, letorkollta őket. Néha önfényezéssel, néha egy újabb, oda nem illő kérdéssel. Amikor Kézdy György arról kezdett nagyon érdekesen beszélni, hogy neki '87-ben fogalma sem volt arról, hogy két éven belül szétesik a rendszer, akkor Havas szinte lehülyekisemberezte. Mert a tanár úr 1987 szilveszterén valami szovjet fejessel beszélgetett, aki elmondta neki, hamarosan vége a SZU-nak.  Értitek, buta kis színészek, Havas úr már akkor is nagy ember volt.

De az is ízléstelen és buta megoldás volt, amikor Frajt Edit korábbi filmjeiről szólván egyszercsak beugrott Havasnak (meglátta a papíron) Oli úr neve. Őszintén, volt ebben az országban bárki is, aki kimondta, hogy a kissé pösze hajszobrász homoszexuális? Ebben pont ez volt a játék, az incselkedés, hogy sosem mondták ki, csak utaltak rá. Ekkora tuskó is csak Havas lehet, hogy ezt a jópofa figurát, akit szerintem mindenki szeretett, nevén nevezte, és társadalmi dimenziókat vizionált mögé. Pedig ez csak arra ment ki, hogy intellektuálisan buzizhasson egyet. Jaj, de nem áll jól egy öregedő férfinak, amikor vaskalapot húz a fejére. Pláne, ha semmi köze a megjegyzésének (amire nem is reagáltak, mert nem volt mit) a beszélgetéshez.

Látszott, hogy Havas szemében nem érnek semmit ezek a vacak csepürágók és a butuska sorozatuk. (Az is mennyire kínos volt, amikor felhozta a Barátok köztet és a Jóban, rosszbant. Annyira suttyó dolog ez "nem tudom, melyik csatornán megy"-hozzáállás. Egy tévés igenis tudja!) De leginkább az fájt neki, hogy a Szomszédok sikeres volt. Az mindegy, hogy nem Havas konkurenciája, csak önmagában az a fajta ember lehet, akinek egyszerűen fáj a másik ember sikere. Mert rajta kívül mindenki csaló, szemfényvesztő, imposztor. Tehetsége a tévében csak neki van.

Havas képességei, intelligenciája persze vitán felüliek. Csak éppen most azt hiszi (talán joggal), hogy neki már nem kell dolgoznia. A szerkesztőség kitalálja a vendég kilétét, összeír pár felszínes információt (internet), összetákol pár kérdést, aztán Havas beül a stúdióba és fölteszi. A hozzáadott érték csupán a márkanév.

Havas kicsit olyan, mint azok a hadvezérek, akik már számos csatát megnyertek, csak épp elszállt az idő felettük. Őket szokták hűséges szárnysegédjeik fölcipelni a csatatér fölötti dombra, hogy amíg ők lent harcolnak, addig az öreg ne zavarjon sok vizet. Szerintem valami ilyesmit láttunk. Az öreg katonák méltósága nélkül.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr621215816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.06.29. 19:36:24

Szerettem a Szomszédokat. :) Annyi szeretnivaló karakter volt benne :)

phaidros 2009.06.29. 21:34:21

@Ziebi: és mennyi sok tanulság! :D

Ziebi 2009.06.29. 22:08:18

@phaidros: és igen, a végén mindig valami okosság :)

Bögöy (törölt) 2009.06.29. 22:11:03

"Havas képességei, intelligenciája persze vitán felüliek."

Azert szerintem nincsenek ezek a kepessegek minden vitan felul...

t0thl 2009.06.29. 22:18:12

Nem láttam ezt a bizonyos műsort, de volt abban valami amikor az egész család nézte az ominózus sorozatot.
Azóta még jobban elromlott a világ, a TV-ben sincs már mit hová és miért fokozni.
Nagy undorító sz.r az egész.

2009.06.29. 22:19:40

Havas intelligenciája? Az intelligencia pont az, hogy az ember felkészül egy feladatra, nem járatja le a vendégeit, nincs a végtelenségig eltelve önmagával, hanem nyitott másokra.
Én azt nem értem, kinek mi szüksége volt, hogy a Story TV-re, de főleg Havashoz elfogadja ezt a meghívást.
Nem igaz, hogy nem lehetett ezt előre tudni.
Persze, azért sajnálom Frajtékat, csak nem hinném, hogy meglepődtek.

2009.06.29. 22:20:15

Havas intelligenciája? Az intelligencia pont az, hogy az ember felkészül egy feladatra, nem járatja le a vendégeit, nincs a végtelenségig eltelve önmagával, hanem nyitott másokra.
Én azt nem értem, kinek mi szüksége volt, hogy a Story TV-re, de főleg Havashoz elfogadja ezt a meghívást.
Nem igaz, hogy nem lehetett ezt előre tudni.
Persze, azért sajnálom Frajtékat, csak nem hinném, hogy meglepődtek.

2009.06.29. 22:21:05

Havas intelligenciája? Az intelligencia pont az, hogy az ember felkészül egy feladatra, nem járatja le a vendégeit, nincs a végtelenségig eltelve önmagával, hanem nyitott másokra.
Én azt nem értem, kinek mi szüksége volt, hogy a Story TV-re, de főleg Havashoz elfogadja ezt a meghívást.
Nem igaz, hogy nem lehetett ezt előre tudni.
Persze, azért sajnálom Frajtékat, csak nem hinném, hogy meglepődtek.

2009.06.29. 22:26:03

Bocs, három hibaüzenet jött, hogy internal server error, én csak frissítettem, erre most itt van háromszor.
Bocsánat!

Vagyok_aki_vagyok 2009.06.30. 00:02:48

Havas egy öntelt p..cs. Néha vannak érdekes kérdései, témafeldobásai, amiket nem mindig hagy kibontakozni a válaszadásban, de azon kívül...pfff.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.06.30. 00:14:25

Havas egy szánalmas fasz, aki még mindig a múltjából él.

Öreg Sam 2009.06.30. 00:26:50

Havas egy puhapöcs.
Tanár úr????
Ugyan....

petya.bacsi 2009.06.30. 00:35:35

A Szomszédok a mai napig aktuális sorozat, emlékszem, a család mindig nézte.

Ez a sorozat tökéletesen megmutatta a valóságot (Lenke néni kevéske nyugdíja, a tanárok romló helyzete, az akkori problémák - amik sajnos ma is aktuálisak - a sorozatba is bekerültek), ebben még színészek játszottak, és nem kellett nagyítóval keresni őket, mint a Barátok köztben vagy a Jóban rosszban című sorozatban.

Havas "tanár úrról" meg inkább nem emlékeznék meg, nem koptatom miatta a klaviatúrám.

fedélzeti kompót 2009.06.30. 00:49:10

a tábornok a dombon jó volt.. főleg h a csata épp elveszett és a szárnysegédek már rég leléptek.

hadrianus 2009.06.30. 05:40:11

Ki az a havas?
Csak nem az a pökhendi, zsíroshajú, ápolatlan és züllöttarcú köcsög a tévéből, aki tanáruraztatja magát?
Szerintem büdös is..

StreetView · http://streetview.blog.hu 2009.06.30. 06:29:27

Havas az Havas, én már ilyeneken nem csodálkozom! De ez a csoportkép jó!

Azhát 2009.06.30. 07:31:37

Most mit csodálkoztok? a múltkor a fábrisóban kiderült, hogy fábri nem ismeri fel R2-D2-t a Csillagok háborújából - merthogy ő nem látta ezt a filmet sose!!!!
Hát vazze, egy ember, aki mindenbe beleszól, mindenben ott van, dizájnnal foglalkozik, meg közkultúrával (meg filmekkel is) - és bevallja, hogy nem látta a Star warst!!!!!!

kamasuka 2009.06.30. 07:45:33

A Szomszédok, a magyar televíziózás egyik úttörő sorozata volt. Egy - az akkori korra jellemző - szituációt írtak át nagyon jól képernyőre. Tele volt jó színészekkel, de persze a mellékszereplők között volt jópár ripacs is. Jól alakították a történetet, és úgy is fejezték be, ahogy kell: buszkirándulás, aztán mindenki gondoljon hozzá bármit, miért így ért véget az utolsó rész:
A. mert
B. csak
C. lezuhant a busz a szakadékba a kirándulás során, mindenki meghalt, így nem folytatódhat a sorozat ...

A mai szartermékek - Barátok közt, Jóban rosszban - egy-egy nyugati széria rossz koppintásai, hasonló gyermekbetegségekkel, mint az anyasorozatok.

A szomszédokban is volt jópár ripacs karakter, de semmiképpen nem a szereplők 80% volt tehetségtelen színész. (Talán a főszereplők közül Ábel Anita volt a leggyengébb.) Mivel nem egy zárt stúdióban játszódott, hanem egy akkor befejezett lakótelepen és környékén, plusz a város, mára jó kis korrajz feelinget áraszt magából. Érdekes megnézni, hogy - 1987 után azon kívül, hogy fokozatosan lecserélődött a gépkocsiállomány - szinte semmi nem változott Budapesten. Max. visszafelé ...

Szóval, ha az ember éppen tévé előtt van, jó belenézni, de mivel az mtv videótárján fenn vannak a részek, bárki belenézhet.

Ja, és Havas egy féreg. Vagy el kell taposni, vagy le kell ..., na mindegy. Értelmetlen vele kapcsolatban bármit is leírni, hisz aki 1x is látta, tudja, hogy milyen karakter.

Amúgy Oli urat benézte, ugyanis - ha jól emlékszem - Oli úrról a végén kiderül, hogy nem buzi, sőt, gyereke is van, csak ugye egy fodrásznál fontos a stílus ... :D

kamasuka 2009.06.30. 07:46:58

@Azhát:
El ne hidd már! Egyszer - évekkel ezelőtt - volt egy SW rendezvény, ahol Fábry volt a "műsorvezető".

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.06.30. 07:55:49

@kamasuka: Magyarországon ez nem tényező,hidd el.Láttam én már(meg más is) ettől meredekebb dolgokat .Magyarországon olyan, hogy evidencia nem létező fogalom.

2009.06.30. 07:57:59

Nem is értem miért kell foglalkozni a Havas doktorúr aggyal!

Egyszerűen szóra is méltatlan amit csinál, csak azt nem értem élő adásban miért nem küldi már el valaki a szottyadt herébe.
Miért hagyják neki ezt a sok idiótaságot.

Olyan kezd lenni mint a "nincs családneve, max a duplavé" Anikó, vagy az a másik műkurv@, akinek a kutyája szétharapott vmi vénasszonyt.

Azzal meg egyetértek, hogy aki a tv-nél dolgozik, annak ismernie KELL mindent, ami a tv-ben megy és 2-nél többen nézik. Ugyanis ő ettől lesz tájékozott.
Ha ez nem tetszik neki, akkor lehet lelépni kőarc értelmiséginek, akik egymásról és magukról nagyon ügyesen tudják hogy értelmiség. ÉS utána megmagyarázzák hogy miért csak ők tudják magukról.
Ez olyan mintha én kijelenteném hogy én vagyok isten. És ezt honnan tudom? Azt csak én foghatom föl, ostoba emberek, ti nem tudhajátok.Innentől kezdve mindenki lehet ami akar csak magyarázza meg h csak ő tudhatja h miért.

csviktor 2009.06.30. 08:04:21

Havas egy szánalomra méltó darab szar. Van még pár ilyen (gyakorlatilag az egész egykori Heti Hetes). Próbálnak megélni a múltjukból, kapaszkodnak, miközben az ember okádik tőlük. Ugye, ugye, a "mindenhez értő, professzor" Farkasházy, "a nő vagyok és butuska" Hernádi, a "a Benny Hill imitáció már nem menő" Gálvölgyi és a többi ...

Azhát 2009.06.30. 08:10:14

@kamasuka:
"El ne hidd már! Egyszer - évekkel ezelőtt - volt egy SW rendezvény, ahol Fábry volt a "műsorvezető". "

Hát gondolom kellett egy ismert név - ő meg jó pénzért elvállalta.

Egyébként meg a sóban ő maga mondta, hogy nem látta - csak nem hazudott? Mint a ferenctesvér?

Thyme 2009.06.30. 08:21:33

Bizony, ez már jó régi kép, az s kisbaba jelenleg 21 éves!

Csak azt nem tudom, segítsetek már, ki az a szereplő Lenke néni és Taki bácsi mögött?

Havast pedig felejtsük el, úgy lesz nekünk a legjobb.

netuddggi 2009.06.30. 08:23:26

hát a Sümegi úr (elfuserált operaénekes) :)))) és a Gábor Gábor a fodrász szalon vezetője

respecta /01 2009.06.30. 08:42:57

Amálnak:
Csak azért léptem be, hogy gratuláljak a poszthoz!
Pontosan azt írtad meg, amit észrevettem hamar, bár szégyenemre bevallom, én végig sem tudtam nézni.
***
Jó ez a fotó (hát igen...jó régen volt).
A sorozatot anno szívesen néztem. Hibái ellenére is sokkal jobb volt, mint a mai másik kettő (fiataljaim véleménye alapján).

EvilHedgehog 2009.06.30. 08:58:09

Egyetértek, hogy Havas egy primitív hímtag, viszont azért a szomszédokat se magasztaljuk föl, mert színészek ide vagy oda a sorozatnak 80-90%-a fájdalmasan borzasztó volt. A dramaturgot kikötném Gazdagréten egy keresztre és rituálisan felgyújtanám. Olyan szavakat adtak közemberek szájába aminek semmi köze nem volt a valósághoz, egy valóságot rekonstruáló jelenethez. Továbbá elősegítették a nyávogásos önsajnáltató magyar mentalitás további térnyerését.

savasmiki 2009.07.15. 00:45:27

Havas mer kerdezni Kezdy Gyorgytol ? szerintem egy normalis orszagban meg pincer sem lehetne ez a homofob kocsog
süti beállítások módosítása