2009. május 10. 21:41 - Reckl_Amál

Szegfűs bukta

A pécsi polgármester-választás végeredménye szerint a fideszes Páva Zsolt kétszer annyi szavazatot kapott, mint Szili Katalin.

Csúnya bukta, bár nem váratlan. Azért a Fidesz jobban teszi, ha nem bízza el magát túlzottan. Pécs botrányváros, és Toller sajnálatos balesete óta fejetlen, az Európa Kulturális Fővárosa cím pedig jelenleg inkább nyomasztó teher (egy újabb bukta ígérete), mint egyedülálló lehetőség.

A választáson viszonylag alacsony volt a részvétel. Viszonylag, mert 38% 44% magasabb, mint ahányan egy átlagos időközi helyhatósági választásra elmennek, de ahhoz képest viszont csekély, ha arra gondolunk, micsoda cirkusz ment körülötte az utóbbi napokban. Az örökös szoci "nagyváros" fideszes kézbe került. Nagy fegyvertény volna, ha nem recsegne - ropogna a kormánypárt körül minden.

Bár Szili Katalin képmutatása és törtetése miatt érdemelte ki, a bukást Gyurcsány Ferencnek, nagy, pártbeli riválisának köszönheti. Régebben olvastam olyan elemzést, hogy ez Gyurcsány egyik ügyesen elhelyezett csapdája volt. Ha Szili megnyeri, akkor Pécsre kell koncentrálni, és eltűnik, ha meg veszít - ahogy ez várható volt - akkor bukott politikus lesz, aki miatt a vörös Pécs elesett.

Szili viszont egy kifejezetten tehetségtelen stratéga. Már elveszített egyszer egy elég jelentős választást a pártjának. Görcsös ragaszkodása a köztársasági elnöki jelöltséghez jutatta az államfői székbe Sólyom Lászlót, aki sok borsot tört már a szoci orrok alá. (Bár kétségtelen, hogy működése a hibák ellenére Magyarország javára válik.)

Azt hitte, hogy viszonylagos népszerűsége (évek óta ő a legszimpatikusabb szocialista politikus, de ez is csak viszonylagos, a politikusok általános megítélése alacsonyabb, mint valaha) feledteti a kormány szörnyű ténykedését és a pécsi zűrzavart egyaránt. De még ez sem fontos igazán. Mert a fideszes akkor sem szavaz Szili Katalinra, ha minden rendben megy, de van fideszes jelölt is. Pláne, hogy a jobbos média és az újságok szorgalmasan járatták le Szilit. Nehéz dolguk nem volt. Szili működése nem konzekvens. Pártjához hol hűséges, hol nem. Számos olyan ügy kapcsolódik hozzá, amely nemcsak az ellenzék szemében visszatetsző. A klasszikus történet az őszödi beszéd szótlan végigülése; az én kedvencem a szabálytalanul cigiző képviselőket filmező operatőrök kitiltása.

De nem féltem Szili Katalint. Valószínűleg lesz számára valami kellemes szék, ill. marad továbbra is. Hiszen valószínűleg Szili nem mond le házelnöki tisztéről. Mintha mi se történt volna.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://recklamal.blog.hu/api/trackback/id/tr281113847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.11. 08:30:12

Nem 38, hanem 44%-os volt a részvétel.

Másfelől nem olyan rossz arány, mivel a legutóbbi parlamenti választásokon 47%-volt.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.05.11. 09:06:11

Igen, javítom. Este valahol ezt hallottam, de azóta rájöttem.

Botfülű Suzan Boyle hasonmás · http://zoltanatya.blog.hu 2009.05.11. 11:35:00

Olyannyira nem mond le, hogy a választás utáni nyilatkozatában rögvest ezzel poénkodott.

Korrekt a poszt, gr.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.05.11. 11:55:47

Köszönöm.

A cukipofa szerint szép az eredmény, mert az ő 35%-a sokkal több, mint az MSZP eredménye egyébként mostanában.

Azt elfelejti, hogy csak ketten indultak. Sem az SZDSZ, sem az MDF, sem más nem csípett le az eredményekből értékes százalékokat. Ha országosan is csak ezek lennének ketten, akkor ez lenne a reális eredmény jelenleg.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.05.11. 12:07:32

ezt beállítani sikerként minimum mókás. Főleg hogy milyen agresszív kampánnyal érték el.

Viszont lehet hogy a perlamenti választásoknál is ezt a célt fogják kitűzni, így legalább nem csalódnak.

Ez kb. mint az szdsz 20000+1 kampánya. Azzal is csak egy képviselőhöz jutnának az EP parlamentbe. Ami önmagában csúfos vereség. De ha ezt tűzik ki célnak, akkor sikerként értékelhető a bukta.
süti beállítások módosítása